Létrehozva: 2023.02.11.

A letartóztatott belga EP-képviselő banki trezorját is átkutatták a nyomozók

A brüsszeli korrupció újabb fejleményei.

Letartóztatták a brüsszeli korrupciós botrányban érintett Marc Tarabella szocialista EP-képviselőt – írta meg a Politico. A portál úgy tudja: az üggyel összefüggésben a belga nyomozó hatóság több helyen is razziát tartott a napokban. Átkutatták Tarabella trezorját egy liège-i bankban, valamint több irodát is abban a vallon városban, ahol a politikus még mindig polgármester. Az Európai Parlament múlt csütörtökön felfüggesztette Tarabella és képviselőtársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogát, így a rendőrség már kihallgathatja őket.

A belga rendőrség pénteken letartóztatta Marc Tarabella EP-képviselőt – közölte a Politico. A brüsszeli lap azt írja: a szocialista politikust azzal gyanúsítják, hogy részt vett az Európai Parlamentben kirobbant korrupciós botrányban.

A belga hatóságok még januárban kérelmezték Marc Tarabella mentelmi jogának felfüggesztését, ami február elején meg is történt, ugyanis a szocialista politikus nem másnak, mint a korrupciós ügy egyik kulcsszereplőjének, a szintén szocialista Pier Antonio Panzerinek a közeli munkatársa. Panzeri egyébként vallomásában azt állította: 140 ezer euró kenőpénzt fizetett Tarabellának.

A most letartóztatott baloldali Tarabella lakásában is tartottak már házkutatást.

A szocialista politikus tagadta érintettségét a korrupciós botrányban, viszont azt bevallotta, hogy 2020 februárjában részt vett egy nagy értékű utazáson, amit Katar fizetett.

Ezt az Európai Parlamentnek nem jelentette be, ügyvédje pedig megpróbálja úgy beállítani a kirándulást, mintha a szocialista Tarabella csak egy kongresszuson vett volna részt.

Az Origo azt írta: Marc Tarabella ellen a vád korrupció, bűnszervezetben való részvétel és pénzmosás lehet.

A brüsszeli korrupciós botrány december közepén robbant ki, miután letartóztatták az ügy főszereplőjét, Eva Kaili görög szocialista politikust, az EP alelnökét, mert a gyanú szerint több más parlamenti képviselővel és tanácsadóval együtt kenőpénzt fogadott el Katartól, illetve Marokkótól, cserébe pedig a nekik kedvező döntésekért lobbizott az Európai Parlamentben.

Eva Kailinál és a hozzá közel álló személyeknél összesen több mint másfél millió eurót, azaz 600 millió forintot találtak. Belga sajtóértesülések szerint a baloldali képviselőnek és családtagjainak panamai bankszámlái is voltak, amelyen katari és marokkói utalásokból 20 millió eurót, vagyis 8 milliárd forintot gyűjtöttek össze.

A brüsszeli súlyos korrupciós botrányban a hírek szerint legalább hatvan uniós politikus lehet érintett, többségük szocialista vagy néppárti.

Sorra mondanak le a brüsszeli korrupciós botránnyal kapcsolatba került EP-politikusok. Néhány napja két belga szocialista politikus, Marie Arena és Marc Tarrabella jelentette be távozását. Közben egyre több hazai baloldali politikusról is kiderül, hogy kapcsolatban voltak vagy lehettek Eva Kailival. Bár decemberben még tagadta a Gyurcsány-párthoz húzó Ujhelyi István, fotók bizonyítják, hogy ő is feltűnően jó viszonyban van a brüsszeli korrupciós botrány főszereplőjével.

„Személyesen semmilyen kapcsolatban nem voltam az érintett képviselőkkel és szakértőkkel” – nyilatkozta még december elején, a baloldali Eva Kaili nevével fémjelzett  brüsszeli korrupciós botrány kirobbanása után szinte azonnal Ujhelyi István baloldali EP képviselő.

Az Origo viszont olyan fotókat tett közzé róla, amelyekből szerintük kiderül, nemcsak kapcsolatban állt Eva Kailival, hanem feltűnően jó viszonyban is voltak. Ugyanis Ujhelyi István az alelnöke volt egy olyan csoportnak, amelynek Eva Kaili volt az elnöke, de konferenciát is szerveztek együtt Brüsszelben, ahova Soros-szervezeteket és magyar baloldali médiumokat hívtak meg.

Ujhelyi István és Eva Kaili (forrás: Ujhelyi István 2016. november 23-i facebook-bejegyzése)

A lap úgy összegez:

Ujhelyi István állítása, miszerint semmilyen kapcsolatban nem volt a súlyos korrupciós botrányba keveredett Eva Kailival, egyszerűen hazugság volt.

Az internetes hírportál szerint Gurmai Zita szocialista politikus is kapcsolatban állt Eva Kailival. A portál által bemutatott képeken az MSZP-s politikus elismeréssel hallgatta Eva Kailit. Gurmai Zita erre úgy reagált: az MSZP-ben és az Európai Szocialisták Pártjában zéró tolerancia van a korrupcióval szemben.

Lapinformációk szerint Eva Kaili kiváló kapcsolatban van Dobrev Klárával is, hiszen Gyurcsány Ferenc feleségének buzdítására szavazott meg tavaly egy Magyarország elleni jelentést.

Az EU fennállásának legnagyobb korrupciós botránya tavaly decemberben robbant, amikor a belga rendőrség letartóztatta Eva Kaili görög baloldali politikust, az EP alelnökét és hozzá közelálló személyeket, illetve más jellemzően baloldali EP képviselőket.

A hatóságok 1,5 millió eurót – 600 millió forintot találtak –, illetve az is felmerült, hogy Eva Kailinak és családjának panamai számlákon 20 millió eurója – mintegy 8 milliárd forintja – lehet, és akár ez a pénz is érkezhetett katari és marokkói utalásokból.

A belga rendõrség által 2022. december 14-én közreadott kép a hatóságok által lefoglalt közel 1,5 millió euro készpénzrõl. A pénzt a brüsszeli régióban házkutatások során foglalták le az EP szocialista alelnökét érintõ korrupciós ügyben. Eva Kaili szocialista európai parlamenti képviselõt, az EP alelnökét december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy Katarral kapcsolatos korrupció vádjával indított vizsgálati nyomozás részeként, azóta fogságban van. MTI/AP/Belga rendõrség

Eva Kaili luxusingatlanokon keresztül próbálhatta tisztára mosni a korrupcióból származó elképesztő összegeket. A Metropol szerint a bukott baloldali politikus Görögországban három, Brüsszelben pedig egy nagy értékű lakást vásárolt és Párosz szigetén is befektetett 5 milliárd forint értékű eurót egy kilenc hektáros birtokba, ahol egy 500m2-es villát akart építeni.

Eva Kaili és élettársa –Francesco Giorgi – egy ingatlanügynökséget alapított, amelynek célja a görög hatóságok szerint pénzmosás volt, ugyanis irreálisan alacsony áron vásároltak ingatlanokat, a valódi vételár pedig zsebbe vándorolt. Ezt a baloldali politikus élettársa már részben be is ismerte.

Az Európai Parlament hitelességét aláásó korrupciós ügynek akár 60 – elsősorban baloldali – érintettje lehet, és egyre több Európai Parlamenti politikusról derül ki, hogy kapcsolatba hozható a botránnyal.

A Politico írt arról, hogy lemondott az EP Emberi Jogi Albizottságának belga szocialista elnöke. Marie Arena neve már többször felmerült a vesztegetési ügyben, hiszen az asszisztense Francesco Giorgi, Eva Kaili élettársa volt. Ráadásul ő is elfogadott egy luxusutat Katarba, illetve az öböl-menti ország javára befolyásolhatta a bizottságát.

Marc Tarrabella is bejelentette távozását, aki az Arab-félszigettel való kapcsolattartás egyik felelőse volt. A belga szocialista politikus mentelmi jogát már korábban felfüggesztették, miután a vádak szerint kenőpénzt fogadott el Katartól és Marokkótól.

A magyarok többsége szerint korrupt a brüsszeli vezetés – ez derül ki a Nézőpont Intézet kutatásából. A felmérésből az látszik, hogy a magyarok több mint fele korruptnak tartja az Európai Unió vezetését, és még a kormánykritikus szavazók egyharmada is meg van erről győződve. A Nézőpont Intézet azt írta: miközben az Európai Parlament a korrupcióra hivatkozva tartana vissza uniós forrásokat, éppen története legnagyobb korrupciós botránya ássa alá Brüsszel hitelességét.

Szabadlábra helyezték Niccolo Figa-Talamancát, a brüsszeli korrupciós botrány egyik gyanúsítottját – számolt be a Politico című brüsszeli lap.

Három másik letartóztatott továbbra is előzetesben van az Európai Parlamentben folyó korrupciós nyomozásban – értesült a Politico az ügyészség szóvivőjétől.

Egy belga bíró engedélyezte, hogy Figa-Talamancát, aki az Európai Parlamentet behálózó korrupciós botrányhoz kapcsolódó egyik nem kormányzati szervezet főtitkára, szabad lábra helyezzék. Nem világos, hogy a No Peace Without Justice (Nincs béke igazság nélkül) nevű szervezet fejének

szabadlábra helyezését feltételekhez kötötték-e,

legalábbis a szóvivő erről nem tudott nyilatkozni.

Jelenleg már csak Pier Antonio Panzeri volt olasz európai parlamenti képviselő, Eva Kaili, az Európai Parlament korábbi alelnöke és élettársa, Francesco Giorgi van börtönben. Januárban Panzeri vádalkut kötött a belga hatóságokkal, cserébe azért, hogy megnevezi azokat, akiket megvesztegetett.

Katar és Marokkó mellékszereplők a brüsszeli korrupciós ügyben, bárhonnan máshonnan is érkezhetett volna az ajánlat, az érintettek valószínűleg ugyanolyan örömmel fogadták volna el a pénzüket. Erről beszélt az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Dornfeld László szerint az ügy komoly sebet ejtett az Európai Parlamenten. Hozzátette: a korrupciós botrány a magyar baloldalig is elérhet – számolt be róla az M1 Híradója.

Decemberben robbant ki a brüsszeli adminisztráció történetének legnagyobb korrupciós botránya: akkor tartóztatták le Eva Kaili görög szocialista politikust, az Európai Parlament (EP) alelnökét, aki a gyanú szerint családtagjaival és kollégáival kenőpénzt és értékes ajándékokat fogadott el Katartól. Eva Kailinál és a hozzá közel álló embereknél több mint másfél millió eurót (600 millió forint) találtak.

Az ügy másik szereplője Pier Antonio Panzeri volt olasz európai parlamenti képviselő, akinél a belga hatóságok 600 ezer eurónyi készpénzt találtak, de Panzeri feleségét és lányát is vizsgálati fogságba helyezte az olasz rendőrség.

És a volt EP képviselő, Panzeri jó barátja is érintett lehet az ügyben. Marc Tarabella belga szocialista EP-képviselő csütörtökön kénytelen volt lemondani a katari és az Arab-félsziget országaiba utazó európai parlamenti küldöttség alelnöki tisztségéről. Tarabellától igyekszik szabadulni frakciója is. Felfüggesztették az EP szocialisták és demokraták nevű képviselőcsoportjában is és visszavonta tagságát a vallon szocialista párt is.

A belga képviselő eddig csak azt ismerte el, hogy nagy értékű utazást fogadott el, amit nem jelentett a szabályoknak megfelelően, de a hírek szerint pénzt is elfogadhatott Katartól és Marokkótól.

De Tarabella mellett honfitársa, a szintén szocialista Maria Arena is lemondott egy másik EP-testület, az emberi jogi albizottság elnöki posztjáról. Mindez néhány órával azután, hogy a Politico arról számolt be, hogy ő sem jelentette be a vendéglátók által fizetett katari útját. A balliberális képviselő azonban eddig szokatlan útját választotta a védekezésnek. A titkárságát és az EP bürokratikusságát hibáztatta.

A brüsszeli korrupciós ügyben szinte naponta találkozhatunk új nevekkel. Sajtóinformációk szerint csaknem hatvan, jellemzően szocialista és néppárti EP-képviselő lehet érintett, de az Európai Bizottság érintettségét is egyre többször hallani.

A botrányt bonyolítja, hogy az elmúlt hetekben egyre több magyar baloldali politikus érintettsége is felmerült a brüsszeli korrupció kapcsán.

Nemrég előkerültek olyan fotók, amelyeken az MSZP-s Gurmai Zita látható jó hangulatban Eva Kailival egy korábbi rendezvényen. A magyar baloldali politikus szerint ettől még neki nincs köze törvénybe ütköző dolgokhoz.

Legutóbb pedig az MSZP-t már korábban otthagyó Ujhelyi Istvánról cikkezett az Origo: egy olyan szelfit közölt, amelyen Eva Kailival mosolyog.

Ujhelyi István szerint ez a korrupciós ügy fényében is csak jóízű kacagást okozott benne.

Katar és Marokkó mellékszereplők a brüsszeli korrupciós ügyben, bárhonnan máshonnan érkezhetett volna az ajánlat, az érintettek valószínűleg ugyanolyan örömmel fogadták volna el a pénzüket – erről pedig már az Alapjogokért Központ vezető elemzője beszélt az Origónak. Dornfeld László azt mondta: az már látható, hogy ez az ügy komoly sebet ejtett az EP hitelességén, ami egészen a 2024-es európai parlamenti választásig már nem lesz tényező az uniós politika alakításában.

Ezt szeretné megakadályozni az Európai Parlament vezetése. A német Der Spiegel szerint Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke hétfő délután egy 14 pontos korrupcióellenes tervvel fog előrukkolni. A javaslat szerint szigorúbban szabályoznák, hogy kik folytathatnak lobbitevékenységet, az EP-ből kiesett volt képviselők például két évig nem léphetnének be az Európai Parlament épületébe, és az asszisztensekre is szigorúbb szabályok vonatkoznának a tervek szerint.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

metropol.hu

Bereczki Krisztián csak gépre kötve tud aludni

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

mandiner.hu

Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 29.: Túlcsordulnak az érzelmek nagypénteken

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat