Létrehozva: 2023.01.17.

Korrupció. Brüsszel a neved?

Egyre nagyobb hullámokat vet a megvesztegetett baloldali politikusok ügye.

Átfogó reformokat ígért az Európai Parlament elnöke a testület korrupciós botránya nyomán. Roberta Metsola azért kényszerül erre, mert egyre több szocialista és néppárti képviselőről derül ki, hogy készpénzt vagy nagy értékű ajándékot fogadtak el.

Decemberben robbant ki a brüsszeli politikai elit eddigi legnagyobb korrupciós botránya: akkor tartóztatták le Eva Kaili görög szocialista politikust, az EP alelnökét, aki a gyanú szerint családtagjaival és kollégáival kenőpénzt és értékes ajándékokat fogadott el Katartól. Eva Kailinál és a hozzá közel álló embereknél több mint másfél millió eurót, azaz 600 millió forintot találtak.

Az ügy másik szereplője Pier-Antonio Panzeri volt olasz európai parlamenti képviselő akinél a belga hatóságok 600 ezer eurónyi készpénzt találtak, de Panzeri feleségét és lányát is vizsgálati fogságba helyezte az olasz rendőrség.

Panzeri jó barátja, Marc Tarabella belga szocialista EP-képviselő csütörtökön volt kénytelen lemondani az Európai Parlament egyik bizottsági tisztségéről. Tarabellától igyekszik szabadulni frakciója is. Felfüggesztették az EP szocialisták és demokraták nevű képviselő-csoportjában is, és visszavonta tagságát a vallon szocialista párt is.

A belga képviselő eddig csak azt ismerte el, hogy nagy értékű utazást fogadott el, amit nem jelentett a szabályoknak megfelelően, de a hírek szerint pénzt is elfogadhatott Katartól és Marokkótól.

De Tarabella mellett honfitársa, a szintén szocialista Maria Arena is lemondott egy másik EP testület, az emberi jogi albizottság elnöki posztjáról. A balliberális képviselő nő azonban eddig szokatlan útját választotta a védekezésnek. Ő a titkárságát és az EP bürokratikusságát hibáztatta.

És új névként hétfőn az olasz szocialista Andrea Cozzoli is az ügy részese lett. Hétfőn az ő és Tarabella mentelmi jogának felfüggesztését kérték az EP-től. Frakciója már őt is törölte a tagjait felsoroló internetes portálról.

Azt az Európai Parlament vezetése is érzi, hogy a korrupciós botrány csapást mért a testület hitelességére, ezért az elnök hétfőn komoly reformokat ígért – konkrétumok nélkül.

„Az elmúlt hónapok eseményei megmutatták, hogy újra kell építenünk az európai polgárok bizalmát, hiszen őket képviseljük. Ezt el kell ismernünk, a polgárok jogosan követelik az elszámoltathatóságot és az integritást. Választ fogunk adni!” – ígérte az EP elnöke.

A brüsszeli korrupciós ügy kulcsfigurája, Eva Kaili a jelek szerint magyar baloldali politikusokkal is kapcsolatban volt.

Nemrég előkerültek olyan fotók, amiken az MSZP-s Gurmai Zita látható jó hangulatban Eva Kaili-val egy korábbi rendezvényen. A magyar baloldali politikus szerint ettől még neki nincs köze törvénybe ütköző dolgokhoz.

Legutóbb pedig az MSZP-t már korábban otthagyó Ujhelyi Istvánról cikkezett az Origo: egy olyan szelfit közöltek, amelyen Eva Kailival mosolyog egy képen.

Luxusingatlanokkal próbálta tisztára mosni a korrupciós pénzeket: a belga sajtó értesülései szerint a brüsszeli korrupciós botrány fő gyanúsítottja ingatlanok felvásárlásával akarta legális jövedelemmé tenni az EP-képviselőként bezsebelt kenőpénzeket.

Az elmúlt években Eva Kaili Görögországban három, Brüsszelben egy nagy értékű lakást vásárolt magánszemélyként – tudta meg a Metropol. Hogy még további tervei voltak, bizonyítja, hogy további százmilliók felett rendelkezhetett, mert a letartóztatása előtt nem sokkal ingatlancéget alapított, valamint a turisták körében rendkívül népszerű Párosz szigetén befektetett egy 9 hektáros – egyes hírek szerint 12 millió eurót(!), azaz közel 5 milliárd forintot érő – földterületbe.

Az összeg elképesztő nagyságrendje jelzi, hogy nem „csupán” néhány bőröndnyi készpénzzel vesztegették meg a brüsszeli baloldal egyik legfontosabb vezetőjét, az Európai Parlament Magyarországot módszeresen támadó vezetőjét.

A brüsszeli korrupciós botrány tavaly december elején robbant ki, amikor letartóztatták Eva Kaili szociáldemokrata EP-képviselőt bűnszervezetben elkövetett pénzmosás vádjával. A görög politikusnő, aki az Európai Parlament alelnöke volt, az első hírek szerint Marokkótól és Katartól fogadott el kenőpénzeket azért, hogy az unióban lobbitevékenységet folytasson az arab országok érdekében. Letartóztatása után nemcsak bankszámláit zárolták, hanem jelentős ingatlanvagyonát is, többek között azt a Paros szigetén fekvő másik magánbirtokát is, ahova egy ismert görög építész álmodott neki luxusvillát.

Eva Kaili és férje, Francesco Giorgi. Mindketten előzetes letartóztatásban vannak Belgiumban. Forrás: Metropol

A baloldali EP-képviselő először sorra vette a luxusingatlanokat magánszemélyként az elmúlt években. A saját nevén futó ingatlanbirodalmat azonban megpróbálta eltüntetni szem elől, ezért párjával, a szintén előzetes letartóztatásban lévő Francesco Giorgival, ingatlanügynökséget alapított Athénban. A görög hatóságok biztosak abban, hogy ezt a céget azzal a céllal hozták létre, hogy a segítségével ingatlanokba fektessék, és tisztára mossák a korrupcióval szerzett brüsszeli vagyont.

A Kaili és Giorgi nevén futó „Estate Aria Properties-t” néhány nappal a letartóztatásuk előtt, november végén jegyeztették be a görög bíróságon. Székhelye egy Kaili tulajdonában lévő athéni luxusbérház 5. emeletén található lakás.

A görög ügyészség szerint a cég nyilvánvalóan pénzmosásra szolgált, Kaili ugyanis a szerződések szerint irreálisan alacsony áron vásárolt ingatlanokat, miközben a valódi vételár „zsebből zsebbe” vándorolt. Kaili élettársa már ezekben az ügyekben is tett részben beismerő vallomást.

Eva Kaili és Francesco Giorgi néhány nappal a letartóztatásuk előtt, tavaly novemberben alapították meg az Estate Aria Properties ingatlanos céget Athénban. Forrás: Metropol

Tudni lehet arról is, hogy Kailinak – a cégszékhelynek is használt – athéni lakása mellett Psychikoban is van egy 170 négyzetméteres ingatlana, ezt még 2019-ben vásárolta meg 260 ezer euróért, egy értékbecslő azonban a büntetőeljárásban 659 ezer euróra becsülte a lakás értékét. Brüsszelben az előkelő Waterloo Boulevard-on, a város központjában is van egy harmadik emeleti lakása egy még visszafogottnak mondható apartmanházban, de Thesszalonikiben is van egy nagy értékű villája.

Brüsszelben, ebben az apartmanházban is van lakása Eva Kailinek. Forrás: Metropol

Kaili ingatlanbirodalmának ékköve azonban nyilvánvalóan az a 9 hónapja vásárolt, 9 hektáros hatalmas ingatlan, ami Párosz szigetén fekszik, egy kilométerre a tengertől, egy hegyoldalon, Kosztosz falucska határában, panorámás kilátással. A 2022. március 18-án megvásárolt terület vételára papíron csak 450 ezer euró volt, de feltehetően ennél nagyságrendekkel többet ér, egyes becslések szerint akár 12 millió eurót is.

Kaili és férje már hozzá is láttak az építkezéshez. Ehhez egyébként már a megfelelő tervezőmérnököt is megtalálták Vazaiosz Petropulosz görög sztárépítész személyében.

Kosztosz település Párosz szigetén, ennek határában vásárolt 9 hektáros birtokot Eva Kaili. Forrás: Metropol

Kaili letartóztatása után a sztárépítész Petropulosz azt nyilatkozta a helyi sajtónak, hogy a villa terveit már el is készítették a megrendelővel, ám az engedélyt még nem adták meg az építkezésre a hatóságok. Elmondása szerint Kaili kétszintes házat álmodott meg magának, borospincével, külön SPA-részleggel és feszített víztükrű medencével, amiből kilátás nyílna a tengerre. A ház több mint 500 négyzetméteres lett volna, a 9 hektáros területből ugyanis 280 négyzetméter építhető be, ők pedig minimum kettő szintben gondolkodtak.

Fontos elmondani, hogy Petropulosz az égei-tengeri görög szigetvilág egyik sztárépítésze, és a korábbi munkáit elnézve nem nehéz elképzelni, hogy az előzetesben lévő Kaili milyen mesés házat álmodott meg magának az elmúlt években összeszedett kenőpénzekből.

Eva Kaili eddig ismert ingatlanjai a görög sajtó szerint csak a „jéghegy csúcsát” jelentik. Egy milliárdos ingatlanokra specializálódott ügynökség vezetője arról beszélt a görög sajtónak, hogy 2018-ban és 2019-ben több ízben is találkozott az EP volt alelnökének édesanyjával, aki folyamatosan nagy értékű ingatlanokról kért információkat olyan görög szigeteken, ahol a világ leggazdagabb emberei rendelkeznek villákkal vagy szállodákkal.

Forrás: MForrás: Metropol

Forrás: Metropol

Eva Kaili letartóztatása után a görög Pénzmosás Elleni Hatóság vezetője, Karalambosz Vourliotísz vizsgálatot rendelt el az EP-képviselő és családja anyagi helyzetének kivizsgálására. A pénzmosás ellen küzdő hatóság emberei azt is fel akarják deríteni, hogy Eva Kaili nem segített-e más baloldali politikusok pénzének „kifehérítésében”, ezért zárolták a Kaili család összes bankszámláját, cégét és ingatlanját, s évekre visszamenőleg átnézik az összes pénzmozgást. Görög sajtóértesülések szerint máris utalnak jelek egyéb neves brüsszeli baloldali politikusok érintettségére. Jó eséllyel még csak éppen megkezdődött a brüsszeli korrupciós bűnszövetség feltérképezése.

Sötét, esetleg koszos cellák, zsúfoltság, szigor, a fogvatartottak közötti konfliktusok – valószínűleg ilyen és ehhez hasonló dolgok jutnak eszünkbe, ha börtönökre gondolunk. Nos, ez már a múlt, legalábbis Belgiumban, ahol egészen más körülmények között „raboskodik” a korrupcióval vádolt Eva Kaili.

Tavaly december elején robbant a hír, hogy egy szerteágazó korrupciós botrány kapcsán a belga hatóságok letartóztatták az Európai Parlament baloldali alelnökét, Eva Kailit és több társát, miután a nyomozók a lakásaikban tartott házkutatás során több 1,5 millió euró készpénzt találtak bőröndökbe rejtve.

December 9-i letartóztatása után Kailit először a Brüsszel belvárosában található Saint-Gilles börtönbe vitték, majd felsőbb utasításra 24 órán belül átszállították a Haren büntetés végrehajtási intézetbe, ahol jelenleg is raboskodik. A baloldali EP-képviselő áthelyezésére nem adtak hivatalos magyarázatot a hatóságok, azonban a helyi sajtóban megjelent nyilatkozatok szerint erre a politikus kényelmi igényei miatt került sor – írja a Metropol.

A belga börtönökhöz viszonyítva ugyanis a Haren inkább hasonlít egy „zárt panzióra”, ahol külön részleget tartanak fent az olyan „kényeztetett” politikusbűnözőknek, mint Kaili.

A Brüsszel északkeleti csücskében található Haren börtön Belgium, de talán egész Európa legújabb és legmodernebb börtöne. Több évig tartó tervezés és kivitelezés után tavaly októberben adták át az intézményt, az első rabok pedig novemberben kerültek itt elhelyezésre – tehát Kaili is az elsők között élvezheti az intézmény vendégszeretetét.

A kép forrása: Metropol

A Haren több tucat épületből áll és 15 hektáron terül el, ezért a helyi sajtóban gyakran csak „luxus börtönfaluként” szoktak hivatkozni rá. Az épületkomplexumot úgy alakították ki, hogy „a lehető legbarátságosabb környezetet” biztosítsa a bentlakóknak.

A tervezők az elmondások alapján azt tartották szem előtt, hogy az itt raboskodók „jól érezzék magukat” és a lehető „legpozitívabb benyomások érjék őket”, valamint, hogy „elkerüljenek a börtönélményekkel kapcsolatos bármiféle frusztrációt”.

Ennek megfelelően például nem szereltek rácsokat az ablakokra, hogy minden helyiséget természetes fény világíthasson meg. Sőt, a cellákat saját hűtővel, televízióval, állítható termosztáttal, bejövő hívásokat fogadó vonalas telefonnal és zuhanykabinnal szerelték fel.

A kép forrása: Metropol

A közösségi terek szintén a „humanizmus” jegyében lettek kialakítva. A börtönkomplexum mértani középpontjában például egy harangtorony áll, körülötte hatalmas kertekkel, sétálóövezettel és kültéri konditermekkel. Ezzel a térrendezéssel azt szerették volna elérni, hogy a rabok ne börtönben érezzék magukat, hanem egy kistelepülésen, amit éppenséggel most nem hagyhatnak el.
A kiszolgáló épületekben helyet kaptak relaxációs zónák, szociális műhelyek, sportpályák, játszós és terápiás szobák és egy könyvtár. Sőt, kialakításra került egy folyamatosan változó tárlatokat jelentkező múzeum(!) is, melyet bármikor meglátogathatnak a rabok.

A kép forrása: Metropol

A fogvatartottak ráadásul bizonyos jogosultságok megszerzése után szabadon mozoghatnak a börtönben, ami lehetővé teszi számukra, hogy „továbbra is gyakorolhassák napi rutinjukat, pozitívan befolyásolva ezzel a kedélyállapotukat”.

„Itt az iskolába vagy dolgozni járó fogvatartottak felkapják a kabátjukat, és kimennek az ajtón. Nemcsak a cellájukból, hanem a lakótömbjükből is”

– olvasható a börtönt tervező mérnökiroda honlapján, ahol külön kiemelik, hogy a rabok jólétét minden más szempont elé sorolták a tervezés során.

A kép forrása: Metropol

Hiába a humánus kialakítás, és a minden jóval felszelt luxuscellák, Eva Kaili a sztárügyvédein keresztül a napokban azt nyilatkozta a görög sajtónak, hogy a fogva tartási körülményei „kínzással” érnek fel.

A szocialista politikus kegyetlennek nevezte, hogy a bebörtönzésének kezdetet óta először január 6-án láthatta a kétéves kislányát.

Vezető magyar szocialista politikussal és Dobrev Klárával is jó viszonyt ápolt az Origó szerint a brüsszeli korrupciós botrány egyik főszereplője, Eva Kaili. Az EP korábbi baloldali alelnökét december elején tartóztatta le a belga rendőrség, azóta börtönben van. Méghozzá lapinformációk szerint egy luxusbörtönben, ahol még rácsok sincsenek, de minden cellában van saját zuhanyzó és más kényelmi berendezések is. Eva Kaili viszont mégis arra panaszkodott: kínzással érnek fel a fogvatartás körülményei.

Eva Kailival, a brüsszeli korrupciós botrány egyik központi alakjával az MSZP egyik vezető politikusa, Gurmai Zita is jó viszonyt ápolt. Az Origo közölt fotókat, melyeken Gurmai Zita mosolyogva, jó kedvvel és nagy elismeréssel hallgatta a nemrég letartóztatott Eva Kailit, akivel korábban az EP szocialista frakciójában párttársak is voltak.

A portál kiemeli: Eva Kaili kiváló kapcsolatban van Dobrev Klárával is, hiszen az EP bukott alelnöke a lap szerint Gyurcsány Ferenc feleségének kérésére szavazott meg egy Magyarország elleni jelentést novemberben, illetve közösen követelték a legszigorúbb szankciókat a háború kitörésekor.

Az Európai Parlamentet megrázó korrupciós botrány december elején robbant ki, miután letartóztatták Eva Kaili görög szocialista politikust, az EP alelnökét. A gyanú szerint családtagjaival és több más parlamenti képviselővel és tanácsadóval együtt kenőpénzt és értékes ajándékokat fogadott el Katartól.

Eva Kailinál és a hozzá közel álló személyeknél több, mint másfél millió eurót, azaz 600 millió forintot találtak. Belga sajtóértesülések szerint a baloldali képviselőnek és családtagjainak panamai bankszámlái is voltak, amelyen katari és marokkói utalásokból 20 millió eurót, vagyis 8 milliárd forintot gyűjtöttek össze.

Eva Kailit őrizetbe vétele után rövid időn belül a Metropol szerint egy brüsszeli luxusbörtönbe szállították. A lap arról ír, hogy az intézet inkább hasonlít egy panzióra, mint börtönre, mert a tervezésénél az volt a cél, hogy a fogvatartottak jól érezzék magukat. Az ablakokon nincs rács, a cellákban pedig saját hűtő, televízió, telefon és zuhanykabin is van.

De hiába a luxuscella és a rekreációs központ, a Metropol szerint Eva Kaili mégsem elégedett, ugyanis sztárügyvédekkel a napokban azt üzente: a fogvatartás körülményei kínzással érnek fel.

Közben sorban dőlnek ki a csontvázak a szekrényből, egyre több baloldali politikus érintettsége merül fel a korrupciós botrányban. A Politico ír arról, hogy minden szál az Európai Parlament emberi jogi albizottságához vezet, amelynek a szocialista elnöke, Maria Arena is elfogadott egy drága utat Katarba. A baloldali politikus viszont hárít és a titkárt hibáztatva adminisztrációs tévesztésről beszél.

Korábban olyan információk is napvilágot láttak, melyek szerint Marokkó még Katarnál is régebben dolgozott EP képviselők megvesztegetésén.

Az afrikai ország titkosszolgálata egy hálózatot hozott létre Eva Kaili élettársának irányításával, amelyen keresztül nagyértékű ajándékokat, luxusutakat és eurókötegeket juttatott a korrupt baloldali politikusoknak.

Brüsszel súlyos hitelességi válsággal küzd, az egymást követő korrupciós botrányok alapjaiban ássák alá az Unió hitelességét – mondta Szikra Levente az M1-en. Az Alapjogokért Központ elemzője szerint a bürokraták mégis becsukják a szemüket és igyekeznek eltávolodni a kényelmetlen ügyektől, ugyanakkor azon dolgoznak, hogy a saját hatalmukat és befolyásukat erősítsék a tagállamok kárára.

Kijelentette: „Ha az Európai Parlamentet nézzük – amely saját magát sokszor a demokrácia letéteményesének, egyfajta erkölcsi magaslatként szereti feltűntetni –, ez a legsúlyosabb korrupciós botrány. És azért azt nagyon komolyan mutatja, hogy az európai baloldal rendszerszinten érintett a korrupcióban, hogy milyen sokan felmerültek vádlottként, vagy valamilyen bűnrészesként az ügyben”.

Szikra Levente hozzátette: az uniós szabályrendszer átláthatatlansága, illetve a vagyonnyilatkozattétel enyhe szabályai egyenesen megágyaznak a korrupciónak, az EU mégsem tesz érdemi lépést ennek megakadályozására.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója - fotók

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

borsonline.hu

Ők a 7 leggondoskodóbb csillagjegyek! Te köztük vagy ?

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Erre vártak a magyar autósok: Jelentős árcsökkenés jön a benzinkutakon, ekkor érdemes tankolni

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett