Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2023.01.28.

Börtönben marad a brüsszeli korrupciós ügy egyik kulcsfigurája

Tovább bonyolódik az EU-parlament botránya.

Még egy hónapig biztosan börtönben marad Francesco Giorgi. A brüsszeli korrupciós botrány egyik kulcsfigurája éveken át dolgozott Antonio Panzeri tanácsadójaként az Európai Parlamentben, emellett pedig Eva Kaili volt EP-alelnök élettársa. Giorgi ügyvédje szerint védence letartóztatásának meghosszabbítása nincs összefüggésben azzal, hogy Panzeri vádalkut kötött a belga hatóságokkal, cserébe azért, hogy vallomást tesz. Tegnap egyébként Panzeri feleségét és lányát szabadon bocsátották.

„Noha az Európai Unió zászlajára tűzi a korrupció elleni harcot, az inkább másokra és nem a parlamentre vonatkozik” – írja a Politico.„Leszámolás? Az nem létezik” – idézi a Politico hírportál – a hazánkat gyakran támadó – Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti képviselőt, aki támogatja azt a javaslatot, hogy az Európai Parlamentben a visszaéléseket feltáró személyeket törvénnyel védjék a feletteseik befolyásától. „Ahelyett, hogy reagálnának az unió számára káros elemekre és személyekre, félrenéznek, és nem beszélnek róla” – fogalmazott képviselőtársairól.

Az Európai Parlament több jelenlegi és korábbi képviselője és az uniós bürokráciában dolgozók ellen indított nyomozást az illetékes belga hatóság korrupció gyanúja miatt – írja a Magyar Nemzet a Politico cikke alapján.

„Bort isznak, de vizet prédikálnak. Szakértői annak, hogy másokra mutogassanak, és szabályokhoz kössék őket, de magukkal szemben már nem ilyen kemények.”

„Noha az Európai Unió zászlajára tűzi a korrupció elleni harcot, az inkább másokra és nem a parlamentre vonatkozik” – írja a Politico. Egy uniós törvényhozóra hivatkozva – teszi hozzá a lap – az EU-ban „mindennapi a kicsinyes korrupció”.

A mostani botrány is csak egy szűkebb kört érint, ám az nem fenyegeti, hogy hamarosan minden visszaálljon a megszokott kerékvágásba.

A képviselőknek ugyan van lehetőségük „megakasztani a fogaskereket”, sőt már egy 14 pontból álló javaslatot is megfogalmazott Roberta Metsola, az EP-elnöke, amely többek között megtiltaná az extörvényhozóknak, hogy közvetlen azután kezdjenek lobbitevékenységbe, hogy hátrahagyták parlamenti tisztségüket.

„Az uniós veteránoknak mindez már ismerős, hiszen már volt ilyen javaslat, szavaztak is róla, de megfúrták, mondván: az alááshatná a szavazók akaratát, emellett pedig a parlamenti képviselők szabadsága szent és sérthetetlen” – emlékeztet a lap.

A Politico szerint azonban Metsola most eltökéltnek látszik a reformokat illetően, ám azokkal sok ellenséget gyűjthet magának, még a pártján (Európai Néppárt) belül is. A politikai lap azonban maga is bizonytalan, hogy valóban lesz-e érdemi változás az EP-ben, és nem csak „kidobálják a rohadt almákat” a soraik közül.

Kettős mércét alkalmaz az Európai Parlament, amíg ugyanis a szocialista kormány irányítása alatt működő Spanyolországban komoly jogállamisági és alkotmányossági problémák vetődnek fel, a testület nem követel eljárást az országgal szemben, ellenben ha Magyarországon ilyen történne már azonnal szankciókat jelentenének be – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője Strasbourgban szerdán.

Hidvéghi Balázs az Európai Parlament plenáris ülésének a jogállamiság spanyolországi helyzetével foglalkozó vitáját követően magyar újságíróknak nyilatkozva közölte: a spanyol igazságügyi miniszter szerint teljesen rendben van, ha egy politikust neveznek ki az alkotmánybíróság tagjává, miután a spanyol szocialista kormány alkotmánybíróvá nevezte ki a korábbi igazságügyi miniszterét, egy szocialista politikust.

Kiemelte: az uniós parlament nem követel eljárást Spanyolország ellen, sőt, ez idáig vitatkozni sem lehetett a jogállamiság spanyolországi helyzetéről, azt ugyanis a spanyol baloldali EP-képviselők megakadályozták. Az Európai Bizottság sem kívánja visszatartani az uniós források kifizetését, ahogy ezt megteszi Magyarország vagy Lengyelország esetében. Ahogyan az EP a jogállamiság kérdését tárgyalja, nem kiegyensúlyozott. Politikailag motivált, kettős mércén alapuló boszorkányüldözés zajlik, ami rombolja az európai együttműködést – húzta alá.

Véget kell vetni a kettős mércének, véget kell vetni a jogállamiság fogalmával való cinikus visszaélésnek” – fogalmazott Hidvéghi Balázs, majd kiemelte: a kettős mérce alkalmazása tévút, ami tönkreteszi az európai egységet. Mindenkire ugyanazoknak a szabályoknak kell vonatkozniuk akkor is, ha baloldali, szocialista kormányról van is szó – tette hozzá a fideszes politikus.

Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője azt mondta, Spanyolországban az igazságszolgáltatás függetlensége már régen nem biztosított. Rendkívül veszélyesnek nevezte, hogy törvénymódosítások révén bűnözők szabadulhatnak, illetve számolhatnak rövidebb büntetésekkel mélyen megvetendő cselekmények elkövetése ellenére.

„Azt szeretnénk, hogy az Európai Bizottság egyenlő mércével mérjen, és azt, hogy az uniós forrásokat Spanyolország megkapja, noha kevéssé tudható, hogy az ország kormánya mire használja azokat” – tette hozzá a fideszes EP-képviselő.

Jorge Buxadé Villalba, az Európai Konzervatívok és Reformerek EP-képviselőcsoportjának spanyol politikusa arról beszélt, hogy pártja, a spanyol VOX nem akarja, hogy a spanyol népet szankcionálják az ország szocialista kormánya miatt.

Hangsúlyozta, Spanyolországban nem működik független igazságügyi tanács, korábbi szocialista minisztert neveztek ki alkotmánybírónak, és nem vethetők fel kifogások a bírák semlegességével kapcsolatban. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök Spanyolországot a büntetlenség országává tette, ahol az áldozatot megalázzák, az elkövető pedig felmentést kap – emelte ki.

Véget kell vetni a kettős mércének, amíg ugyanis Magyarországot és Lengyelországot büntetik, Spanyolországgal szemben nem indulnak uniós eljárások. A kettős mércét azok a brüsszeli politikusok alkalmazzák, akik úgy döntöttek, hogy vannak jó és rossz európaiak – tette hozzá a spanyol EP-képviselő.

A brüsszeli korrupció felszámolása és a megrendült közbizalom helyreállítása érdekében a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja a magyar vagyonnyilatkozati rendszer bevezetését javasolta az Európai Parlamentnek – tájékoztatott a képviselőcsoport az MTI-hez eljutatott közleményében pénteken

A közlemény szerint Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője levéllel fordult az EP elnökéhez, Roberta Metsolához és az EP-frakciók vezetőihez, melyben a nagyobb átláthatóság megteremtése érdekében javasolta a magyar vagyonnyilatkozati rendszer átvételét.

Az EP-képviselő levélében emlékeztetett: tényektől és a valóságtól elrugaszkodott, ideológiailag motivált, jogállamiságinak nevezett kifogások orvoslására Magyarország a vagyonnyilatkozati rendszerét módosította az Európai Parlament által alkalmazott vagyonnyilatkozati rendszer szó szerinti átvételével.

Az Európai Bizottság később az európai parlamenti szabályozással mindenben megegyező új magyar vagyonnyilatkozati rendszert elfogadhatatlannak minősítette, és előírta a korábbi vagyonnyilatkozati rendszer szerinti szabályozás elfogadását.

A magyar Országgyűlés ezért haladéktalanul visszatért az eredeti, sokkal szigorúbb magyar képviselői vagyonnyilatkozati rendszerhez, amelyet az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa is egybehangzóan a jogállamiság egyik legalapvetőbb pilléreként határozott meg.

A megállapításokból kiindulva, és tekintettel arra, hogy az Európai Bizottság korábban megfogalmazott egyértelmű álláspontja szerint az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszere egy tagállam esetében elégtelennek bizonyult, „javasoljuk, hogy az Európai Parlament vezesse be a magyar Országgyűlés hatályos vagyonnyilatkozati rendszerét”.

Mivel újbóli bevezetésekor a vagyonnyilatkozati rendszer már mindenben megfelelt az Európai Bizottság jogállamisági előírásainak, bizonnyal hozzájárulhat a korrupció felszámolásához az Európai Parlamentben – írta Deutsch Tamás.

Az Európai Parlamentet érintő korrupciós botrányban jórészt baloldali politikusok érintettek, miközben az EP által bevezetett átláthatósági rendszer nem működik jól Patricia Chagnon szerint. A francia EP-képviselő az M1-nek hangsúlyozta, hogy nem lepődött meg a botrány kirobbanásakor. Arról is beszélt, hogy ellepték a lobbisták az Európai Parlamentet.

Másfél hónapja robbant ki az Európai Parlamentet (EP) alapjaiban megrázó korrupciós botrány Brüsszelben. Azóta nem telik el úgy hét, hogy ne derülne ki, a gyanú szerint újabb és újabb képviselők fogadhattak el pénzt abból a másfél millió euróból, amelynek egy részét egy barna bőröndben találtak meg Eva Kaili, az EP azóta már lemondott és előzetes letartóztatásban lévő alelnökének a lakásán. A belga hatóságok szerint Katartól, de főként Marokkótól származott a pénz, cserébe, hogy az ügyeik kedvező elbírálásban részesüljenek Brüsszelben.

Sajtóértesülések szerint egészen Hollywoodig is érhetnek a vesztegetési ügy szálai. Több lap is beszámolt arról, hogy a belga ügyészség gyanúja szerint az Ashton Kutcher és Demi Moore hollywoodi színészek tulajdonában lévő Thorn technológiai vállalat egy leendő európai közbeszerzés megnyerése érdekében több baloldali európai politikust, köztük Eva Kailit is megvesztegette.

Sok lobbista sürög a képviselők körül

„Ez még csak a jéghegy csúcsa”– nyilatkozta az M1-en Patricia Chagnon a botrányban érintett képviselők számáról. A francia európai parlamenti képviselőt nem lepte meg a botrány, elmondása szerint nagyon sok lobbista sürög a képviselők körül, van, akinek saját irodája van az EP-ben, költségvetéssel. Az Identitás és Demokrácia képviselőcsoporthoz tartozó politikus hangsúlyozta, a botrány kapcsán két dolgot kell kiemelni.

„Elsősorban a baloldalra vonatkozik ez. Tehát azok, akik ebben a botrányban érintettek, baloldali politikusok. Másodsorban az a mechanizmus, amelyet az Európai Parlament elfogadott annak érdekében, hogy kontrollálja azt, hogy a tagok mit tesznek, ez láthatóan nem elégséges” – hangsúlyozta Patricia Chagnon.

Imádja a luxust az Európai Parlament elnöke

Az Európai Parlament elnöke a múlt hét elején átláthatósági szigorítást jelentett be és ostorozta az általa áruló képviselőknek nevezett, korrupcióval gyanúsított uniós politikusokat. Roberta Metsoláról azonban kiderült, csaknem százötven ajándékról feledkezett meg időben beszámolni, köztük aranyozott ruháról, ékszerekről és például egy több százezres luxus pihenésről egy franciaországi pincészet ötcsillagos hoteljében. Metsola azzal érvelt, hogy rá nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a 705 fős ülésterem többi tagjára.

Nyakig benne vannak a korrupciós ügyekben

„Az a mondás jut eszembe, hogy előbb mindenki söprögessen a saját háza táján” – érvelt Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Szentkirályi Alexandra a hétvégén, a közösségi oldalán közzétett videóban azt mondta: Brüsszelből, az Európai Parlementből és annak a baloldali szárnyából egyfolytában támadják Magyarországot, vádaskodnak, és totálisan jogtalanul visszatartják a magyaroknak járó uniós forrásokat. A kormányszóvivő úgy fogalmazott: most kiderült, hogy ugyanezek a szereplők nyakig benne vannak a korrupciós ügyekben.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Migránsok okozták balesetet a Liszt Ferenc repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt - fotó

origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

borsonline.hu

Micsoda fotó! Menyasszony lett Liptai Claudia kislányából, Pankából

hirtv.hu

Hídpénzbotrány: Kiderült, hol landolhatott a Lánchíd-felújításból „kiszedett” másfélmilliárd forint

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

origo.hu

Brutális bírságot kapott az RTL Klub

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

POLITIK

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra