Létrehozva: 2023.02.02.

Korrupciós botrány Brüsszelben.

Az EP felfüggesztette két képviselő mentelmi jogát.

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az EP leváltott alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban felfüggesztette a belga Marc Tarabella és olasz frakciótársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogát.

Az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága által kedden elfogadott javaslatot támogatva a képviselők kézfeltartással szavaztak a két gyanúba keveredett képviselő mentelmi jog felfüggesztéséről, amelyet január elején kértek a belga hatóságok. Az EP szabályai szerint a képviselők mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló kérelmet az EP-elnök az uniós parlament januári plenáris ülésén jelentette be, majd az illetékes jogi bizottsághoz utalta.

A szakbizottság a kérelmet megvitatta, majd ajánlást fogadott el a kérelem plenáris szintű jóváhagyására.

Az ajánlást az EP plénuma csütörtökön egyszerű többséggel fogadta el. Ezt követően az EP-elnök a határozatról tájékoztatja az érintett képviselőket és az illetékes nemzeti hatóságokat.

Az Európai Ügyészség főügyésze korában, december 15-én két görög európai parlamenti képviselő, a szocialista Eva Kaili és a néppárti Maria Szpüraki mentelmi jogának felfüggesztését is kérte.

Kailit és három képviselőtársát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként. A rendőrség közlése szerint csaknem 1,5 millió eurót foglaltak le a brüsszeli régióban az ügyben végrehajtott házkutatások során. A vád ellenük: bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció.

Az eljáró belga bíróság december 22-én meghosszabbította Eva Kaili előzetes letartóztatását. Társainak december 14-i meghallgatását követően a bíróság mindhármuk fogva tartásának meghosszabbítása mellett döntött.

Újabb 10 névre derülhet fény a brüsszeli korrupciós botrányban

A botrány egyik kulcsfigurája továbbra is börtönben marad, miközben egy vádalku keretében újabb nevek derülhetnek ki.

Megosztás FacebookonKüldés MessengerenTovábbi lehetőségek

RENDKÍVÜLI HÍR

VÁRATLAN NÉMET ELŐREJELZÉS: AZ OROSZOK ELSÖPRŐ GYŐZELMET ARATNAK

Továbbra is börtönben marad Eva Kaili szocialista EP-alelnök élettársa. Ahogy arról az Origo is beszámolt, Francesco Giorgi, a tavaly decemberben kirobbant és azóta egyre terebélyesedő brüsszeli korrupciós botrány egyik kulcsfigurája, aki még egy hónapig biztosan börtönben marad, miután meghallgatáson vett részt egy belga bíróságon.

Giorgi nyakig benne van a botrányban. Éveken át dolgozott Antonio Panzeri tanácsadójaként, emellett pedig Eva Kaili volt EP-alelnök élettársaFORRÁS: METROPOL

Giorgi nyakig benne van a botrányban, az ügy két kulcsfigurájával is szoros kapcsolatot ápolt. Éveken át dolgozott Antonio Panzeri tanácsadójaként az Európai Parlamentben, emellett pedig Eva Kaili volt EP-alelnök élettársa.

GIORGI ÜGYVÉDJE SZERINT A HÓNAP ELEJÉN ANTONIO PANZERI VOLT EP-KÉPVISELŐ ÉS A HATÓSÁGOK KÖZÖTT A BŰNSZERVEZET MINDEN ELEMÉNEK FELTÁRÁSÁRÓL KÖTÖTT MEGÁLLAPODÁS NEM VÁLTOZTAT VÉDENCE HELYZETÉN, VAGYIS NEM SZABADULHAT. 

Feltehetően az alku részeként Panzeri lányát és feleségét azonban szabadon engedték Olaszországban, miután Belgium ejtette kiadatási kérelmét.

Az üggyel kapcsolatban Pascal Arimont belga EP-képviselő az Euronewsnak azt mondta, hogy a Parlamentbe vetett bizalmat minél hamarabb helyre kell állítani.

A [korrupciós] ügyek túlszárnyalták a képzelet határait akkor, amikor valakik készpénzt osztogattak - ez olyan, mint egy rossz film, amiben szerepelünk, de amiben valójában nem szerepelünk, mert az itt dolgozó emberek többsége nem volt érintett ebben.

- fogalmazott a képviselő.

"Ezeket a dolgokat ki kell vizsgálni, és szigorúan meg kell büntetni, mert vissza kell állítani az összes bizalmat, amit az emberek ebbe az intézménybe vethetnének" – tette hozzá.

Pier Antonio Panzeri 10 újabb korrupt politikus megnevezésére készülFORRÁS: AMINE LANDOULSI/ANADOLU AGENCY/GETTY IMAGES

Két további gyanúsított képviselő, Marc Tarabella és Andrea Cozzolino európai parlamenti mentelmi jogát hamarosan megvonhatják, a szavazásra a jövő héten vagy februárban várható.

Cozzolino egyébként a héten megjelent az EP-képviselők előtt és tagadta az összes vádat.

Közben a görög sajtó arról ír, hogy

FORDULAT ÁLLHAT BE A NYOMOZÁSBAN, HISZEN PANZERI 10 ÚJABB KORRUPT POLITIKUS MEGNEVEZÉSÉRE KÉSZÜL.  

"Tudjuk, hogy Pierre Antonio Panzeri együttműködik a hatóságokkal, és valószínűleg más neveket is meg fog említeni. Ha igaz, hogy körülbelül tíz személyt fog megnevezni, ahogy mondják, akkor a nyomozás új lendületet kap" - mondta Ale Hanna Neumann német zöldpárti EP-képviselő az ERT szerint a botrány kapcsán.

Az Európai Parlament (EP) elnöke által megfogalmazott javaslatcsomag egy lépés a jó irányba, de nem fog elég messzire jutni – vélekedett az uniós korrupcióellenes szervezet, a Transparency International EU-igazgatóhelyettese, Nicholas Aiossa. Azok után, hogy fény derült az Európai Unió egyik legsúlyosabb korrupciós botrányára, Roberta Metsola, az EP elnöke 14 pontos javaslattal állt elő az uniós törvényhozó testület megreformálása érdekében.

Ezek alapján az EP képviselői nem hozhatnának létre baráti tagozatokat az Európai Unión kívüli országokkal való együttműködésre – az EP-nek több tucatnyi olyan baráti tagozata és munkacsoportja van, amelyeknek tevékenységét lobbisták finanszírozzák. Illetve arra köteleznék a politikusokat, hogy hozzanak nyilvánosságra minden olyan, lobbistával folytatott találkozót, amely az EP jelentéseivel vagy határozataival van összefüggésben, és minden külföldi utat is jelentsenek le – írta meg lapunk is.

Nicholas Aiossa ugyanakkor rámutatott, a tervezett intézkedések nem védik meg az EP tisztségviselőit, amennyiben ők a visszaélést feltáró személyek.

Az Európai Parlament személyzete a legalacsonyabb szintű védelemben részesül az unión belül

 – jelentette ki, hozzáfűzve: a védelem hiánya járulhatott hozzá, hogy a szocialista képviselőket érintő korrupciós botrány sem került a felszínre hosszú ideig.

A korrupcióellenes szervezet igazgatóhelyettese arról is beszélt, hogy a parlament a lehető leggyengébb szankciókat alkalmazza, így nem csoda, hogy a képviselők nem veszik komolyan a szabályok betartását.

Ez ráadásul a vezető tisztségviselők magatartására is igaz, ahogyan lapunk is megírta, Roberta Metsola nemrég több mint 140 ajándékról nyilatkozott visszamenőlegesen, amelyeket korábban nem közölt az átláthatósági szabályoknak megfelelően.

A Politico brüsszeli hírportál pedig rámutatott, hogy Manfred Weber, a legnagyobb pártcsalád, az Európai Néppárt (EPP) elnöke és frakcióvezetője is „elfelejthette” időben bevallani a jövedelmét, amely havonta akár bruttó húszezer euró (mintegy 7,7 millió forint) is lehet. Webert 2022 májusában választották meg az EPP elnökévé, amely vélhetően busásabb fizetést is hozott neki – a jövedelemre vonatkozó változásokat pedig az EP szabályai szerint legkésőbb egy hónapon belül be kell jelenteni. A néppárti politikus ugyanakkor csak tavaly decemberben adta le az erről szóló nyilatkozatot. Egy névtelen uniós tisztviselő azzal magyarázta a helyzetet a brüsszeli hírportálnak, hogy Weber csak novemberben vette fel az elnöki fizetését, amikor is egy közgyűlésen jóváhagyták azt.

Nicholas Aiossa szerint a pénzügyi nyilatkozatokra vonatkozó szabályok megsértése – és az ezekre válaszul kiszabott szankciók hiánya – gyakori az EP berkein belül.

– Az elmúlt évtizedben kialakult büntetlenség kultúrája uralja a testületet – fogalmazott.

A szakértő elmondta, a parlament elnökét és a tizennégy alelnököt magába foglaló döntéshozó testületen, az elnökségen áll, hogy gyors és szigorú szabályokat fogadjanak el az átláthatóság javítása érdekében, ám az elmúlt évtizedben ezt elmulasztották megtenni.

 – Az EP-képviselőkkel szembeni szankciók kiszabásának lehetősége és joga közvetlenül a parlament elnökét illeti meg, és számos különböző oka van annak, beleértve a politikai megfontolásokat is, hogy miért nem terjesztették elő eddig ezeket a reformokat – hangsúlyozta.

„Noha az Európai Unió zászlajára tűzi a korrupció elleni harcot, az inkább másokra, nem pedig a parlamentre vonatkozik” – számolt be a Magyar Nemzet a Politico korábbi írásáról. A brüsszeli hírportál cikke szerint a mostani botrány is csak egy szűkebb kört érint, és kérdéses, valóban lesz-e érdemi változás az EP-ben.

„Leszámolás? Az nem létezik” – idézi a Politico hírportál– a hazánkat gyakran bíráló – Gwendoline Delbos-Corfield francia Zöldpárti képviselőt, aki támogatja azt a javaslatot, hogy az Európai Parlamentben a visszaéléseket feltáró személyeket törvénnyel védjék a feletteseik befolyásától. „Ahelyett, hogy reagálnának az unió számára káros elemekre és személyekre félrenéznek és nem beszélnek róla” – fogalmazott képviselőtársairól.

Mint arról lapunk is beszámolt korábban, az Európai Parlament több jelenlegi és korábbi képviselője és az uniós bürokráciában dolgozók ellen indított nyomozást az illetékes belga hatóság korrupció gyanúja miatt.

 

A két nőt annak ellenére engedhetik szabadon, hogy teljes mértékben tudatában voltak a volt EP-képviselő illegális tevékenységeinek.

Hozzátette: 

Bort isznak, de vizet prédikálnak. Szakértői annak, hogy másokra mutogassanak és szabályokhoz kössék őket, de magukkal szemben már nem ilyen kemények

„Noha az Európai Unió zászlajára tűzi a korrupció elleni harcot, az inkább másokra és nem a parlamentre vonatkozik” – írja a Politico. Egy uniós törvényhozóra hivatkozva – mint írják – az EU-ban „mindennapi a kicsinyes korrupció”.

Hozzáteszik, hogy a mostani botrány is csak egy „szűkebb kört érint, ám az nem fenyegeti, hogy hamarosan minden visszaálljon a megszokott kerékvágásba”.

A képviselőknek ugyan van lehetőségük „megakasztani a fogaskereket”, sőt már egy 14 pontból álló javaslatot is megfogalmazott Roberta Metsola, az EP-elnöke, amely többek között megtiltaná az extörvényhozóknak, hogy közvetlen azután kezdjenek lobbitevékenységbe, hogy hátrahagyták parlamenti tisztségüket.

„Az uniós veteránoknak mindez már ismerős, hiszen már volt ilyen javaslat, szavaztak is róla, de megfúrták, mondván: az alááshatná a szavazók akaratát, emellett pedig a parlamenti képviselők szabadsága szent és sérthetetlen.” – emlékeztet a lap.

A Politico szerint azonban, Metsola most eltökéltnek látszik a reformokat illetően, ám azokkal „sok ellenséget gyűjthet magának, még a pártján (Európai Néppárt – EPP) belül is. A politikai lap azonban maga is bizonytalan, hogy valóban lesz-e érdemi változás az EP-ben, és nem csak „kidobálják a rohadt almákat” a soraik közül.

Újabb neveket adhat át a belga ügyészségnek Antonio Panzeri egykori olasz európai parlamenti képviselő, a brüsszeli korrupciós botrány egyik fő gyanúsítottja – írja az Euroactiv egy másik vádlott, Eva Kaili ügyvédjének interjújára hivatkozva. A védő úgy tudja,

német, francia és olasz európai parlamenti képviselők is érintettek lehettek, illetve nem zárta ki, hogy újabb görögök is előkerülnek.

Arról nem közölt részleteket, hogy pontosan kikről lehet szó, de eddig csak szocialista és néppárti politikusokat, valamint hozzájuk köthető civil szervezeteket gyanúsítják.

Az egykori olasz baloldali politikus vádalkut kötött, beismerő vallomást tett, továbbá ígéretet tett arra, hogy mindenben együttműködik a hatóságokkal. Sajtóinformációk szerint az alku szigorú: ha kiderülne, hogy bármit rejteget, az egész megegyezést ejtenék.

A tanú kifejezést hallva hajlamosak vagyunk a patkányra gondolni. De valójában a védencem senki nem ellensége, csak együtt szeretne működni

– magyarázta Antonio Panzeri  védője. 

Laurent Kennes, Pier Antonio Panzeri volt európai parlamenti (EP-) képviselő védőügyvédje nyilatkozik a sajtó képviselőinek, amint bírósági meghallgatásra érkezik a brüsszeli igazságügyi palotába 2023. január 17-én. Fotó: Olivier Matthys

Hozzátette, terhelő vallomása önmagában nem lesz elég, hogy bárkit elítéljenek, szavait más bizonyítékokkal is alá kell támasztani. Cserébe viszont enyhébb – valószínűleg legfeljebb öt évig terjedő börtön, amiből egyet, ha rács mögött kell tölteni – büntetésre számíthat. – Ügyfelem már 68 esztendős, és ez az összetett ügy valószínűleg még évekig elhúzódik, szóval minden oka megvan az együttműködésre – tette hozzá az ügyvéd.

Eva Kaili, az Európai Parlament lemondott alelnöke védőinek az a taktikája, hogy minden felelősséget Antoni Panzerire kennének. Szerintük ő volt az egész ügy kitervelője, aki most mindent megtesz önmaga és családja védelmében, akár másokat is befeketítve.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jürgen Klopp megtalálta a felelőst a Liverpool újabb kudarcáért

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

mandiner.hu

Összeomlott a muszlim vezetésű skót kormány

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett