POLITIK

Szerző Ripost

2 hónapja

Életbe lépett a Moszkva által meghirdetett tűzszünet

Az ukránok elutasították.

Életbe lépett moszkvai idő szerint pénteken délben az ukrajnai fronton az orosz fél által az ortodox karácsony alkalmából egyoldalúan meghirdetett tűzszünet – jelentette a Vesztyi FM orosz állami hírrádió.

A 36 órásra tervezett fegyvernyugvást Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön rendelte el, január 6-án déltől január 7-én éjfélig. Ezt azt követően tette meg, hogy Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája karácsonyi tűzszünetre szólított fel annak érdekében, hogy a hívők részt vehessenek a templomi liturgiákon.

Putyin rendeletében az ukrán felet is tűzszünet kihirdetésére szólította fel, amit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és több más kijevi tisztségviselő még csütörtökön elutasított.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese pénteki Telegram-bejegyzésében úgy vélekedett, hogy Kijev „a keresztényi irgalmasságot” utasította el azzal, hogy elvetette Moszkva karácsonyi tűzszüneti javaslatát. Hozzátette azonban, hogy az orosz hadsereg számára ez a helyzet „kevesebb problémát és csalárdságot” tartogat.

Gyenisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság Moszkva által megbízott vezetője csütörtökön a Telegram-csatornáján kilátásba helyezte, hogy az orosz hadsereg vissza fog vágni az ukrán fegyveres erőknek, ha megsértik a tűzszünetet, vagy ha azt kihasználva megpróbálnak kedvezőbb pozíciókat elérni.

Az egyoldalú tűzszünet meghirdetésére csütörtökön Recep Tayyip Erdogan török elnök tett telefonon javaslatot Putyinnak az orosz–ukrán háború leállítását célzó, a békekötésre irányuló erőfeszítések előmozdítása érdekében. Az orosz államfő a török hivatali partnere által a konfliktus politikai rendezése érdekében felajánlott közvetítéssel kapcsolatban „megerősítette Oroszország nyitottságát a komoly párbeszédre – feltéve, hogy a kijevi hatóságok eleget tesznek a jól ismert és többször hangoztatott (orosz) követeléseknek, és figyelembe veszik az új területi realitásokat”.

Orosz hírügynökségek szerint másfél órával a Moszkva által meghirdetett tűzszünet előtt, de még utána is az ukrán nehéztüzérség Donyeck lakónegyedeit lőtte.

A donyecki „népi milícia” közleménye értelmében az ukrán fegyveres erők az elmúlt nap folyamán egy századnyi katonát, egy tarackot és egy tucatnyi páncélozott és egyéb járműveket veszítettek a harcokban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert, hogy a harci érintkezés egész vonalán vezessen be fegyvernyugvást január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából – közölte csütörtökön a Kreml sajtószolgálata.

„Abból kiindulva, hogy a harci cselekmények területén nagyszámú ortodox polgár él, arra hívjuk fel az ukrán felet, hogy hirdessen tűzszünetet és tegye lehetővé számukra, hogy Szenteste és Krisztus születése napján is részt vehessenek az istentiszteleten” - hangzott az elnöki rendelet. Putyin közölte, hogy Kirill pátriárka felhívása nyomán döntött a karácsonyi tűzszünet elrendelése mellett.

Korábban Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája szólította tűzszünetre az ukrajnai konfliktusban részt vevő valamennyi felet a küszöbönálló ortodox karácsony alkalmából.

Felhívását csütörtökön az orosz ortodox egyház honlapján tették közzé.

A pátriárka a fegyvernyugvásra és a karácsonyi tűzszünetre annak érdekében szólított fel, hogy az ortodoxok részt vehessenek a templomokban megtartandó liturgián.

Kijev visszautasította a javaslatot

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója közleményében visszautasította Putyin tűzszüneti javaslatát. 

Podoljak a Twitteren közölte: „Oroszországnak el kell hagynia a megszállt területeket – csak akkor lehet szó bármiféle, akár ideiglenes fegyverszünetről”.

 


Érdemes hozzátenni: az orosz alkotmány módosítása értelmében Moszkva nem vonulhat ki sem a Krímről, sem a Donyeck-medencéről, az alaptörvény ugyanis megtiltja a kormány számára, hogy akárcsak egy talpalatnyi orosz földet is feladjon.

Erdogan is tűzszünetet szorgalmaz

Ugyancsak csütörtökön Recep Tayyip Erdogan török elnök telefonon azt javasolta Putyinnak, hogy az orosz-ukrán háború leállítását célzó, a békekötésre irányuló erőfeszítéseket egyoldalú tűzszünettel és „egy méltányos megoldást tartalmazó vízióval” mozdítsák elő.

Az orosz vezető azt hangoztatta török hivatali partnerének, hogy a Nyugat romboló szerepet játszik a konfliktusban, mert fegyvert szállít Kijevnek, valamint műveleti információval látja el, és célpontokat azonosít a számára. Mindemellett az Erdogan által a konfliktus politikai rendezése érdekében felajánlott közvetítéssel kapcsolatban az orosz államfő a Kreml szerint „megerősítette Oroszország nyitottságát a komoly párbeszédre - feltéve, hogy a kijevi hatóságok eleget tesznek a jól ismert és többször hangoztatott (orosz) követeléseknek, és figyelembe veszik az új területi realitásokat”.

Az orosz külügyminisztérium és Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban közölte, hogy Moszkvához Kijev részéről nem érkezett tűzszüneti javaslat.

Kirill pátriárka december végén azt hangoztatta, hogy Oroszország szerinte azért indított hadműveletet, mert a kijevi hatóságok és a nyugati országok „szabotálták béketeremtő erőfeszítéseit”. Mint mondta, mélyen elszomorítja, ami történt, de megjegyezte, hogy a konfliktus szításáért elsősorban azok a felelősek, akik „Szent Oroszország egységének, népünk és hitünk egységének megsemmisítésére törekedtek”.

Az Európai Tanács elnöke hamisnak és képmutatónak nevezte az egyoldalú orosz fegyvernyugvásról szóló bejelentést a Twitteren csütörtökön közzétett üzenetében.

Charles Michel aláhúzta: a Kreml az agresszor, az áldozat pedig az ukrán nép. Szavai szerint az egyoldalú tűzszünet bejelentése ugyanolyan hamis és képmutató, mint az ukrán területek jogtalan annektálása és az azt kísérő népszavazások.

Az európai uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnökének véleménye szerint az orosz csapatok kivonása az egyetlen komoly lehetőség a béke és biztonság helyreállítására.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a harci érintkezés egész vonalán egyoldalú fegyvernyugvást rendelt el január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója „cinikus csapdának”, a „propaganda elemének” nevezte a bejelentést, majd az ukrán vezetés visszautasította a fegyvernyugvást.

Németország és az Egyesült Államok páncélozott személyszállító járműveket szállít Ukrajnának a háborúban elfoglalt védvonalak erősítésére. Erről állapodott meg Olaf Scholz német kancellár és Joe Biden amerikai elnök csütörtök délutáni telefonos egyeztetésük során.

Scholz a várakozásokkal szemben nem modern Leopard harckocsikat, hanem Marder típusú páncélozott szállítójárműveket ígért, emellett egy Patriot légvédelmi üteggel is támogatni kívánja az ukrán légvédelmet – számolt be a német RND sajtóhálózata csütörtök este.

A Marder páncélosokat több mint 50 éve építették a Bundeswehr számára, míg Washington szintén régebbi fejlesztésű Bradley harckocsikat küldene Kijevnek.

Az Egyesült Államok már korábban kilátásba helyezte, hogy Patriot légvédelmi rendszereket telepít Ukrajnába.

Emmanuel Macron elnök szerdán francia fejlesztésű könnyű harckocsikat ígért Ukrajnának.

 


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Zelenszkij újabb őrült terve

origo.hu

Putyin rendkívüli bejelentése a háborúról

borsonline.hu

Ezt pletykálják a stábtagok: Tóth Andi így tarja távol magát Marics Petitől

vg.hu

Kínának nem olyan fontos a Liu testvérek sorsa – akár vissza is térhetnek Magyarországra

ripost.hu

Tragédia történt: lezuhant egy repülőgép Horvátországban

magyarnemzet.hu

Scholz Orbánt kritizálta és mindannyiunkat megterhelő háborúról beszélt

origo.hu

Mellnagyobbító műtétre kaphatnak támogatást ezek az OnlyFans-modellek

mindmegette.hu

Sós kalács húsvétra: tökéletes párja a sonkának és a tojáskrémnek!

ripost.hu

Kiesett a Honvédelmi Minisztérium ablakán egy nő

ripost.hu

„A férfi üvöltözött, aztán egy nagy puffanást hallottam” – Kizuhant a tizedikről az édesanya, megszólal a tanú

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Balatoni körkép: milyen árak lesznek idén a büfékben?

POLITIK

Minden második választó a kormánypártokat támogatja

POLITIK

Gyurcsány beismerte: A dollárbaloldal Magyarország ellen dolgozik

POLITIK

A baloldalon Gyurcsányék a legerősebbek, Karácsonyék szinte láthatatlanok

POLITIK

Eddig egyetlen egy amerikai elnököt tartóztattak le, és nem Trump az!

POLITIK

A nyugati energiavállalatok profitját követeli Ukrajna

POLITIK

Cuki cicás videók miatt nem kap elég lőszert Ukrajna? Ez nem vicc

POLITIK

Ki az aki felmosná a padlót Joe Bidennel?