Létrehozva: 2023.02.18.

18 embert holtan találtak egy teherautóban

Migránsok voltak.

A 18 migráns holttestét a Szófiától körülbelül 20 kilométerre fekvő Lokorszko község mellett találták meg: a rendőrséget a közelben lakók értesítették arról, hogy egy elhagyott teherautóra lettek figyelmesek.

A JÁRMŰVÖN ÖTVENKÉT ILLEGÁLIS BEVÁNDORLÓ UTAZOTT, "A FARAKOMÁNY ALATT REJTŐZKÖDVE".

Az Afganisztánból indult emberek néhány nappal korábban léptek Bulgária területére, egy létra segítségével másztak át a kerítéssel védett török-bolgár határon - mondta el újságíróknak Boriszlav Szafarov helyettes főügyész pénteken.

Holttestek a helyszínen, a Szófia közelében fekvő falu, Lokorszko környékén 2023. február 17-én, miután 18 illegális bevándorló holttestét találták egy teherautón, egy farakomány alatt kialakított rejtekhelyenFORRÁS: MTI/AP/-

A 18 HALOTT KÖZÖTT EGY HAT-HÉT ÉV KÖRÜLI GYERMEK IS VAN. A HARMINCNÉGY TÚLÉLŐT - KÖZÖTTÜK ÖT GYERMEKET - KÓRHÁZBA SZÁLLÍTOTTÁK.

Aszen Medzsidiev egészségügyi miniszter az esettel kapcsolatban közölte: egyelőre nem tudja megmondani, mi okozta a bevándorlók halálát. "Talán nem volt elég oxigén, átfagytak és átáztak, minden bizonnyal napok óta nem ettek" - mondta.

BULGÁRIÁBAN 2022-BEN JELENTŐSEN MEGNŐTT AZ ILLEGÁLIS BEVÁNDORLÓK SZÁMA ANNAK ELLENÉRE, HOGY A TÖRÖKORSZÁGGAL KÖZÖS HATÁRT 234 KILOMÉTER HOSSZÚ KERÍTÉS VÉDI.

A rendőrség szerint 2022-ben 164 ezer tiltott határátlépést akadályoztak meg az egy évvel korábbi 55 ezer után.

Európa jövője, az európai emberek biztonsága a tétje annak, hogy tudjuk-e uralni a határainkat, tudjuk-e szűrni azokat, akik ismeretlen identitással, bűnözők segítségével, a határokat és a jogszabályokat semmibe véve próbálnak bejutni az Európai Unióba - hangoztatta szombaton az M1 Ma este című műsorában Bakondi György.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója úgy fogalmazott: jól érzékelhető az elmozdulás abba az irányba, hogy egyre több tagállam szeretne szakítani az eddigi nyitott határok politikájával, a nemzetállamok szintjén, és

AZ EURÓPAI TANÁCSBAN IS EGYRE TÖBBEN SZORGALMAZZÁK A KÜLSŐ HATÁROK MEGERŐSÍTÉSÉT, A RÉSZLETEKET AZONBAN UNIÓS BÜROKRÁCIÁNAK, AZ APPARÁTUSNAK KELL MAJD KIDOLGOZNIA.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója

FORRÁS: MTI/BALOGH ZOLTÁN

Ha ennek az lenne a lényege, - amit már "rebesgetnek" hogy figyelőtornyokat emelnek, eszközöket telepítenek, vagy esetleg létszámbővítést finanszíroznak, akkor tulajdonképpen arra késztetnék a nemzetállamokat, hogy az így felszabaduló pénzekből aztán csináljanak kerítést, ha akarnak - fogalmazott Bakondi György.

Hozzáfűzte: Magyarország álláspontja változatlanul az, hogy

EGY OLYAN FOLYAMATOSAN NÖVEKVŐ MIGRÁCIÓS TÖMEGET, MINT AMI EURÓPÁBA IGYEKSZIK, MŰSZAKI AKADÁLYRENDSZER ÉS JOGI HATÁRZÁR NÉLKÜL FELTARTÓZTATNI NEM LEHET.

Rendőrautó a lezárt Röszke és Horgos közti közúti átkelőnél FORRÁS: MTI/MOLNÁR EDVÁRD

Nagyon fontosnak nevezte, hogy a Magyarország elleni szüntelen politikai támadás befejeződjön, elismerjék azokat az erőfeszítéseket, amelyeket hazánk az európai emberek biztonságának érdekében tett; valamint, hogyLEGALÁBB RÉSZBEN MEGTÉRÍTSÉK AZT AZ ÖSSZEGET, AMIT KERÍTÉSÉPÍTÉSRE FORDÍTOTTUNK, TOVÁBBI FORRÁSOKAT BIZTOSÍTVA AZ ILLEGÁLIS MIGRÁCIÓ ELLENI VÉDEKEZÉS MEGERŐSÍTÉSÉRE.Szólt arról is, fontos lenne a közös uniós fellépés abban, hogy a migrációt az uniós határoktól minél messzebb meg tudjuk állítani, illetve, hogy a migrációt kibocsátó országokat helyben segítsük a problémáik megoldásában. Szavai szerint ebben Magyarország példát mutatott; hiszen megállapodtunk Ausztriával és Szerbiával, ezért vannak közös rendőri erők Észak-Macedóniában, és Szerbia és Észak-Macedónia határán.

ÁsotthalomFORRÁS: MTI/VADNAI SZABOLCS

Mindezek mellett a főtanácsadó szerint egyszerűsíteni kellene a kitoloncolás lehetőségét, megállapodásokat kellene kötni a kibocsátó országokkal, hogy akik bejutottak Európába, mihamarabb hazakerüljenek; illetve csak azok maradhassanak, akik valóban politikai menedékjogra jogosultak.
Az embercsempészet visszaszorítása érdekében uniós szinten - például a FRONTEX és az EUROPOL keretén belül - növelni kellene a bűnüldöző szervek együttműködését - vélekedett Bakondi György.

A legtöbb bevándorló Szerbiába érkezik, és onnan próbál illegálisan Európába jutni. A migránsok már nem csak a törvénytelen határátlépéssel próbálkoznak, hanem fegyveres leszámolások, lopások, agresszió és kisstílű bűnözés is jellemzi az útjukat - írja a V4NA.

A nemzetközi hírügynökség szerint folyamatosan érkeznek az illegális bevándorlók Európa felé a Balkán-félszigeten keresztül, sőt évről évre nő a számuk. A hivatalos adatok szerint 2022-ben a Nyugat-Balkán országaiban több mint 192 ezer migránst regisztráltak.

EZ A SZÁM 60 SZÁZALÉKKAL MEGHALADJA AZ ELŐZŐ ÉVI ADATOKAT.

 

A legtöbb bevándorló Szerbiába megy

A bevándorlók legtöbbjét, csaknem 63 százalékát, Szerbiában jegyzik. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint csak ebben az országban több mint 120 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba, majd Bosznia-Hercegovina következik 27.429-cel, Észak-Macedónia 22.379-cel, Albánia 12.216-tal, Montenegró 8.318-cal és Koszovó 1.041-gyel. Az éves elosztást figyelembe véve azt láthatjuk, hogy voltak olyan időszakok, amikor egyik esztendőről a másikra megduplázódott a migránsok száma a térségben. Míg 2018-ban 44.646-an érkeztek a Balkánra – a hivatalos feljegyzések szerint –, addig 2019-re ez a szám 80.323-ra nőtt. A koronavírus és a világjárvány némileg visszafogta a növekvést 2020-ban, de így is 100 ezer fölé ment az illegális bevándorlók száma, mely 2021-re 120 ezer fölé emelkedett. A tavalyi év azonban újabb robbanást hozott. A hivatalos adatok alapján ezen az útvonalon 192.266 bevándorlót regisztráltak.

FORRÁS: V4NA

Számuk azonban jóval több is lehet, hiszen nem mindenki megy befogadóközpontba, vannak többen, akik inkább az erdőket és az ellenőrizetlen területeket választják, hogy könnyebben eltűnjenek a hatóság szemei elől.

Ha nem lenne a magyar határkerítés jóval többen jutnának az Unió területére

A Frontex, azaz az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség is elismeri, hogy

 

A NYUGAT-BALKÁNI AZ EGYIK FŐ MIGRÁCIÓS ÚTVONAL EURÓPÁBA.

Az EU-ba érkezett 2015-ös rekordszámú bevándorló után néhány évig folyamatosan csökkent az ezen útvonalat választó illegális migránsok száma, míg 2019-től ismét növekedésnek indult – írják oldalukon. A Frontex szerint az illegális határátlépési próbálkozások többsége azokhoz a migránsokhoz köthető, akik egy ideje már a a nyugat-balkáni régióban vesztegelnek. Ők azok, akik a szigorú magyar határőrizetnek és a kerítésnek köszönhetően nem tudnak továbbhaladni. A balkáni útvonalra a bevándorlók Görögország és Bulgária felől jutnak be, majd észak felé indulnak, és Szerbia, Montenegró vagy Bosznia érintésével próbálnak a schengeni övezetbe menni. Ebben sokszor embercsempészek segédkeznek nekik, akik több ezer eurót is elkérnek egy-egy bűncselekmény elkövetéséért.

Egyre erőszakosabbak a migránsok

A V4NA arról is ír, hogy az elmúlt években több súlyos bűncselekmény is köthető a migránsokhoz a Balkán-félszigeten. Elég csak visszaemlékezni a röszkei csatára, amikor

A SZERBIA IRÁNYÁBÓL ÉRKEZŐ ILLEGÁLIS BEVÁNDORLÓK MEGTÁMADTÁK A SZOLGÁLATOT TELJESÍTŐ MAGYAR RENDŐRÖKET. 2015. SZEPTEMBER 16-ÁN AZ ERŐSZAKOS MIGRÁNSOK SZÁZAI A MAGYAR KERÍTÉSHEZ VONULTAK. OTT PEDIG KŐVEL, ÉPÍTÉSI TÖRMELÉKKEL ÉS PALACKOKKAL DOBÁLTÁK MEG A MAGYAR RENDFENNTARTÓKAT. A MAGYAR RENDŐRÖK KÖZÜL TÖBBEN MEGSÉRÜLTEK, VOLTAK, AKIKET KÓRHÁZBA KELLETT SZÁLLÍTANI.

2017-ben is követtek el az illegális bevándorlók bűncselekményeket a balkáni útvonalon. Szabadkán, egy fiatal lánytól ellopták a mobiltelefonját, amíg ő a barátját várta az egyik helyi egészségház előtt. Akkori sajtóbeszámolók szerint csupán a szerencsének köszönhető, hogy senki nem sérült meg, mert az egyik algériai származású elkövetőnél kés is volt. A migrációs válság első éveiben egyébként főként az embercsempészet volt az, ami miatt a rendfenntartó erőknek közbe kellett lépni a Balkánon. Az illegális határátlépés segítése miatt 2019-ben már tele voltak a horvát börtönök az embercsempészekkel – írta akkortájt a sajtó.

Virágzik az embercsempészet

2021-ben azt írta a szerb sajtó, hogy a Nyugat-Balkánon jól lehet keresni az embercsempészettel. A Danas cikke szerint 50 millió euró is mozog évente a piacon. Ez a szám azonban azóta valószínűleg nőtt, hiszen az útvonalat használó bevándorlók száma is magasabb lett. Szerbia azért is kedvelt tranzitországa a menedékkérőknek és migránsoknak, mert négy uniós országgal – Horvátországgal, Magyarországgal, Romániával és Bulgáriával – határos.

AZ EURÓPAI UNIÓ HATÁRAINAK TÚLOLDALÁN LÉVŐ TELEPÜLÉSEKEN ÉLŐK ÉVEK ÓTA SZENVEDNEK A MIGRÁNSOK MIATT.

Tavaly a V4NA-nak arra panaszkodtak, hogy az ott tömegesen vonuló migránsok megdézsmálták a termést, letaposták a veteményeseket, rongálták az épületeket, s elhagyatott házakba költöztek be. Egy királyhalmi lakos azt mesélte hírügynökségünknek, hogy – mint fogalmazott – gyakran nem kakaskukorékolásra, hanem fegyverropogásra ébrednek. A korábban békés faluban csak kevesen engedték a gyerekeiket egyedül iskolába, s a kapukat is zárniuk kellett. Emellett olyan információk is eljutottak hozzánk, hogy a bevándorlók házakba törtek be, felszedték és eltüzelték a padlódeszkákat, sőt olyan is előfordult, hogy lopták az elhagyatott házakból az áramot, vagy bementek az ingatlanokba, s kipakolták a hűtőből az ennivalót.

Fegyveres leszámolások is előfordultak

Az egyik legdurvább eset, amire már a szerb hatóságoknak is lépniük kellett, tavaly nyáron történt.

 

HIVATALOSAN EGY SZEMÉLY MEGHALT ÉS HETEN SÚLYOSAN MEGSÉRÜLTEK A MA MÁR CSAK MAKKHETESI LÖVÖLDÖZÉSKÉNT ISMERT LESZÁMOLÁSBAN, MELYNEK SORÁN MIGRÁNSBANDÁK CSAPTAK ÖSSZE A SZERB–MAGYAR HATÁR MELLETT FEKVŐ SZABADKA EGY KÜLVÁROSI RÉSZÉBEN.

Az erdős vidéket már hónapok óta uralták az illegális bevándorlók, akik 2022. július 2-án, hajnalban támadtak egymásra. A lövöldözésre a környékben lakók lettek figyelmesek, akik riasztották a hatóságokat. A rendőrség és csendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre, és az egész környéket lezárták. A szirénázó mentőautóktól egész délelőtt hangos volt a környék. A szabadkai kórház sürgősségi osztályán lőtt sebeket láttak el, egy 16 éves lányt életveszélyes állapotból sikerült visszahozni. Bár a hatóságok nyilatkozata szerint csak egy ember halt meg a leszámolás során, a helyiek körében terjengő információk szerint több tucat áldozatot is követelhetett a sötét erdőben történt vérengzés. Vadászok, természetvédelmi őrök, mentősök meséltek arról, hogy halmokban hevert élettelen testeket, majd felsorakoztatott hullazsákokat láttak – ezt az információt azonban sem a belügyminisztérium, sem a helyi szervek nem erősítették meg. A hivatalosan is elismert áldozat személyazonossága vagy származási helye nem derült ki, annyit tudni, hogy férfi volt, és vélhetően 20 és 30 év közötti.

A LESZÁMOLÁST KÖVETŐEN INTENZÍV NYOMOZÁST INDÍTOTTAK A SZERBIAI HATÓSÁGOK, ÉS RÖVID IDŐN BELÜL LETARTÓZTATTAK EGY SZEMÉLYT, AKIRŐL KIDERÜLT: KÖRÖZÖTT TERRORISTA. EGY 26 ÉVES AFGÁN ÁLLAMPOLGÁRRÓL VAN SZÓ.

 

Hatékony hatósági fellépéssel állítható meg a migráció

Az évek óta tartó, és a tavaly nyáron egyre csak csúcsosodó migránshelyzetet a horgosi lövöldözés tetőzte. Az illegális bevándorlók ugyanis ismét fegyvert rántottak, azzal, hogy most nem az erdő mélyén, hanem egy település központjában dördültek el a puskák és pisztolyok

- írja a portál. Emlékeztettek: Horgoson november végén, sötétedés után csaptak össze a migránsbandák. A leszámolás estefelé történt, amikor még helyiek is voltak az utcán, így csak a szerencsének köszönhető, hogy egy eltévedt lövedék nem talált el egy arra járó horgosit. Az eseményekről egy helyi férfi vakmerőségének köszönhetően értesült a közvélemény. A kerékpárral közlekedő fiatal ugyanis ahelyett, hogy elmenekült volna, videóra vette a történteket. A felvételen látható, ahogy migránsok nagyobb csoportja szalad, és több lövés is hallható. Egy másik, térfigyelő kamerával rögzített felvételen pedig jól kivehető, hogy

A MIGRÁNSBANDÁNÁL AUTOMATA FEGYVER VAN, MELYET MÉG CSAK LEPLEZNI SEM PRÓBÁLNAK. AZ ÖSSZETŰZÉSBEN A HIVATALOS ADATOK SZERINT HAT SZEMÉLY SÉRÜLT MEG.

A horgosi események után a rendőrség és csendőrség emberei újra kivonultak az utcákra és a környékbeli tanyákra, búvóhelyekre. Soha nem látott méretű razziát tartottak, melynek során 600 illegális bevándorlót fogtak be, és szállítottak el. A belügyminiszter pedig bejelentette: zéró tolerancia lép életbe a fegyvert birtokló migránsokkal szemben. A horgos környéki migránstanyák átkutatása során nagy mennyiségben találtak fegyvereket.

Főként automata lőfegyverekre bukkantunk, pisztolyokra, töltényekre, emellett bizonyos számú személy ruhaneműi között a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) jelével ellátott sapkákat, sálakat is találtunk

– jelentette ki a közmédiának a rendőrség segédigazgatója. Dragan Vasilјevic azt is megerősítette, hogy a fegyveres összecsapás marokkói és afgán migránsok között tört ki. Hozzátette: az illegális bevándorlók elleni akciót az egész országra kiterjesztették, és mindenki ellen fellépnek, aki valamilyen módon veszélyezteti Szerbia lakosainak biztonságát. A horgosi lövöldözés úgy tűnik, a szerb hatóságok poharában is az utolsó cseppet jelentette. A leszámolást követően tett ígéreteket azóta igyekeznek tartani. Sokkal több rendőrt látni az utakon, a lakossági bejelentésekre pedig azonnal ugranak, és viszik is az utcán kószáló migránsokat.

A SZIGORÚBB HATÓSÁGI FELLÉPÉS ELLENÉRE AZONBAN TOVÁBBRA IS LÁTNI SZERBIÁBAN TAXISOKAT, AKIK A MIGRÁNSOKON NYERÉSZKEDNEK. TELETÖMÖTT AUTÓIKKAL A MAGYAR ÉS A HORVÁT HATÁR FELÉ SZÁLLÍTJÁK A NORMÁLIS ÁR TÖBBSZÖRÖSÉT FIZETŐ ILLEGÁLIS BEVÁNDORLÓKAT.

A néhány hónapos csend után február 8-án este újabb lövöldözés történt, ismét Szabadkán, az erdő közelében. Egy afgán és szír személyekből álló migránscsoport csapott össze. Többen megsérültek, két szír bevándorlót a lábán ért találat. A migránsok közül egyet őrizetbe vettek, a többit a helyi befogadóközpontba szállították. Az észak-bácskai körzetvezető az eset kapcsán azt mondta, a korábbiakhoz képest kedvezőbb a migránshelyzet Szabadkán, a környékbeli erdőkben azonban továbbra is előfordulhatnak ellenőrizetlen migránscsoportok. Bojan Soralov hozzátette, további erősítést kér a Belügyminisztériumtól az érintett terület megtisztításához és ellenőrzéséhez.


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Óriási meglepetés: nem lesz ott a foci-Eb-n a korábbi győztes

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

magyarnemzet.hu

Rossi: Ritkán veszítem el a türelmem, de most kijöttem a sodromból

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút

POLITIK

Az oroszok újra Herszont támadják

POLITIK

A brit légierő hat vadászgépe Romániába érkezett