Létrehozva: 2023.01.21.

Rendszerszintű korrupció zajlik Brüsszelben

Egyre szélesebb kör érintett.

Nem csak politikusok fizették le Eva Kailit és bűntársait – erről ír a Metropol. Az ügyészség ugyanis vizsgálatot indított két amerikai színész ellen is, akik a gyanú szerint lefizethették Eva Kailit, hogy segítsen nekik megnyerni egy európai közbeszerzési pályázatot. Az ügynek ráadásul komoly nemzetbiztonsági kockázata is van. A két színész cége ugyanis vélhetően egy olyan szoftvert akart eladni Brüsszelnek, amellyel Amerika európaiak adatait lophatta volna el.

Újabb egy hónapig előzetes letartóztatásban marad Eva Kaili, az Európia Parlament korábbi alelnöke. A szocialista politikust tavaly december elején tartoztatták le és bűnszervezetben elkövetett pénzmosással vádolják.

A nyomozás adatai szerint a görög EP-képviselő – tettestársaival – évek óta külföldi államoktól fogadott el kenőpénzeket, a százezres eurókötegeket pedig a tisztára mosás előtt bőröndökben tárolta brüsszeli lakásán, amit a mentelmi joga miatt – indok nélkül – nem kutathattak át.

Nem csak politikusok fizették le Eva Kailit és bűntársait – írja a Metropol a brüsszeli korrupció legújabb fordulatáról. A napilap internetes oldalán megjelent írásban az áll: hivatalos forrásokra hivatkozva több lap is arról számolt be, hogy a továbbra is előzetes letartóztatásban lévő szocialista EP-képviselő nemcsak Marokkótól és Katartól, hanem multinacionális vállalatoktól is elfogadott kenőpénzt politikai befolyásolásért és ügyintézésért cserébe.

A Metropol felhívta a figyelmet arra, hogy a brüsszeli ügyészség a napokban vizsgálatot indított az Ashton Kutcher és Demi Moore hollywoodi színészek tulajdonában lévő Thorn technológiai vállalat brüsszeli tevékenységével kapcsolatban. A gyanú szerint ugyanis a cég egy leendő európai közbeszerzés megnyerése érdekében a törvénytelen eszközöktől sem riadt vissza, és több baloldali európai politikust, köztük Eva Kailit is megvesztegette – írja a szerző.

Az Európai Bizottság ugyanis – egy tavaly májusi jogszabálytervezet alapján – el szeretné érni azt, hogy egy uniós intézményhez fussanak be a szexuális gyermekbántalmazás szempontjából gyanúsnak vélt magánbeszélgetések. Ehhez figyeltetnék az összes e-mailt, valamint valamennyi beszélgetést a chat- és üzenetküldő szolgáltatóknál. A Metropol úgy tudja, hogy az Ashton Kutcher-féle Thorn nevű cég rendelkezik egy erre alkalmas szoftverrel, és azt évek óta igyekszik eladni Brüsszelnek.

A legfrissebb információk szerint a belga nyomozók most vizsgálják az Eva Kaili általa irányított baloldali politikusokból álló bűnszervezet, illetve az amerikai sztár cége közti pénzmozgásokat

– áll a cikkben. A szerző szerint az már kiderült, hogy Eva Kaili több alkalommal is személyesen tárgyalt Ashton Kutcherrel az Európai Parlament épületében. Sőt, tavaly novemberben elintézett neki egy meghallgatást – az EP vezető tisztségviselőinek részvételével. Személyesen intézkedett arról is, hogy az Európai Parlament élőben közvetítse weboldalán a programot.

A vizsgálat nagy valószínűséggel több brüsszeli politikusra is kiterjed majd, és a belga nyomozók vizsgálni fogják, hogy kiknek állhatott még érdekében, hogy az amerikaiaknak játsszák ki az európai polgárok privát levelezését, s hogy még kiket vesztegethettek meg az ügyben – olvasható a Metropol cikkében.

Hálózatszerű, rendszerszintű korrupció zajlik Brüsszelben – erről Halkó Petra, a Századvég vezető elemzője beszélt a Kossuth Rádióban.

„A helyzet azért is nagyon komoly, mert az Európiai Parlament az egyetlen olyan intézménye az Európai Uniónak, ahova az európai uniós polgárok közvetlenül választják meg a képviselőket annak érdekében, hogy képviseljék az európai uniós polgároknak az érdekeit. De most azzal szembesültek a korrupciós botrány kirobbanásával az uniós polgárok, hogy nemhogy az érdekeiket nem képviselik ezek a képviselők, hanem pénzért árusítják azokat” – mondta Halkó Petra, a Századvég vezető elemzője.

Hozzátette: nyilvánvaló, hogy az Európai Uniónak vannak külkapcsolatai, politikai, gazdasági, kulturális téren, de mindez nem jelenti azt, hogy azok felülírhatják az uniós polgárok érdekeit.

A gyanú szerint a cég egy leendő európai közbeszerzés megnyerése érdekében „a törvénytelen eszközöktől sem riadt vissza, és több baloldali európai politikust, köztük Eva Kailit is megvesztegette”.

A cikk szerint az újabb megvesztegetési ügy mögött egy, az Európai Bizottság által tavaly májusban közzétett, „chatcontroll” nevű jogszabály-tervezet áll: Brüsszel arra kötelezné a chat-, email- és üzenetküldő szolgáltatókat, hogy aktívan kutassanak a felhasználóik beszélgetéseiben a szexuális gyermekbántalmazás szempontjából gyanúsnak vélt tartalmak után.

A terv szerint ezt úgy érnék el, hogy az európaiak magánbeszélgetéseit folyamatosan monitoroznák. Az Ashton Kutcher-féle Thorn nevű cég pedig rendelkezik egy erre alkalmas szoftverrel és azt évek óta igyekszik eladni Brüsszelnek.

Az amerikai szoftver megvásárlása az Európai Unióban azonban biztonsági kockázatok miatt elakadt, ugyanis szakértők szerint a szoftver nem elég intelligens ahhoz, hogy megfelelő szűrést végezzen, ráadásul alkalmazásával amerikai kézbe kerülne az Európai Unió magánlevelezése – olvasható.

A Metropol.hu azt írta: a Thorn nevében Ashton Kutcher már évek óta aktívan lobbizik az európai intézményeknél, hogy a cég szoftverét vásárolják meg. A legfrissebb információk szerint a belga nyomozók most vizsgálják az Eva Kaili általa irányított baloldali politikusokból álló bűnszervezet, illetve az amerikai sztár cége közti pénzmozgásokat.

„Az már kiderült, hogy Eva Kaili több alkalommal is személyesen tárgyalt Ashton Kutcherrel az Európai Parlament épületében. Sőt tavaly novemberben elintézett neki egy meghallgatást – az EP vezető tisztségviselőinek részvételével. Személyesen intézkedett arról is, hogy az Európai Parlament élőben közvetítse weboldalán a programot. Belga lapok szerint példa nélküli, hogy egy ilyen minden európai állampolgárt érintő ügybe bevonjanak egy amerikai állampolgárt”

– áll a cikkben.

A Metropol.hu kitért arra is, hogy Ashton Kutcher nyilvános meghallgatását már novemberben több európai lap is kellemetlennek és szégyentelinek nevezte, és akkor arról írtak: „Kaili lényegében hálálkodva köszönte meg a színésznek a részvételt, és gyanús módon lobbizott a szoftver érdekében. Már akkor több újságíró feltételezte, hogy érdekelt lehet az ügyben, sőt, hogy jó eséllyel megvesztegették.”

A cikk szerint a belga hatóságok nem kizárólag Ashton Kutcher és Eva Kaili kapcsolatát vizsgálják, hanem a letartóztatott EP-képviselő szerepét a „chatkontroll” jogszabálytervezet népszerűsítésében.

A vizsgálat nagy valószínűséggel több brüsszeli politikusra is kiterjed majd, és a belga nyomozók vizsgálni fogják, hogy kiknek állhatott még érdekében, hogy az amerikaiaknak játsszák ki az európai polgárok privát levelezését, s hogy még kiket vesztegethettek meg az ügyben – olvasható a Metropol.hu oldalon.

Az Európai Parlament volt baloldali alelnöke továbbra is ártatlanságát hangoztatta, és állította, nem tudta, miért voltak éveken át eurószázezrekkel teli bőröndök a brüsszeli lakásában. Kaili, a görög SKAI televízió által megszerzett rendőrségi jegyzőkönyvek tanúsága szerint decemberi kihallgatásán elismerte, hogy tudott a lakásán parkoltatott bőröndnyi pénzekről, de azt gondolta, hogy az férje keresetéből jött csupán össze.

Hiába érveltek ügyvédei a házi őrizet mellett, a belga szövetségi ügyészség határozottan elutasította a kérést, és újabb hat hétre elrendelte Eva Kaili előzetes letartóztatását. Az ügyvédek arról tájékoztatták a sajtót, hogy a szövetségi ügyészség úgy ítélte meg, hogy minden kockázat fennáll a korrupcióval gyanúsított szocialista EP-képviselő esetében: a szivárogtatás, a harmadik féllel való összejátszás és a bizonyítékok megsemmisítésének kockázata is – számolt be a Metropol.

Az Európai Parlament azóta már leváltott alelnökét december elején tartoztatták le, bűnszervezetben elkövetett pénzmosással vádolják.

A nyomozás jelenlegi állása szerint Kaili, és tettestársai évek óta külföldi államoktól fogadott el kenőpénzeket, a százezres eurókötegeket pedig a tisztára mosás előtt bőröndökben tárolták az EP-képviselő brüsszeli lakásán, ami mentelmi joga miatt védett volt.

A csütörtöki meghallgatásra Kailit teljesen elzárták a médiától, egy olyan ajtón vitték be a terembe, ahol nem voltak újságírók. Sajtóértesülések szerint a korrupcióval vádolt EP-képviselő ügyvédje arra panaszkodott a meghallgatáson, hogy ügyfelét a nyomozási bíró határozata miatt az első napokban három napra magánzárkába helyezték, ahol a korrupcióval vádolt politikus csak egy takarót kapott, és a kabátját is elvették tőle, ráadásul a lámpa is állandóan égett. „Megtagadták tőle a második takarót! Ez kínzás” – mondta Kaili védője. Miközben az ügyvéd középkori fogva tartásról és kínzásokról beszélt, mint arról a lap már beszámolt, Kailit már a negyedik napon átszállították egy brüsszeli luxusbörtönbe, ahol ha kedve tartja, még múzeumba is mehet.

A korrupcióval gyanúsított Eva Kaili volt görög szocialista párti európai parlamenti alelnök ügyvédei nyilatkoznak Brüsszelben védencük bírósági meghallgatása után, 2023 január 19-én.MTI/EPA/Olivier Hoslet

Kaili két ügyvédje, Andre Rizopoulos és Michalis Dimitrakopoulos már decemberben megpróbálkozott vele, hogy Kaili házi őrizetbe kerüljön, de akkor a brüsszeli hatóságok nem foglalkoztak a kéréssel. A két védőügyvéd a csütörtöki meghallgatáson is ahhoz ragaszkodott, hogy védencük ártatlan, és  hogy a szocialista EP-képviselő mit sem tudott a bőröndnyi pénzekről, és természetesen kenőpénzt sem fogadott el.

Kaili, a görög SKAI televízió által megszerzett rendőrségi jegyzőkönyvek tanúsága szerint decemberi kihallgatásán elismerte, hogy tudott a lakásán parkoltatott, százezrekkel teli bőröndökről, de fogalma sem volt arról, hogy illegális tevékenységből származik a pénz. Azt mondta, azt hitte, hogy férje, Francesco Giorgi ennyire jól keres.

Az illetékes belga ügyészség meghosszabbította az Európai Parlamentet (EP) érintő korrupciós ügy egyik gyanúsítottja, Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselő fogva tartását – közölte a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap.

A beszámoló szerint Pier Antonio Panzeri, aki jelenleg a Fight Impunity nevű, brüsszeli székhelyű civil szervezet elnöke, kedden Brüsszelben megjelent az illetékes belga ügyészég előtt.

Ügyvédje, Laurent Kennes az ülést követően arról tájékoztatott, hogy a meghallgatáson védence visszavonta a fogva tartása elleni fellebbezését. Az ügyvéd újságíróknak nyilatkozva felháborodásának adott hangot amiatt, hogy az ügynek számos részlete jelent meg a sajtóban, és azt mondta, a kiszivárogtatások alááshatják a vizsgálat hitelességét, és sérthetik a védelemhez való jogot.

Pier Antonio Panzerit, Eva Kailit, az Európai Parlament azóta leváltott alelnökét és további két gyanúsítottat december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupciós ügyben indított nyomozás részeként. A rendőrség közlése szerint csaknem 1,5 millió eurót foglaltak le a brüsszeli régióban az ügyben végrehajtott házkutatások során.

A vád ellenük:

bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció.

Az Európai Ügyészség csütörtökön kérte a volt EP-alelnök mentelmi jogának felfüggesztését.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke Strasbourgban, az uniós képviselő-testület hétfői plenáris ülésén jelentette be hivatalosan azt a január 2-án már közzétett tájékoztatását, amely szerint a belga igazságügyi hatóságok két szocialista EP-képviselő, a belga Marc Tarabella és az olasz Andrea Cozzolino mentelmi jogának felfüggesztését kérték.

Közölte:

a mentelmi jog felfüggesztéséről szóló kérelem az EP jogi bizottsága elé kerül, hogy javaslatot tegyen a szükséges határozat elfogadására.

A végső döntést – megfelelően a parlament eljárási szabályzatának – várhatóan az EP következő, február 13-án kezdődő plenáris ülésen hozzák meg – közölte.

Az EP szabályai szerint az ajánlást egyszerű többséggel kell elfogadni, és amennyiben ez megtörténik, az elnök az EP-határozatról tájékoztatja az érintett képviselőt vagy képviselőket és az illetékes nemzeti hatóságokat.

Az Európai Ügyészség főügyésze december 15-én két görög európai parlamenti képviselő, a szocialista Eva Kaili és a néppárti Maria Szpiraki mentelmi jogának felfüggesztését is kérte.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas képeken az orosz-ukrán háború pusztítása

origo.hu

A lengyel külügyminiszter sokkolja a világot

borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

hirtv.hu

Meglepő módon Magyarországot dicsérte Ursula von der Leyen bizottsági elnök + videó

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

mandiner.hu

Két héten belül az ötödik közvéleménykutatás készült el – kizárólag az ellenzékhez közelinek mondott intézetektől

origo.hu

Megszólalt a megcsalásról a Marics Petivel összehozott énekesnő

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: etikai kérdéseket is felvető fiaskó csúfítja Gál J. Zoltán fővárosi tevékenységét

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak