Létrehozva: 2023.01.01.

Az új brit miniszterelnök szigorúbb migrációs politikát ígér

Karácsonykor sem állt meg a migránsáradat.

Az elmúlt évben közel 46 ezer migráns kelt át a Franciaországot és az Egyesült Királyságot összekötő La Manche-csatornán. Csak karácsonykor 90 hajó érkezett az országba – számolt be a The Guardian napilap a Védelmi Minisztérium adataira hivatkozva.

A Védelmi Minisztérium szerint a december 25-én Franciaországból érkező két hajó volt az utolsó, amelyet 2022-ben regisztráltak, így az Egyesült Királyságba érkezők száma 45 756-ra emelkedett. A lap továbbá hozzátette, a déli partvidéken tapasztalt eső és erős szél megakadályozhatta a további átkeléseket.

Az illegális migráció kérdése kulcsfontosságúvá vált Rishi Sunak miniszterelnök kormánya és a konzervatív képviselők számára, továbbá a biztonsággal kapcsolatos aggodalmak is nőttek, miután december közepén négy ember vesztette életét a csatorna jeges vizében.

A kimentett migránsok azt mondták a halászoknak, hogy 5000 fontot (kb. 2 260 000 forintot) fizettek azért, hogy egy törékeny csónakokon jussanak az Egyesült Királyságba.

Az eset múlt heti vizsgálata során kiderült, hogy a férfiak – akiknek személyazonosságát még nem erősítették meg –, afgán és szenegáli származásúak lehettek – mutatott rá a The Guardian.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

Többen meghaltak a brit partoknál történt csónakbalesetben

Utasai illegálisan próbáltak átkelni Franciaországból Nagy-Britanniába.

A kormány novemberben megállapodást írt alá Franciaországgal a menedékkérők és migránsok ügyében

A kormány novemberben megállapodást írt alá Franciaországgal a menedékkérők és migránsok ügyében folytatott együttműködés fokozásáról,

amelynek keretében brit tisztviselők csatlakozhatnak a francia tengerparti járőrözési programhoz.

A megállapodás azonban nem ad felhatalmazást a brit rendőröknek arra, hogy Franciaországban járőrözhessenek, csupán megfigyelési jogot biztosít számukra.

Az egyezség – amely három év alatt a negyedik brit-francia megállapodás, ami a La Manche-csatornával kapcsolatban megszületett –, 40 százalékkal több járőr tevékenység folytatását ígéri, melynek érdekében megpróbálják felderíteni a Franciaországból átutazni készülő kisebb hajókat, valamint további beruházásokat is tartalmaz Franciaország kikötői infrastruktúrájába. A megegyezés így lehetővé teszi az átkelések felderítésére szolgáló technológiák – például drónok – használatát és egy nagyobb, Európán átnyúló együttműködést.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

Brit miniszterelnök: Aki illegálisan lép be az Egyesült Királyságba, nem maradhat itt

Az Egyesült Királyság kedden közölte, új jogszabályokat tervez bevezetni a La Manche-csatornán tapasztalt illegális migráció megfékezése érdekében.

Rishi Sunak: Aki illegálisan lép be az Egyesült Királyságba, nem maradhat itt

A brit miniszterelnök megígérte, 2023-ban egy olyan intézkedés bevezetését tervezi, amely egyértelművé teszi, hogy aki illegálisan lép be az Egyesült Királyságba, az nem maradhat az országban.

„Aki illegálisan lép be az Egyesült Királyságba, nem maradhat itt. Ehelyett őrizetbe veszik, és gyorsan visszaküldik vagy a hazájába, vagy egy biztonságos országba, ahol megvizsgálják a menedékjogi kérelmét”

– mondta Rishi Sunak december közepén elhangzott parlamenti felszólalása során.

Rishi Sunak továbbá az illegális migráció kezelése érdekében egy új, ötpontos tervezetet is bejelentett, amely többek között az albán menedékkérők visszatérésének felgyorsítását, valamint – az ügyintézők számának megduplázásával – a közel 150 ezer elmaradt menedékjogi kérelem elbírálását tervezi a jövő év végéig.

A tervezet továbbá olyan elemeket is tartalmaz, mint például egy 700 millió font értékű állandó, egységesített kishajó-műveleti parancsnokság létrehozása, kötelezettségvállalás arra nézve, hogy a lehető legnagyobb mértékben felhagynak a menedékkérők szállodai elhelyezésével, valamint egy új megállapodás létrehozása Albániával a migránsok hazatérítése érdekében.

Robert Jenrick az illetékes miniszter szerint a jövőben naivitás helyett a józan észnek kell társulnia az emberi tisztességgel a brit bevándorláspolitikában, ennek megfelelően az ország nagylelkűségével visszaélő illegális migránsokat a jelenlegi gyakorlattal szemben nem luxusszállodákban, hanem egyszerű, funkcionális helyiségekben kellene elhelyezni. A brit kormány eltökélt szándéka, hogy a bevándorlási szabályok szigorításával az Egyesült Királyságot az illegális migránsok számára lényegesen kevésbé vonzó célponttá tegye – írja a The Epoch Times hírlap.

Robert Jenrick brit bevándorlásügyi miniszter szerint az Egyesült Királyságnak az illegális migránsokat egyszerű, funkcionális helyiségekben kellene elhelyeznie, nem pedig drága luxusszállodákban, hogy visszatartsa őket a menedékjog vásárlásától – írja a The Epoch Times.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

Áramszünet miatt tört ki a zavargás a migránsok táborában Londonban

Körülbelül 100 botokkal és késekkel felfegyverkezett bevándorló okozott riadalmat

A lap felidézi Jenricknek a konzervatív The Sunday Telegraphban megjelent írását, amely szerint az Egyesült Királyságnak „kötelessége menedéket nyújtani a háború és üldöztetés elől menekülők közül néhánynak”, de az ország nagylelkűségével visszaélnek az illegális migránsok, akik „a kis hajókon átkelve kihagyják a sorban állást”.

Jenrick szerint a rekordszámú illegális bevándorló számára krónikusan kevés az elfogadható szállás, ami arra kényszeríti a kormányt, hogy drága és a menekültellátásra gyakran alkalmatlan hotelekben kínáljon fel szálláshelyet a bevándorlóknak, elfogadhatatlan költségekkel terhelve ezzel az adófizetőket.

„Az emberi tisztességgel a józan észnek kell társulnia: az illegális migránsok nem jogosultak luxushotelekre”

– hangsúlyozta a miniszter.

A miniszter szerint a gazdasági migránsok „menedékvásárlást” folytatnak Európában, és az Egyesült Királyság az elsődleges célpontjuk. Hangsúlyozta: „a «Hotel Britanniát» fel kell számolni, és egyszerű, funkcionális szállásokkal kell helyettesíteni, amelyek már nem jelentenek vonzóerőt a migránsok számára.”

Mint mondta, a kormány eltökélt szándéka, hogy a feketegazdaság visszaszorításával, a bevándorlási szabályok szigorításával és a biztonsági szolgálatokkal szoros együttműködésben az Egyesült Királyságot az illegális bevándorlás számára lényegesen kevésbé vonzó célponttá tegye.

A miniszter kijelentette, hogy a jövőben az Egyesült Királyság hozzáállását a naivitásmentes könyörületesség fogja meghatározni ebben a kérdésben, a kormány pedig azon lesz, hogy a vonatkozó brit törvényeket ne használják ki a jogszerűtlen kérelmezők.

A The Epoch Times emlékeztet: a november 13-án közzétett kormányzati adatok szerint

az idén eddig több mint negyvenezer illegális bevándorló jutott át a La Manche csatornán az Egyesült Királyságba, ami újabb mérföldkőnek számít.

A brit védelmi minisztérium közlése szerint november 12-én mintegy 972 embert fedeztek fel 22 hajóban, így az idei előzetes összlétszám 40 885-re emelkedett.

Mint írják, augusztus 22-én rekordszámú, 1295 illegális bevándorló kelt át a La Manche csatornán, ami a legmagasabb szám egyetlen napra vonatkozóan a jelenlegi nyilvántartási rendszer 2018-as bevezetése óta. A belügyminisztérium adatai szerint az illegális határátlépések száma az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt: 2021-ben 28 526 embert észleltek, míg 2020-ban 8466-ot, 2019-ben 1843-at, 2018-ban pedig 299-et.

A lap felidézi továbbá, hogy áprilisban az akkori belügyminiszter, Priti Patel olyan megállapodást írt alá Ruandával, amelynek értelmében a csatornán átkelő illegális bevándorlókat visszaküldik az afrikai országba. A megállapodás célja az volt, hogy elrettentse a tengeri úton érkezőket. Ennek jogszerűségét bírósági úton vitatták, a miniszterek és a kampányolók a legfelsőbb bíróság bíráinak döntésére várnak az ügyben. Az aláírás óta 35 617 ember érkezett hajóval a brit szigetekre.

Aki illegálisan lép be az Egyesült Királyságba, nem maradhat itt. Ehelyett őrizetbe veszik, és gyorsan visszaküldik vagy a hazájába, vagy egy biztonságos országba, ahol megvizsgálják a menedékjogi kérelmét” – fogalmazott Rishi Sunak brit miniszterelnök parlamenti felszólalása során. Az Egyesült Királyság kedden közölte, új jogszabályokat tervez bevezetni, melynek célja  a La Manche-csatornán átkelő migránsok maradásának megakadályozása, valamint az illegális migráció visszaszorítása.

A La Manche-csatornán keresztül az Egyesült Királyságba érkező migránsok száma az elmúlt két évben több mint kétszeresére emelkedett. A kormányzati adatok azt mutatják, hogy többségében albán származásúak, akik ezen az útvonalon érkeznek.

A brit miniszterelnök, Rishi Sunak az illegális migráció kezelése érdekében egy új, ötpontos tervezetet jelentett be, amely többek között az albán menedékkérők visszatérésének felgyorsítását, valamint – az ügyintézők számának megduplázásával – a közel 150 ezer elmaradt menedékjogi kérelem elbírálását tervezi a jövő év végéig – számolt be a Reuters hírügynökség.

Drága szállodai ellátás és megoldatlan migrációs válság

A Remix News hírportál októberi cikkében arról írt, hogy a migránsok áradata komoly anyagi terhet ró a brit államra, ugyanis a szociális lakások hiánya miatt a belügyminisztérium naponta 6,8 millió fontot (kb. 3,25 milliárd forint) költ a leendő menedékkérők és afgán polgárok szállodákban való elhelyezésére.

„Aki illegálisan lép be az Egyesült Királyságba, nem maradhat itt. Ehelyett őrizetbe veszik, és gyorsan visszaküldik vagy a hazájába, vagy egy biztonságos országba, ahol megvizsgálják a menedékjogi kérelmét”

– mondta Rishi Sunak parlamenti felszólalása során.

A miniszterelnök kiemelte, egy új egységet is létre fognak hozni, amely a csatornán történő átkeléseket kezeli, továbbá kitért arra is, hogy a jövőben a migránsokat szállodák helyett használaton kívüli üdülőparkokban, volt diákszállásokon és feleslegessé vált katonai telephelyeken tervezik elhelyezni.

Az elkövetkező hónapokban több ezer albán hazatoloncolására is sor kerülhet – idézte a hírügynökség a kormányfő szavait.

Menedékjog, mint jogi kiskapu

Az egymást követő brit kormányok megígérték, hogy megállítják a hajókon érkező migránsokat, ezzel szemben viszont idén mégis rekordszámú, 44 867 migráns kelt át a La Manche-csatornán, hogy az Egyesült Királyságba jusson.

A 2016-os népszavazáson a Brexit mellett voksolók egyik „mozgatórugója” a bevándorlás szintje miatti aggodalom volt. Ezek a szavazók azt szerették volna, hogy Nagy-Britannia „vegye vissza az irányítást” határai felett – emlékeztetett a Reuters.

Annak ellenére, hogy a brit kormány korábban új jogszabályokat léptetett életbe, mely szerint illegális az Egyesült Királyságba való tudatos, engedély nélküli belépés, a migránsok rájöttek, hogyan cselezhetik ki a törvényt. Menedékjogot kérnek, így mentesülhetnek az illegális belépés miatti büntetőeljárás alól, még abban az esetben is, ha kérelmük egyébként hamis állításokon alapul.

A miniszterelnök szerint a közvélemény „joggal lehet dühös”, ugyanis a jelenlegi rendszer igazságtalan azokkal szemben, akik valóban menedékjogot kérnek.

A Remix News hírportál továbbá arra is rámutatott, hogy a csatornákon keresztül illegálisan érkező, menedékjogot kérők többségében biztonságos országokból érkeznek. Az idei évben Albániából például 12 ezer migráns érkezett, akik közül 10 ezer egyedülálló, felnőtt férfi volt.

Illegális migránsok Dover kikötőjébe érkeznek a brit határőrség hajóján 2020. augusztus 12-én. (Fotó: MTI/EPA/Will Oliver)

Újraindulhatnak a ruandai járatok

A brit kormány idén jelentette be, hogy egyéb erőfeszítések mellett a migránsok Ruandába való kitoloncolását tervezi, remélve azt, hogy ez visszatartó erővel hat majd a La Manche-csatornán keresztül érkezőkre.

Az intézkedést szeptember elején emberi jogi csoportok és egy szakszervezet támadta meg a londoni Legfelsőbb Bíróságon. A szervezetek úgy gondolják, hogy a ruandai politika kivitelezhetetlen és etikátlan. Az üggyel kapcsolatban a Reuters szerint várhatóan hétfőn születhet döntés.

Rishi Sunak mindemelett kijelentette, a kormány a Ruandába repülő járatok újraindítását tervezi,

valamint hozzátette, a parlamenttől pedig azt várják, hogy kvótákat határozzon meg arra vonatkozóan, hogy hány ember befogadása lehetséges humanitárius okok mentén.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

origo.hu

Brutális friss képeken az orosz-ukrán háborús pokol

life.hu

Egy ruhadarab, amit SOHA ne viselj repülőn: a légiutas-kísérő elárulja miért

mandiner.hu

Az év betelefonálását élte át az ATV műsorvezetője, nem is bírta nevetés nélkül (VIDEÓ)

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

vg.hu

Soron kívüli üzemanyagár-csökkenésről döntöttek Magyarországon – hétfőtől megint olcsóbb lesz a benzin és a dízel

origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spearst a mentő a luxusszállodából

mindmegette.hu

Az itthon kapható legolcsóbb lisztet, tejet és párizsit vizsgálták, problémát találtak

ripost.hu

Nagy a szomorúság Berki Mazsiéknál: a kislánya elvesztette a kedvencét

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott