POLITIK

Szerző Ripost

2 hete

Fenyő-gyilkosság: évtizedes titkok

Leránthatja a leplet az egykori maffiafőnök.

Hamarosan a volt maffiafőnök, a Portik-ügyek koronatanúja tesz tanúvallomást a Fenyő-gyilkosság perén – értesült a Magyar Nemzet. A kecskeméti maffiaperben tizenkét évre ítélt keresztapának volt köszönhető, hogy feltárultak a magyar alvilág legsötétebb titkai is. R. László állítja, már 2004-ben egy titkosított vallomásban elmondta a Fenyő-ügy homályban lévő részleteit, ám a dokumentumot napokkal később Portik Tamás kezére juttatták, az abban elmondottakkal pedig hosszú ideig nem foglalkozott a hatóság.

 

Igazi alvilági csemegére lehet számítani néhány hét múlva a Fenyő-gyilkosság tárgyalásán, hiszen a bíróság tanúként hallgatja majd meg a Portik-ügyek koronatanúját, a korábban a kecskeméti maffiaperben tizenkét évre ítélt R. Lászlót. Az olajos időkben hírhedtté vált Conti Car autókereskedés egykori tulajdonosa február 14-én és 16-án fog tanúként megjelenni a Fővárosi Törvényszéken.

R. Lászlóról tudni kell, hogy ő még a kilencvenes évekből ismeri Portik Tamást, aki akkor az olajszőkítési botrány idején elhíresült Energol Rt. marketingigazgatója volt. A két férfit nem más ismertette össze, mint R. jóbarátja, a pár éve elhunyt Drobilich Gábor. Ő abban az időben Portik mentora volt, nem mellesleg pedig cégtársa az Energolban. Portik és Drobilich kapcsolata R-rel anyagi-elszámolási viták miatt elmérgesedett, talán ennek is köszönhető, hogy a férfi végül kinyitotta a száját és elkezdett beszélni. Tény, a volt maffiafőnök rengeteg dolgot tud az elmúlt évtizedek sötét bűnügyeiről, leszámolásos bűncselekményeiről. 2012 nyarán hivatalosan egészségügyi okok miatt elhagyhatta a rácsos intézményt. Aztán kiderült, R. kipakolt a rendőröknek a kilencvenes évek leszámolássorozatáról, Prisztás József, Domák Ferenc és Seres Zoltán lelövéséről, a Radics család kivégzéséről, valamint a Fenyő-gyilkosságról és az Aranykéz utcai robbantásról. Két évvel később pedig a Lakatos Csaba hajtó elleni merényletkísérlet ügyében is született egy vallomás. A bíróság ugyan csak utóbbi ügyben fogadta el R. László vallomását, de az kijelenthető, hogy a volt maffiafőnöknek nagyon nagy szerepe volt abban, hogy megindulhasson a kilencvenes évek megoldatlan merényletsorozatainak újraértékelése és felderítése.

R. László éppen tíz éve egyszer már tanúskodott a Fenyő-gyilkosság perén, de akkor csupán az alapügyet tárgyalták, a vádlottak padján csak Fenyő János azóta jogerősen elítélt gyilkosa, Jozef Rohác, valamint sofőrje ült, utóbbit egyébként bizonyítottság hiányában fel is mentették.

Az egykori keresztapa vallomásában elmondta, Drobilichtól tudta meg 2003-ban, hogy Jozef Rohác ölte meg Fenyő Jánost. R. szerint egykori barátja rémülten közölte vele, hogy attól fél, a rendőrök összefüggésbe hozzák Roháccsal, miután Drobilichot Rohác testvérével együtt egyszer igazoltatták az egyenruhások. Emiatt arra kérte barátját, hatósági kapcsolatai segítségével derítse ki, azonosítani tudták-e a rendőrök Rohác merénylet helyszínen hagyott sapkájában a DNS-maradványokat. Drobilich ezután mondta el, hogy „ez az elmebeteg Portik” a szlovák bérgyilkossal végeztette ki Fenyőt – állította a volt maffiafőnök, akinek vallomása szerint Drobilich azt is megemlítette, hogy

Portik mindig meg akart felelni Gyárfásnak, megpróbált bekerülni abba a körbe, de nem vette észre, hogy Gyárfás őt hülyének nézi, mert a Portik festményeket cserélt el a Gyárfással, hogy tudatosan vesztett rajtuk… Gábor nem mondta ki, de éreztette a mondataival, hogy a Portik a Gyárfásnak akart szívességet tenni ezzel a gyilkossággal.

R. László elmondásaival kapcsolatban Gyárfás korábban arról beszélt, hogy ő soha nem kért semmilyen szívességet Portiktól:

R. szerint tehát Portik nekem szívességet akart tenni, amire én soha, de soha nem kértem, nem ösztönöztem, és nem fizettem neki egy fillért sem.

Ide tartozik, hogy az egykori keresztapa vallomásában Princz Gábor egykori Postabank-vezért is megemlítette mint lehetséges megbízót: szerinte Portik Tamás egyik embere, T. Tamás a Fenyő-gyilkosság után nem sokkal a Keleti pályaudvar közelében lévő bankfiókból felvett 120 millió forintot.

A Fővárosi Főügyészség évekkel később, 2019 nyarán emelt vádat felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés miatt Gyárfás és Portik ellen a Fenyő-ügyben. A vádirat szerint Gyárfás az 1990-es évek meghatározó jelentőségű médiavállalkozója volt, akárcsak Fenyő János. Az úszószövetség volt elnöke és a Vico nagy hatalmú ura között az évtized közepétől üzleti vita, hatalmi harc, és ezekből fakadóan erős személyes ellentét alakult ki.

Gyárfás 1997-ben elhatározta, hogy a játszma végleges lezárása érdekében megöleti Fenyőt. Emiatt 1997 szeptemberében megbízta Tasnádi Pétert, hogy szervezze meg a gyilkosságot, aki azt tizenkétmillió forintért vállalta, azonban, miután átvett hatmillió forint előleget, nem teljesítette a megbízást.

Ezért Gyárfás megbízta az éjszakai életben már akkor is jól ismert Portik Tamást, hogy ölesse meg Fenyő Jánost. A vád szerint Portik a megbízást elfogadta, és rávette – az emiatt időközben jogerősen elítélt – Jozef Rohácot a médiamogul megölésére. Rohác 1998. február 11-én a késő délutáni órákban a II. kerületi Margit utcában a piros lámpánál a gépkocsijában várakozó Fenyőhöz lépett, és egy gépfegyverrel kivégezte a médiacézárt. Az ügyben Gyárfás és Portik is ártatlannak vallja magát. A vád alapját azok a beszélgetések képezik, amelyeket Portik rögzített a 2000-s években és amin Gyárfással a Fenyő-gyilkosságról is beszélgettek. A Portik-féle felvételek inkább a védekezését igazolják, hiszen az Energol-vezér abban volt érdekelt, hogy kicsikarjon tőle egy mondatot, miszerint az ő parancsára likvidálták Fenyő Jánost, ám ez nem sikerült, mert Portik provokációját mindig visszautasította.

Visszatérve R. László vallomásához, azt érdemes megjegyezni, hogy R. elmondásai igazán csak Portikra terhelőek, amit a Conti Car autókereskedés volt tulajdonosa e sorok írójának néhány éve egy interjúban is megerősített, hozzátéve, hogy neki arról nincs tudomása, hogy Gyárfás megbízta Portikot a gyilkossággal. Nem zárta ki, hogy történhetett ilyen, de ezt ő igazolni nem tudja.

R. az interjúban elmondta azt is, hogy ő már 2004 végén, egy titkosított vallomásban kitért rá, hogy Rohác lőtte agyon Portik megbízásából a médiacézárt, ám ezzel a vallomásával hosszú ideig nem foglalkoztak, azt leszámítva, hogy valakik három napon belül átadták Portik Tamásnak a titkosított dokumentumot. Neki az a véleménye, hogy Gyárfás és Portik is politikai védelem alatt állt a 2010-es kormányváltásig, ezért bizonyos személyek szándékosan akadályozták a nyomozást.

Az interjúban az egykori keresztapa emellett nyíltan beszélt arról is, miként keveredett negyvenmilliós elszámolási vitába egy volt szocialista főpolgármester-helyettessel, aki maga helyett egyszer egy korábbi sztárzsarut küldött tárgyalni. R. azt is hangsúlyozta, ha Portik Tamás egyszer elkezd beszélni, az felborítaná az egész alvilágot.

Önként tett vallomást decemberben a Fővárosi Törvényszéken a Fenyő János meggyilkoltatásával vádolt egykori olajos bűnöző. Portik Tamás mindent elmondana az ügyről, ha a bíró és az ügyész biztosítaná arról, hogy nem életfogytiglani büntetést kap. A vádlott rögeszméje, hogy politikai utasításra a legsúlyosabb ítéletet fogják kiszabni rá.

Portik Tamás másodrendű vádlott önként jelentkezett vallomástételre a Fenyő-gyilkosság miatt zajló perben a Fővárosi Törvényszéken. 

Portik Tamás egy korábbi ügyének tárgyalásán (Fotó: Bach Máté)

Portik Tamás a Fenyő-gyilkosság ügyében eddig egyszer tett vallomást, akkor azt mondta: feladatul kapta, zsarolja meg Gyárfás Tamást, Princz Gábort és másokat.

Ítélet politikai megrendelésre?

A decemberi tárgyaláson elsőként Póta Péter bíró okozott óriási meglepetést a hallgatóság és az érintettek számára.

- Honnan veszi Portik úr, hogy én politikai utasításra életfogytiglani szabadságvesztésre akarom ítélni önt jövő év májusában, mint ahogy azt a másik ügyének a tárgyalásán legutóbb kijelentette? - szegezte a kérdést a bíró a tárgyalásra zárt láncú hírközlési rendszeren át egy fegyházból kapcsolt vádlottnak.

Az eddig két gyilkosság felbujtójaként jogerősen összesen 28 év fegyházbüntetést kapó Portik már-már totális meglepetést okozva előbb hímezett-hámozott, majd kinyögte: 

amennyiben a bíró vele szemben nem hoz tizenkét évnél súlyosabb ítéletet, beismerő vallomást tesz, feltár mindent, ami segíti az ügy megoldását. Portik szerint a vádhatóság 12 évet ajánlott a vádiratában a teljes körű beismerő vallomásért cserében. A bűnöző alkut akart kötni, elmond mindent, ha a bíró nem ítéli majd életfogytiglanira, hanem csak 12 évre.

Csakhogy az gyorsan kiderült, hogy a vádhatóság a 12 évet Gyárfás Tamásnak ajánlotta beismerő vallomásért cserébe, az ügyésznő pedig közölte: Portik felelősségét perújításban vizsgálják, amiben – ebben a szakaszban – már nincs lehetőség alkuba bocsátkozni.

- Beismerés esetén ön mit ajánl? – kérdezte ekkor Portik a bírót.

- Azt hívják majd ítéletnek – reagált Póta Péter, aki nyomatékosította: 

semmilyen eljárásjogi előírást nem fog megszegni, hiába is várja tőle a vádlott, még csak feltételezésekbe sem bocsátkozik a leendő ítélet kapcsán.

Ezután tisztázódott az is, hogy a perújítás érdemi része, így Portik szerepének a tisztázása a Fenyő-gyilkosságban még csak ezután következik. Az is tisztázódott, hogy Portik tulajdonképpen nem beismerő vallomást tenne a számára kedvező alku után, hanem megosztaná mindazt, amit tud az ügyről. 

Nincs beismerés

Végül önálló vallomást nem tett a vádlott, ám a bíró és az ügyésznő kérdéseinek többségére válaszolt.

Így beszélt arról, hogy nemcsak a Gyárfás Tamással zajló beszélgetéseit vette fel titokban, hanem a Princz Gáborral folytatottakat is. Lépéseket is tett annak érdekében, hogy ezeket átadhassa a bíróságnak, de szerinte a rendőrség ezt meggátolta.

Gyárfás Tamás kérdésére, hogy mik voltak a Princzcel folytatott és felvett beszélgetések kazettáin, Portik kifejtette: ugyanazt próbálta Princzből is kicsikarni, mint Gyárfásból, hogy a bankár mondja ki, köze volt a Fenyő-gyilkossághoz.

Portik ezúttal kérdésekre felelve megismételte a perben 2021. február 25-én már elmondottakat. Eszerint : „…engem nyomatékosan megbízott Drobilich Gábor és a rendőrök, hogy keressem fel Gyárfást, Princzet, és másokat és adjak a szájukba olyan mondatot, amelyekben elmondják, hogy közük van a Fenyő János halálához és legyen minderről hangfelvétel.” Drobilich Gábor, az egykori páncélszekrény-feltörő („mackós”) Portik mentora volt, az olajozás zászlóshajójában, az Energol Rt.-ben mindketten igazgatók voltak. 

Az ügyésznő több kérdést tett fel a vádlottnak:

– Gyárfás Tamás megkérte önt arra, hogy gyilkoltassa meg Fenyő Jánost?

Portik: Nem.

– Üzent-e Gyárfásnak, hogy a cselekményt végrehajtja?

Portik: Nem.

– Beismeri-e a cselekményt? (A gyilkosságra való megbízást – a szerk.)

Portik: Nem.

– Miért rögzítette a beszélgetéseket?

Portik: A hatalom döntött úgy, hogy nekem ezt meg kell tennem, Kerüljek Gyárfás és mások bizalmába, adjam a szájukba, hogy közük van ehhez a bűncselekményhez. Egy zsarolás miatt felelősségre vonással fenyegettek, és azzal is, hogy valakit agyonvertek…

– Az első felvett beszélgetésben utal egy defektre. Ez alatt mit értettek?

Portik: Azt mondtam, amit mondtak nekem. Megmondták, hogy miként közelítsek. Különben más ügyben felelősségre vonnak. Ha Gyárfás úr egyszer is igent mond a Fenyő-gyilkosságra, akkor én többet nem keresem. Ő azonban ezt nem mondta. Érzékelhető a beszélgetésekből, hogy emiatt sokkal feszültebb lettem. Ment a „horgászás” – mi ezt így neveztük –, hogy tudj a másikból egy ilyen választ kényszeríteni.

 

Vádhoz kötött bizonyítás

A büntetőperben nem lehet túlterjeszkedni a vádiratban foglaltakon, a vádiratot követi az eljáró bíró, aki a bizonyítást a vádiratban foglaltakon folytatja le, azt kell eldöntenie, hogy bizonyítottak-e vagy sem a vádiratban leírtak. Így van ez a Gyárfás–Portik-perben is.

Jó néhány tárgyalással korábban már szóba került, hogy Fenyő János nemcsak Gyárfás Tamással, hanem másokkal, így a néhai Princz Gáborral is összetűzésbe került. Póta Péter akkor helyre is rakta a tárgyalási menetet: csak a vádban foglaltakat tárgyalhatják. Más jogászok azonban megjegyezték, hogy 

amennyiben új bizonyíték keletkezik a tárgyalás során – és ez minden tárgyalásra igaz –, ami más bűnösségét bizonyítja, akkor a bíróság pótnyomozást rendelhet el. A Fenyő-gyilkosság miatti perben eddig ilyen bizonyíték nem merült fel.

Gyárfás Tamás ellen a Fővárosi Főügyészség 2019 nyarán emelt vádat felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés miatt a Fenyő-ügyben. A vádirat szerint Gyárfás az 1990-es évek meghatározó jelentőségű médiavállalkozója volt, akárcsak Fenyő János. Az úszószövetség volt elnöke és a Vico nagy hatalmú ura között az évtized közepétől üzleti vita, hatalmi harc, és ezekből fakadóan erős személyes ellentét alakult ki.

A vád

A vád szerint Gyárfás 1997-ben elhatározta, hogy a játszma végleges lezárása érdekében megöleti Fenyőt. Emiatt 1997 szeptemberében megbízta Tasnádi Pétert, hogy szervezze meg a gyilkosságot, aki azt tizenkétmillió forintért vállalta, azonban, miután átvett hatmillió forint előleget, nem teljesítette a megbízást.

Ezért Gyárfás megbízta az éjszakai életben már akkor is jól ismert Portik Tamást, hogy ölesse meg Fenyő Jánost. A vád szerint Portik a megbízást elfogadta, és rávette – az emiatt időközben jogerősen elítélt – Jozef Rohácot a médiamogul megölésére. Rohác 1998. február 11-én a késő délutáni órákban a II. kerületi Margit utcában a piros lámpánál a gépkocsijában várakozó Fenyőhöz lépett, és egy gépfegyverrel kivégezte a médiacézárt. Gyárfás és Portik is ártatlannak vallja magát.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egyre őrültebb szankciókat akar Brüsszel - itt vannak a legújabbak

borsonline.hu

Durván megalázta Zámbó Krisztián a menyasszonyát

mindmegette.hu

A 7 legjobb Cézár-saláta-recept – nem csak diétázóknak!

magyarnemzet.hu

Önmagát igazította helyre a hazudozó jogállamisági jelentésíró

life.hu

Szívszorító fotó: így néz ki a műszak végén a kutya, aki tíz ember életét mentette meg Törökországban

mandiner.hu

„Pontatlanul fogalmaztam” – így magyarázkodott Gwendoline Delbos-Corfield miután azt mondta, Magyarország veszélyt jelent az EU-ra

borsonline.hu

Egyből kiszúrták a rajongók: Ismét kés alá feküdt Gelencsér Tímea?

travelo.hu

Vadonatúj hálókocsis vonat közlekedik hamarosan Amszterdam és Barcelona között

ripost.hu

Nem véletlenül nevezik a világ legszexibb nőjének – a 49 éves Heidi Klum melltartó nélkül mutatta meg tökéletes testét

ripost.hu

„Rám borult, úgy sírt és azt mondta, itt a vég!” - Öngyilkos lett egy fiatal nő Gyöngyösön

ripost.hu

Megrázó videó a törökországi pokolból: zokogva kér segítséget a világhírű focilegenda

ripost.hu

"Komolyan, már félek felhajtani a pályára!" – rettegnek az autósok az embercsempészek miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

200 migránst költöztetnek a Duna hercegnőjére, kiakadtak a németek

POLITIK

Orbán Viktor reakciója az EU bejelentésére: A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!

POLITIK

Egyre kevesebb ideig van áram Kárpátalján, folytatódik a mozgósítás is

POLITIK

Kiszámoltuk, hol mennyi sört kapunk ugyanannyi pénzért

POLITIK

Veszély: mérget szórtak szét a Margit-szigeten, megvan az első áldozat

POLITIK

Egyre több a migráns az osztrák és német bordélyokban

POLITIK

Biden megerősítette: addig támogatja Ukrajnát „ameddig szükséges”

POLITIK

Korányiék ügyvédje korábban sztriptízbárokat és pornóklubokat képviselt