Létrehozva: 2023.02.12.
Módosítva: 2023.02.12.

Gyurcsány már nemcsak a FIDESZ-t gyalázza

A FIDESZ-re szavazókat is...

Gyurcsány Ferenc úgy gondolja, hogy szükség van a szélsőséges hangnemre és a fideszes szavazók sértegetésére ahhoz, hogy magához édesgesse a baloldali szavazók nagy részét – mondta el Nagy Ervin filozófus, az Origónak adott interjúban. A XXI. Század Intézet elemzője szerint a DK középtávon, de legalábbis a 2024-es választásokig lemondott arról, hogy fideszes szavazókat szólítson meg, Gyurcsány Ferenc pedig egyelőre a baloldal ura szeretne lenni, és mindent ennek a célnak rendel alá. Nagy Ervin arról is beszélt, hogy Gyurcsány beszéde egy erődemonstráció volt, ugyanis világossá tette, hogy a Demokratikus Koalíciót egyeduralkodóvá akarja tenni a baloldalon, így várhatóan folytatódni fognak az átigazolások. Gyurcsány Ferenc hadat üzent a többi baloldali pártnak – tette hozzá.

A dollárbaloldal egyre mélyebbre süllyed a kampánypénz-botránya kapcsán, miközben továbbra is támogatják a brüsszeli szankciókat. Miért teszik ezt annak ellenére, hogy azok láthatóan sikertelenek?

Egyrészről van egy megfelelési kényszer. A balliberális oldal a rendszerváltoztatás óta mintakövető magatartást folytat, azaz kritika nélkül importálná és szeretné érvényesíteni a nyugati trendeket, a progresszív politikai célokat. Másrészről pedig – mint a közelmúltban kiderült – a baloldali összefogás a tavalyi választás idején dollármilliókat kapott tengerentúli üzleti és politikai köröktől. Így, mikor azt látjuk, hogy az ellenzék egy része beleáll olyan témákba, amelyek idehaza nem népszerűek, akkor

VALÓJÁBAN NEM AZ ÁLLAMPOLGÁROK SZIMPÁTIÁJÁRA FIGYELNEK, HANEM A NYUGATI ÉRDEKKÖRÖK KEDVÉBEN AKARNAK JÁRNI.

A már említett kampánypénz-botrány hogyan hatott a baloldal megítélésére?

Lesújtó a mostani kép. Sőt, úgy tűnik, hogy

A SAJÁT SZAVAZÓIK KÖRÉBEN IS FELHÁBORODÁST KELTETT EZ A PÉLDÁTLAN ÜGY. NEM VÉLETLEN, HOGY A BALLIBERÁLIS ÉRTELMISÉG ÚGY CSINÁL, MINTHA MI SEM TÖRTÉNT VOLNA, AZ ELLENZÉKI SAJTÓ PEDIG IGYEKSZIK RADAR ALATT TARTANI A TÖRTÉNETET.

Véleményem szerint megújulás nélkül ez a baloldal évekig bele fog ragadni ebbe az ügybe. De vannak kételyeim is. Szokott következménye lenni az efféle botrányoknak a baloldalon? A kérdés persze költői... Hozzáteszem, egy megújulásban érdekelt baloldalnak érdeke lenne, hogy a felelősök eltűnjenek a közéletből.

A háborúpárti baloldali képviselőket mi vezérli akkor, amikor a háborút támogató kijelentéseket tesznek?

A magyar lakosság döntő része ki akar maradni a háborúból, nem akarja, hogy a kormány fegyvereket adjon Ukrajnának, és elutasítja a szankciókat is. Az Egyesült Államok viszont úgy tűnik, hogy Oroszország meggyengítése érdekében a háború eszkalációját választotta, ehhez pedig megnyerte a nyugat-európai szövetségeseinek nagy részét. Lehet, hogy kényszerítette őket, de tény, hogy ők beálltak a sorba, mi viszont nem.

AZ ELLENZÉKI OLDALON ÚJRA ÉS ÚJRA ELŐKERÜL A FEGYVERSZÁLLÍTÁSOK ÜGYE, AMI MÖGÖTT EGYÉRTELMŰEN AZ AMERIKAI ÉRDEKKÖRÖK MEGRENDELÉSE ÁLL.

Tisztelet a kivételnek, de a baloldal élcsapatát megvették – ezen nincs mit szépíteni!

Gyurcsány Ferenc a múlt hétvégén úgynevezett évértékelőt tartott. Milyen volt ez a beszéd és annak üzenete?

Gyurcsány erődemonstrációt tartott. Beszédében világossá tette, hogy a Demokratikus Koalíciót gyűjtőpárttá kívánja formálni, így várhatóan folytatódni fognak az átigazolások. Túl sok párt van az ellenzéki oldalon, így – mivel az összefogás átmenetileg lekerült a napirendről – Gyurcsány megpróbálja elfoglalni a baloldalt. Feldarabolja a konkurenseket, elszívja a humán erőforrásukat, majd a kicsiket letolja a pályáról. Gyurcsány Ferenc hadat üzent a többi baloldali pártnak.

Miért sértegette ennyire nyíltan a Fidesz szavazóit a DK elnöke?

Mert egyelőre a sajátjainak, illetve az ellenzéki szavazóknak beszél, az ő kedvükben akar járni.

ÚGY GONDOLJA, HOGY SZÜKSÉG VAN A SZÉLSŐSÉGES HANGNEMRE ÉS A FIDESZES SZAVAZÓK SÉRTEGETÉSÉRE AHHOZ, HOGY MAGÁHOZ ÉDESGESSE A BALOLDALI SZAVAZÓK NAGY RÉSZÉT.

Lelke rajta! Szerintem a rövid távú érdekei miatt feláldozza ezzel a logikus stratégiát. A DK középtávon, de legalábbis a 2024-es választásokig lemondott arról, hogy fideszes szavazókat szólítson meg. A jelenlegi projekt lényege, hogy a lehető legtöbb ellenzéki szavazót maga mellé állítsa. Gyurcsány Ferenc egyelőre a baloldal ura szeretne lenni, és mindent ennek a célnak rendel alá.

Milyen szerep juthat az elkövetkező időszakban a Momentumnak?

A DK és a Momentum jelenleg dominanciaharcot vív, míg a többiek a túlélésért küzdenek. Szembetűnő ugyanakkor, hogy a Momentum lépéshátrányba került, nem véletlenül léptek át többen is a közelmúltban a DK-ba. Gelencsér Ferenc, mint pártelnök elbukott, így reaktiválták Donáth Annát, hátha így fel tudnak zárkózni.

A 2024-es uniós választásokon vélhetően külön listán indulnak majd az ellenzéki pártok, de az egyidőben tartandó önkormányzati voksolásokon – a választási rendszer logikája miatt – együttműködésre lesz szükség.

Mivel megújulás továbbra sem várható, így egy lehetséges kooperáció az egykori MSZP–SZDSZ-koalíció mintájára létrejövő, belső feszültségekkel terhelt DK–Momentum-tengely mentén jöhet létre. Persze, ehhez a Momentumnak többet kell mutatnia.

Erdős Gergely, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának elemzője az Origónak adott interjúban arról beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc az úgynevezett évértékelő beszédében minden korábbinál egyértelműbben jelezte, hogy nem pusztán a „szövetséges" baloldali pártok bizonyos politikusaira, hanem azok teljes szavazóbázisára is igényt tart. Erdős szerint a jelek arra mutatnak, hogy a politikai túlélésre egyedül a Momentumnak lehet esélye és szervezeti ereje.

Megosztás FacebookonKüldés MessengerenTovábbi lehetőségek

RENDKÍVÜLI HÍR

ITT VANNAK A RÉSZLETEK: MEGVÁLTOZOTT A HÁBORÚ MENETE

Gyurcsány Ferenc vasárnap úgynevezett évértékelőt tartott. Hogyan értékelhető a beszéd, annak stílusa és üzenete?

Gyurcsány az évértékelő beszédében lényegében ugyanazon politika folytatására tett ígéretet, amelyre a magyar választók tavaly tavasszal – megszakítás nélkül – már negyedik alkalommal mondtak határozott nemet. A volt miniszterelnök a polgári kormány teátrális hangvételű támadására helyezte a hangsúlyt, és a jobboldali választók sértegetéséről sem feledkezett meg, adós maradt viszont valódi politikai alternatívák felmutatásával, melyek révén a baloldal kitörhetne a 2006 óta tartó – és éppen Gyurcsány által okozott – hitelességi válságából.

Gyurcsány azt mondta: "A magyarok most a legvédtelenebbek a rendszerváltás óta, mi pedig emiatt szemben állunk a mostani kormánnyal." Miért nem igaz ez a kijelentés?

A polgári kormány 2010 óta – szakítva a szocialista-liberális kormányok megszorításokra épülő politikájával – számos intézkedéssel igyekezett mérsékelni az emberek terheit. Ebbe a körbe sorolható többek között az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése, a rezsicsökkentési program, a családtámogatások rendszerének bővítése, a nyugdíjemelés, a nyugdíjprémium, illetve a balliberális kormányzat által korábban elvett 13. havi nyugdíj visszaépítése. Fontos hangsúlyozni továbbá, hogy a kormány az orosz-ukrán háború, valamint a brüsszeli szankciók által gerjesztett energiaválság idején is biztosítja a lakosság számára – az átlagfogyasztás mértékéig – az olcsó energiát, illetve a szankciós infláció ellensúlyozása céljából élelmiszerárstopot vezetett be.

Gyurcsány Ferenc mondja meg a baloldalon, mi történjen

FORRÁS: FACEBOOK

Gyurcsány Ferenc sértegette beszédében a Fidesz szavazóit, azt mondta, hogy szégyelljék magukat. Ezt hogyan értékelhetjük, mi volt ezzel a célja?

A baloldalon nem ritka jelenség a választók becsmérlése, Márki-Zay Péter, a hatpárti balliberális összefogás egykori miniszterelnök-jelöltje is számos alkalommal szidalmazta a kormánypártok támogatóit. Gyurcsány Ferenc – Márki-Zayhoz hasonlóan – vitathatatlanul azon politikusok közé tartozik, akik képtelenek szembenézni a politikai realitásokkal, miszerint a kormánypártok magas választói támogatottságának oka abban keresendő, hogy a polgári kormány a magyar választók döntő többségének értékrendjéhez illeszkedő politikát folytat.

GYURCSÁNY INDULATOS SZAVAI MÖGÖTT AZ ÁLLHAT, HOGY A VOLT KORMÁNYFŐ A MAI NAPIG NEM ÉRTI, HOGY TÖBB MILLIÓ VÁLASZTÓ MIÉRT ZÁRKÓZIK EL KÖVETKEZETESEN ATTÓL A BUKOTT SZOCIALISTA POLITIKÁTÓL, AMIT A DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ VEZÉRE KÉPVISEL, ÉS AMIN NEM HAJLANDÓ VÁLTOZTATNI.

Kijelenthető, hogy a bukott miniszterelnök teljesen maga alá gyűrte az ellenzéki pártokat, a teljes baloldalt?

A Demokratikus Koalíciónak a megalakulása óta határozott célja a balliberális partnerek felszalámizása, amely folyamat egyre rohamosabban beteljesedni látszik. Gyurcsány Ferenc az évértékelő beszédében minden korábbinál egyértelműbben jelezte, hogy

NEM PUSZTÁN A „SZÖVETSÉGES" BALOLDALI PÁRTOK BIZONYOS POLITIKUSAIRA, HANEM AZOK TELJES SZAVAZÓBÁZISÁRA IS IGÉNYT TART.

A volt kormányfő 2022 tavaszán még az összefogás szenvedélyes híveként tüntette fel magát, majd ősszel a felesége vezetésével árnyékkormányt állított fel, melyből korábbi választási partnereit már kihagyta. Ezt követően Gyurcsány februárban elérkezettnek látta az időt arra, hogy a DK-t immár a kormánykritikus szavazók egyetlen potenciális „otthonaként" tüntesse fel, egyértelmű üzenetet küldve a többi baloldali pártnak.

Gyurcsány egyértelművé tette az irányt, miszerint semmin nem fognak változtatni. Mi az oka, hogy továbbra is a magyar emberek érdekeivel szemben politizálnak a baloldalon?

Évek óta megfigyelhető, hogy meghatározó politikai kérdésekben a baloldal a magyar választók elvárásaival szemben foglal állást. Ennek legkézenfekvőbb magyarázata az, hogy a balliberális tömb külföldi – és így a hazai sajátosságokat figyelmen kívül hagyó – politikai receptek kritikátlan másolásával alakítja belpolitikai agendáját, valamint a pénzügyi forrásait is túlnyomórészt külföldi szereplőktől szerzi.

Értelemszerűen a finanszírozás terhét vállaló külföldi szervezetek és személyek a saját érdekeik képviseletét várják el a baloldaltól, akár Magyarország rovására is.

A 2022-es országgyűlési választások eredménye azonban világosan jelzi, hogy a magyarok hogyan viszonyulnak ehhez a balliberális „stratégiához".

Év- és jövőértékelőt tartott a Gyurcsány-bőrbe bújt ellenzék színe-java, így az LMP, a Momentum is. Mi a legszembetűnőbb az LMP frakcióvezetője és a momentumos Donáth Anna kijelentéseit nézve?

A Momentumról, az LMP-ről, továbbá az MSZP-ről, a Párbeszédről és a Jobbikról is elmondható, hogy

EZEK A PÁRTOK A MEGNYILVÁNULÁSAIKKAL LEVEGŐÉRT KAPKODNAK, A LÉTJOGOSULTSÁGUKAT PRÓBÁLJÁK IGAZOLNI A DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ ÁLTAL DOMINÁLT BALOLDALI POLITIKAI TÉRBEN.

A jelek arra mutatnak, hogy a politikai túlélésre az említett pártok közül egyedül a Momentumnak lehet esélye és szervezeti ereje. Ennek megfelelően Donáth Anna a radikális irányváltás, illetve a „régi ellenzéki vonatról" történő leszállás politikáját hirdette meg, más kérdés, hogy a Momentum hasonló jelszavakat már hangoztatott a párttá alakulásakor, 2017-ben, hogy aztán összefogjon azon baloldali erőkkel, amelyek leváltására létrejött.

Az LMP frakcióvezetője, Ungár Péter a zöld politika képviseletétől várja pártja népszerűségének növekedését. Valószínűsíthető azonban, hogy az LMP valódi vonzereje 2010 és 2018 között – vagyis amikor önállóan képes volt bejutni az Országgyűlésbe – elsősorban nem a zöld arculatában, hanem a párt harmadikutasságában rejlett, amely viszont a 2022-es hatpárti összefogással végleg szertefoszlott.

Gyurcsány Ferenc, a baloldal vezetője a pártja kongresszusán mondott évértékelő beszédet. A beszéd meglehetősen agresszív volt. Ha félretesszük a nevetséges körítést, kétségtelenül riasztó volt a dollárbaloldal vezetőjének kenetteljességbe csomagolt, de tagadhatatlanul fenyegető stílusa. 

A kongresszus mi mással is kezdődhetett volna, minthogy nevetséges kisfilmeken keresztül elmondják a tipikus baloldali hazugságokat és álhíreket. A végén természetesen ismét megjegyezték, hogy készülnek... hogy mire, azt most sem tisztázták. Az elején Gyurcsány Ferenc egyébként náthájáról panaszkodott:

„A mi szakmánk természete, hogy küzdeni szoktunk. Én is sokat küzdöttem az elmúlt két évtizedben. Most is küzdök, van egy lakótársam pár napja: influenzának hívják. Egyelőre döntetlenre állunk."

Gyurcsány Ferenc

FORRÁS: MTI/MÁTHÉ ZOLTÁN

 

A magyar kormány békepártiságáról mindenesetre a bucsai mészárlás jutott eszébe, elég sajátos módon. Mivel a baloldal fegyvert akar szállítani az ukránoknak, ezen nehéz csodálkozni. Azon sem, hogy azt mondta, hogy aki nem a Fidesszel van, az jöjjön az ő pártjába. A baloldal vezére most már nemcsak vezetni akarja a többi pártot, hanem más ellenzéki pártot nem is akar látni.

A cigánysággal kapcsolatban zavaros mondatain túl volt egy sajátos megjegyzése: "van bennünk távolságtartás" irányukban, mondta többes szám első személyben. A fideszeseknek pedig azt üzente fenyegetően, hogy "szégyelljétek magatokat".

Jött persze az árnyékkormányozás, hogy az majd őszre valamit kidolgoz, végül négypontos tervet is bejelentett, például, hogy fontos az árnyékkormány, meg legyen sok aktivistájuk.

Az viszont érdekes, hogy bejelentette: Vágó István nem lesz elnökségi tag. És gyakorlatilag visszavonul, vagy visszavonultatják. Nyilvánvaló, az egyre szánalmasabb helyzetbe került egykori "kvízprofesszortól" meg akartak szabadulni. 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jürgen Klopp megtalálta a felelőst a Liverpool újabb kudarcáért

origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

mandiner.hu

„Szürke a cella” – nyílt levelet írt magyar börtönéből az olasz antifa

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

ripost.hu

Szívszorító: Már csak a szeretett kutyája holttestét simogathatta meg, óriásit hibázott a légitársaság

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett