Létrehozva: 2023.02.10.

Brüsszeli korrupció: újabb képviselő kezén kattant a bilincs

A belga rendőrség őrizetbe vette Marc Tarabella belga európai parlamenti (EP-) képviselőt.

Az Európai Parlamentet érintő korrupciós ügyben folytatott nyomozás részként a belga rendőrség őrizetbe vette pénteken Marc Tarabella belga európai parlamenti (EP-) képviselőt, miután az EP múlt heti plenáris ülésén felfüggesztette a szocialista politikus mentelmi jogát.

A Politico című brüsszeli hírportál beszámolója szerint az ügyben eljáró ügyészség megerősítette, hogy péntek reggel több razzia történt, amelyeken egyebek mellett átkutatták Marc Tarabella egy liege-i bankban őrzött széfjét, valamint több irodát a vallóniai Anthisnes városában, ahol az 59 éves politikus a polgármester.

Az ügyészség azt közölte: Marc Tarabellát az EP-t érintő korrupciós botrány ügyében folytatott nyomozás részeként vették őrizetbe és kihallgatják. Az ügyben eljáró vizsgálóbíró a következő órákban dönt fogva tartásának meghosszabbításáról és arról, hogy a szocialista EP-képviselő megjelenjen-e a bíróság előtt.

Az Európai Parlament múlt heti brüsszeli plenáris ülésén Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az EP leváltott alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban felfüggesztette Marc Tarabella olasz frakciótársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogát is. Tarabella és Cozzolino is tagadják, hogy törvénysértést követettek volna el.

Eva Kailit, valamint három társát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként. Közülük ketten, Kaili élettársa, az olasz Francesco Giorgi, valamint Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselő börtönben vannak. A vád ellenük bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció.

Panzeri január végén vádalkut kötött a nyomozókkal. Panzeri korábban azt vallotta, hogy 120 ezer és 140 ezer euró közötti összeget adott Tarabellának „a Katarral kapcsolatos ügyek intézésében nyújtott segítségéért”.

Múlt hét végén az ügyeben illetékes belga vizsgálóbíró kiengedte a börtönből a december óta fogvatartott négy ember egyikét, Niccolo Figa-Talamancát, a korrupciós ügyekhez köthető civil szervezet, a No Peace Without Justice főtitkárát.

A már letartóztatott politikusok próbálnak vádalkut kötni, újabb és újabb neveket említenek, így a bűnszervezet számos még szabad lábon lévő tagja kerül a hatóságok látókörébe.

Tovább bővülhet a brüsszeli korrupcióban érintettek köre a következő hetekben. Az M1-en nyilatkozó elemző szerint sokkal többről van szó, mint néhány korrupt EP-képviselőről, hiszen azok munkatársai és az Európai Parlament környékén működő nem kormányzati szervezetek is érintettek lehetnek – hangzott el az M1 Híradójában.

Egyre több kapcsolat fedezhető fel az ügy gyanúsítottjai és a Soros-hálózat között, az Origo cikke arra is rámutat, hogy a Magyarországot folyamatosan bíráló Soros-szervezet, a Transparency International most hallgat.

Luxusélet kenőpénzből

A belga rendőrség által 2022. december 14-én közzétett kép a hatóságok által lefoglalt közel 1,5 millió euró készpénzről. A pénzt a brüsszeli régióban házkutatások során foglalták le az EP szocialista alelnökét érintő korrupciós ügyben. Eva Kaili szocialista EP- képviselőt, az EP alelnökét december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy Katarral kapcsolatos korrupció vádjával indított vizsgálati nyomozás részeként, azóta fogságban van. (Fotó: MTI/AP/Belga rendőrség)

Egykori és mostani európai parlamenti képviselők mellett az általuk alapított nem kormányzati szervezetek, NGO-k is szereplőivé váltak a brüsszeli korrupciós botránynak.

A belga ügyészség gyanúja szerint ezek a magukat civil szervezetnek nevező, de helyi berkekben csak lobbiszervezeteknek tartott csoportok adták a hátterét az Európai Parlamentet érintő bűnszervezetnek, amely az abban tevékenykedőknek luxuséletet biztosított. Belga sajtóértesülések szerint 20 millió eurót, csaknem 8 milliárd forintot találtak panamai bankszámlákon. A decemberben letartóztatott Eva Kaili brüsszeli lakásán és több, hozzá közel álló személynél pedig több mint másfél millió eurót, azaz csaknem 600 millió forintnyi készpénzt találtak bőröndökben.

Noha Eva Kaili lebukásával robbant ki a brüsszeli korrupciós botrány, azóta folyamatosan dől a brüsszeli korrupciós dominó. A már letartoztatott politikusok, mint például Pier Antonio Panzeri, próbálnak vádalkut kötni. Újabb és újabb neveket említenek, remélve, hogy enyhébb büntetést kapnak.

Soros szövetségesei

Soros György, magyar származású amerikai üzletember, a Soros Alapítvány elnöke, a Közép-európai Egyetem (Central European University, CEU) alapítója és tiszteletbeli kuratóriumi elnöke az egyetemen, ahol elõadást tartott Reflexivity at Work in the European Union címmel. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Pier Antonio Panzeri szerepel azon a listán, amely Soros György európai parlamenti szövetségeseit sorolja fel. Szintén Soros-szállal rendelkezik Eva Kaili görög európai parlamenti képviselő, aki Pier Antonio Panzerivel közösen alapította a Fight Impunity NGO-t. Ez az a szervezet, amely a gyanú szerint központi szerepet játszhatott az ügyben.

A szerző felhívja a figyelmet arra, hogy Eva Kaili az Külkapcsolatok Európai Tanácsának (European Council on Foreign Relations, ECFR) tagja, amelynek képviselői között Bajnai Gordon és Korányi Dávid mellett Soros György és fia, Alexander Soros is megtalálható. A cikk írója mindezek után azt a következtetést vonja le, hogy a hazánkat támadó jelentést közlő Transparency International valahogy mégsem azzal a Brüsszellel foglalkozik, amely láthatóan tele van korrupciós ügyekkel.

Kiterjedt hálózat

Továbbra sem látni a brüsszeli korrupciós botrány végét, hiszen egy kiterjedt hálózatról van szó, amelynek újabb szereplői még csak most kerülnek majd a hatóságok látókörébe – erről beszélt Szikra Levente, az Alapjogokért Központ elemzője az M1-en.

„Nemcsak képviselők érintettek, hanem képviselői munkatársak is, illetve az Európai Parlament környékén létező úgynevezett nem kormányzati szervezetek, NGO-k, amik magukat civil szervezetnek hívják”

– mondta Szikra Levente.

Önmagukra írták a szabályokat, önmagukat ellenőrizték

Az Alapjogokért Központ elemzője úgy véli, hogy az Európai Parlament rendszer szinten is felelős a kialakult helyzetért.

„Költségvetési ellenőrzési bizottság és a többi, hát kik vannak abban: európai parlamenti képviselők. Tehát saját magukra írták a szabályokat, saját magukat ellenőrizték, és az lett a vége, amit most látunk”

– hangsúlyozta az Alapjogokért Központ elemzője.

Az elemző azt mondta: a közeljövőben nem várható, hogy az Európai Parlament olyan szabályokat hoz, amely ellenőrizhetővé teszi a képviselőket. Szerinte az EP jelenleg látszatintézkedésekkel próbálja meg visszaállítani a megtépázott hírnevét. Azt mondta: az mutatná az Európai Parlament elkötelezettségét, ha egy a magyarhoz hasonló vagyonnyilatkozati rendszert vezetnének be.

Karibi nyaralás, fényűző partik Athén klubjaiban, szupermodellek társaságában, luxusingatlanok: Eva Kaili, a brüsszeli korrupciós botrány főszereplője úgy élt, mint egy filmsztár. Az Európai Parlament volt alelnöke nemcsak a társasági életben szerette a fényűzést, hanem otthon is luxuskörülmények között élt.

Luxuséletet élt Eva Kaili, a brüsszeli korrupciós botrány főszereplője, az Európai Parlament volt szocialista alelnöke – emlékeztet a Financial Times. A brit lap arról ír, hogy Eva Kaili fényűző éjszakai klubokban szórakozott Athénban szupermodellek, köztük Naomi Campbell társaságában, az Égei-tengeren hajózott és napozott, és egy iparmágnás karibi rezidenciáján töltötte a vakációját. Mint fogalmaznak: Eva Kaili letartóztatása előtt úgy élt, mint egy filmsztár. Az Európai Parlament egykori alelnöke azonban a luxus évei után most egy brüsszeli börtönben tartózkodik, és mindössze kétszer látta a lányát – írja a Magyar Nemzet.

Kostos település Paros szigetén, ennek határában vásárolt 9 hektáros birtokot Eva Kaili (Forrás: Metropol)

A V4 Agency már korábban beszámolt arról, hogy

Eva Kaili nem csak a társasági életben szerette a fényűzést, brüsszeli politikustársaihoz hasonlóan ő sem vetette meg otthon a luxuskörülményeket.

A volt EP-alelnök Görögországban, az Athén melletti Psychikóban vett 2019-ben egy 169 négyzetméteres luxuslakást 260 ezer euróért az Alpha című lap cikke szerint. Az ingatlan értékét Paris Rigopoulos ingatlantanácsadó 659 ezer euróra becsülte, míg a piaci érték 850 ezer és 900 ezer euró között van. Amint arról Rena Kouvelioti, az Alpha újságírója beszámolt, a képviselő lakása a harmadik és negyedik emeleten található. Négyzetméterenkénti értékét négyezer euróra teszik. A lakás negyedik emelete sajtóértesülések szerint irodaként szolgál, és belső lépcsőházzal kapcsolódik az alatta lévő szinthez.

Eva Kaili egyik luxusnyaralásán (Forrás: Origo)

A nyilatkozatai szerint Eva Kaili ezt az ingatlant egy másik, Anixi településen lévő lakás eladása után vásárolta meg. Az eladott 250 négyzetméteres lakást sajtóértesülések szerint 2009-ben vette meg 291 ezer euróért, kilenc évvel később pedig 340 ezer euróért adta el. Ugyanakkor az adóhivatal csak 214 ezer euróra értékelte az ingatlant. A több mint százezer eurós különbség kérdéseket vethet fel a korrupciós ügy fényében.

Ilyen luxusban élt a brüsszeli korrupciós botrányba keveredett Eva Kaili (Forrás: Matropol)

Ilyen luxusban élt a brüsszeli korrupciós botrányba keveredett Eva Kaili (Forrás: Metropol)

A Magyar Nemzet cikkében felidézi: Kaili egyébként még másik három ingatlant is megvásárolt. Az egyik Kolonakiban, a Skoufa utcában található 44 négyzetméteres lakás, amit 2005-ben 66 ezer euróért vásárolt meg, itt volt a november 30-án alapított cége székhelye. A lakás értékét jelenleg 52 215 euróra becslik. Kaili birtokol továbbá egy 120 négyzetméteres házat Szalonikiben, amelyet 1997-ben vásárolt. Emellett egy 53 négyzetméteres lakása is van Belgiumban, ami 2015-ben került a birtokába, 175 ezer euróért.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Pókokat talált a Marson az Európai Űrügynökség

origo.hu

Kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

borsonline.hu

Fejlemény: pár hónapon belül kitoloncolhatják Harry herceget Amerikából

magyarnemzet.hu

Bekeményítettek a hazai autópályákon, mert amíg szépen kérték, senkit nem érdekelt

ripost.hu

Drámai fordulattal ért véget a Házasság első látásra

hirtv.hu

Itt vannak a bizonyítékai annak, hogy milyen agresszívek az illegális migránsok + képgaléria

origo.hu

Hatalmas terhespocakkal pózol Lékai-Kiss Ramóna

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A Gyurcsány-Bajnai-korszakért rajong Magyar Péter tanácsadója

POLITIK

Hídpénz-botrány: Súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna