Létrehozva: 2023.01.12.

Változatlan erővel tombol a háború Ukrajnában

Semmi jele annak, hogy egyszer vége lesz.

Donyeck térségében az orosz fegyveres erők offenzívájuk során elfoglalták az Artemivszk (Bahmut) szomszédságában lévő Podgorodne községet, Szoledart légideszant alakulatok vették blokád alá északról és délről, a légierő a városban lévő ukrán erődítményeket bombázza, a központban pedig rohamosztagok harcolnak – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve.

Ezen a fontszakaszon a tábornok szerint az ukrán 61. gépesített és 17. páncélos dandár egységei mintegy nyolcvan katonát, egy harckocsit, három páncélozott harcjárművet és két egyéb járművet veszítettek. Elmondta, hogy az ugyancsak az Ukrajnától elcsatolt Donyecki Népköztársaságban található Artemivszk (Bahmut) közelében csapások érték az ukrán 57. gépesített lövészdandár egyik zászlóaljának parancsnoki állását.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítója szerdára virradóra bejelentette, hogy fegyveresei átvették az ellenőrzést a donyecki régióban található Szoledar város egész területe felett, de a központban még harcok folynak. Az ukrán hadsereg részéről állítását valótlannak minősítették.

Apti Alaudinov, az Ahmat csecsen különleges alakulat parancsnoka és a luhanszki „népi milícia” 2. hadtestének parancsnokhelyettese a TASZSZ szerint azt mondta, hogy szerdán, legkésőbb csütörtökön a nap végére lehet majd Szoledar teljes „felszabadításáról” beszélni. Úgy vélekedett, hogy az ukrán fegyveres erőknek a városban maradt egységei „már semmin sem fognak változtatni”. Alaudinov szerint a Wagner csoport „az összes stratégiai útvonalat ellenőrzése alá vonta” a Szoledartól délre fekvő Artemivszkben.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arra kérte az újságírókat, hogy várják meg Szoledar elfoglalásával kapcsolatban a hivatalos bejelentést. Méltatta a ugyanakkor az orosz „különleges hadművelet” során megnyilvánuló „pozitív dinamikát”.

Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság megbízott vezetője a TASZSZ szerint azt hangoztatta, hogy Szoledar bevétele megnöveli annak esélyét, hogy az orosz erők átvegyék az ellenőrzést Artemivszk és Sziverszk felett is, valamint megnyitja az utat Szlovjanszk és Kramatorszk, a legnagyobb ukrán kézen lévő Donyec-medencei városok felé.

Pusilin azt állította, hogy az orosz csapatok lebontják az ukrán hadsereg védelmi vonalait, és jelenleg „az egész Donyecki Népköztársaság felszabadítása fordulópontjának előkészítése” zajlik.

Jan Gagin, Pusilin tanácsadója és katonai szakértő a TASZSZ-nek nyilatkozva „a Donyec-medence felszabadítása kulcsának” nevezte Szoledart, a város orosz ellenőrzés alá vonását pedig stratégiai győzelemnek. Gagin becslése szerint mintegy félezer ukrán katona maradhatott a városban.

Az RT médiaügynökség az állította, hogy az ukrán fegyveres erők veszteségei a Szoledarért vívott harcokban ősz óta elérhették a 20-25 ezret. A halottak számát az RT 16-17 zászlóaljnyira becsülte, és azt írta, hogy a legsúlyosabb veszteségeket itt az ukrán 61. lövész-, a 46. légi-, és a 10. hegyi rohamdandár szenvedte el, de ugyancsak számos katonája esett el a 25. önálló ejtőernyős dandárnak, amely nyugat felől tett kísérletet a város elérésére.

Konasenkov a többi frontszakaszról szólva azt mondta szerdán, hogy az ukrán fegyveres erők vesztesége az elmúlt nap folyamán Kupjanszk irányában több mint harminc katona és két jármű, Liman irányában mintegy kilencven halott és sebesült – köztük négy diverzánscsoport tagjai -, két páncélozott harcjármű és három egyéb jármű, a donyecki régió déli részén pedig mintegy 25 katona, egy gyalogsági harcjármű és két egyéb jármű volt.

A szóvivő szerint az orosz harcászati gépek, valamint a tüzérségi és rakétaerők az elmúlt nap folyamán 74 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 113 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást. Megsemmisítettek egyebek között egy Uragan sorozatvetőt, egy amerikai gyártmányú M777-es tarackot, két 2C7 Pion önjáró löveget, egy D-20-as és két D-30-as tarackot, egy 2C1-es Gvozgyika önjáró tarackot, valamint egy AN/TPQ-50 és egy AN/TPQ-36 ellentűzradart.

Az orosz légierő a jelentés értelmében lelőtt egy ukrán Szu-27-es repülőgépet, a légvédelem pedig két drónt, öt HIMARS- és Vilha-rakétát, valamint egy amerikai gyártmányú HARM radarelhárító rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 371 repülőgépet, 200 helikoptert, 2868 drónt, 400 légvédelmi rakétarendszert, 7473 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 976 sorozatvetőt, 3889 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 8006 speciális katonai járművet veszítettek. Az adatokat más forrás nem erősítette meg.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi támadást a helyi hatóságok.

Az orosz erők a Donyeck megyei Bahmut irányában megpróbálják átvenni az ellenőrzést az ukrán hadsereg utánpótlási útvonalain és elfoglalni Szoledar városát, a harcok folytatódnak – írta szerda esti helyzetjelentésében az ukrán vezérkar.

Az ellenség fő erőfeszítései Donyeck megye teljes elfoglalására tett kísérletekre összpontosulnak, támadó hadműveleteket hajtanak végre Bahmut irányában. Az orosz erők igyekeznek átvenni az ellenőrzést Szoledar városa és egységeink utánpótlási útvonalai felett, súlyos veszteségeket szenvednek, a harcok folytatódnak” – áll a jelentésben.

Az ukrán vezérkar ehhez még hozzátette, hogy az orosz csapatok sikertelen támadóműveleteket hajtanak végre a Donyeck megyei Avgyijivka irányában. A Harkiv megyei Kupjanszk és a Mikolajiv megyei Novopavliszke térségében az orosz hadsereg igyekszik javítani taktikai pozícióin, a donyecki régióban lévő Limannál, valamint Zaporizzjánál és Herszonnál pedig védekezik.

A jelentés szerint a nap folyamán az orosz erők két rakéta- és 22 légicsapást indítottak, továbbá 18 támadást hajtottak végre rakéta-sorozatvetőkkel. Ukrajna-szerte továbbra is fennáll a kritikus infrastruktúra elleni légi- és rakétacsapások veszélye – fűzte hozzá a vezérkar.

Az ukrán légierő szerdán 13 csapást mért az orosz hadi gócpontok ellen, és három támadást ellenséges légvédelmi rakétarendszerek állásaira. Lelőttek egy orosz Ka-52-es helikoptert és két felderítő drónt. Az ukrán rakéta- és tüzérségi egységek egy ellenséges parancsnoki állásra, négy élőerő- és haditechnikai koncentrációs területre, valamint három lőszerraktárra mértek csapást – írta jelentésében a vezérkar.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök cáfolta szerdán azt az orosz állítást, amely szerint az orosz katonák már benyomultak volna a Donyeck megyei Szoledar városába.

Erről az államfő esti videoüzenetében beszélt. Szavai szerint a „terrorista állam”, Oroszország és „propagandistái” azt a látszatot igyekeznek kelteni, mintha Szoledar egy része már az ellenőrzésük alatt lenne. Ezt szerinte Moszkva azért teszi, hogy Oroszország lakosai támogassák a mozgósítást és reményt adjon azoknak, akik az agresszió mellett állnak. Leszögezte, hogy a harcok folytatódnak, az ukrán erők tartják magukat Donyeck irányában.

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy az orosz agresszió csak akkor apad le, ha az orosz ambícióknak nem lesz más alternatívája, mint a veszteség.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve kijelentette, hogy Szoledart légideszant alakulatok vették blokád alá északról és délről, a légierő a városban lévő ukrán erődítményeket bombázza, a központban pedig rohamosztagok harcolnak.

Litvánia a katonai segítségnyújtás keretében légvédelmi rendszereket és eszközöket biztosít Ukrajnának – jelentette be Gitanas Nauseda litván elnök szerdán a nyugat-ukrajnai Lvivben tett látogatásakor.

Már a háború kezdete előtti napokban katonai segítséget nyújtottunk Ukrajnának, beleértve Stinger hordozható rakétarendszereket. Ma jó hírt hoztam Ukrajna számára: légvédelmi rendszereket adunk át, és bizonyos légvédelmi eszközöket” – mondta a sajtótájékoztatón Nauseda. Az államfő ugyanakkor nem pontosította, hogy milyen légvédelmi rendszerekről és eszközökről beszél – írta az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök már korábban köszönetet mondott a litván elnöknek a döntésért, hogy légvédelmi eszközöket szállítanak Ukrajnának, ami megerősíti az ukrajnai energiarendszer védelmét, különösen az iráni gyártású drónok támadásaival szemben – emlékeztetett a hírportál.

Az Ukrajna elleni orosz invázió tavaly februári kezdete óta Litvánia már 283 millió euró értékben nyújtott katonai segítséget Ukrajnának. Ebbe beletartoznak légvédelmi rakétarendszerek, könnyű gyalogsági fegyverek, páncéltörő fegyverek, aknavetők, géppuskák, lőszerek, páncélozott szállítóeszközök és tarackok, valamint drónok, védőfelszerelések és éjjellátó eszközök is. Az Ukrajnának szánt, 2023-ra tervezett litvániai katonai segítségnyújtás értéke mintegy 40 millió euró – írta az Ukrajinszka Pravda.

Lembergben találkozott szerda délután Andrzej Duda lengyel, Volodimir Zelenszkij ukrán, valamint Gitanas Nausėda litván elnök a Lublini háromszög nevű platform keretein belül.

A találkozót követő sajtótájékoztatón Andrzej Duda bejelentette, Lengyelország átadja Ukrajnának Leopard harckocsikészletének egy részét – írja online felületén a Rzeczpospolita lengyel napilap.

A Lublini háromszög egy háromoldalú szövegség, melyet 2020-ban hozták létre. Célja Ukrajna területi integritásának helyreállítása, az orosz agresszió megszűntetése, illetve az ukrán állam Európai Unióba történő integrációjának támogatása.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese Telegram-csatornáján osztotta meg gondolatait követőivel. Szerinte az új harcjárművek sem mentik meg a széteső ukrán „mesterséges államot”, ráadásul azok nemsokára úgyis „rozsdás fémhulladékká” válnak.

Az orosz politikus azt is hozzátette, a tegnapi lengyel-litván-ukrán elnöki találkozónak helyet adó Lviv városa hamarosan ismét Lvov lesz, vagyis visszakerül Oroszországhoz. A város eredeti, német neve Lemberg volt, lengyelül Lwów, ukránul Lviv, oroszul pedig Lvov az elnevezése.

Az orosz erők súlyos veszteségeket szenvedtek a Donyeck megyei Szoledar, és az utánpótlási vonalak elleni támadásaik során – állította az ukrán vezérkar a Facebookon közzétett csütörtök reggeli jelentésében.

Pavlo Kirilenko, Donyeck megye kormányzója szerint még 559 civil, köztük 15 gyermek tartózkodik Szoledarban. A heves harcok miatt képtelenség evakuálni őket – tette hozzá. A háború előtt több mint tízezren éltek a kelet-ukrajnai kisvárosban.

Szerdán kiéleződött a helyzet az ostromlott város körüli fronton. Kijev tagadja, hogy az oroszok elfoglalták volna a stratégiai fontosságú települést. „Az oroszok azt állítják, hogy Szoledar az ellenőrzésük alatt áll. Ez nem igaz” – szögezte le Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán alakulatok szóvivője.

Szerda esti videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is cáfolta azt az orosz állítást, hogy az orosz katonák már benyomultak volna Szoledarba.

Szerinte Oroszország és propagandistái azt a látszatot igyekeznek kelteni, mintha a város egy része már az ellenőrzésük alatt lenne.

Kedden a Wagner orosz zsoldoscsoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin azt állította, hogy az oroszok csaknem teljesen elfoglalták Szoledart, és bekerítettek mintegy ötszáz ukrán katonát.

Apti Alaudinov, az Ahmat csecsen különleges alakulat parancsnoka és a luhanszki népi milícia 2. hadtestének parancsnokhelyettese szerdán azt mondta, hogy

legkésőbb csütörtökön a nap végére lehet majd Szoledar teljes felszabadításáról beszélni.

Úgy vélekedett, hogy az ukrán fegyveres erőknek a városban maradt alegységei „már semmin sem fognak tudni változtatni”. Alaudinov szerint a Wagner csoport „az összes stratégiai útvonalat ellenőrzése alá vonta” a Szoledartól délre fekvő Artemivszkben. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ugyanakkor arra kérte az újságírókat szerdán, hogy várják meg Szoledar elfoglalásával kapcsolatban a hivatalos bejelentést.

Valerij Geraszimov vezérkari főnököt nevezte ki az Ukrajnában harcoló orosz egyesített haderőcsoport parancsnokává szerdán Szergej Sojgu védelmi miniszter.

A moszkvai katonai tárca közleménye szerint Geraszimov helyettese Szergej Szurovikin, a légierő parancsnoka – az ukrajnai „különleges hadművelet” eddigi irányítója -, valamint Oleg Szaljukov, a szárazföldi erők parancsnoka, és Alekszej Kim, a vezérkari főnök helyettese lett.

A hivatalos indoklás szerint a különleges hadművelet parancsnoki szintjének emelése az elvégzendő feladatok körének bővülésével függ össze. Ezenkívül szorosabb együttműködést kell létrehozni a haderőnemek között, valamint javítani kell a támogatás minden típusának minőségét és a haderőcsoportok irányításának hatékonyságát is.

Csehország egy évvel, 2024 márciusáig meghosszabbította az országba érkezett ukrán menekülteknek nyújtott védelmet. Az úgynevezett lex Ukrajna hatályának módosítását a képviselőház után szerdán a szenátus is jóváhagyta.

A rendelkezés életbe lépéséhez a jogszabályt most már csak az államfőnek kell aláírnia. Milos Zeman közölte, hogy támogatja a kormány lépését.

A lex Ukrajna alapján, amely március végén járt volna le, az ukrajnai menekültek további egy évre szóló speciális tartózkodási vízumot kaphatnak Csehországban. Ez lehetővé teszi számukra az egészségügyi, a szociális és az oktatási rendszer igénybevételét, valamint a szabad munkavállalást. A tartózkodási engedély meghosszabbítását elektronikus úton is el lehet intézni.

A jogszabály meghosszabbítását gyorsított eljárásban fogadta el a képviselőház.

A parlamenti vitában elhangzott, hogy eddig mintegy félmillió ukrajnai menekült kapott ideiglenes tartózkodási engedélyt, illetve védelmet, és közülük mintegy 300 ezren tartózkodnak jelenleg is Csehországban. Marian Jurecka kormányfőhelyettes szerint több mint 125 ezer ukrajnai menekült már munkahelyet is talált magának, míg a cseh iskolákban mintegy 80 ezer ukrajnai gyermek tanul. A helyzet javulását mutatja – fejtette ki a miniszter -, hogy míg tavaly májusban 238 ezer menekült igényelt humanitárius segélyt, addig december elején már csak 82 ezren. A lex Ukrajna egyik módosítása szerint minden menekült, aki meghosszabbítaná tartózkodási engedélyét, köteles lesz hivatalosan regisztráltatni magát. A hatóságok ezen az úton szeretnének pontosabb képet kapni a menekültek számáról.

Vít Rakusan cseh belügyminiszter azt mondta, hogy az utóbbi időben már csak lassan növekszik az ukrán menekültek száma Csehországban. Szerinte ez a mérsékelt tél és az ukrajnai háború alakulásának következménye.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

metropol.hu

Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

mandiner.hu

„Egy hete még tudtad, de segítek!” – Hont András rövid időn belül másodszor is keményen odaszúrt Magyar Péternek

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

mindmegette.hu

Így készíts vaníliás cukrot házilag - egyszerűbb, mint gondolnád!

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Emlékszel még a Csengetett, Mylord? lakájára? Így néz ki ma a 77 éves Jeffrey Holland

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút