Létrehozva: 2023.01.12.

Magyar baloldali politikusokkal is jó viszonyt ápolt a brüsszeli korrupciós ügy főszereplője

Gyanúsan jól bánnak vele.

Vezető magyar szocialista politikussal és Dobrev Klárával is jó viszonyt ápolt az Origó szerint a brüsszeli korrupciós botrány egyik főszereplője, Eva Kaili. Az EP korábbi baloldali alelnökét december elején tartóztatta le a belga rendőrség, azóta börtönben van. Méghozzá lapinformációk szerint egy luxusbörtönben, ahol még rácsok sincsenek, de minden cellában van saját zuhanyzó és más kényelmi berendezések is. Eva Kaili viszont mégis arra panaszkodott: kínzással érnek fel a fogva tartás körülményei.

Eva Kailival, a brüsszeli korrupciós botrány egyik központi alakjával az MSZP egyik vezető politikusa, Gurmai Zita is jó viszonyt ápolt. Az Origo közölt fotókat, melyeken Gurmai Zita mosolyogva, jó kedvvel és nagy elismeréssel hallgatta a nemrég letartóztatott Eva Kailit, akivel korábban az EP szocialista frakciójában párttársak is voltak.

A portál kiemeli: Eva Kaili kiváló kapcsolatban van Dobrev Klárával is, hiszen az EP bukott alelnöke a lap szerint Gyurcsány Ferenc feleségének kérésére szavazott meg egy Magyarország elleni jelentést novemberben, illetve közösen követelték a legszigorúbb szankciókat a háború kitörésekor.

Az Európai Parlamentet megrázó korrupciós botrány december elején robbant ki, miután letartóztatták Eva Kaili görög szocialista politikust, az EP alelnökét. A gyanú szerint családtagjaival és több más parlamenti képviselővel és tanácsadóval együtt kenőpénzt és értékes ajándékokat fogadott el Katartól.

Eva Kailinál és a hozzá közel álló személyeknél több, mint másfél millió eurót, azaz 600 millió forintot találtak. Belga sajtóértesülések szerint a baloldali képviselőnek és családtagjainak panamai bankszámlái is voltak, amelyen katari és marokkói utalásokból 20 millió eurót, vagyis 8 milliárd forintot gyűjtöttek össze.

Eva Kailit őrizetbe vétele után rövid időn belül a Metropol szerint egy brüsszeli luxusbörtönbe szállították. A lap arról ír, hogy az intézet inkább hasonlít egy panzióra, mint börtönre, mert a tervezésénél az volt a cél, hogy a fogvatartottak jól érezzék magukat. Az ablakokon nincs rács, a cellákban pedig saját hűtő, televízió, telefon és zuhanykabin is van.

De hiába a luxuscella és a rekreációs központ, a Metropol szerint Eva Kaili mégsem elégedett, ugyanis sztárügyvédekkel a napokban azt üzente: a fogvatartás körülményei kínzással érnek fel.

Közben sorban dőlnek ki a csontvázak a szekrényből, egyre több baloldali politikus érintettsége merül fel a korrupciós botrányban. A Politico ír arról, hogy minden szál az Európai Parlament emberi jogi albizottságához vezet, amelynek a szocialista elnöke, Maria Arena is elfogadott egy drága utat Katarba. A baloldali politikus viszont hárít és a titkárt hibáztatva adminisztrációs tévesztésről beszél.

Korábban olyan információk is napvilágot láttak, melyek szerint Marokkó még Katarnál is régebben dolgozott EP képviselők megvesztegetésén.

Az afrikai ország titkosszolgálata egy hálózatot hozott létre Eva Kaili élettársának irányításával, amelyen keresztül nagyértékű ajándékokat, luxusutakat és eurókötegeket juttatott a korrupt baloldali politikusoknak.

Brüsszel súlyos hitelességi válsággal küzd, az egymást követő korrupciós botrányok alapjaiban ássák alá az Unió hitelességét – mondta Szikra Levente az M1-en. Az Alapjogokért Központ elemzője szerint a bürokraták mégis becsukják a szemüket és igyekeznek eltávolodni a kényelmetlen ügyektől, ugyanakkor azon dolgoznak, hogy a saját hatalmukat és befolyásukat erősítsék a tagállamok kárára.

Kijelentette: „Ha az Európai Parlamentet nézzük – amely saját magát sokszor a demokrácia letéteményesének, egyfajta erkölcsi magaslatként szereti feltűntetni –, ez a legsúlyosabb korrupciós botrány. És azért azt nagyon komolyan mutatja, hogy az európai baloldal rendszerszinten érintett a korrupcióban, hogy milyen sokan felmerültek vádlottként, vagy valamilyen bűnrészesként az ügyben”.

Szikra Levente hozzátette: az uniós szabályrendszer átláthatatlansága, illetve a vagyonnyilatkozattétel enyhe szabályai egyenesen megágyaznak a korrupciónak, az EU mégsem tesz érdemi lépést ennek megakadeályozására.

Újabb szálakra derült fény a brüsszeli korrupciós botrány ügyében: az EP emberi jogi albizottsága és egy kétes hírű NGO is katari érdekeket szolgálhatott az elmúlt években.

A jéghegy csúcsa: Maria Arena szocialista képviselő, az Európai Parlament Emberi Jogi Albizottsága (DROI) elnöke elfogadta a katari utazást, majd elfelejtette bejelenteni, hogy a katari kormány fizette a repülőjegyeit és a szállodáját – írja a Politico. Arena elismerte az „adminisztrációs vétséget”, ugyanakkor azért irodai asszisztensét hibáztatja, mondván „nem az előírt módon töltötte ki a papírokat.”

 

Maria Arena (Forrás: Facebook)

Az EP-képviselőre komoly, akár 10 ezer eurós pénzbüntetés is várhat, valamint egyéves eltiltás a képviselőségtől, amennyiben bebizonyosodik, hogy vétett a magatartási kódex ellen.

A Politico szerint Arena „apró hibája” aligha jelent többet egy lábjegyzetnél a „Brüsszelt elárasztó korrupciós vádak közepette”, melyek többek között arról szólnak, hogy a katari és marokkói kormányok hihetetlen összegű készpénzt és egyéb „ajándékokat” adtak azért, hogy az uniós politikusok teljesítsék néhány kívánságukat.

Az ügy mindenképp túlmutat önmagán, hiszen most a politikus által vezetett emberi jogi albizottság kerülhet a „vihar középpontjába.”

A brüsszeli lap saját vizsgálatára hivatkozva azt állítja, részletes információkkal rendelkezik arról, hogy

  • Katar és az Emberi Jogi Albizottság korábbi elnöke különleges alkut kötött;
  • miként dolgoztak együtt a kulisszák mögött a fő bűncselekményekkel gyanúsított személyek a bizottsággal;
  • egyes parlamenti meghallgatások „kiegyensúlyozatlanok” voltak.

A nyomozás során a belga hatóságok eddig négy ember ellen emeltek vádat korrupció, pénzmosás és bűnszervezetben való részvétel miatt, akik közülük hárman szoros kapcsolatban álltak ugyanezzel a bizottsággal.

És hogy kik ezek a gyanúsítottak?

Pier Antonio Panzeri, korábbi baloldali EP-képviselő, a DROI volt elnöke;

Francesco Giorgi, Panzeri volt asszisztense, aki azóta az albizottság egyik jelenlegi tagjának dolgozik;

Eva Kaili, Giorgi élettársa, görög szocialista EP-képviselő;

Niccolò Figà-Talamanca, egy Brüsszelben bejáratos emberi jogi NGO főtitkára.

Gyanúba keveredett rajtuk kívül Andrea Cozzolino, az albizottság egy másik szocialista képviselője is, aki szintén a korrupciós vizsgálat részeként került képbe. A belga hatóságok mentelmi jogának felfüggesztését kérték. Cozzolino tagadta, hogy vétett volna, és azt mondta, szeretné, ha feloldanák mentelmi jogát, hogy tisztázhassa magát.

Mivel az ügyészség nem hozta nyilvánosságra az ellenük felhozott vádak részleteit, egyelőre nem teljesen világos, milyen konkrét bűncselekményeket követtek el.

Fontos leszögezni, hogy a DROI ugyan nem jogalkotó erő, mégis befolyásos és „napirend-meghatározó” szerepet játszik az uniós rendszerben. A csoport az EU-n kívüli országok emberi jogi visszaéléseire világít rá, ami rendszerint nemzetközi figyelmet kelt.

Mindez a Politico szerint „ideális célponttá teszi a lobbizáshoz.” A büntetőeljárás megkezdésekor az elnöki tisztségéből felálló Arena azt hangsúlyozta, hogy a bizottsága egy teljesen legitim, „létfontosságú munkát végző” testület.

Katar érdekeit szem előtt tartva?

A lap ismertet egy konkrét esetet. 2022 májusában egy bizottsági ülésen vita indult „az Öböl-menti országok külföldi beavatkozásának emberi jogi hatásairól.” A szakértőnek felkért Nicola Giovannini ismertette a bizonyítékokat. Érdekes módon Giovannini nem volt hajlandó elmondani, hogy ki finanszírozta a 237 oldalas jelentés elkészülését. A célpontok ugyanakkor eltéveszthetetlenek voltak: az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia, „Katar legádázabb ellenfelei.” Mindez hat hónappal a katari FIFA-világbajnokság előtt történt.

A Politico kiemeli, a törvényhozóknak alkalmuk nyílt volna megvitatni például, hogy Katar milyen erőfeszítéseket tesz a sokszor kifogásolt vendégmunkásokat érintő rossz bánásmód megváltoztatására. Ehelyett a felszólalók Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emírségeket vették célba.

Az is hozzátartozik a történethez, hogy az említett szakértő, Nicola Giovannini a No Peace Without Justice nevű civil szervezet PR-koordinátora volt, amely történetesen kapcsolatban áll a katari kormánnyal, és amely után a belga ügyészség jelenleg is vizsgálatot folytat.

Talán nem meglepő, hogy Giovannini is tagadja a vádakat. „Nincs semmi rejtegetnivalónk” – jelentette ki. Azt azonban nem hozta nyilvánosságra, hogy pontosan milyen szerepet töltött be az emberi jogi NGO-ban, amelynek vezetője az előzetes letartóztatásban levő Niccolò Figà-Talamanca volt.

Niccolò A. Figà-Talamanca (Forrás: Facebook)

A Politico információi szerint Figà-Talamanca is szerepet játszott az említett bizottsági meghallgatásban, méghozzá úgy, hogy „a színfalak mögött segítette az ülés megszervezését.” Az olasz származású férfi ügyvédje különös módon azzal érvelt, hogy védence

meghallgatáson való színfalak mögötti részvétele „a szokásos emberi jogi érdekérvényesítés része volt”, amelyet az NGO rendszeresen végez az Európai Parlamentben, „Afganisztántól Brazíliáig terjedő országok emberi jogi témáival kapcsolatban”.

Kiderült, Maria Arena nem sokkal a meghallgatás előtt repült a katari kormány finanszírozása mellett Dohába, méghozzá azért, hogy részt vegyen „Az Európai Unió és az emberi jogok” című, emberi jogokkal foglalkozó workshopon. A találkozón ott volt Figà-Talamanca is, akinek utazását és a szállását szintén Katar biztosította.

Engem csak azért hívtak meg, hogy mondjak egy bevezetőt az emberi jogok fontosságáról és egyetemességéről” – kisebbítette saját szerepét Arena, miközben tagadta, hogy az EP társszervezője lett volna a workshopnak, annak ellenére, hogy egy fotón a parlament logóját viselő pulpitusnál beszél, hívja fel a figyelmet a brüsszeli lap.

Minderre mondta Arena, hogy voltaképp asszisztense követett el hibát az ügyben.

A szálak régebbre nyúlnak vissza

Itt még nem ért véget a történet. Az emberi jogi bizottság „baráti kapcsolata” Katarral nem tavaly májusban kezdődött, az Panzeri elnöki idejére nyúlik vissza, amikor is külön megállapodást kötöttek az öböl menti állammal. A szocialista Panzeri 15 évig volt európai parlamenti képviselő, a bizottságot a hivatalából való távozása előtti időszakban vezette, 2017-től 2019-ig.

Pier Antonio Panzeri (Forrás: Facebook)

Panzeri 2018-ban Francesco Giorgival, akkori asszisztensével, a nyomozás négy fő gyanúsítottjának egyikével utazott Dohába, ahol találkoztak a katari kormány tagjaival, és – egy akkoriban a bizottságban dolgozó személy szerint –

„külön alkut kötöttek Katar államilag kinevezett emberi jogi bizottságával.”

A nem hivatalos alku létezését a katari kormány egy Instagram-bejegyzése, valamint helyi médiabeszámolók is alátámasztják. A szóban forgó megállapodás részletei jelenleg nem ismertek. Ahogy az sem, hogy pontosan milyen hatásai voltak, de a lap felidézi, a DROI az elmúlt négy évben háromszor is platformot adott Ali bin Samikh Al Marrinak, aki a katari emberi jogi testület vezetője volt akkor, amikor Panzeri aláírta a megállapodást.

Al Marriról tudni kell, hogy jelenleg Katar munkaügyi minisztere, és legutóbb néhány nappal a világbajnokság kezdete előtt tette tiszteletét a bizottság előtt, ahol kijelentette, a vendégmunkások halálozási statisztikáiról szóló médiajelentések az országa elleni „rágalomhadjárat” részét képezik.

Egyelőre nincs arra utaló jel, hogy Arenát közvetlenül összefüggésbe lehetne hozni bármilyen bűncselekménnyel, ugyanakkor igencsak feltűnő, hogy az elnökasszony határozott emberi jogi álláspontja rögvest megenyhül, amint Katar került napirendre. Ellene szavazott például azon javaslatnak, mely arra kérte az EP-t, hogy fogadjon el egy állásfoglalást, amely elítélti a világbajnokság házigazdájának emberi jogi helyzetét. A világbajnokság alatt pedig elmondta a strasbourgi képviselőknek, hogy a katari emberi jogi kudarcokért „részben az európai vállalkozások a felelősek.” „Vállalataink nem mindig tartották be a katari törvények minimumkövetelményeit” – fogalmazott Arena.

Mi lesz most az Európai Parlament Emberi Jogi Albizottságával? – teszi fel a kérdést a Politico. Az Európai Néppárt a bizottság munkájának leállítását kérte, legalábbis amíg a vizsgálatok tartanak. Manfred Weber, a Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője szerint Arenát hivatalosan is fel kellene függeszteni elnöki tisztségéből.

„Egyszerűen túl sok a megválaszolatlan kérdés a szocialistáknak ebben a korrupt hálózatban való részvételének mértéke körül”

– fogalamzott Weber.

Tavaly december elején robbant a hír, hogy egy szerteágazó korrupciós botrány kapcsán a belga hatóságok letartóztatták az Európai Parlament baloldali alelnökét, Eva Kailit és több társát, miután a nyomozók a lakásaikban tartott házkutatás során több 1,5 millió euró készpénzt találtak bőröndökbe rejtve.

December 9-i letartóztatása után Kailit először a Brüsszel belvárosában található Saint-Gilles börtönbe vitték, majd felsőbb utasításra 24 órán belül átszállították a Haren büntetés végrehajtási intézetbe, ahol jelenleg is raboskodik. A baloldali EP-képviselő áthelyezésére nem adtak hivatalos magyarázatot a hatóságok, azonban a helyi sajtóban megjelent nyilatkozatok szerint erre a politikus kényelmi igényei miatt került sor – írja a Metropol.

A belga börtönökhöz viszonyítva ugyanis a Haren inkább hasonlít egy „zárt panzióra”, ahol külön részleget tartanak fent az olyan „kényeztetett” politikusbűnözőknek, mint Kaili.

A Brüsszel északkeleti csücskében található Haren börtön Belgium, de talán egész Európa legújabb és legmodernebb börtöne. Több évig tartó tervezés és kivitelezés után tavaly októberben adták át az intézményt, az első rabok pedig novemberben kerültek itt elhelyezésre – tehát Kaili is az elsők között élvezheti az intézmény vendégszeretetét.

A kép forrása: Metropol

A Haren több tucat épületből áll és 15 hektáron terül el, ezért a helyi sajtóban gyakran csak „luxus börtönfaluként” szoktak hivatkozni rá. Az épületkomplexumot úgy alakították ki, hogy „a lehető legbarátságosabb környezetet” biztosítsa a bentlakóknak.

A tervezők az elmondások alapján azt tartották szem előtt, hogy az itt raboskodók „jól érezzék magukat” és a lehető „legpozitívabb benyomások érjék őket”, valamint, hogy „elkerüljenek a börtönélményekkel kapcsolatos bármiféle frusztrációt”.

Ennek megfelelően például nem szereltek rácsokat az ablakokra, hogy minden helyiséget természetes fény világíthasson meg. Sőt, a cellákat saját hűtővel, televízióval, állítható termosztáttal, bejövő hívásokat fogadó vonalas telefonnal és zuhanykabinnal szerelték fel.

A kép forrása: Metropol

A közösségi terek szintén a „humanizmus” jegyében lettek kialakítva. A börtönkomplexum mértani középpontjában például egy harangtorony áll, körülötte hatalmas kertekkel, sétálóövezettel és kültéri konditermekkel. Ezzel a térrendezéssel azt szerették volna elérni, hogy a rabok ne börtönben érezzék magukat, hanem egy kistelepülésen, amit éppenséggel most nem hagyhatnak el.
A kiszolgáló épületekben helyet kaptak relaxációs zónák, szociális műhelyek, sportpályák, játszós és terápiás szobák és egy könyvtár. Sőt, kialakításra került egy folyamatosan változó tárlatokat jelentkező múzeum(!) is, melyet bármikor meglátogathatnak a rabok.

A kép forrása: Metropol

A fogvatartottak ráadásul bizonyos jogosultságok megszerzése után szabadon mozoghatnak a börtönben, ami lehetővé teszi számukra, hogy „továbbra is gyakorolhassák napi rutinjukat, pozitívan befolyásolva ezzel a kedélyállapotukat”.

„Itt az iskolába vagy dolgozni járó fogvatartottak felkapják a kabátjukat, és kimennek az ajtón. Nemcsak a cellájukból, hanem a lakótömbjükből is”

– olvasható a börtönt tervező mérnökiroda honlapján, ahol külön kiemelik, hogy a rabok jólétét minden más szempont elé sorolták a tervezés során.

A kép forrása: Metropol

Hiába a humánus kialakítás, és a minden jóval felszelt luxuscellák, Eva Kaili a sztárügyvédein keresztül a napokban azt nyilatkozta a görög sajtónak, hogy a fogva tartási körülményei „kínzással” érnek fel.

A szocialista politikus kegyetlennek nevezte, hogy a bebörtönzésének kezdetet óta először január 6-án láthatta a kétéves kislányát.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

origo.hu

Lázár János szerint Szentkirályi Alexandra képes rendet tenni Budapesten

borsonline.hu

„Összejöttek a hátam mögött” – kitálalt a megcsalt vőlegény Marics Peti és Binhky románcáról

magyarnemzet.hu

Marco Rossi elárulta, miért hagyná el a magyar válogatottat

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyarországi akkumulátorgyár: most jelentették be, máris betelt az összes állás

origo.hu

Családja legnagyobb félelméről beszélt Tóth Gabi

travelo.hu

Letette a gépet a pilóta a londoni repülőtéren, ami aztán irányíthatatlanná vált

ripost.hu

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél