Létrehozva: 2023.02.22.

Az eddiginél is súlyosabb lehet a brüsszeli korrupciós botrány

Újabb részletek, nap mint nap.

Az eddiginél is súlyosabb lehet az a korrupciós botrány, ami december óta gyűrűzik Brüsszelben. Korábban arról szóltak a hírek, hogy másfél millió euró vesztegetési pénzt fogadtak el az ügyben érintett európai parlamenti baloldali politikusok; egy brüsszeli lap szerint azonban ez a pénz csak a jéghegy csúcsa, ennél ugyanis jóval nagyobb összegeket fogadhattak el a korrupt képviselők. Sőt, a nyomozati anyagokból az is kiderült, hogy a letartóztatott politikusok hálózatként működtek, és már 2021 óta dolgoztak Katar és Marokkó  valamint sokan mások „Lehet, hogy ez csak a készpénzzel teli jéghegy csúcsa” – írta szerda reggeli cikkében a brüsszeli Politico. Az uniós ügyekben mindig jól értesült lap ezúttal arról számolt be, hogy sikerült megszereznie az Eva Kaili ellen kiadott letartóztatási parancsot.

Azt írják: eredetileg „csak” másfél millió euróról (nagyjából 600 millió forint) szóltak a hírek, amikor december 9-én letartóztatták az Európai Parlament görög szocialista alelnökét. Ám úgy tűnik, sokkal több pénzről lehet szó, ugyanis több kiszivárgott vallomás és dokumentum is erre utal.

A most nyilvánosságra hozott elfogatóparancs egy brüsszeli székhelyű hálózatról ír, amely a katari munkaügyi miniszter nevében dolgozik 2021 óta. A dokumentum szerint Katar a szintén letartóztatott és vádalku keretében törvényhozók megvesztegetését beismerő volt EP-képviselőn, Pier Antonio Panzerin keresztül irányította a műveleteket.

2022. október 10-én a marokkói fővárosban, Rabatban készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselőről, az Európai Parlament alelnökéről, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyezték Belgiumban 2022. december 11-én (Fotó: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi)

A Politico azt is megjegyzi, hogy Kaili élettársa, a korrupciós botrányban szintén érintett, az Európai Parlamentben tanácsadóként dolgozó Francesco Giorgi közvetített Panzeri és Kaili között. A brüsszeli lap értesüléseit eddig egyik fél sem erősítette meg, igaz nem is cáfolta.

A brüsszeli korrupciós botrány december közepén robbant ki, amikor letartóztatták az ügy főszereplőjét, Eva Kailit, aki a gyanú szerint kenőpénzt fogadott el Katartól, illetve Marokkótól, cserébe pedig kedvező döntésekért lobbizott nekik Brüsszelben.

Sajtóhírek szerint a brüsszeli korrupciós maffiát rajta kívül Marc Tarabella, Andrea Cozzolino, Maria Arena és Alessandra Moretti EP-képviselők alkották. A csoport feje az azóta az ügyészséggel vádalkut kötött Pier Antonio Panzeri, egykori olasz EP-képviselő voltMilliós küldetés?

Tavaly decemberben a belga rendőrség mintegy 1,5 millió eurót foglalt le, amikor felfedte az Európai Parlament (EP) szocialista képviselőihez köthető korrupciós ügyet.

A belga rendőrség által 2022. december 14-én közzétett kép a hatóságok által lefoglalt közel 1,5 millió euró készpénzről. A pénzt a brüsszeli régióban házkutatások során foglalták le az EP szocialista alelnökét érintő korrupciós ügyben. Eva Kaili szocialista EP- képviselőt, az EP alelnökét december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy Katarral kapcsolatos korrupció vádjával indított vizsgálati nyomozás részeként, azóta fogságban van (Fotó: MTI/AP/Belga rendőrség)

Ebbe az összegbe beletartozik a letartóztatott Eva Kaili, az EP volt alelnöke lakásán talált 150 ezer euró, az apjánál lefoglalt ugyanekkora összeg, illetve hétszázezer euró, amelyre egy volt EP-képviselőnél, Pier Antonio Panzerinél bukkantak.

A rendőrség decemberi akciója során megriadt görög alelnök felvette a kapcsolatot az édesapjával, aki éppen Belgiumba látogatott. Mivel tudta, hogy az élettársánál, Francesco Giorginál nagy összegben van otthon készpénz, Kaili segítséget kér az apjától – akit nem sokkal később letartóztattak egybőröndnyi, ötveneurós címletű bankjegyekkel.

A Politico ugyanakkor betekintést nyert a letartóztatott Eva Kaili ellen kiadott elfogatóparancsba, amelyből kiderült: a lefoglalt 1,5 millió euró készpénzköteg csak a jéghegy csúcsa lehet.

Eva Kailit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyeztek Belgiumban 2022. december 11-én (Fotó: MTI/AP/Európai Parlament)

A dokumentum szerint ugyanis több millió eurót kaptak a korrupciós botrány fő gyanúsítottjai, a jelentősebb pénzösszegeket titokban adták át nekik katari és marokkói tisztviselő. Ez pedig arra utal, hogy az érintettek további kifizetéseket kaptak jóval nagyobb összegben, amelyet még nem sikerült megszerezniük a hatóságoknak.

Kaili több mint két hónapja van őrizetben korrupció, pénzmosás és bűnszervezetben való részvétel vádjával, annak a nyomozásnak a részeként, amely azt vizsgálja, hogy külföldi országok, köztük Katar és Marokkó törvénytelenül befolyásolták a parlament munkáját.

Brüsszeli székhelyű hálózat

Ez az információ csak egyike az elfogatóparancs figyelemfelkeltő részleteinek. A dokumentum megemlít egy brüsszeli székhelyű hálózatot, amely a katari munkaügyi miniszter, Ali bin Samikh Al Marri nevében dolgozik 2021 óta. Katar állítólag a szintén letartóztatott és vádalku keretében törvényhozók megvesztegetését beismerő Pier Antonio Panzerin keresztül irányította a műveleteket.

Panzeri és Kaili között a fő közvetítő a görög politikusnő élettársa, Francesco Giorgi volt.

A brüsszeli korrupciós botrány óta eltelt hetekben kiderült, az Európai Parlament legkevesebb 53 képviselője sértette meg a magatartási kódexet azzal, hogy késve számolt be a kapott ajándékokról.

Az európai parlamenti képviselők az utóbbi időben serényen próbálják bepótolni lemaradásukat, és sorra jelentik be ajándékba kapott utazásaikat – írta az Index.

A portál szerint sietségüket a nemrég kirobbant brüsszeli korrupciós botrány váltotta ki, mely óta előzetes letartóztatásba került mások mellett az Európai Parlament egyik volt alelnöke, akinek az otthonában készpénzzel teli táskát rejtegettek.

A lap emlékeztetett: a szabályozás szerint az európai parlamenti képviselőknek be kell jelenteniük minden olyan, harmadik fél által szervezett eseményt, amikor utazásukat és elszállásolásukat más fizeti. A nyilatkozatok beadásának határideje a rendezvényen való részvétel utolsó napját követő hónap utolsó napja.

Eva Kaili egyik luxusnyaralásán (Forrás: Origo)

A portál szerint a brüsszeli korrupciós botrány kirobbanása óta 103 nyilatkozatot nyújtottak be, és legkevesebb 53 képviselő sértette meg az Európai Parlament magatartási kódexét.

Az Európai Parlament máltai elnöke, Roberta Metsola 142 ajándékot vallott be azon az adatlapon, amelyet az Európai Parlament képviselőinek kell kitölteniük. Az elnök asszony 125 tétel esetében elmulasztotta a bevallási határidőt, ráadásul az ajándékok listázása a saját pártjában, az Európai Néppártban is ellenállásba ütközött.

Roberta Metsola európai parlamenti elnök ajándékozási ügye rávilágított az uniós intézmény korlátozott átláthatósági szabályaira – emeli ki a Politico.

Metsola az EP hitelességét mentené

Az EP-elnök lépése rossz időszakban történt. A katari korrupciós ügyben gyanúsított képviselők miatt az unió politikai intézménye éppen azért küzd, hogy helyreállítsa a hitelességét. Metsola pedig nyilvánosságra hozott egy terjedelmes listát arról, hogy elnökként mely nemzetközi személyektől milyen ajándékot fogadott el.

Metsola mentegetőzése abban merült ki, hogy az ajándékokat nem az ő személyének szánták, hanem az EP-nek, mint intézménynek.

Szárított kolbásztól az aranymakettig

Metsola ajándéklistáján olyan tételek szerepeltek, mint egy aranyból készült makett-torony, amelyet Naam Mayara vezető marokkói politikustól kapott; egy fehér ruha arany hímzéssel Fawzia Zainaltól, a bahreini parlament elnökétől; egy sál Élisabeth Borne francia miniszterelnöktől; Sennheiser vezeték nélküli fülhallgató a német Bundestagtól; egy váza az EU Tanácsának cseh elnökségéből; egy fehér blúz Maia Sandu moldovai elnöktől; Brugge-ról szóló könyv az Európa Kollégium rektorától, Federica Mogherinitől; és egy dísztányér Üzbegisztán Benelux államokbeli nagykövetétől.

De kapott még pezsgőt, csokoládét, süteményt és szárított kolbászt is.

Állítása szerint ezeket a parlamenti események során felszolgáltak.

Az ajándékok közül azonban 125 esetben az elnök nyilatkozata a képviselőkre vonatkozó határidő után érkezett. A képviselőknek az ajándékokat legkésőbb az átvételtől számított következő hónap végéig nyilvánosságra kell hozni.

Ezzel szemben a Politicónak nyilatkozó parlamenti sajtókapcsolattartó azt állította, hogy a korábbi elnökök legtöbb esetben a mandátumuk lejártával, egyetlen bevallással tájékoztatták a parlamentet, ezzel elkerülve a nyilvánosságra hozatalt.

2019 óta csak tízen nyilatkoztak

A cikk emlékeztetett, hogy a 2019-es európai parlamenti ciklus kezdete óta mindössze tíz EP-képviselő tett ajándéknyilatkozatot, köztük a parlament jelenlegi elnöke, Roberta Metsola.

Az Európai Néppárt egyik német képviselője, Daniel Caspary maga is bevallott hét tételt. Arra vonatkozóan viszont, hogy miért mulasztják el az EP-képviselők a bevallási gyakorlatot, a német politikus azzal érvelt, hogy vélhetően a koronavírus-járvány óta kevesebb diplomáciai esemény zajlott.

Öt év, nagy részben felfüggesztett börtönbüntetést kaphat Pier Antonio Panzeri, az Európai Parlamentet érintő korrupciós ügy egyik gyanúsítottja, volt olasz szocialista EP-képviselő – nyilatkozott Laurent Kennes, Pier Antonio Panzeri ügyvédje szerdán az RTL.be hírportálnak.

Az ügyvéd azt mondta, hogy a volt képviselő öt év börtönbüntetést kaphat, azonban csak egy évet kellene rácsok mögött töltenie, és egy része annak is kiváltható lesz elektronikus nyomkövető viselésével.

A belga ügyészség kedden bejelentette, hogy a volt képviselő beismerte bűnösségét, és információkat szolgáltat a hatóságoknak, hogy cserébe mérsékelt büntetést kapjon. Az ügyészségi sajtóközlemény szerint Pier Antonio Panzeri tájékoztatni fogja a hatóságokat a folyamatban lévő nyomozás számára legfontosabb részletekről, információkat fog átadni a pénzre vonatkozó megállapodásokról, az érintett országokról. Azt is közölték, hogy Pier Antonio Panzeri büntetése magában foglalja „a megszerzett vagyontárgyak elkobzását, amelyek értékét egymillió euróra becsülik.”

A belga közszolgálati televíziónak Laurent Kennes kijelentette, hogy ügyfele szeretné tisztázni a botrányban való érintettség alól Marie Arena belga szocialista EP-képviselőt. Arena a múlt héten mondott le az Európai Parlament emberi jogi albizottságának elnöki posztjáról, miután kiderült, hogy nem jelentette be megfelelően, hogy a tavaly májusi dohai útját a katari kormány fizette. Ügyvédje szerint Pier Antonio Panzeri úgy jellemezte Marie Arenát „mint rendkívül becsületes embert, akit nem lett volna szabad az ügybe belekeverni”.

A L’Echo című belga napilap szerdán közölt értesülése szerint Pier Antonio Panzeri azt állítja, hogy mintegy 140 ezer eurót fizetett Marc Tarabella belga uniós parlamenti szocialista képviselőnek, hogy támogassa a Katar-barát politikát. Marc Tarabella ügyvédje tagadja az állításokat, és rámutatott arra, hogy a múlt hónapban az ügyfele otthonában tartott rendőrségi házkutatás során nem bukkantak illegális források nyomára.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke hétfőn bejelentette, hogy a testület a februári plenáris ülésen szavaz Marc Tarabella és egy másik EP-képviselő, az ügyben ugyancsak érintett Andrea Cozzolino mentelmi jogának felfüggesztéséről.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ha olcsón akarja megúszni a nagy bevásárlást, ezt feltétlen olvassa el

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

metropol.hu

Ördög Nóri vállalhatatlan videót osztott meg

ripost.hu

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"

hirtv.hu

Háború Ukrajnában: Feloszlatta a kárpátaljai kényszersorozás elleni tüntetést az ukrán hatóság + videó

origo.hu

Megható sorokkal üzent a barátjának Tóth Gabi

mindmegette.hu

Szabad-e locsolni? 5 szívderítő locsolóvers húsvétra

ripost.hu

Az eget kémlelte a nyugdíjas a Pilisben, aztán leesett az álla

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

ripost.hu

Kőgazdag Szandi: Papaszita ne pazarolja rám az idejét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút

POLITIK

Az oroszok újra Herszont támadják

POLITIK

A brit légierő hat vadászgépe Romániába érkezett