Létrehozva: 2023.01.08.

Januártól itt a turbózott GYED Extra

Januártól emelkedett a GYED maximális összege.

Szerző Ripost

   Januártól emelt maximális összeggel vehetik igénybe a kisgyermekesek a GYED Extrát, amely már kilenc éve segíti a kisgyermekeseket: hozzájárul a vágyott gyermekek megszületéséhez, és ahhoz, hogy a családoknál több pénz maradjon. A GYED Extra mellett ugyanis a szülő dolgozhat, vagy akár egyetemre is járhat. A gyermekgondozási díj (GYED) maximális összege januártól a minimálbér-emeléssel bruttó 324.800 forintra -  2010-hez képest már több mint háromszorosára - emelkedett.

    A 2014. január 1-jén életbe lépett GYED Extra intézkedéscsomag több élethelyzetben is segítséget jelent a kisgyermekes családok számára: akkor is, ha újabb gyermek születik a családba, illetve akkor is, ha az anya úgy dönt, hogy a gyermeknevelés mellett munkát vállal. Az intézkedéscsomagnak köszönhetően több - különböző korú - gyermek után egy időben is járhatnak a gyermekgondozási ellátások, vagyis a csecsemőgondozási díj (CSED), a gyermekgondozási díj (GYED) és a gyermekgondozást segítő ellátás (GYES).

    Emellett a GYED Extra bevezetésekor a gyermek egyéves korától, majd 2016. január 1-jétől már a gyermek féléves korától időkorlátozás nélkül dolgozhatnak a szülők a GYED és a GYES folyósítása mellett.

 A csaknem kilenc éve bevezetett intézkedéscsomag részét képezi az úgynevezett diplomás GYED, amely nagy segítség a felsőoktatási tanulmányaik alatt vagy friss diplomásként szülővé váló, munkatapasztalattal még nem rendelkező fiataloknak.

    A diplomás GYED időtartama 2018-tól egy évvel meghosszabbodott, így már a gyermek 2 éves koráig jár. Összege pedig ugyancsak a minimálbér emelésnek köszönhetően évről évre növekszik: 2023-ban alapképzés esetén 162.400 Ft-ra (a minimálbér 70%-a), mesterképzés esetén pedig 207.480 Ft-ra (a garantált bérminimum 70%-a) emelkedett. Emellett 2020. január 1-től bővült a diplomás GYED-re jogosultak köre azáltal, hogy ha az érintettnek az ellátás folyósítása alatt vagy annak megszűnését követő egy éven belül újabb gyermeke születik, e gyermek után is igényelhető az ellátás.

 A 2023. január 1-jétől érvényes 30 év alatti, gyermeket vállaló nők személyijövedelemadó-mentessége a csecsemőgondozási díj (CSED), a gyermekgondozási díj (GYED) és az úgynevezett diplomás GYED összegére is vonatkozik, így ezeket az ellátásokat magasabb összegben kaphatják kézhez a fiatal anyák. A CSED mértéke 2021. július 1-jétől a korábbi 70 százalékról 100 százalékra emelkedett, ami azt eredményezi, hogy az édesanyák a korábbi nettó keresetüknél magasabb összegű ellátásban részesülhetnek: a CSED összege a korábbi bruttó fizetésükkel megegyező lehet. A 30 év alatti anyák szja-mentességének köszönhetően az érintettek a GYED-et és a diplomás GYED-et is magasabb nettó összegben kaphatják, hiszen az ellátások összegét kizárólag 10 százalékos nyugdíjjárulék-levonás terheli, a 15 százalékos személyi jövedelemadó-előleget nem kell belőle levonni. Abban az esetben, ha az apa igényli a GYED-et, a tavaly életbe lépett 25 év alattiak személyijövedelemadó-mentességének köszönhetően 25 éves koráig ugyancsak magasabb összegű GYED-ben részesülhet.

Hétfőtől megszűnnek a SZÉP-kártya alszámlái, vagyis összevonják az eddigi szálláshely, vendéglátás és szabadidő zsebeket. Az azokra feltöltött összegek pedig összeadódnak. A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint a SZÉP-kártya eddig is a belföldi turizmus motorjának számított, és az intézkedés hatására várhatóan tovább nő a népszerűsége – számolt be róla az M1 Híradója.

Újabb könnyítés jön: hétfőtől megszűnnek a SZÉP– kártya zsebek. Ez azt jelenti, hogy már csak egy alszámla marad – ezen adódnak össze a korábban feltöltött összegek, amelyek immár szabadon felhasználhatóak lesznek.

A változás két és fél millió kártyafelhasználót és csaknem 50 ezer hazai turisztikai szolgáltatót érint.

Eddig is valamennyi zsebből ki lehetett egyenlíteni a számlát, azonban mostantól átláthatóbb és egyszerűbb lesz a könyvelés.

„Adminisztrációs szempontból is nyilván könnyebbséget jelent, hogy eltörlődnek a zsebek, illetve a fizettetés szempontjából is, mert néha a vendégek sem tudják, hogy melyik zsebben mennyi összeg található a kártyájukon és az azért lényegesen le fogja egyszerűsíteni a fizetést, mert csak egy zsebről kell majd levonni ezt az összeget” – mondta a Mercure Tokaj Center menedzsere.

A Magyar Turisztikai Ügynökség adatai szerint 2022. november végén a SZÉP-kártyákon rendelkezésre álló összeg elérte a 88 milliárd forintot, ezt országszerte csaknem 50 ezer elfogadóhelyen használhatják fel a vendégek. Azt remélik, hogy a mostani módosítás elsősorban a vidéki szolgáltatók forgalomnövekedéséhez járulhat hozzá.

Összességében tavaly január és november között több mint 302 milliárd forintot töltöttek fel a munkáltatók a szép- kártyákra, ez idő alatt a dolgozók költései meghaladták a 350 milliárd forintot.

Jó hírrel indul az év itthon a szépkorúaknak: hamarosan mindenki megkapja a megemelt nyugdíjat. A kormány döntésének köszönhetően a tervezett 5,2 százalékos nyugdíjemelés helyett annak többszörösét, 15 százalékot kapnak a napokban az érintettek, és hamarosan érkezik a 13. havi nyugdíj is.

Nyitrai Zsolt a közösségi oldalára feltöltött videóban emlékeztetett rá, hogy a következő napokban megérkezik a megemelt nyugdíj az arra jogosultakhoz. Az idénre tervezett infláció mértékével, azaz 15 százalékkal emelkedik a nyugdíj, és a nyugdíjszerű ellátások összege. A miniszterelnöki megbízott a videóban hangsúlyozta, a kormány kiáll az idősek érdekeiért.

„Eddig öt alkalommal kaptak nyugdíjprémiumot, és visszakapták a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat is. Természetesen idén is folytatódik a Nők 40 program, és változatlan marad a nyugdíjkorhatár is. A nyugdíjasok ebben az évben is számíthatnak Magyarország Kormányára” – mondta Nyitrai Zsolt.

A nyugdíjasok megnyugvással vették tudomásul, hogy a korábban tervezett 5,2 százalékos emelés helyett annak többszörösét fogják megkapni januártól – erről már az Idősek Tanácsának tagja beszélt a videóban. Hulák Zsuzsanna kiemelte, a mostani emelés az öregségi nyugdíjak mellett a hozzátartozói nyugdíjakra is érvényes.

„Ez azt jelenti, hogy például akinek van egy öregségi nyugdíja, és mellette özvegyi nyugdíjban is részesül, mindkét ellátásra megkapja a 15 százalékos emelést. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a közeljövőben kifizetendő 13. havi nyugdíj szintén a megemelt összegben jár” – mondta Hulák Zsuzsanna.

A kormány 2022-ben háromszor is emelte a nyugdíjak összegét, januárban, júliusban és novemberben, összesen 14%-kal. Így ellensúlyozva az európai szerte tomboló szankciós inflációt. A kormány célja ugyanis az, hogy továbbra is megvédjék a nyugdíjak értékét.

Ezt még december közepén mondta Orbán Viktor egy internetes videóban.

„Nagy célunk a nyugdíjasok méltó életének biztosítása, illetve a nyugdíjak értékének megőrzése. Ezt a célt 2010 óta minden évben sikerült elérnünk. Most, hogy 15 százalékkal emeljük január 1-el a nyugdíjakat, ez 2023-ban is így lesz. A nyugdíjasok számíthatnak ránk” – jelentette ki a miniszterelnök.

A mostani emelés csaknem két és félmillió nyugdíjast illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülőt érint. A Magyar Államkincstár január 12-én, csütörtökön utalja az idei első nyugdíjat, a 13. havit pedig február 10-én.

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: ha ezt hibátlanul kitöltöd, az emberek 1 százalékához tartozol

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A dollárbaloldal az utolsó perceket is kihasználná Brüsszelben

POLITIK

Orbán Viktor beszédével ma kezdődik a CPAC HUngary

POLITIK

Palesztinpárti tüntetések, zsidógyűlölet az USA egyetemein

POLITIK

Már a héten megindulhatnak az új fegyverszállítások Ukrajnába