Létrehozva: 2023.01.27.

Egyre több ország szállít tankokat Ukrajnának

Mi lesz ebből?

Kanadával együtt már 12 ország tett ígéretet Ukrajnának, hogy fejlett harckocsikat küld a frontvonalra. Ma reggel a lengyel miniszterelnök bejelentette: a 14 Leoparddal együtt 60 felújított T–72-es tankot is küldenek Ukrajnába. Moszkva úgy reagált: ezek is ugyanúgy fognak égni, mint az előzőek.

Több száz rakétatámadást indítottak ukrajnai célpontok ellen az orosz harci repülőgépek, miután számos nyugati ország újabb nehézfegyvereket ígért Ukrajnának. Ezt állítják legalábbis az ukránok. Németország – több európai országgal közösen – Leopard 2-es típusú harckocsikat küld. A német védelmi miniszter szerint akár már márciusra felállíthatják az első egységeket a német tankokból. Az ukrán elnök arról beszélt: nem elég a tank, rakéták és vadászgépek is kellenek – számolt be M1 Híradó.

Tömegek várták a kijevi metróállomásokon csütörtök reggel, hogy véget érjen a légiriadó. Az ukrán fővárosra a hadsereg jelentése szerint az oroszok több tucatnyi rakétát lőttek ki, amelyek többségét sikerült eltéríteni.

Rakéták rongálták meg a Fekete-tenger partján fekvő Odessza energetikai hálózatát is. A kikötővárosban éppen a francia a külügyminiszter látogatása alatt szünetelt az áramszolgáltatás. Catherine Colonna humanitárius és katonai segítségnyújtásról egyeztetett ukrán kollégájával. A Reuters úgy tudja, elsősorban légvédelmi és radarrendszerek, illetve lőszerek szállításáról tárgyaltak a felek.

Egy nappal az átfogó légitámadás előtt pedig számos nyugati ország ígért tankokat Ukrajnának. Németország 14 Leopard 2-es tankot küld és más országoknak is engedélyezte a harckocsik újraexportját.

Csütörtökön a német védelmi miniszter, Boris Pistorius egy hadgyakorlaton arról beszélt, hogy felgyorsítják a szállítási időt a hadiiparban, így a német tankok akár már márciusra Ukrajnában lehetnek, közben pedig beindul a katonák kiképzése is az eszközök használatára. „Hamarosan, legkésőbb január végéig elkezdődik Münsterben az ukrán erők kiképzése a Marder péncélozott szállítójárműveken. Azok az ukrán katonák pedig, akik a Leopard harckocsikon szolgálnak majd, kicsit később kapnak kiképzést.

A cél az, hogy március végére, április elejére felállítsuk az egységet Ukrajnában”

– fogalmazott a német védelmi miniszter.

Már a norvég kormány is bejelentette: leszállít néhányat Leopard 2-es harckocsijaiból Ukrajnának. Lengyelország, Spanyolország és Finnország pedig megerősítette a korábbi tankszállításokra vonatkozó ígértét.

Nem sokkal a német döntés után Joe Biden amerikai elnök is bejelentette: az Egyesült Államok 31 amerikai gyártmányú Abrams M1-es tankot küld Ukrajnának, de a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerint a szállítás akár hónapokat is igénybe vehet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megköszönte a nyugati ígéreteket, de arra figyelmeztetett, hogy az idő az egyik legnagyobb tényező. „Kulcsfontosságú most a gyorsaság és a mennyiség. A katonáink kiképzése és a tankok leszállítása időt vesz igénybe” – hangsúlyozta, és hozzátette: a tankok után most nagy hatótávolságú rakétákat és harci repülőket vár nyugati szövetségeseitől.

Az új tankok is úgy égnek majd, mint a többi, csak nagyon drágák

– így reagált a Kreml a tankszállításokról szóló ígéretekre. Az orosz elnöki szóvivő, Dmitrij Peszkov úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok és más nyugati országok egyre inkább részeseivé válnak az ukrajnai konfliktusnak a tankok szállításával, amely kirívó provokáció.

Egyes szakértők szerint felelőtlenség Ukrajnába önteni a hatalmas értékű nyugati fegyverzetet, amikor az országot éppen példátlan korrupciós botrány rázza meg.

Az elmúlt napokban a teljes ukrán államigazgatáson lemondási és leváltási hullám söpört végig.

A kormánytól az ügyészségen át a megyei kormányzókig érő ügy nem kímélte Volodimir Zelenszkij régi bizalmasát, hivatalának helyettes vezetőjét sem, akit azzal gyanúsítanak, hogy adományként érkezett nagy értékű gépkocsikat vett saját használatába. A legnagyobb felháborodást pedig az okozta, hogy a harcban résztvevő katonák élelmezésére jelentősen túlárazott szerződést kötöttek az illetékes vezetők.

A botrány kapcsán az Index azt írta: vélhetően az sem véletlen, hogy Berlin és Washington is megvárta a leváltásokat, mielőtt döntött a tankok szállításáról.

Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet nem finomkodott a Biden-kormányzat által Ukrajnának szánt tankok ügyében. A nagykövet szerint Washington a tankszállítással zöld utat adott a Krím megtámadására, és megpróbálja elfedni az orosz ellenőrzés alatt álló megyékben zajló, ukránok által elkövetett atrocitásokat. Antonov provokációnak nevezte az amerikai lépést, szerinte az Egyesült Államok ezek után már nem beszélhet védelmi fegyverek átadásáról Kijevnek.

Az orosz hadsereg megsemmisíti az amerikai Abrams tankokat, valamint a NATO-országok egyéb katonai felszereléseit, ha az amerikai kormány úgy dönt, hogy azokat Ukrajnának szállítja – ezt Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet jelentette ki keddről szerdára virradó éjjel, válaszolva arra a megkeresésre, hogy kommentálja az amerikai médiában megjelent publikációkat a tankok Kijevbe való szállításáról – számolt be a TASZSZ orosz hírügynökség.

„Kétségtelen, hogy ha döntés születik az Abrams tankok Kijevbe szállításáról, az amerikai harckocsikat ugyanúgy megsemmisítik katonáink, mint az összes többi NATO-felszerelést” – hangsúlyozta a nagykövet.

Szerinte

a washingtoni kormányzat „zöld utat ad az amerikai segítség igénybevételének a Krím megtámadására”, és „elfedi a radikálisok Donbasz, Zaporozsje és Herszon régió lakossága elleni bűncselekményeit”.

Hozzátette, hogy egy esetleges tankszállítmány Ukrajnába újabb kirívó provokáció lenne Oroszország ellen.

„Ha az Egyesült Államok úgy dönt, hogy tankokat szállít, akkor egy ilyen lépés »védelmi fegyverekkel« való igazolása biztosan nem fog működni.

Ez egy újabb kirívó provokáció lenne az Orosz Föderáció ellen. Senkinek ne legyenek illúziói, hogy ki az igazi agresszor a jelenlegi konfliktusban” – mondta a nagykövet.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője szerdán közölte, hogy az Ukrajnának adományozott amerikai és európai tankok „több szenvedést” okoznak az országnak és „több feszültséget a kontinensen”. Ismert: Washington áldásával Berlin Leopard 2-es tankokat küld Ukrajnába. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Oroszország ennek ellenére is eléri céljait.

„Sajnos a NATO több fegyvere több szenvedést okoz Ukrajnában és több feszültséget hoz a kontinensre. De ez nem akadályozhatja meg Oroszországot abban, hogy elérje céljainkat” mondta Dmitrij Peszkov CNN-nek.

Peszkov azokra a sajtóértesülésekre reagált, melyek szerint a német kancellár szerdán bejelenti, hogy Berlin Leopard 2 típusú harckocsikat szállít Ukrajnába.

Eközben a tárgyalásokat ismerő amerikai tisztviselők azt mondták, hogy a Biden-adminisztráció  véglegesíti azt a tervet, hogy  körülbelül 30 amerikai gyártmányú Abrams tankot küldjön Ukrajnába.

Peszkov kedden azt mondta, hogy Berlin bármilyen jóváhagyása az Ukrajnába irányuló tankszállítmányokhoz elkerülhetetlenül hatással lesz az Oroszország és Németország közötti kapcsolatokra, amelyek már meglehetősen mélyponton” vannak.

„Magától értetődik, hogy az ilyen szállítások nem tesznek jót a (kétirányú) kapcsolatok jövője szempontjából. Mély nyomot hagynak majd”

– tette hozzá Peszkov a szokásos napi sajtótájékoztatóján.

Hónapokig tartó vonakodás után az Egyesült Államok megadta az engedélyt Németországnak, így Berlin első körben 14 darab Leopard harckocsit szállíthat Ukrajnába – számolt be a BBC World szerda reggel. A kijevi vezetés reményei szerint a német páncélosok megváltoztatják a harctéri helyzetet. Joe Biden amerikai elnök várhatóan még szerdán bejelenti, hogy az amerikai kormány 30 darab Abrams típusú harckocsival járul hozzá az ukrán védelem segítéséhez.

Olaf Scholz német kancellár szintén úgy döntött, hogy legalább 14 Leopard 2 harckocsit küld. A tervek szerint szerdán délelőtt felszólal a parlamentben.

Oroszország washingtoni nagykövete „újabb égbekiáltó provokációnak” nevezte a bejelentést.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Dmitro Kuleba külügyminiszter, illetve az ukrán hadvezetés hetek óta egyre hangosabban követeli, hogy a Nyugat küldjön még több páncélozott harckocsit és egyéb hadifelszerelést Ukrajnába. Kérésük – egyes vélemények szerint követelésük – most értő fülekre talált, hiszen a BBC beszámolója szerint Washington és Berlin szerdára virradóra megegyezett a harckocsiszállítmányokról.

Eszerint Joe Biden indítványára az amerikai kormány legalább 30 darab M1 Abrams harckocsi küldését tervezi, Olaf Scholz német kancellár pedig legalább 14 darab Leopard 2 harckocsi útnak indítása mellett döntött.

A német kormány hivatalos nyilatkozata még várat magára, a kancellár a várakozások szerint szerda délelőtt jelentheti be Berlin újabb szerepvállalását.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

Harckocsicsúcs Ramsteinben: Nem sikerült dönteni a Leopard 2 tankokról, de „ütőképes” támogatási csomagot kap Ukrajna

A Ramstein amerikai légi támaszponton 54 ország képviselőinek részvételével tartottak tanácskozást.

Mindeddig az Egyesült Államok és Németország ellenállt a belső és külső nyomásnak, hogy tankjaikat Ukrajnába küldjék. Az USA az Abrams esetében elengedhetetlen kiterjed műszaki ismeretekre és karbantartásra hivatkozott, míg Berlin a NATO háborúba keveredésének veszélyét hangsúlyozta.

Ukrán tisztviselők azt mondták, hogy az ilyen szállítmányok segíthetik csapataikat az orosz ellenőrzés alatt lévő területek visszafoglalásában. A lehetséges szállítások ütemezése azonban továbbra is tisztázatlan, és hónapokba vagy akár évekbe is telhet, amíg az amerikai harcjárművek elérik a csatateret.

Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke kedden felszólította a nyugati országokat, hogy adjanak több száz harckocsit Kijevnek, hogy „zúzó öklöt” formáljanak Oroszország ellen.

„A tankok az egyik összetevője annak, hogy Ukrajna visszatérjen 1991-es határaihoz” – írta a Telegramon, miután megjelentek a hírek arról, hogy Németország beleegyezett tankok küldésére.

Oroszország washingtoni nagykövete, Anatolij Antonov a Telegramon így reagált a bejelentésre:

„Ha az Egyesült Államok úgy dönt, hogy taharckocsikat szállít, akkor egy ilyen lépést a »védelmi fegyverekkel« kapcsolatos érvekkel indokolni semmiképp sem fog működni. Ez egy újabb kirívó provokáció lenne Oroszország ellen.”

Bármelyik NATO-tagállam küldhet harckocsikat, ha akar

Amerikai sajtóértesülések szerint német tisztviselők ragaszkodtak ahhoz, hogy csak akkor járuljanak hozzá a Leopard 2-ek Ukrajnának való átadásához, ha az Egyesült Államok az M1 Abramsot is küldi.

„Ha a németek továbbra is azt mondják, hogy csak olyan feltételekkel küldenek vagy engednek el Leopardokat, amilyenekkel az amerikaiak az Abramsot küldik, akkor nekünk is el kell küldenünk az Abramsot” – mondta kedden a Politico-nak Chris Coons demokrata szenátor.

Nagy-Britannia már közölte, hogy Challenger Two harckocsikat küld Ukrajnába. Lengyelország a héten közölte, hogy Leopard 2 harckocsikat szeretne küldeni Ukrajnának, de ezek Németországban készülnek, ezért Berlinnek jóvá kell hagynia az exportjukat.

A Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézete szerint legalább 16 európai és NATO-ország rendelkezik Leopard 2 tankokkal.

Nem mindenki küld tankokat Ukrajnába, de Scholz „látszólagos” döntése most azt jelenti, hogy megtehetik, ha akarják.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ha olcsón akarja megúszni a nagy bevásárlást, ezt feltétlen olvassa el

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

metropol.hu

Ördög Nóri vállalhatatlan videót osztott meg

ripost.hu

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"

hirtv.hu

Háború Ukrajnában: Feloszlatta a kárpátaljai kényszersorozás elleni tüntetést az ukrán hatóság + videó

origo.hu

Megható sorokkal üzent a barátjának Tóth Gabi

mindmegette.hu

Szabad-e locsolni? 5 szívderítő locsolóvers húsvétra

ripost.hu

Az eget kémlelte a nyugdíjas a Pilisben, aztán leesett az álla

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

ripost.hu

Kőgazdag Szandi: Papaszita ne pazarolja rám az idejét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút

POLITIK

Az oroszok újra Herszont támadják

POLITIK

A brit légierő hat vadászgépe Romániába érkezett