Létrehozva: 2023.01.23.

Kap-e végül német tankokat Ukrajna?

Megszólalt a külügyminiszter.

A német külügyminiszter kijelentette, hogy Németország „nem áll az útjába” annak, hogy Lengyelország Leopard harckocsikat küldjön Ukrajnának, ami az eddigi legegyértelműbb jelzésnek tűnik Berlin részéről, hogy az európai szövetségesek szállíthatják a német gyártmányú harci eszközöket – írja a The Guardian.

Annalena Baerbock német külügyminisztert az LCI francia televíziós csatornának adott interjúban arról kérdezték, hogy mi történne, ha Lengyelország német jóváhagyás nélkül küldené a Leopard 2 harckocsikat.

Baerbock így válaszolt: „egyelőre nem tették fel a kérdést, de ha megkérdeznék, nem állnánk az útjába”.

Boris Pistorius német védelmi miniszter kijelentette, hogy hamarosan döntés születik a német gyártmányú harckocsik Ukrajnába történő szállításáról, bárhogy is alakuljon – írja a Sky News.

A német ARD televíziónak adott interjúban elmondta, hogy a kormánynak sok tényezőt kell mérlegelnie, és az ország nem fog elhamarkodottan dönteni.

Ilyen tényezők többek között a német lakosság biztonságára gyakorolt következmények.

Franciaország nem zárja ki, hogy Leclerc típusú harckocsikat szállít Ukrajnának támogatásul az Oroszország elleni háborúban – mondta vasárnap Emmanuel Macron francia államfő Olaf Scholz német kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatóján Párizsban.

Az ukrán hadsereg eddig elsősorban Németországtól kérte a világ legerősebb harckocsijának számító Leopardokat az orosz agresszió megállításához segítségül.

Ami a Leclerc-eket illeti, azt kértem a védelmi minisztertől, hogy foglalkozzon a kérdéssel. Semmi sem kizárt” – mondta a francia elnök egy újságírói kérdésre válaszolva a Franciaország és Németország közötti megbékélési szerződés hatvanadik évfordulója alkalmából rendezett közös német-francia kormányülést követően.

A Leopard tankokat érintő kérdés kapcsán Olaf Scholz elmondta: a múltban mindig is szorosan együttműködve léptünk fel barátainkkal és szövetségeseinkkel, és a jövőben is a konkrét helyzettől függően fogunk cselekedni.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtökön Kijevbe látogatott, ahol jelezte: az Európai Unió 2023-ban 18 milliárd euró pénzügyi segélyt nyújtana Ukrajnának, és azt fontolgatja, hogy német Leopardokat küld az országnak. Berlin egyelőre azonban nem hagyta jóvá a harckocsik átadását Ukrajnának.

Globális katasztrófához fog vezetni, ha Ukrajnát támadófegyverekkel látják el – írta Telegram-csatornáján vasárnap Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlement alsóházának elnöke.

A kijevi rezsim támadófegyverekkel való ellátása globális katasztrófához fog vezetni. Ha Washington és a NATO-országok olyan fegyvert szállítanak, amellyel békés városok megtámadásra és a területeink elfoglalására fognak törekedni, ahogyan az a fenyegetőzéseikben elhangzott, az erősebb fegyverekkel való megtorláshoz fog vezetni” – fogalmazott a politikus.

Vjacseszlav Vologyin szerint tarthatatlan az a más országokban megfogalmazott érvelés, amely szerint a nukleáris hatalmak korábban nem használtak tömegpusztító fegyvereket helyi konfliktusokban.

Mert ezek az államok nem szembesültek olyan helyzettel, amikor állampolgáraik biztonsága és országuk területi épsége veszélybe került” – magyarázta a politikus.

Az Állami Duma (orosz parlementi alsóház) elnöke hangsúlyozta, hogy az amerikai kongresszus tagjainak, a Bundestag tagjainak, a francia nemzetgyűlésnek és más európai parlamenteknek tudatában kell lenniük az emberiséggel szembeni felelősségüknek.

Döntéseivel Washington és Brüsszel szörnyű háborúba vezeti a világot: egy teljesen eltérő hadviselésbe a maitól, amikor a csapások kizárólag a kijevi rezsim által használt katonai és kritikus infrastruktúra ellen irányulnak. Tekintettel az orosz fegyverek technológiai fölényére, az ilyen döntéseket hozó külföldi politikusoknak meg kell érteniük, hogy ennek globális tragédia lehet a vége, amely elpusztítaná országukat” – írta Vjacseszlav Vologyin.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese az Ukrajnának katonai támogatást nyújtó országok ramsteini miniszteri találkozóját kommentálva azt írta a Telegramon, hogy a tanácskozás és Ukrajna nehézfegyverekkel való ellátására „nem hagy kétséget afelől”, hogy az ellenségei megpróbálják kifárasztani vagy elpusztítani Oroszországot.

Dmitrij Medvegyev szerint ez egyrészt nem lesz könnyű, másrészt pedig „elhúzódó konfliktus esetén egy adott pillanatban új katonai szövetség fog létrejönni azokból az országokból, amelyeknek elegük van az amerikaiakból és a kasztrált ebeiekből.

Az emberiség történelmében ilyen dolgok mindig is így történtek a hosszú háborúk során. És akkor az államok végre dobni fogják az öreg Európát és a szerencsétlen ukránok maradékát, a világ pedig újra egyensúlyba kerül. Persze, természetesen, ha már túl késő ehhez” – írta a volt orosz elnök.

Több országban is tüntetések voltak, miután az Ukrajnát fegyverrel támogató országok védelmi miniszterei nem tudtak megállapodni a német Leopard 2-es tankok átadásáról. Voltak, akik szégyennek nevezték, hogy Németország nem adta meg az engedélyt a harckocsik átadására. Az Egyesült Államok elégedett a ramsteini találkozóval, Joe Biden amerikai elnök azt mondta: Ukrajna minden segítséget megkap, amire szüksége van.

„Leopárdok, Leopárdok” – ezt skandálták a tüntetők Vilniuszban, Németország litvániai nagykövetsége előtt péntek este. A demonstrálók azt szerették volna elérni, hogy Berlin végre engedélyezze a német gyártmányú Leopárd kettes tankok újraexportját. A világ egyik legerősebbnek tartott harckocsijából ugyanis Lengyelország, Finnország, Spanyolország és Portugália is küldene Ukrajnába.

A háború csaknem egy éve tart, és Németország állandó csalódást okoz. Tehát ide kellett jönnünk a nagykövetség elé, hogy elmondjuk, amit gondolunk” – mondta az egyik tüntető.

A demonstrálók azt mondták: csalódottak, hogy pénteken nem született döntés a tankokról.

Ez a mi régiónk, és törődnünk kell vele. Nem háríthatunk mindent Amerikára, és nem mondhatjuk azt, hogy csak nekik kell ellátniuk tankokkal Ukrajnát” – mondta egy litván nő.

Több tucatnyian gyűltek össze a berlini kancellária épülete előtt is. A Németországba menekült ukránokból és támogatóikból álló demonstrálók szerint szégyen, hogy Olaf Scholz kancellár nem tudott megállapodni a tankok átadásáról.

Igen, eljöttem tüntetni, mert csalódott vagyok amiatt, hogy Ukrajna még mindig nem kapta meg a háború befejezéséhez szükséges fegyvereket. Azt hiszem, hogy több tankra van szükségük. Soha nem gondoltam volna, hogy valaha is fegyverekért fogok tüntetni, de Ukrajnának meg kell tudnia védeni magát” – mondta egy német nő.

Pénteken Németországban, a Ramstein amerikai támaszponton ötven ország, köztük NATO-tagállamok és partnerországok védelmi miniszterei tanácskoztak az Ukrajnának nyújtandó segítségről. A találkozón a NATO főtitkára, valamint a kijevi védelmi tárca vezetője is részt vett. Az Ukrajnát fegyverrel támogató országok védelmi miniszterei azonban a várakozásokkal ellentétben nem tudtak megállapodni a német Leopard2-es tankok átadásáról.

Az ukrán elnök szerint országának továbbra is küzdenie kell a modern nehézfegyverekért, miután a nyugati partnerei nem tudtak megegyezni a német harckocsik átadásáról.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök: „A ramsteini találkozó megerősíti az ellenálló képességünket. Partnereink rögzítik, hogy addig támogatják Ukrajnát, amíg szükséges a győzelmünk eléréséhez. Igen, továbbra is harcolnunk kell a modern harckocsi utánpótlásáért. Nyilvánvaló, hogy döntést kell erről hozni” – mondta.

A NATO Katonai Bizottságának elnöke szerint Németországnak joga van eldönteni, hogy átadja-e a harckocsikat Ukrajnának.

Hogy a Németországra nehezedő nyomás erősödik-e vagy sem, ez egy politikai vita, ezen én nem veszek részt. Nem fogom megmondani, hogy Németországnak, mint egy szuverén államnak mit kellene tenni. Ez Németország szuverén döntése” – fogalmazott Rob Bauer admirális.

A NATO tagállamok ismét bizonyították, hogy eltökélten kiállnak Ukrajna mellett – ezt mondta a pénteki találkozó utáni sajtótájékoztatón Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter. Joe Biden amerikai elnök pedig egy pénteki eseményen – a tankokkal kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva – úgy fogalmazott: Ukrajna minden segítséget megkap, amire szüksége van.

A három balti állam – Észtország, Lettország és Litvánia – külügyminisztere szombaton felszólította Németországot, hogy „már mostantól” szállítson Leopard nehézharckocsikat Ukrajnának, hogy segítsen megállítani az orosz agressziót.

Erről Edgars Rinkevics, a lett diplomácia irányítója számolt be a Twitter közösségi oldalon. Azt írta, hogy mi, a lett, az észt és a litván külügyminiszter arra kérjük Németországot, hogy azonnali hatállyal biztosítson Leopard harckocsikat Ukrajnának. Hozzátette, hogy erre azért van szükség, hogy megállítsuk az orosz agressziót, segítsük Ukrajnát és gyorsan helyreállítsuk a békét Európában. Hangsúlyozta egyben, Németországnak, mint vezető európai hatalomnak különleges felelőssége van ebben a tekintetben.

A németországi Ramsteinben tartott találkozón Ukrajna szövetségesei pénteken jelentős új fegyverszállításokat jelentettek be az országnak. A nehézharckocsik szállításáról azonban nem sikerült megállapodniuk. A hírt csalódottan vette tudomásul Kijev, amely sürgette a harckocsik küldését.

A tanácskozást vezető Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter az ülés utáni tájékoztatóján kiemelte, hogy igen átfogó és ütőképes támogatási csomagról egyeztek meg, amelynek révén Ukrajna első alkalommal kap nyugati gyártmányú modern harckocsit. Ez a brit Challenger 2, amellyel Nagy-Britannia támogatja Ukrajnát.

A világ legerősebb harckocsijának számító német Leopard 2 ügyéről azonban még nem egyeztek meg – tette hozzá a Pentagon vezetője.

Boris Pistorius német védelmi miniszter a tanácskozás szünetében tett sajtónyilatkozatában azt mondta, hogy megvizsgálják a lehetőségeket, felmérik a német haderőben használt Leopard 2-k állományát, és az Ukrajnát támogató partnerekkel együttműködve a lehető leghamarabb döntenek.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Poloska Péter kalandjai - itt vannak a legjobb mémek Magyar Péterről!

origo.hu

Ezek voltak a magyarérettségi feladatai

borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

hirtv.hu

Gyurcsány egykori minisztere is felbukkant Magyar Péter mögött

metropol.hu

Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

mandiner.hu

Nagy Ervinnek egy óra is elég volt Magyar Péterből – fontos döntést hozott

origo.hu

Megszólalt Kecskés Enikő a T. Dannyvel való kapcsolatáról

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. május 6-12.: a Bika újhold a konkrét lépéseknek kedvez

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Ukrajna korszerű légelhárító rendszereket kap

POLITIK

Semjén Zsolt. Nem adunk ki menekülteket Ukrajnának

POLITIK

Magyar Péter támogatója lett az egyik hírhedt Soros-szervezet

POLITIK

Megérkezett Európába a kínai elnök