Létrehozva: 2023.02.02.
Módosítva: 2023.02.02.

A baloldal tudatosan tönkretenné Magyarország legnagyobb beruházását.

Szándékosan rombolnak és hergelnek.

Népszavazás, előterjesztés, tüntetés, vitanap – egyre több eszközt vet be a baloldal annak érdekében, hogy megakadályozza Magyarország történetének legnagyobb beruházását, a debreceni akkumulátorgyár megépítését. A kormány és a gazdasági szakértők is úgy vélik, hogy az üzemmel Magyarország előkelő helyre kerülne a világgazdasági térképen – hangzott el az M1 Híradójában.A baloldal országszerte mozgolódik, nem csak Debrecenben szítja az indulatokat. Gyurcsány Ferenc pártja például szerda délelőtt bejelentette, hogy egy előterjesztéssel tiltaná meg, hogy Budapesten akkumulátorgyárat építsenek.

Stratégiai jelentőségű beruházás

Tavaly szeptemberben született meg arról a megállapodás, hogy a világ vezető akkumulátorgyártója, a kínai CATL Debrecenben építi fel a következő európai gyárát. A 3000 milliárd forintos beruházás 9000 új munkahelyet hoz létre. Egy ekkora gyár már világszinten is stratégiai jelentőségű, és hatalmas versenyelőnyt biztosít Magyarországnak – mutatott akkor rá a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter szerint a debreceni „a valaha volt legnagyobb beruházás”, sőt az eddig Magyarországon valaha volt hét legnagyobb beruházással egyenlő nagyságú.

„Ez Európában a valaha volt legnagyobb elektromos akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó beruházás, sőt (…) Európában az elmúlt tíz évben az öt legnagyobb zöldmezős beruházás közé tartozik, függetlenül az iparágaktól”

– hangsúlyozta a miniszter.

A kínai beruházó a múlt héten Türingiában nyitott meg egy, a debrecenivel megegyező üzemet, ami megfelel a szigorú német és uniós környezetvédelmi előírásoknak. Ráadásul a beruházást támogató német baloldal is zöld-akkumulátorgyárként hivatkozik rá. A magyar gyár is ilyen technológiát fog használni, ráadásul a magyar szabályozás szigorúbb, mint az EU-s.

Összehangolt támadás

A magyar baloldal mégis összehangolt támadást indított a beruházás ellen. A párbeszédes Szabó Tímea „perverz aljasságnak” nevezte, hogy akkumulátorgyárat tervez építtetni a kormány. A Jobbik is beszállt a hangulatkeltésbe, a momentumos Fekete-Győr András szerint pedig úgy ahogy a magyarországi olimpia ellen, az akkumulátorgyár ellen is népszavazás kell.

Gyurcsány Ferencék is uszítanak a beruházás ellen. Szaniszló Sándor szerdai sajtótájékoztatóján azzal riogatott: a beruházás környezetszennyező. „A működése veszélyt jelent a város ivóvízkészletére és levegőjére” – állította a DK önkormányzati árnyékminisztere.

A Mi Hazánk elnöke szerint pedig nem valók Magyarországra az akkumulátorgyárak.

„Magyarországot akkumulátorgyár-nagyhatalommá szeretné tenni a kormány, amivel a Mi Hazánk Mozgalom ebben a formában messzemenően nem ért egyet”

– mondta Toroczkai László.

A magát zöldpártként megnevező LMP az egyik leghangosabb tiltakozó. Tetlák Örs alelnök ma reggel az M1 stúdiójában a népszavazási kezdeményezésük mellett érvelt. „Az akkumulátoripar erőltetett betelepítése bőven elég ahhoz, hogy megkérdezzük róla a magyar választópolgárokat, a magyar embereket” – érvelt Tetlák Örs.

Soros által pénzelt hivatásos tüntetők

Debrecenben a legutóbbi közmeghallgatáson a felhergelt tömeg a baloldali álhíreket cáfoló szakértőkbe fojtotta a szót. Később az is kiderült, hogy az agresszív emberek nem debreceniek, hanem hivatásos tüntetők, akik azért voltak ott, hogy hergeljenek. A Mandiner által közölt összeállításban a szakértők cáfolták az álhíreket. A portál cikkéből kiderül, hogy a gyár nem használja el a város vízellátását, a helyiek kapacitásaira építenek, és pozitív irányba is befolyásolhatja a beruházás az ingatlanok értékét. Az álhírekkel szemben a gyár víz igénye nem 40 ezer köbméter, hanem 3300 köbméter, amit tisztított szennyvízből hűtésre használnak, tehát nem szennyeződik.

Szakértők szerint a beruházást támadó baloldal és az őket támogató civilnek álcázott szervezetek célja, hogy gyengítsék a kormányt és destabilizálják az országot. Az is kiderült, hogy a tüntetőket leginkább a Soros-alapítványok pénzelik.

„Egyre inkább itt látjuk magunk előtt az otromba lólábat. Nem az a bajuk, hogy akkumulátorgyár épül, hanem az, hogy Magyarországon”

– érvelt Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, aki szerint ennél már csak az lenne durvább, ha a baloldal azért is pénzt kapna külföldről, hogy a magyar beruházásokat ellenezze.

Azé a jövő, aki akkumulátort tud gyártani

„A jövő az elektromos autózás, és előnybe kerülnek azok az országok, amelyek akkumulátort gyártanak” – mondta Lánczi Tamás politológus a hétvégén a Kossuth Rádióban.

„Aki akkumulátort tud nagy mennyiségben gyártani, és ezzel el tudja látni a saját piacát meg Európát, azé a jövő, stratégiai helyzetbe kerül. Én azt gondolom, hogy külföldön nagyon sokaknak csípi a szemét, hogy Magyarország most már nem az első ilyen beruházást hozza el, történt már ilyen, itt vannak a legmodernebb, legfejlettebb akkumulátorgyárak”

– mutatott rá Lánczi Tamás.

A világ vezető nagyhatalmai is úgy vélik, hogy ez a jövő. Az Egyesült Államokban két év alatt 15 akkumulátorgyár építését jelentették be. Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban Lengyelországban is működnek ilyen üzemek, de Csehország, Románia is tervez hasonlót.

Az akkumulátorgyárakkal rendelkező országok a jövőben stratégiai előnybe kerülnek – jelentette ki Lánczi Tamás politológus a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Lánczi Tamás a debreceni akkumulátorgyárral kapcsolatos tiltakozások kapcsán kifejtette: ez egy jó beruházás, nemzetgazdasági értelemben fontos, mert munkahelyeket teremt most, a jövőben az akkumulátorgyárak a gazdaság hajtómotorjai lesznek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy 2035-től a belsőégésű motorok gyártása befejeződik Európában, akkortól csak e-autót fognak újonnan üzembe helyezni, vagyis óriási igény lesz akkumulátorokra.

Aki akkumulátorgyárral rendelkezik, az tud nagy mennyiségben gyártani, így azé lesz a jövő” – fogalmazott, hozzátéve: ezt mindenki érti külföldön és itthon is, ám külföldön sokak szemét csípi, hogy Magyarország nem az első ilyen beruházást hozza el.

A politológus szerint „elindult egy harc azért, hogy ezeket a gyárakat ne hazánkban építsék fel”, Németországban keményen lobbiznak azért, hogy a magyar beruházások inkább náluk épüljenek fel.

Úgy vélte, meg kell vizsgálni, hogy a debreceni beruházást ellenző ellenzéki pártok tevékenysége hogyan függ össze ezzel a német gazdasági törekvéssel, fel kell tárni, van-e esetleg anyagi befolyásoltság, mint ahogy a választási kampányban is történt hasonló eset.

Kérdésre közölte: az ellenzéki pártok tisztában vannak e beruházások jelentőségével, tudják, aki zöld technológiát akar, annak akarnia kell az akkumulátorokat, ezzel a gyárakat is, mert „nem fáról szüretelik az akkumulátort. Szerinte nem véletlen, hogy eddig nem merült fel ezekkel semmilyen probléma, ahogy Németországban sem merülnek fel ilyenek.

Lánczi Tamás rámutatott arra, hogy a német gazdaság az elmúlt két-három évben pocsék állapotba került, Kína megelőzte őket autógyártás tekintetében, ezért észbe kaptak és küzdenek azért, hogy az ilyen fontos beruházások inkább náluk valósuljanak meg.

A politológus kiemelte, hogy a tiltakozások célja elrettenteni a befektetőket attól, hogy e korszerű technológiákat Magyarországra hozzák. Nem ideológiai küzdelem ez, semmi köze ahhoz, hogy valaki zöldpárti-e vagy sem, egyszerűen a nemzetgazdasági érdekekkel szembe mennek azok, akik el akarják lehetetleníteni az akkugyárak hazai létesítését – mondta.

Emlékeztetett arra, hogy amikor a magyar libatömés ellen tiltakoztak, akkor a francia libamájtermelők finanszírozták a tiltakozást vezető erőket, tehát kicsiben ugyanez történt akkor is. Hozzátette: ez egy sokkal komolyabb történet, mert nem egy egyszerű ágazatról, nem iparpolitikai kérdésről van szó, hanem nemzetstratégiai kérdésről.

Lánczi Tamás kijelentette: a ma beruházásaiból lesznek a holnap munkahelyei és azokból termelődnek meg azok a javak, amikből fenntarthatók a közszolgáltatások. Nagyon sokan „pedáloztak” azért, hogy hozzájuk kerüljenek ezek a beruházások, hazánk azonban okos iparpolitikával, jó szabályozási környezettel elérte, hogy ezek ide jöjjenek.

A politológus szerint ezek olyan beruházások, amelyek valódi értékei 5-10 év múlva lesznek láthatók, amikor a teljes mobilitás elektromos lesz, így felbecsülhetetlen előny lesz egy ilyen akkugyár.

A Fidesz-KDNP debreceni önkormányzati frakciója szerint ellenzéki politikusok a tervezett kínai akkumulátorgyár beruházása kapcsán félelmet keltenek a helyi lakosságban a saját politikai haszonszerzésük érdekében.

Az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták: sajnálattal vették tudomásul, hogy a Debrecen legnagyobb munkahelyteremtő beruházásával kapcsolatos második közmeghallgatás sem tudta elérni valódi célját, ami a debreceniek hivatalos tájékoztatása volt a jelen lévő szakértők, a beruházó és a szakhatóság szakemberei közreműködésével.

Kiemelték, a pénteki közmeghallgatáson – éppúgy, mint az előzőn – hosszú órákon keresztül sem tudtak érdemleges tájékoztatást adni a lakossági aggodalmak eloszlatására.

„Ebben hathatósan közreműködtek azon ellenzéki politikusok, akik részt vettek és felszólaltak a mai eseményen, félelmet keltve a debreceniekben, a saját politikai haszonszerzésük érdekében” – fogalmaztak.

A debreceni kormánypárti frakció közölte: a beruházás a magyar és az európai uniós környezetvédelmi és iparbiztonsági előírásoknak megfelelően kaphat engedélyt és végezheti tevékenységét, így ezen irányelveknek megfelelően a környezetre és az egészségre semmilyen káros hatással nem lehet.

„Ennek a garanciáit kívánták bemutatni a mai közmeghallgatáson is annak szervezői. Mivel ez csak részlegesen sikerült, ezért fontosnak tartjuk, hogy a következő időszakban minél több hasznos és megnyugtató információ lásson napvilágot a beruházással kapcsolatosan, melynek előmozdítása érdekében lépéseket teszünk” – jelezték.

 

 

origo.hu

Neuer szánalmas hibája fordulatot hozott a bírók által elcsalt meccsen

mindmegette.hu

Ezeket jó, ha tudod a paprikaültetésről, ha bőséges termést szeretnél

hirtv.hu

Nógrádi György is úgy látja, hogy egy világháború küszöbén állunk

ripost.hu

„Könnyek szöktek a szemembe” – Szoboszlai hódolója meghatotta Kloppot

mandiner.hu

A kínai elnök rajong a magyar konyháért, ez lesz a menüje, amíg hazánkban tartózkodik

origo.hu

Berki Mazsi a gazdag barátjáról: Tudtam, hogy lesz köztünk valami

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek az életébe boldogságot hoz a Bika újhold

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

ripost.hu

"Gyurcsány-árnyékkormány" vezeti ma Budapestet: Gyurcsány emberei herdálták el a budapestiek pénzét

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.feol.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Ukrajnában petíciót tettek közzé nyugati csapatok behívására

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Bajnai embere Budapesten a közművek élén is

POLITIK

Amerika ezért hagy fel az izraeli fegyverszállítással

POLITIK

Kína hazánk EU-n kívül legfontosabb gazdasági partnere

POLITIK

Magyar Pétert kinevették, ostobaságokat állít