Létrehozva: 2023.02.19.

Az EU bekeményít: betiltják a WC-csészék oroszországi exportját

A cél Moszkva ipari kapacitásának megroppantása.

Szerző Gaál József

Csütörtökön hivatalosan is benyújtotta az Európai Bizottság az Oroszország elleni tizedik szankciós vonatkozó javaslatát, melynek részeként megtiltanák a WC-csészék, bidék, piszoárok, és más háztartási berendezések exportját Oroszországba - írja az euobserver.com uniós hírportál. A döntés hivatalos indoklása szerint a kereskedelmi tilalom Oroszország ipari kapacitását hivatott szélesebb körben sújtani. 

Német gyártmányú WC-csészék egy orosz szaküzletben

A Daily Mail beszámolója szerint a WC-export tilalma a konkrét gazdasági hatásokon túl szimbolikus jelentőségű, mivel Oroszországban minden ötödik háztartásba a mai napig nincs bevezetve a vezetékes víz. A brit bulvárlap "valódi büntetésnek nevezte Putyin számára" az uniós döntést.

Egy meg nem nevezett európai diplomata azt mondta a lapnak, hogy a vízöblítéses WC többet tett a civilizációért, mint bármely más találmány. Tehát az export korlátozásával csak Oroszország technológiai fejlődését hozzuk összhangba civilizációjának állapotával." 

A Telegraph arról írt, hogy Oroszországban annyira súlyos a WC-hiány, hogy az Ukrajnában harcoló orosz katonák vécéket lopnak, és hazaküldik azokat a szeretteiknek. Ezzel a jelenséggel kapcsolatban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta tavaly áprilisban, hogy „az oroszoknak korábban az volt a legnagyobb álmuk, hogy lássák Párizst és meghaljanak. Most viszont az az álmuk, hogy ellopjanak egy WC-t és meghaljanak”. 

Az Oroszország elleni tizedik szankciós csomag persze nem csak a wc-csészék tilalmára, hanem például a fegyverrendszerekben felhasználható csúcstechnológiás termékek értékesítésének leállítására is irányul. Az egyelőre még nem nyilvános 146 oldalas export-feketelistán elektronikai cikkek, lézerek, rádióberendezések, szoftverek, repüléstechnika, tengeri kamerák és ritkaföldfém-ásványok, valamint más, a nanotechnológiában használt specifikusabb termékek is szerepelnek sajtóbeszámolók szerint

Emellett az Európai Bizottság a nehéz gépjárművekre - köztük a teherautókra és az erdészeti és mezőgazdasági ágazatban általában használt gépekre - vonatkozó exportintézkedéseket, valamint az orosz gumi és aszfalt behozatalára vonatkozó lehetséges korlátozásokat javasol.

Németország, Franciaország Lengyelország, a balti országok javaslatára mintegy 130 szervezet és személy kerülhet rá az új szankciós listára, többek között orosz katonai vezetők, az Oroszország által a önkényesen elcsatolt ukrajnai területekre vezényelt tisztségviselők. Szintén a listán lehetnek az orosz állami médiumoknak, köztük a Russia Today (RT) dolgozó újságírók, valamint más országokban működő olyan vállalatok és személyek, amelyek kapcsolatban állnak a Kreml háborús gépezetével. A Bizottság továbbá 4 orosz bank ellen is új intézkedéseket javasolhat. Ezek között van Oroszország legnagyobb magánbankja, az Alfa bank is.

Von der Leyen szerint az új szankciócsomag fellép a korlátozó intézkedések kijátszása ellen is. A javaslat szerint az Európai Bizottság nyomon követi a szankcionált orosz oligarchák vagyonát, és a tagállamokkal közösen áttekintést készít az orosz központi banknak az Európai Unióban tartott összes befagyasztott eszközéről. – Tudnunk kell, mennyi pénzről van szó és hol található, ez nagyon fontos, tekintettel arra, hogy az állami orosz vagyont esetleg az ukrajnai újjáépítés finanszírozására használhatjuk fel – jelentette ki.

Josep Borrell a nyilatkozatában közölte, hogy a tagállami kormányokat tömörítő tanács elé terjeszti az Ukrajna szuverenitásának aláásásában szerepet játszó csaknem száz személy és szervezet elleni szankciókra vonatkozó javaslatok listáját. – Ez a lista magában foglalja a katonai tevékenységekért, a politikai döntésekért, a propagandáért és a dezinformációért felelős személyeket is. Célba vesszük azokat, akik részt vesznek az emberrablásokban, az ukrán gyermekek Oroszországba történő deportálásában és kényszer-örökbefogadásában. És azokat is, akik lehetővé teszik az ukrán erőforrások kifosztását –  sorolta.

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Világcég segíthet BL-álmokban, így alakulhat a Fradi kerete

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

borsonline.hu

Elon Musk kitálalt az ufókról, döbbenetes dolgot mondott

vg.hu

Alig talál új katonákat a román hadsereg

vg.hu

Magasabb kamatozásra vált a Bónusz Magyar Állampapír

origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

astronet.hu

Ennek a 4 csillajegynek beteljesülést hoz a Skorpió telihold

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Az egri polgármester DJ Dominique megöléséről beszélt

POLITIK

Háborús pszichózis: Óriási fegyverkezésbe kezdenek a britek

POLITIK

Már félmillió ukrán katona esett el a háborúban

POLITIK

Katonákat küldhet Ukrajnába az Egyesült Államok