Létrehozva: 2023.01.10.

Már a lengyelek is azt mérlegelik, küldjenek-e harckocsikat Ukrajnának

Egyre terebélyesedik az ukrán-orosz háború.

Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel és több miniszterrel arról tanácskozott, hogy Lengyelország megengedheti-e magának több, készleten levő német gyártmányú Leopard 2 harckocsi átadását az ukrán hadseregnek – írja a Sky News.

A lap felidézi, Ukrajna nyugati gyártmányú nehéz harckocsikat kért szomszédjától, ám a lengyelek egyelőre bizonytalanok a témában. Paweł Szrot, a köztársasági elnök kabinetfőnöke elmondta, széles körű megállapodás, valamint a többi, egyező típusú harckocsival rendelkező ország kötelezettségvállalása is kell ahhoz, hogy teljesíteni tudják a kérést. Hozzátette: az ilyen döntések esetében figyelembe kell venni Lengyelország biztonságát is.

A hétvégén Mateusz Morawiecki miniszterelnök azt mondta, hogy ő és a köztársasági elnök is részt vesznek az Ukrajnának szánt harckocsikról folytatott nemzetközi tárgyalásokon.

Németország negyven Marder típusú páncélozott harcjárművet szállít Ukrajnának 2023 első negyedében – közölte a német kormányszóvivő pénteken, egy nappal Olaf Scholz kancellár és Joe Biden amerikai elnök telefonbeszélgetése után.

„Az első negyedévben készen fog állni negyven jármű, és elküldhetjük őket Ukrajnának”, miután az ukrán kezelők nyolchetes kiképzést kapnak – jelentette ki Steffen Hebestreit a kormány szokásos pénteki sajtótájékoztatóján.

Joe Biden és Olaf Sholz csütörtökön jelentette be, hogy gyalogsági harci járműveket küldenek Ukrajnának, hogy támogassák az ukrán csapatokat az orosz erőkkel szemben, de nem közölték sem a számukat, sem a szállítás menetrendjét.

„Eljött az ideje, hogy nyugati technológiájú, védelmi harcjárműveket küldjünk” – mondta Hebestreit.

Hozzátette, hogy a szövetségesek között december közepe óta folytatott intenzív tárgyalások eredményeként született meg ez a döntés, amely minőségi ugrást jelent az Ukrajnát segítő fegyverszállításban.

Az Egyesült Államok a tervek szerint 25 milliméteres gépágyúval, egy 7,62 milliméteres géppuskával és páncéltörő rakétákkal felszerelt, Bradley típusú gyalogsági harcjárműveket, Németország pedig 20 milliméteres löveggel ellátott Marder páncélosokat szállít Kijevnek.

Az európai szövetségesek korábban szovjet gyártmányú harckocsikat szállítottak Kijevnek, de Ukrajna többször kérte, hogy nyugati harceszközökhöz is hozzájusson. Berlin eddig elutasította ezt a kérést, arra hivatkozva, hogy egy ilyen döntést a nyugati szövetségesekkel egyeztetve kell meghozni, és a NATO-nak nem szabad közvetlenül belekeverednie a háborúba.

Németország mindazonáltal már korábban is jelentős katonai segítséget nyújtott Kijevnek:

egyebek között tarackokat, Gepard önjáró légvédelmi ágyúkat és egy IRIS-T föld-levegő rakétarendszert szállított az ukrán hadseregnek, és ez utóbbi fegyverzetből idén további hármat küld.

Szerdán Emmanuel Marcon francia elnök jelentette be, hogy országa AMX-10 RC típusú, francia gyártmányú könnyű harckocsikat szállít Ukrajnának. Kijev a következő szakaszban 120 milliméteres löveggel felszerelt Leopard 2 támadó harckocsikat kér, de Németország eddig ezt elutasította.

„Figyelmesen követjük az ukrajnai helyzet alakulását, és azután hozzuk meg a döntést, partnereinkkel együttműködve” – jelentette ki egy erre vonatkozó kérdésre válaszolva a szóvivő. Parlamenti illetékesek szerint a szövetségesek január közepén egyeztetnek a Kijevnek nyújtandó segítségről.

Olaf Scholz ezután sem lélegezhetett fel, ugyanis döntését követően számos német politikus további lépések megtételét követelte, többek között modern, Leopard harckocsik szállítását is.

A helyzetet fokozva a Politico legújabb cikkében már arról számolt be, hogy Franciaország és Lengyelország is Leopard tankok szállítását várja el Berlintől, így a német vezetés újra lépéskényszerbe került. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a németek ismét engednek-e a rájuk nehezedő nyomásnak, azonban Robert Habeck alkancellár vasárnap már arról beszélt, hogy a fegyverszállítások jelenleg nagy lendületet kaptak, így a továbbiakban nem kizárt, hogy Németország ezután modern tankokkal látja el Ukrajnát.

Míg Franciaország és Lengyelország Leopard 2-es harckocsit szállítását szorgalmazza, az Egyesült Királyság – a lap értesülései szerint – Challenger 2-es típusú járművek átadását fontolgatja Ukrajna számára. Az orosz–ukrán háború közel egy éve tart, mellyel kapcsolatban a nyugati elemzők attól félnek, hogy Moszkva a következő hetekben, hónapokban – az ukrán lőszertartalékok kimerülését kihasználva – egy újabb offenzívát indíthat.

Guy Verhofstadt: Ukrajnának tankokra van szüksége

A Magyarországot és kormányát, valamint a nemzet érdekeiért kiálló politikusokat gyakran kritizáló EP-képviselő, Guy Verhofstadt az elmúlt napokban is a háború további folytatása mellett foglalt állást, számos bejegyzésében követelte a Leopard 2-es tankok Ukrajnába küldését.

Legfrissebb Twitter-bejegyzésében a Poltico cikkére reagálva azt írta:

„Bárcsak lenne egy befolyásos, védelmi háttérrel rendelkező német uniós vezetőnk, aki józanul beszélne Berlinnel. Ukrajnának tankokra van szüksége, nekünk pedig arra, hogy Ukrajna győzzön! Hol van az Európai Unió?!”

A modern harckocsik lökést adnának 

Az olyan modern nyugati harckocsik, mint a Leopard 2, nagy lökést adnának Ukrajna hadseregének, mivel Kijev szövetségesei eddig csak régebbi, szovjet korabeli tankokat küldtek Ukrajna számára.

A lapnak nyilatkozó francia tisztviselő szerint Párizs arra készül, hogy – a január 22-én tartott francia–német csúcstalálkozó, azaz az Élysée-szerződés 60. évfordulójához közeledve – rávegye Berlint a Leopard harckocsik szállítására. Hasonló nyomást gyakorol a német vezetésre Lengyelország is, amely széles körű koalíció létrehozását szorgalmazza a nyugati partnerek között, hogy ezáltal közösen bocsáthassák a Leopard tankokat Ukrajna rendelkezésére.

„Arra bátorítunk más országokat, hogy alakítsanak egy széles koalíciót a modernebb harckocsik, többek között a Leopard harci járművek Ukrajnának történő átadása érdekében”

– fogalmazott hétfőn Pawel Jablonski külügyminiszter-helyettes a lengyel közszolgálati rádióban.

A Cseh Köztársaság összesen 14 Leopard 2A4 harckocsit és egy Bueffel páncélozott mentőjárművet kap ajándékba Németországtól a német kormány körcsereprogramjának keretében, cserébe a cseh hadsereg régebbi tankjainak Ukrajnába történő szállításáért (Fotó: EPA/Vladimir Prycek)

Több ország is Leopard 2-es harckocsival szerelte fel hadseregét

Németország, Spanyolország, Lengyelország, Görögország, Dánia és Finnország is azon országok közé tartozik, amelyek rendelkeznek Leopard 2-vel. A közel 60 tonnás jármű egy 120 milliméteres ágyúval, valamint korszerű védelmi rendszerrel és páncélzattal van felszerelve. Mivel több ország is ezt a típusú tankot használja, ezáltal lehetővé válhatna, hogy a szövetséges országok közösen szervezzék meg a harckocsik és a lőszerek szállítását, továbbá a szükséges karbantartási és szerelési munkálatokat is közösen végezzék.

Az ukránok nagyon akarják a Leopárdokat, mert Európa-szerte sok van belőlük raktáron” – mondta egy francia tisztviselő, aki a Politico szerint ismeri a tankokról folytatott tárgyalások részleteit.

Mivel a Leopárdokat a müncheni székhelyű Krauss-Maffei Wegmann vállalat gyártja, az Ukrajnába történő szállításukhoz a származási ország, azaz Németország engedélye szükséges, ami azt jelenti, hogy a nemzetközi nyomás most Berlinre összpontosul.

Lengyelország csak egy országok között létrejövő koalícióban tudja átadni a Leopárdokat” – nyilatkozta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szombaton újságíróknak, hozzátéve, hogy más országokkal is folynak tárgyalások egy ilyen szövetség kialakításáról. A lengyel kormányfő továbbá hozzátette: „néhány hete Brüsszelben beszéltem erről Olaf Scholz német kancellárral, és úgy gondolom, hogy a következő napokban többet megtudhatunk erről”.

Arra a kérdésre azonban, hogy a partnerek, például Lengyelország követeli-e egy ilyen tankszövetség létrehozását, a német kormányszóvivő hétfőn azt mondta, hogy jelenleg nincs tudomása ilyen kérésről, viszont hangsúlyozta, hogy a helyzetet a német kormány folyamatosan újraértékeli, azáltal hozzák meg a nemzetközileg összehangolt döntéseiket.

Emmanuel Macron tabukat döntöget

A lap által megszólaltatott francia tisztviselő szerint Emmanuel Macron múlt heti bejelentésének célja a harckocsik szállítása terén kialakult patthelyzet megtörése volt, mellyel a német lépést kívánta ösztönözni.

Ukrajna továbbá Leclerc típusú tankok szállítását is kérte Franciaországtól, melyet a francia döntéshozók jelenleg még mérlegelnek. Mindemelett azonban fontos szempont, hogy a Leclerc harckocsikat már nem gyártják, így kérdéses megfelelő karbantartásuk, valamint a pótalkatrészek biztosítása is.

Ennek ellenére Franciaország hajlandó lenne Leclerc járművek bevetésére olyan NATO-szövetségeseknél, amelyek saját Leopard harckocsijuk egy részét Ukrajnába küldik, ezáltal azok pótlása a francia tankokkal valósulna meg

– mutatott rá a tisztviselő.

Jelentősen növelheti az ukrán hadsereg szárazföldi harci képességeit a szerdán bejelentett francia, illetve az egyelőre csak belengetett amerikai páncélos járművek szállítása. Mindez szintlépést jelenthet a fegyverszállításokban. A Nyugat egyre kevésbé foglalkozik azzal, mit szól Moszkva ahhoz, hogy egyre jobban belekeveredik az Ukrajna ellen vívott háborúba. Közben az ukránok továbbra is keveslik a felajánlásokat, és igyekeznek még jobb, még modernebb eszközöket beszerezni az Egyesült Államokból.

Emmanuel Macron elnök szerdán francia fejlesztésű könnyű harckocsikat kígért Ukrajnának. Csütörtökön Joe Biden amerikai elnök újságírói kérdésre válaszolva közölte, az Egyesült Államok is fontolgatja Bradley típusú páncélozott járművek szállítását Kijev részére.

Egy magas rangú amerikai kormányzati tisztviselő szerint Bradley harckocsik is szerepelnek az újabb fegyvercsomagban, amelyet már ezen a héten bejelenthetnek

– értesült a The Washington Post.

Nem bóvlit küldenek a franciák

A francia AMX–10 RC könnyű, kerekeken mozgó harckocsit 1981 óta gyártják, és jelenleg is több mint 240 darab van szolgálatban a francia hadseregnél, igaz, fokozatosan vonják ki őket a forgalomból. A járművet általában veszélyes környezetben felderítő feladatokra, csapatszállításra és tűztámogatásra alkalmazzák. 105 milliméteres lövege elmarad a modern harckocsik szintjétől, ám a járművet rendkívül mozgékonynak és jó manőverezőnek tartják a szakértők.

AMX–10 RC egy 2021-es párizsi felvonuláson (Forrás: Wikipédia)

Szállítását szerda este jelentették be, miután Volodimir Zelenszkij ukrán és Emmanuel Macron francia elnök telefonbeszélgetést folytatott. Egyelőre nem világos, hogy hány ilyen járművet szállít Franciaország Ukrajnába, ezek mikor érkeznek meg, és mikor állhatnak szolgálatba.

A Bradley ott volt az öbölháborúban és az iraki harcokban is

Az Omar Bradley, második világháborús amerikai tábornokról elnevezett, több mint 20 tonnás páncélos harcjármű akár 66 kilométer/órás sebességre is képes. Elsődleges feladata, hogy védett szállítást biztosítson a gyalogsági osztagok számára. A Bradley-ről köztudott, hogy nem tartozik a különösen sebezhető harcjárművek közé, ezért nem könnyű likvidálni, az pedig külön érdekesség, hogy az öbölháborúban eredményesen vette fel a harcot a szovjet gyártmányú, az oroszok által ma is nagy számban használt T–72-es harckocsikkal szemben.

M3 Bradley (Forrás: Wikipédia)

A jármű az 1980-as évek közepe óta az amerikai hadsereg alapvető csapatszállító eszköze a harcmezőkön. Az amerikai hadsereg több ezer ilyen páncélozott járművel van felszerelve, ezek egy részének átengedése jelentősen megnövelhetné az ukrán szárazföldi erők harci képességeket. „A Bradley jelentős előrelépés lenne a jelenlegi ukrán harcjárművekhez képest” – mondta David Perkins nyugalmazott tábornok a Bloombergnek. Perkins szerint a Bradley „több mint egyenrangú” az orosz gyalogsági harcjárművekkel és T–72-es harckocsikkal.

Ismét egy mérföldkő – felkészül Németország?

A vélhetően nemsokára meginduló páncélos járművek szállítása újabb szintlépést jelenthet az Ukrajnának nyújtott fegyverszállításokban. A Nyugat eleddig következetesen elutasította a páncélosokra vonatkozó ukrán kéréseket azzal érvelve, hogy ez logisztikailag túl bonyolult lenne ahhoz, hogy Ukrajnának érdemben hasznos legyen – emlékeztet a Washington Post cikke. De az ilyen fejlett eszközök szállítása azért is problémásnak számított, mert úgy tűnt, a Nyugat nem akarja túlfeszíteni a húrt Oroszországgal. Ez a hozzáállás azonban megváltozott, többek között a HIMARS rakétarendszerek december végén bejelentett szállításával.

Németország esete érdekes. Berlin már többször is kijelentette, nem tudja teljesíteni a Marder gyalogsági harcjárművekre és Leopard 2 harckocsikra vonatkozó ukrán kéréseket. A németek úgy fogalmaztak, nem kívánnak elsőként ilyen fegyvereket biztosítani Kijevnek. Lehet, hogy a legújabb bejelentések hatására újragondolják majd korábbi álláspontjukat?

Az ukránok örülnek, de ennél is sokkal többet akarnak

Szerdán az ukrán néphez intézett esti beszédében Zelenszkij megköszönte Macronnak a segítséget, egyúttal kijelentette,

„nincs észszerű oka annak, hogy Ukrajna még nem kapott nyugati típusú harckocsikat”, utalva arra, hogy a mostani bejelentések sem érintették az ukránok által régóta vágyott, rendkívül komoly erőt képviselő amerikai Abrams vagy német Leopard lánctalpasokat.

Hozzátette: „pontosan ebben az évben kell véget vetnünk az orosz agressziónak, és nem szabad elhalasztanunk egyetlen olyan védelmi képesség erősítését sem, amely felgyorsíthatja a terrorista állam legyőzését. A modern nyugati páncélozott járművek, harckocsik csak az egyik ilyen kulcsfontosságú képességet jelent.

A France 24 idézi Shashank Joshi, a The Economist szerkesztőjének szavait, aki azt mondta, Ukrajna minél hamarabb nagyszabású offenzívát akar indítani, és ehhez több, nagy létszámú, mozgékony páncélos hadosztályra van szüksége. A lap szerint az ukránok tehát nyíltan beszélnek arról, hogy több páncélozott járműre van szükségük.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója decemberben Karácsonyi kívánságlistám címmel tett közzé bejegyzést a Twitteren, melyben azt írta, a(z azóta megkapott) Patriot rakétarendszer mellett szintén amerikai ATACM nagy hatótávolságú rakétákra, valamint Abrams, Leopard és Marder harckocsikra van szüksége Ukrajnának.

Szintén a Twitteren szorgalmazta a Leopard tankok Ukrajnába szállítását Guy Verhofstadt, a Renew Europe európai parlamenti frakció EP-képviselője. Szerinte a tegnapi bejelentések után most már nincs hová bújnia a német kormánynak.

Az amerikaiak hajlandók csúcsharckocsit küldeni, de csak nagyon sok pénzért

Legkomolyabb technikájukat, úgy tűnik, az amerikaiak sem adják ingyen. A lengyel védelmi miniszter szerda délelőtt jelentette be, hogy 1,4 milliárd dolláros szerződést írt alá az Abrams harckocsik második részletének, 116 darab M1A1 Abrams típusú tanknak a megvásárlásáról. Varsó ezzel egyébként több mint 300 szovjet szovjet T–72-es harckocsit vált majd le, amelyek jelentős részét tavaly nyáron adtak át Ukrajnának. Lengyelország az első európai ország, mely Abrams harckocsikat kapott az Egyesült Államoktól, ezeket Washington 2025 és 2026 folyamán szállítja le Varsónak.

Az alábbi látványos videón a Bradley páncélozott jármű és az Abrams harckocsi látható akció közben:

 

 

 

origo.hu

Itt a NATO-vezér döbbenetes kijelentése: ez a sors vár Ukrajnára

ripost.hu

Hideg zuhany: eltiltották a magyar sportolót, nem indulhat a párizsi olimpián

metropol.hu

Meghan és Harry foghatja a fejét, súlyos ítélet született Amerikában

hirtv.hu

Rettegésben tartják az olasz nagyvárosokban élőket a fiatalokból álló bandák

ripost.hu

Erre a 3 csillagjegyre idén felejthetetlen nyaralás vár

magyarnemzet.hu

Kiderült Koncz Zsuzsa titka, ezért lett ő „európai hazafi"

ripost.hu

Szakított a Házasság első látásra sztárpárja

mindmegette.hu

Az air fryerek egészségügyi mellékhatásai, amikről senki nem beszél

ripost.hu

Kőkemény IQ-teszt: kiemelkedő az intelligenciád, ha ezt megfejted

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Ezt a három csillagjegyet nagy szerencse éri, míg a Nap és az Uránusz együtt áll

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Tűzzel játszik a Nyugat: felmerült az ukrajnai repüléstilalmi zóna bevezetése

POLITIK

Szóltak az oroszok: a NATO fellépése Ukrajnában nukleáris háborúhoz vezethet

POLITIK

Európa bölcsen tenné, ha átvenné a magyar stratégiát

POLITIK

Orbán Viktor: Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

POLITIK

Egy politikus nevével is visszaélt Magyar Péter munkatársa

POLITIK

Ma a legnagyobb veszélyt a háború jelenti.