Létrehozva: 2023.01.12.

Zelenszkij haditanácsot hívott össze

A Bahmutnál és Szoledarnál kialakult helyzet miatt.

Volodir Zelenszkij ukrán elnök haditanácsot hívott össze csütörtökön Kijevben, hogy megvitassák a Donyeck megyei Bahmut és a tőle mintegy 15 kilométere fekvő Szoledar városok körül kialakult helyzetet.

Megbeszéltük a front főbb irányaiban kialakult helyzetet. Különös figyelmet fordítottunk a bahmuti és a szoledari harcokra” – írta Zelenszkij a Facebookon. Kiemelte, hogy az említett városokat védő ukrán alakulatokat folyamatosan ellátják lőszerutánpótlással és minden mással, ami szükséges. Az elnök tájékoztatása szerint szót ejtettek az ukrán hadsereg megerősítéséről a partnerországoktól kapott felszerelésekkel és fegyverekkel.

Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán alakulatok szóvivője egy tévéműsorban elmondta, hogy a nap folyamán az orosz erők 91 alkalommal lőtték Szoledart, és közölte, hogy több mint száz orosz katona halt meg a városért folyó harcokban. „Szoledarban folynak a harcok, az ellenség oda összpontosította fő erőfeszítéseit, beleértve a Wagner csoport legképzettebb katonáit és más alakulatokat. Rakétaegységünk és tüzérségünk azonban arra összpontosította erőfeszítéseit, hogy amennyire csak lehet, kiszorítsa az ellenséget” – fogalmazott a szóvivő.

Az ukrán vezérkar esti helyzetjelentésében arról számolt be, hogy csütörtökön az ukrán rakéta- és tüzérségi erők három parancsnoki állást, három ellenséges élőerő- és katonaifelszerelés-összpontosulást, egy orosz Sz-300-as légvédelmi rakétarendszert és három lőszerraktárt találtak el. Az ukrán légierő a nap folyamán 15 csapást mért ellenséges területekre, valamint öt csapást mért orosz légvédelmi rakétarendszerek állásaira. Lelőttek egy orosz Szu-25-ös repülőgépet és egy Orlan-10 típusú drónt.

A nap folyamán az orosz erők öt rakétacsapást mértek Kosztyantinyivka, Kramatorszk és Zaporizzsja városokra, 12 légicsapást indítottak ukrajnai területek ellen, rakéta-sorozatvetőkkel pedig négy támadást hajtottak végre – írta jelentésében a kijevi vezérkar.

Továbbra sem egyértelmű, hogy az ukránok vagy oroszok kerekedtek-e felül a donyecki Szoledárnál. Mindkét fél állítja, teljesen ellenőrzése alatt tartja a várost. Közben Litvánia légvédelmi rendszereket, Lengyelország pedig német gyártmányú tankokat ígért Ukrajnának. A Leopard típusú harckocsik átadásába azonban előbb Berlinnek is bele kell egyeznie – hangzott el az M1 Híradóban.

Robbanásoktól hangos napok óta kelet-ukrajnai Szoledár. A donyeck megyei településről a Reuters hírügynökség közölt felvételeket, amelyen látható ahogy az ukrán hadsereg lánctalpas járművekkel menti ki a sebesült katonákat a füstölgő romok közül. Az ott állomásozó csapatok szerint bár az orosz ágyúzás intenzitása jelentősen nőtt, még mindig tartják pozícióikat.

„A helyzet nehéz, de stabil. Visszatartjuk az ellenséget. Senki nem hagyja el a pozícióját, megtartjuk a helyzetünket és visszavágunk” – mondta egy katona.

Ennek éppen az ellenkezőjét állítja a Szoledárt ostromló orosz zsoldoscsoport vezetője, aki kedden éjjel fotót is közölt, amely állítólag a város sóbányáiban készült.

Szerda este pedig közösségi oldalán arról számolt be, emberei már mintegy 500 ukrán katonával végeztek a térségben. Az orosz védelmi minisztérium eddig nem erősítette meg egyértelműen, hogy csapataik elfoglalták volna a barlangrendszere miatt fontos települést, ahonnan könnyebben támadhatnák a közeli Bahmut városát. A tárca szóvivője azonban sikeresnek nevezte az előrenyomulást a donyecki régióban.

„Donyeck térségében folytatódott az orosz erők sikeres offenzívája. A légi és tüzérségi csapások következtében az ellenség helyrehozhatatlan veszteségek érték”

– mondta Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Azt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy súlyos harcok vannak a városban, és hogy a település nagy részét már lerombolták. Azt mondta, szüntelenül erősítik az ország védelmét, és köszönetet mondott azokért a fegyverszállítmányokért, amelyeket Andrzej Duda lengyel és Gitanas Nauseda litván elnök ígért szerdai kijevi látogatásukon.

„Lengyelország úgy döntött, hogy tankokat szállít Ukrajnába – hálás vagyok ezért. Köszönetet mondok Duda elnök úrnak, Lengyelország kormányának és minden lengyel barátunknak. Litvánia légvédelmi rendszereket ad át országunknak, amelyekkel megvédhetjük magunkat és energiahálózatunkat az iráni drónoktól” – magyarázta Volodimir Zelenszkij.

A lengyelek német gyártmányú Leopard kettes harckocsikat ígértek egy nemzetközi együttműködés keretében.

Nem ők az elsők, akik német tankokat ajánlottak fel, korábban Spanyolország is ilyen támogatást ígért, ehhez azonban szükség lenne Berlin beleegyezésére, amit eddig nem kaptak meg.

A német kancellár szóvivője szerdán újságíróknak úgy nyilatkozott, ezen a helyzeten még az sem változtat, hogy már a britek is ígértek harckocsikat Kijevnek. A nyilatkozatról a Polotico számolt be, hozzátéve, hogy Olaf Scholz valószínűleg Washingtonra vár az ügyben.

Egy berlini kampányrendezvényen ugyanis a német kancellár úgy fogalmazott: az ukrajnai harckocsi-szállításokat barátokkal, szövetségesekkel, és különösen az Amerikai Egyesült Államokkal együtt kell megvitatni.

Szoledar város nyugati része is az orosz hadsereg ellenőrzése alá került, de az ukrán erők szórványos ellenállását nem sikerült felszámolni – jelentette ki Andrej Bajevszkij, a donyecki „népi milícia” alezredese, helyi parlamenti képviselő csütörtökön a Szolovjov Live médiacsatornán.

Vannak még elszigetelt kis ellenállási zónák Szoledarban, a mieink folytatják az ellenség elfojtását ezeken a helyeken. Összességében a művelet sikeresen alakult, és Szoledar nyugati külvárosa már teljesen az ellenőrzésünk alatt áll” – hangoztatta Bajevszkij.

A donyecki régióban található Szoledar városának elfoglalását abban fogalmazta meg, hogy a fejlemény nyomán lehetségessé válik az Artemivszkben (Bahmutban) állomásozó ukrán csapatok elszigetelése; megszűnnek a Sziverszkből kiinduló lehetséges utánpótlási útvonalak és orosz célponttá válik a közvetlenül belőhető Szlovjanszk és Artemivszk közötti autópálya.

Jan Gagin, a Donyecki Népköztársaság megbízott vezetőjének tanácsadója, katonai szakértő a Rosszija 1 televíziónak azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők mintegy öt dandárja, több mint tízezer ember veszett oda a Szoledarért folytatott harcokban. A veszteségek számba vételekor nem vették figyelembe a külföldi „zsoldosokat”, akik Gagin szerint „voltak elegen”.

Azt hangoztatta, hogy az ukrán fél újabb erők – az elnöki tartalék és területvédelmi alakulatok – átdobásával próbálja meg visszafoglalni a várost, de úgy vélekedett, hogy ez az erőfeszítés nem fog sikerrel járni. Gagin azt mondta, hogy Szoledarban az ellenállást lokalizálták.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az orosz erők folytatják az offenzívát Donyeck környékén, ahol az elmúlt nap folyamán mintegy hetven katonát, egy harckocsit, három páncélozott harcjárművet és négy egyéb járművet semmisítettek meg.

A tábornok szerint az ukrán fegyveres erők vesztesége Kupjank irányában öt diverzáns- és felderítő csoport, több mint harminc katona, két páncélozott harcjármű és három kisteherautó, Liman irányában több mint száz ukrán katona, négy páncélozott harcjármű és három egyéb jármű, a donyecki régió déli részén pedig több mint harminc katona, két páncélozott harcjármű és három egyéb jármű volt.

Az orosz harcászati repülőgépek, valamint a rakéta- és tüzérségi erők két lőszerraktárra, 76 tüzérségi tüzelőállásra, valamint 123 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást. Megsemmisítettek egyebek között három Grad sorozatvetőt, két amerikai gyártmányú M777 tarackot és egy M109 Paladin önjáró tarackot, két 2C1 Gvozgyika önjáró tarackot, egy amerikai gyártmányú AN/TPQ-50-es ellentűzradart. Az orosz légierő lelőtt egy ukrán Szu-25-ös repülőgépet, a légvédelem pedig öt drónt valamint három HIMARS- és Vilha-rakétát.

Oleg Szaljukov hadseregtábornok, az orosz szárazföldi erők főparancsnoka, az ukrajnai orosz egyesített hadseregcsoport parancsnoka csütörtökön Fehéroroszországban tartott csapatszemlét.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 372 repülőgépet, 200 helikoptert, 2873 drónt, 400 légvédelmi rakétarendszert, 7486 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 979 sorozatvetőt, 3813 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 8049 speciális katonai járművet veszítettek. Az adatokat más forrás nem erősítette meg.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi támadást a helyi hatóságok.

A következő hónapok nagyon fontosak lesznek az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban, mindkét fél döntő csatára készül – jelentette ki Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi tanács (RNBO) titkára egy csütörtöki tévéműsorban.

A következő két-három hónap nagyon fontos és szinte döntő lesz ebben az ütközetben, amelyre mi, és ellenségünk, az agresszor is készülünk” – fogalmazott a tisztségviselő. Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint ezt Danyilov azzal összefüggésben mondta, hogy Szergej Szurovikint az orosz légierő atyjának nevezett Valerij Geraszimov váltotta az ukrajnai orosz erők parancsnoki posztján.

 

Olekszij Hromov dandártábornok, az ukrán hadsereg műveleti főigazgatóságának helyettes főnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján Geraszimov kinevezése kapcsán úgy vélekedett, hogy a megszálló csapatok vezetésében a gyakori személycserék az orosz csapatok irányításának problémáit jelzik.

Azt figyelhetjük meg, hogy a megszálló ország fegyveres erőinek vezetésében rendszeresen történnek személyi változások. Ha minden rendben lenne, akkor nem lennének ilyen gyakoriságú személycserék. A közelmúltban bekövetkezett személyi változások azt jelzik, hogy soraikban össze kell vonni a csapatok irányítását. Nem minden sikerül úgy, ahogy ők szeretnék” – fejtette ki véleményét Hromov.

A katonai vezető elmondta: az ukrán fegyveres erők vezérkara arra számít, hogy a közeljövőben az orosz csapatok igyekeznek elfoglalni a donyecki régió teljes területét, majd ezt követően a zaporizzsjai régióban folytatják az előrenyomulást.

Szavai szerint a vezérkar azt is előrevetíti, hogy az orosz erők változatlanul indítanak rakéta- és légicsapásokat Ukrajna-szerte a létfontosságú infrastrukturális létesítmények ellen. Hozzátette, hogy Ukrajna elfoglalására vonatkozó tervei megvalósítása érdekében Oroszország nagyszabású intézkedéseket jelentett be a fegyveres erők megreformálására, egyebek mellett a teljes létszám 1,5 millióra való növelését és legalább 20 új hadosztály felállítását.

A vezérkar úgy véli, hogy az Oroszországi Föderáció legutóbbi lépései a Kreml azon szándékáról tanúskodnak, hogy hosszú távú konfrontációra és nagyszabású harci cselekményekre készül. Az ellenség fő célja hazánk teljes területének elfoglalása és Ukrajna államiságának megsemmisítése” – foglalta össze a dandártábornok.

Hromov szerint helytelen latolgatni, hogy a donyecki régióban lévő Szoledar városának – amelyért véres csaták zajlanak – hány százalékát ellenőrzik jelenleg az ukrán, és hány százalékát az orosz erők. „Szoledarral kapcsolatban: heves csaták dúlnak, kissé helytelen százalékosan megbecsülni, hogy a város mekkora részét ellenőrizzük mi, és mekkorát igyekszik ellenőrizni az ellenség. Folynak a harcok, amelyek hevesek. Egyelőre ennyi” – fogalmazott a katonai vezető.

Az ukrán különleges erők parancsnoksága csütörtökön közölte, hogy a Szoledarért vívott harcokban több mint száz orosz katona halt meg, az ukrán erők tüzérséget és Tocska-U taktikai rakétarendszert alkalmaztak a támadó orosz csapatok ellen.

Az Ukrajna elleni „különleges hadművelet” feladatainak bővülése miatt nevezték ki Valerij Geraszimov vezérkari főnököt az egyesített hadseregcsoport parancsnokává – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak

A védelmi minisztérium (Geraszimov kinevezését) az előttünk álló feladatok nagyságrendjének bővülésével magyarázta. Ehhez nincs mit hozzátennem” – mondta a Kreml szóvivője.

 

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerdán nevezte ki Geraszimov hadseregtábornokot az egyesített haderőcsoport parancsnokává. Helyetteseinek Szergej Szurovikin hadseregtábornokot, a légi- és űrerők főparancsnokot, Oleg Szaljukov hadseregtábornokot, a szárazföldi erők főparancsnokát és Alekszej Kim vezérezredest, az orosz fegyveres erők vezérkari főnökének helyettesét tette meg. A moszkvai katonai tárca indoklása szerint a „különleges hadművelet” parancsnoki szintjének megemelése azzal is összefügg, hogy szorosabb együttműködést kell létrehozni a haderőnemek között, valamint javítani kell a háttértámogatás minden típusának minőségét, és a haderőcsoportok irányításának hatékonyságát is.

Peszkov leszögezte, hogy a „hadművelet” minden korábban kitűzött célja, köztük a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság „felszabadítása” a 2014-es határok között továbbra is érvényben marad. Méltatta az orosz fegyveres erők Szoledarnál tanúsított hősiességét, de megjegyezte, hogy az offenzívában „a fő munka” még hátravan.

Közölte, hogy Moszkva kész lenne megvizsgálni annak a két brit állampolgárnak az ügyét, akinek Szoledar környékén nyoma veszett, de ilyen felkérés London részéról nem érkezett. Az orosz külügyminisztérium egyébként csütörtökön további 36 brit állampolgárnak tiltotta meg az oroszországi beutazást az ukrajnai háborúval kapcsolatban tanúsított, Moszkva által oroszellenesnek minősített megatartása miatt. Az érintettek között vannak miniszterek, biztonsági szervek képviselői és újságírók.

Kérdésre válaszolva Peszkov kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök elvileg támogatja a sorkötelezettségi korhatár emelésének ötletét, a témával kapcsolatos részletek ismertetését ugyanakkor a védelmi minisztérium hatáskörébe utalta.

Andrej Kartapolov egykori védelmi miniszterhelyettes, aki jelenleg az Állami Duma védelmi bizottságának vezetője, azt javasolta, hogy Oroszország 27-ről emelje 30 évre a sorkötelezettségi korhatárt az idei tavaszi sorozási kampány előtt – számolt be a Guardian. Minderre a sorkötelezettség alsó, 18 éves korhatárának megváltoztatása nélkül kerülhetne sor.

Korábban Szergej Sojgu védelmi miniszter azt javasolta, hogy a sorkötelezettség felső határa 30 évre emelkedjen, ám ezzel egyidőben az alsó sávot is emeljék 21 évre.

Az orosz erők súlyos veszteségeket szenvedtek a Donyeck megyei Szoledar, és az utánpótlási vonalak elleni támadásaik során – állította az ukrán vezérkar a Facebookon közzétett csütörtök reggeli jelentésében.

Pavlo Kirilenko, Donyeck megye kormányzója szerint még 559 civil, köztük 15 gyermek tartózkodik Szoledarban. A heves harcok miatt képtelenség evakuálni őket – tette hozzá. A háború előtt több mint tízezren éltek a kelet-ukrajnai kisvárosban.

Szerdán kiéleződött a helyzet az ostromlott város körüli fronton. Kijev tagadja, hogy az oroszok elfoglalták volna a stratégiai fontosságú települést. „Az oroszok azt állítják, hogy Szoledar az ellenőrzésük alatt áll. Ez nem igaz” – szögezte le Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán alakulatok szóvivője.

Szerda esti videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is cáfolta azt az orosz állítást, hogy az orosz katonák már benyomultak volna Szoledarba.

Szerinte Oroszország és propagandistái azt a látszatot igyekeznek kelteni, mintha a város egy része már az ellenőrzésük alatt lenne.

Kedden a Wagner orosz zsoldoscsoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin azt állította, hogy az oroszok csaknem teljesen elfoglalták Szoledart, és bekerítettek mintegy ötszáz ukrán katonát.

Apti Alaudinov, az Ahmat csecsen különleges alakulat parancsnoka és a luhanszki népi milícia 2. hadtestének parancsnokhelyettese szerdán azt mondta, hogy

legkésőbb csütörtökön a nap végére lehet majd Szoledar teljes felszabadításáról beszélni.

Úgy vélekedett, hogy az ukrán fegyveres erőknek a városban maradt alegységei „már semmin sem fognak tudni változtatni”. Alaudinov szerint a Wagner csoport „az összes stratégiai útvonalat ellenőrzése alá vonta” a Szoledartól délre fekvő Artemivszkben. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ugyanakkor arra kérte az újságírókat szerdán, hogy várják meg Szoledar elfoglalásával kapcsolatban a hivatalos bejelentést.

Az orosz erők a Donyeck megyei Bahmut irányában megpróbálják átvenni az ellenőrzést az ukrán hadsereg utánpótlási útvonalain és elfoglalni Szoledar városát, a harcok folytatódnak – írta szerda esti helyzetjelentésében az ukrán vezérkar.

Az ellenség fő erőfeszítései Donyeck megye teljes elfoglalására tett kísérletekre összpontosulnak, támadó hadműveleteket hajtanak végre Bahmut irányában. Az orosz erők igyekeznek átvenni az ellenőrzést Szoledar városa és egységeink utánpótlási útvonalai felett, súlyos veszteségeket szenvednek, a harcok folytatódnak” – áll a jelentésben.

Az ukrán vezérkar ehhez még hozzátette, hogy az orosz csapatok sikertelen támadóműveleteket hajtanak végre a Donyeck megyei Avgyijivka irányában. A Harkiv megyei Kupjanszk és a Mikolajiv megyei Novopavliszke térségében az orosz hadsereg igyekszik javítani taktikai pozícióin, a donyecki régióban lévő Limannál, valamint Zaporizzjánál és Herszonnál pedig védekezik.

A jelentés szerint a nap folyamán az orosz erők két rakéta- és 22 légicsapást indítottak, továbbá 18 támadást hajtottak végre rakéta-sorozatvetőkkel. Ukrajna-szerte továbbra is fennáll a kritikus infrastruktúra elleni légi- és rakétacsapások veszélye – fűzte hozzá a vezérkar.

Az ukrán légierő szerdán 13 csapást mért az orosz hadi gócpontok ellen, és három támadást ellenséges légvédelmi rakétarendszerek állásaira. Lelőttek egy orosz Ka-52-es helikoptert és két felderítő drónt. Az ukrán rakéta- és tüzérségi egységek egy ellenséges parancsnoki állásra, négy élőerő- és haditechnikai koncentrációs területre, valamint három lőszerraktárra mértek csapást – írta jelentésében a vezérkar.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország válasza Lengyelország atomfenyegetésére

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

borsonline.hu

Elon Musk kitálalt az ufókról, döbbenetes dolgot mondott

mandiner.hu

Daniel Freund olyat kapott, amit nem tesz ki az ablakba: egyetlen kínos kérdés elhallgattatta

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Elképesztő örömhírt jelentett be Szabó Zsófi

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Háborús pszichózis: Óriási fegyverkezésbe kezdenek a britek

POLITIK

Már fél millió ukrán katona esett el a háborúban

POLITIK

Katonákat küldhet Ukrajnába az Egyesült Államok

POLITIK

Reális az atomháború veszélye