Létrehozva: 2023.01.23.

Határozott válasz az oroszok részéről

Így látják az újabb nyugati fegyerszállításokat.

Globális katasztrófához fog vezetni, ha Ukrajnát támadófegyverekkel látják el - írta Telegram-csatornáján vasárnap Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke.

"A kijevi rezsim támadófegyverekkel való ellátása globális katasztrófához fog vezetni. Ha Washington és a NATO-országok olyan fegyvert szállítanak, amellyel békés városok megtámadására és a területeink elfoglalására fognak törekedni, ahogyan az a fenyegetőzéseikben elhangzott, az erősebb fegyverekkel való megtorláshoz fog vezetni" - fogalmazott a politikus.

VJACSESZLAV VOLOGYIN SZERINT TARTHATATLAN AZ A MÁS ORSZÁGOKBAN MEGFOGALMAZOTT ÉRVELÉS, AMELY SZERINT "A NUKLEÁRIS HATALMAK KORÁBBAN NEM HASZNÁLTAK TÖMEGPUSZTÍTÓ FEGYVEREKET HELYI KONFLIKTUSOKBAN".

"Mert ezek az államok nem szembesültek olyan helyzettel, amikor állampolgáraik biztonsága és országuk területi épsége veszélybe került" - magyarázta a politikus.

Az Állami Duma (orosz parlamenti alsóház) elnöke hangsúlyozta, hogy az amerikai kongresszus tagjainak, a Bundestag tagjainak, a francia nemzetgyűlésnek és más európai parlamenteknek tudatában kell lenniük az emberiséggel szembeni felelősségüknek.

Globális katasztrófához fog vezetni, ha Ukrajnát támadófegyverekkel látják el - írta Telegram-csatornáján vasárnap Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke. A kép illusztráció!

FORRÁS: AFP/ANATOLII STEPANOV

Döntéseivel Washington és Brüsszel szörnyű háborúba vezeti a világot: egy teljesen eltérő hadviselésbe a maitól, amikor a csapások kizárólag a kijevi rezsim által használt katonai és kritikus infrastruktúra ellen irányulnak. Tekintettel az orosz fegyverek technológiai fölényére, az ilyen döntéseket hozó külföldi politikusoknak meg kell érteniük, hogy ennek globális tragédia lehet a vége, amely elpusztítaná országukat- írta Vjacseszlav Vologyin.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese az Ukrajnának katonai támogatást nyújtó országok ramsteini miniszteri találkozóját kommentálva azt írta a Telegramon, hogyA TANÁCSKOZÁS ÉS UKRAJNA NEHÉZFEGYVEREKKEL VALÓ ELLÁTÁSÁRA "NEM HAGY KÉTSÉGET AFELŐL", HOGY AZ ELLENSÉGEI MEGPRÓBÁLJÁK KIFÁRASZTANI VAGY ELPUSZTÍTANI OROSZORSZÁGOT.

Dmitrij Medvegyev szerint ez egyrészt "nem lesz könnyű", másrészt pedig "elhúzódó konfliktus esetén egy adott pillanatban új katonai szövetség fog létrejönni azokból az országokból, amelyeknek elegük van az amerikaiakból és a kasztrált ebeiekből".

"Az emberiség történelmében ilyen dolgok mindig is így történtek a hosszú háborúk során. És akkor az államok végre dobni fogják az öreg Európát és a szerencsétlen ukránok maradékát, a világ pedig újra egyensúlyba kerül. Persze, természetesen, ha már túl késő ehhez" - írta a volt orosz elnök.

Az Egyesült Királyság külügyminisztere, James Cleverly arról beszélt vasárnap reggel, hogy országa szeretné látni, hogy Ukrajna hadseregét Leopard 2-es harckocsikkal szerelik fel. A fegyverek és tankok küldésének kérdésére válaszolva a külügyminiszter azt mondta: „biztosak akarunk lenni abban, hogy az ukránok győznek”. A brit külügyminiszter szerint ez a leggyorsabb módja az ukrán győzelemnek, és hogy a lehető legtöbb életet megmentsék – számolt be a The Guardian.

A német kormány vonakodásáról a Leopard 2 harckocsik átadásának engedélyezése kapcsán a külügyminiszter azt mondta: szeretnék, ha mindenki a lehető legtöbb támogatást megadná az ukrán hadseregnek. A brit kormány pedig minden nemzetközi partnerével tartja a kapcsolatot.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Németország miért nem tesz eleget a harckocsik küldésének ügyében, Cleverly kiemelte: Németország „már nagyon sokat tett”. Mint elmondta, Németország egy teljesen más álláspontból közelíti meg a védelmi kérdést. Ugyanakkor a miniszter azt is kiemelte, hogy a Leopard 2 harckocsit egy rendkívül hatékony eszköznek tartja, és szeretné látni, hogy az ukrán hadsereg ilyen és ehhez hasonló harci felszereléseket kap a szövetségeseitől.

Ha Berlin nem hagyja jóvá a Leopard harckocsik átadását Ukrajnának, akkor Lengyelország egy szűkebb, Németország nélküli koalícióban is támogatná korszerű fegyverekkel az Oroszország által megtámadott országot – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő vasárnap.

A miniszterelnök azzal kapcsolatban nyilatkozott a PAP hírügynökségnek, hogy pénteken a németországi Ramsteinben tartott találkozón Ukrajna szövetségeseinek nem sikerült megállapodniuk a Leopard-2 nehézharckocsik átadásáról. Boris Pistorius német védelmi miniszter azt mondta, megvizsgálják a lehetőségeket, felmérik a német haderőben használt Leopard 2-k állományát.

Morawiecki elfogadhatatlannak nevezte Berlin magatartását. A már csaknem egy éve tartó ukrajnai háborúban naponta halnak meg ártatlan emberek – érvelt.

Németország „beleesett a saját csapdájába, évek óta folytatja az Oroszországhoz való közeledés politikáját” – jelentette ki a kormányfő, hozzátéve: ez a politika kudarcot vallott, Berlin pedig még mindig nem tudja beismerni a hibáját.

Ukrajna és Európa meg fogja nyerni ezt a háborút, Németországgal vagy nélküle” – jelentette ki Morawiecki, hozzáfűzve: a németeken múlik, csatlakoznak-e „az orosz barbárság megállítását célzó misszióhoz, vagy végig tétlenül nézik, arra kárhoztatva magukat, hogy a történelem rossz oldalára kerülnek”.

Lengyelország korábbi bejelentés szerint egy szélesebb nemzetközi koalíció keretében 14 német gyártmányú Leopard harckocsit adna át Ukrajnának. Arra válaszolva, hogy német hozzájárulás nélkül a kezdeményezés miképpen valósulhat meg, Morawiecki azt mondta: Varsó „kisebb koalíciót” fog építeni azon államokból, amelyek „készek átadni Ukrajnának korszerű felszerelésük, korszerű tankjaik egy részét”. A Leopardokat Morawiecki ebben az összefüggésben konkrétan nem említette.

Varsó azt javasolta, hogy a nyugati államok szélesebb koalíciója legalább egy páncélos dandárnyi tankot adjon Ukrajnának. Leopard-2 harckocsik átadására eddig Lengyelországon kívül Finnország és Dánia fejezte ki készségét. Rishi Sunak brit miniszterelnök pedig bejelentette, hogy Nagy-Britannia Challenger-2 harckocsikat szállít Kijevnek.

A ramsteini találkozót követő sajtókonferencián Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter kijelentette: nem veszett el a remény arra, hogy Ukrajna Leopardokat kapjon.

Közölte továbbá: Lengyelország ki tud képezni egy ukrán dandárt, és felszerelni azt T-72-es szovjet harckocsikkal és gyalogsági harcjárművekkel. Marcin Przydacz, az államfői külügyi iroda főnöke szombaton bejelentette: a kiképzés napokon belül megkezdődik.

Szombaton a három balti állam – Észtország, Lettország és Litvánia – külügyminiszterei is felszólították Berlint, hogy mihamarabb küldjön Leopardokat Kijevnek.

Franciaország nem zárja ki, hogy Leclerc típusú harckocsikat szállít Ukrajnának támogatásul az Oroszország elleni háborúban – mondta vasárnap Emmanuel Macron francia államfő Olaf Scholz német kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatóján Párizsban.

Az ukrán hadsereg eddig elsősorban Németországtól kérte a világ legerősebb harckocsijának számító Leopardokat az orosz agresszió megállításához segítségül.

Ami a Leclerc-eket illeti, azt kértem a védelmi minisztertől, hogy foglalkozzon a kérdéssel. Semmi sem kizárt” – mondta a francia elnök egy újságírói kérdésre válaszolva a Franciaország és Németország közötti megbékélési szerződés hatvanadik évfordulója alkalmából rendezett közös német-francia kormányülést követően.

A Leopard tankokat érintő kérdés kapcsán Olaf Scholz elmondta: a múltban mindig is szorosan együttműködve léptünk fel barátainkkal és szövetségeseinkkel, és a jövőben is a konkrét helyzettől függően fogunk cselekedni.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtökön Kijevbe látogatott, ahol jelezte: az Európai Unió 2023-ban 18 milliárd euró pénzügyi segélyt nyújtana Ukrajnának, és azt fontolgatja, hogy német Leopardokat küld az országnak. Berlin egyelőre azonban nem hagyta jóvá a harckocsik átadását Ukrajnának.

A nemzetközi nyomás ellenére Németország továbbra is bizonytalan a harckocsiszállítások kérdésében. A Leopardokat gyártó Rheinmetall cég legkorábban ősszel szállíthat ilyen típusú harckocsikat Ukrajnának, sok időbe telik ugyanis a páncélosok átalakítása, mondta el nemrég a vállalat vezérigazgatója.

Ezen a héten a lengyel és a finn miniszterelnök is egyértelműen kijelentette, hogy készek Leopard harckocsikat küldeni Kijevnek, ehhez azonban a német gyártó engedélyére is szükség van. A németek habozását megelégelve csütörtökön Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő már úgy nyilatkozott, Berlin hozzájárulása nélkül is küldenék a harci eszközöket. „Az engedély másodlagos kérdés. Vagy nagyon hamar megkapjuk azt, vagy azt tesszük, amit jónak látunk” – fogalmazott Morawiecki.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az elmúlt napokban többször is élesen bírálta Németországot azért, amiért hezitál a megígért fegyverszállítások jóváhagyásával. Zelenszkij szerint vannak olyan helyzetek, amikor nem szabad habozni és polemizálni. A davosi Világgazdasági Fórum résztvevőivel tartott videóbeszélgetés során azt is kifejtette, „nem helyes stratégia, ha valaki azt mondja, hogy csak akkor adok tankokat, ha valaki más is ad”.

Zelenszkij ezzel Olaf Scholz kancellár korábbi kijelentésére utalt, aki azt mondta: akkor enged zöld utat a német gyártmányú Leopard 2 harckocsik számára, ha az Egyesült Államok Abrams típusú harckocsikat szállít Kijevnek.

A német sajtó egy részének érezhetően nem tetszik az a hangnem, amelyet az ukránok már többször megütöttek Berlinnel szemben. A Die Welt emlékeztet Andrij Melnyik korábbi berlini ukrán nagykövet kirohanásaira. A lap szerint Melnyik „gyakran követelt igen hangosan és nem túl diplomatikus módon nagyobb elkötelezettséget a német kormánytól, amikor a fegyverek szállításáról volt szó”. Kiemelik, hogy a nagykövet távozása után utódja, Olekszij Makejev sokkal visszafogottabb hangnemet ütött meg vendéglátóival szemben.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter és Olekszij Reznyikov védelmi miniszter csütörtökön minden korábbinál támadóbb hangnemű nyilatkozatot adott ki. „Felszólítjuk ezeket az országokat [elsősorban Németországot – a szerk.], hogy csatlakozzanak az Ukrajnát támogató nemzetközi koalícióhoz, és tegyenek végre gyakorlati lépéseket a harckocsik felajánlása terén” – áll a miniszterek által jegyzett levélben.

A Die Welt magas rangú ukrán tisztviselőket is idéz, akik úgy nyilatkoztak, egyre kevésbé bíznak Németország ígéreteiben. Azzal kapcsolatban, hogy a németek csak az amerikai felajánlást követően hajlandók modern harci járműveket küldeni Kijevnek, kijelentették: „Ez megint csak egy közvetett ígéret, amit nem igazán vehetünk komolyan”. Hozzátették: „Még ha az USA le is szállítja az Abrams harckocsikat, újabb kifogások merülhetnek fel német részről”.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) arról ír, hogy ingatag lábakon állnak az Abrams tankok „visszatartására” vonatkozó amerikai érvek. A mértékadó német lap által megkérdezett szakértők szerint az Abrams harckocsik karbantartása nem bonyolultabb a Leopardénál, viszont sokkal egyszerűbb, mint a régi típusú szovjet harckocsiké, amelyekkel az ukránok eddig harcoltak.

A FAZ szerint az is fontos körülmény, hogy az Abrams tankokat gázturbina hajtja, aminek nagy előnye, hogy szinte bármilyen üzemanyaggal – benzinnel, gázolajjal vagy paraffinnal – működhetnek; igaz, a fogyasztása óriási.

A lap idézi Ben Hodgest, az Európában állomásozó amerikai szárazföldi erők volt parancsnokát, aki szerint az amerikai politikusok csak „kifogásokat keresnek”, amikor üzemeltetési és karbantartási problémákra hivatkoznak. Az ukrán fegyveres erők ugyanis bebizonyították, hogy háborús körülmények között is képesek a különféle fegyverrendszerek üzemeltetésére.

Hodges szerint az Abrams tankok megismerése és szakszerű működtetése a szokásos kiképzési idő harmadát venné csupán igénybe.

A Tagesschau azt hangsúlyozta, hogy ugyan nagyvonalú a csütörtökön bejelentett amerikai fegyvercsomag, de abban érdekes módon nem szerepelnek az Abrams harckocsik.

Az ukrán parlament nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottsága beidézte a védelmi minisztérium vezető tisztségviselőit, mivel az egyik ukrán újság arról számolt be korábban, hogy a védelmi minisztérium két-háromszoros áron vásárolt élelmiszereket a katonák számára, mint amennyiért egy átlagos kijevi boltban kaphatóak – írta a Kijev Independent.

A lehetséges korrupcióra felfigyelő Za.ua ukrán lap jelentése szerint a minisztérium 13,16 milliárd hrivnya (130,2 milliárd forint) értékű élelmiszervásárlási szerződést írt alá a 2023-as évre. Példaként említve a szerződés értelmében a védelmi minisztérium 17 hrivnyát fizet egy tojásért, ami egy fővárosi üzletben 7 hrivnyába kerül.

Mint írták, az élelmiszerszállítások a Poltava, Szumi, Kijev, Zsitomir, Csernyihiv és Cserkaszi megyékben állomásozó katonák ellátmányára vonatkozik. Habár a környéken valóban kevés élelmiszerüzlet maradt talpon, így az árakat is magasabban szabhatják meg, a szerződés egyáltalán nem írja elő, hogy csak ezekből a régiókból biztosítható az ellátást Ezen felül a lap értesülése szerint nem csak az élelmiszerbeszerzésnél tapasztalható a túlárazás.

Mariana Bezuhla képviselő, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke és az ukrán elnök pártjának, a Népszolgája frakciójának képviselője azt írta a Facebookon, hogy az ukrán Állami Számvevőszék és a bűnüldözés vizsgálja a védelmi minisztérium kiadásait. Bár dicsérte a védelmi minisztériumot, amiért sokat tett a háború közepette, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a hibákat és az esetleges korrupciót nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Mykhailo Podoljak, az elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója megerősítette, hogy ellenőrzés zajlik a védelmi minisztériumban.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Veszélyes túra az andalúziai El Caminito del Rey

origo.hu

Ezek voltak a magyarérettségi feladatai

borsonline.hu

Marco Rossi nagy hírt jelentett be; Szalai Ádám ellen fordult Szoboszlai

magyarnemzet.hu

Klopp egy kivételes játékosról beszél a Liverpool csapatából + videó

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

magyarnemzet.hu

Várhatóan megbukik a csapatánál, a Bayern mégis lecsapna az edzőre

origo.hu

Megszólalt Kecskés Enikő a T. Dannyvel való kapcsolatáról

travelo.hu

Nem találnád ki, kik lopták el az aranyhalakat ebből a gyógyfürdőből!

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Ukrajna korszerű légelhárító rendszereket kap

POLITIK

Semjén Zsolt. Nem adunk ki menekülteket Ukrajnának

POLITIK

Magyar Péter támogatója lett az egyik hírhedt Soros-szervezet

POLITIK

Megérkezett Európába a kínai elnök