Létrehozva: 2023.02.01.

Gyurcsányék akarják uralni Budapestet

Iszonyú marakodás a baloldalon.

Budapest irányítására készül a Demokratikus Koalíció, a már most is a legtöbb kerületi polgármesteri pozíciót birtokló párt nem vesz részt a baloldali castingban. A Gyurcsány-párt inkább arra törekszik, hogy övé legyen a többség a Fővárosi Közgyűlésben. Eközben Donáth Anna várható visszatérésével a Momentum is a fővárost jelölte ki terjeszkedése fő területének, így Budapesten két baloldali erő versenyezhet a szavazatokért. Úgy tudjuk: a fővárosi osztozkodás miatt több polgármester 2024-es újrázása is kétséges, leginkább a párbeszédes V. Naszályi Márta és a civilek aggódhatnak.

 

– A DK tartja magát ahhoz, hogy nem vesznek részt az előválasztáson. A „baloldali” Gyurcsányék nem akarnak liberálisokkal, zöldekkel és radikálisokkal együtt indulni. Ebből következtethetünk arra, hogy egyedül vágnak neki az önkormányzati választásoknak. Ez a felállás a nagyvárosok szintjén értelmezhető, a budapesti kerületek ilyennek számítanak – mondta el lapunknak Kiszelly Zoltán politikai elemző. A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója szerint a budapesti kerületekben két forgatókönyv valósulhat meg, az egyik a Momentum–DK–Fidesz hármas verseny, vagy az MSZP javaslata érvényesül, amely szerint a meglévő ellenzéki polgármester mögé sorakoznak fel a baloldali pártok.

Hozzátette: a 2024-es önkormányzati választás sem a konszenzusról fog szólni, a DK akarja adni a közgyűlési többségeket. A Magyar Nemzet egyébként a DK-s vezetésű kerületekből úgy értesült, hogy a legtöbb helyen biztos támogatottságot élvez a jelenlegi polgármester, nem kell megküzdeniük a jelöltségért.

– A DK-nak erőt kell sugalmazni, ahogy most az árnyékkormány minisztereit helyezik előtérbe, úgy kezdenek majd a polgármestereik felépítésébe helyi szinten. Ráadásul a DK most zsákmányüzemmódban van, amire a legjobb példa a Fővárosi Közgyűlés, ahol mára többséget szerzett és a saját embereiket ültette pozícióba, még ha Karácsony Gergely is a főpolgármester – utalt arra Kiszelly, hogy a 2019-es választás óta két szocialista és egy momentumos polgármester igazolt át a DK-ba.

– A DK-nak valójában az a fontos, hogy a nagyvárosokban megszerezze a közgyűlési többséget, amely Budapest esetében a kerületi polgármesterek többségét jelenti – szögezte le Kiszelly arra a kérdésünkre, hogy a nem DK-s, már megválasztott baloldali polgármesterek mögé beállnának-e. Emlékeztetőül: Gyurcsány a 2019-es önkormányzati választás óta három kerületvezetőt igazolt a pártjába. Kiss László (Óbuda), Szaniszló Sándor (Pestszentlőrinc–Pestszentimre) és Déri Tibor (Újpest-Káposztásmegyer) már pártszínt váltott, de információk szerint Örsi Gergelyt, a II. kerület szocialista polgármesterét is „dékásítanák.”

– A DK-val szemben alakul két ellenzékváltó pólus. Szombaton a Momentum Donáth Annát mint az „új ellenzék” vezetőjét mutatja be, akit Dobrev Klárával állítanak majd szembe. A Momentumnak egy másik meccset is le kell játszania, a „civilek” Márki-Zay Pétert szeretnék az új ellenzék vezetőjének, aki előválasztás-párti és nem pártpolitikusokban gondolkodik – mondta el a Századvég igazgatója.

Közben egyre inkább aggódhat a testületi többségét elvesztő V. Naszályi Márta, Budavár polgármestere (erről bővebben lapunk 6. oldalán olvashatnak), akinek információink szerint már ősszel jelezte Gyurcsány, nem valószínű, hogy támogatják őt a következő választáson. Ami egybecseng a korábbi hetek történéseivel, ugyanis a DK megkezdte Karácsony Gergely főpolgármester pártjának a bekebelezését. Először Szücs Balázs VII. kerületi alpolgármester, a Párbeszéd egyik alapítója lépett át DK-ba, majd Kocsis-Cake Oliviónak kínáltak jobb feltételeket, a napokban pedig a Párbeszéd Pest megyei elnökét, Kenéz Istvánt igazolta le a DK.

Baranyi Krisztina (Ferencváros) és Pikó András (Józsefváros) körül is apad a támogatottság, a két értékes kerületre prédaként tekinthet a DK és a Momentum. Baranyi már a kezdetek óta rossz kapcsolatot ápol a Momentummal, és a DK-t is magára haragította. Emlékezetes: Baranyi polgármesteri vétóval élt, amikor a baloldali többség Kálmán Olga DK-s országgyűlési képviselő férjét, Hoffmann Györgyöt jelölte a ferencvárosi médiacég élére. A civil kerületvezető most már csak az alpolgármestereket adó két törpepárt (MKKP, LMP) támogatásában bízhat. Az ugyancsak civil Pikó András józsefvárosi polgármesterrel ugyan még együtt szavaznak a baloldali képviselők, de az őt támogató frakció kettészakadt egy MSZP–DK-tengelyre és a polgármestert jelölő Momentumra.

A kisebb pártok megmaradása a Demokratikus Koalícióval szemben igencsak kérdéses, ezért nem meglepő, hogy többen is a Gyurcsány-pártba való átigazolás mellett döntöttek – fogalmazott lapunknak Pálfalvi Milán. A Nézőpont Intézet elemzőjét a DK céljairól, a baloldali pártok helyzetéről és arról is kérdezte a Magyar Nemzet, van-e méltó kihívója a jelenlegi kormánypártoknak.

A DK belső ügyeibe nem látunk bele, ezért nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy a Gyurcsány-párt tudatosan vadássza le és kebelezi be más, kisebb politikai alakulatok tagjait, de a számok és a tények azt igazolják, igenis van egy határozottan megmutatkozó átlépési hullám – jelentette ki lapunknak Pálfalvi Milán, a Nézőpont Intézet elemzője. Mint mondta, nagy kérdés, hogy lesz-e ebből tömeges pártváltás a jövőben, de ezt most még nem látjuk.

Az elemző szerint a karrierpolitizálás az oka annak, hogy az MSZP és a Párbeszéd több politikusa is már a DK-ban látja előre jutásának lehetőségét.

Mandátumra, székre, biztosabb háttérre számítanak, ezt pedig sem az MSZP, sem a Párbeszéd nem képes biztosítani. Ha az átigazolók szempontjából nézzük, vélhetően egyébként jól spekulálnak, hiszen már most látszik, hogy a kisebb pártok megmaradása a DK-val szemben igencsak kérdéses

– mutatott rá Pálfalvi Milán, aki szerint úgy is fogalmazhatunk, hogy megtalálta a zsák a foltját. – És a folyamatnak koránt sincs vége, ez szinte borítékolható – tette hozzá.

Pálfalvi Milánt a Gyurcsány-párt céljairól is kérdeztük. A szakértő kijelentette, hogy egység a baloldalon sosem lesz, ez a lényegükből adódik. – A DK célja minél nagyobb rész bekebelezése a baloldali politikusi körből – nyomatékosította az elemző. Jóllehet, Gyurcsány Ferenc pártja meghatározó, mint legerősebb ellenzéki formáció, de sosem lesz képes egyeduralkodóvá válni a baloldalon – véli Pálfalvi, aki szerint a kisebb pártok viszont az árnyékkormány megalakulása miatt partvonalra kerültek és ezért kényszerpályára sodródtak.

– Vagy összefognak egymással a DK-tól elkülönülten, hogy esélyük legyen a megmaradásra vagy eltűnnek a süllyesztőben. Harmadik opció a DK-ba való betagozódás, ami azonban sosem lesz teljes. Mindig lesz nem gyurcsányista baloldali szervezet – fogalmazott.

Úgy néz ki, a Párbeszédet nagyon megviselte, hogy pártigazgatójuk a DK-ba igazolt. Mellár Tamás megélhetési politikusnak nevezte Kocsis-Cake Oliviot.

Pálfalvi Milán elmondta, méltó kihívója a jelenlegi kormánypártoknak nincs. A DK azonban azon dolgozik, hogy a legerősebb ellenzéki erőként valóban esélyes legyen erre a címre. Ehhez gyűjti be azokat a politikusokat, akik hajlandók ennek a célnak a kiszolgálására, cserébe a remélt biztonságért. – Ne feledjük, karrierpolitikusokról beszélünk, akiket a nemzetben gondolkodás helyett valami más mozgat. Számukra a hazaszeretet nem szempont, a jobboldalon viszont éppen ez a kovász, az alapvetés, a vitán felül álló, összetartó erő – mutatott rá az elemző.

Az elemzőt arról is kérdeztük, akad-e a DK-nak a baloldalon kihívója, például a Momentum, amely a mérések szerint a második legnagyobb támogatottsággal rendelkező baloldali párt. Pálfalvi kifejtette: tömegesen nem tud szavazókat elvenni egymástól a DK és a Momentum, mert más-más támogatói bázisuk van. – Ez részben korosztályi, részben pedig világlátásbeli különbségből is adódik – hangsúlyozta Pálfalvi Milán. Ugyanakkor, a választóik egy részénél, akárcsak tagjaik és politikusaik között előfordul a két párt közötti átjárás.

Ami közös bennük, az az Orbán-ellenesség, a Fidesszel való szembenállás. Ezért is tudtak 2022-ben összefogni. A Momentum éppen olyanná vált mára, mintha a DK ifjúsági tagozata lenne. Gyurcsány ekként is gazdálkodik velük, akit csak tud, bedarál

 – jegyezte meg.

A Nézőpont korábbi kutatásaiból látszik, hogy a Fidesz-KDNP többségi támogatása mellett a DK a legnagyobb ellenzéki párt, a kisebb parlamenti pártok pedig eltűnhetnek a süllyesztőben, ha nem jutnak be az Országgyűlésbe a következő választáson – ismertette Pálfalvi Milán, aki szerint a pártok jelenlegi támogatottságuk alapján ezt valószínűsíthetjük, főleg annak tudatában, hogy karrierpolitikusaik a biztos bejutással kecsegtető DK-ba menekülnek.

– Ehhez Kocsis-Cake Olivio esete további lendületet adhat és újabb átlépések következhetnek – véli az elemző. Hozzátette, a jövőben ezért számolni kell a Gyurcsány-párt komolyabb szervezeti erősödésével, de csak a baloldali térfélen belül, a többi ellenzéki párt kárára.

A Köztársaság következő kormánya készül feladatára” – ezekkel a szavakkal kezdte legfrissebb Facebook-bejegyzését Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke kijelentette, a köztársaság szövetség, az emberek okos, becsületes szövetsége, hogy vigyázzanak egymásra. 

Ezután a pártelnök úgy fogalmazott, hogy

a Magyar Köztársaság következő kormányát Dobrev Klára fogja vezetni. Dolgozunk

– tette hozzá. 

Mindez alátámasztja Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója szavait, aki lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a DK nem akar kompromisszumot kötni. Dobrev Klára elmondta, ők „tisztán baloldali” programot képviselnek, ez pedig összeegyeztethetetlen a többi ellenzéki párt egyéb ideológiai vonulatai­val – fejtette ki az elemző. 

Tegnap megírtuk: a jászberényi időközi választás eredménye miatt sürgetővé válhatott a Gyurcsány-pártnak, hogy az előválasztás intézménye ellen kampányoljon, hiszen 

a DK-s támogatás nélkül könnyedén újrázni tudó polgármester győzelme kapcsán felerősödtek a jelöltválogatót és a civil összefogást sürgető hangok, amelyek a pártok szerepvállalását is háttérbe szorítanák. Mostani bejegyzésével Gyurcsány Ferenc arra is célzást tett, hogy nem támogatnának egy újabb előválasztást. 

Újabb pozíciókat szerezhet a Gyurcsány-párt a nagyvárosok önkormányzataiban.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A TV2 házaspárja váratlanul különvált

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

magyarnemzet.hu

Kiderült, hogy ki lesz a kormánypártok polgármesterjelöltje Salgótarjánban

ripost.hu

"Megmutatom, milyen felsőbbrendűnek lenni" – Alekosz testvére most Opitz Barbit hódítaná meg

mandiner.hu

Miért rúgta ki a jóbarátját Novak Djokovics?

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

Megmutatta: ez a piszok jóképű férfi Sydney van den Bosch vőlegénye

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

Exei ajándékával költözött a férjéhez a TV2 sztárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat