Létrehozva: 2023.01.12.

A lengyelek egy harckocsizászlóaljjal támogatnák Ukrajnát Leopardokkal

Mi mondanak erről a németek?

Németország nem akadályozhat más országokat az orosz támadás ellen védekező Ukrajna támogatásában - jelentette ki a német alkancellár csütörtökön azzal a lengyel javaslattal kapcsolatban, hogy nyugati államok közösen német gyártású Leopard harcjárművekkel is erősítsék Ukrajna haderejét.

Robert Habeck berlini tájékoztatóján a varsói vezetés szerdán ismertetett javaslatáról kérdésre válaszolva kiemelte, hogy "Németország nem állhat az Ukrajna támogatásáról döntő országok útjába, függetlenül attól, hogy Németország milyen döntést hoz".

Hozzátette: Berlin továbbra is a partnereivel együtt határoz arról, hogy miként járul hozzá Ukrajna katonai képességeinek erősítéséhez.

Német hírportálok a Zöldek politikusának nyilatkozatát értelmezve kiemelik, hogy a lengyel kormány a nemzetközi összefogás keretében egy harckocsizászlóalj - egy 14 járműből álló egység - erejéig támogatná Ukrajnát Leopardokkal, amihez a hadiipari exportról szóló jogszabályok alapján feltétlenül szükséges a német kormány hozzájárulása. A harcjárműveket ugyanis eredetileg a lengyel hadseregnek szállították, és minden egyéb felhasználáshoz szükséges Berlin engedélye.

Olaf Scholz kancellár még nem nyilatkozott a lengyel elképzelésről. Legutóbb hétfőn - Berlinben, pártja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) helyi, tartományi szervezetének egy kampányrendezvényén - beszélt nyilvánosan Ukrajna katonai támogatásáról, megerősítve kormánya eddigi irányvonalát, miszerint nem lehet "német külön út" és el kell kerülni a NATO és Oroszország közvetlen összeütközését, amiből az következik, hogy minden lépést egyeztetni kell a NATO-partnerekkel, mindenekelőtt az Egyesült Államokkal.

Rámutatott, hogy a Marder típusú harcjárművek szállításáról is Washingtonnal együtt határoztak, és a közös döntés révén Ukrajna nem csupán a német hadsereg (Bundeswehr) készletéből kap modern nyugati péncélozott harcjárművekkel, hanem az amerikai hadsereg állományából is, Bradley típusúkat.

Németország a tervek szerint 40 Mardert ad át Ukrajnának, még az első negyedévben, használatukra Németországban képeznek ki ukrán katonákat. A kiképzés két hónapig tart majd.

Németország eddig is jelentős katonai segítséget nyújtott Ukrajnának, szállított a többi között Gepard önjáró légvédelmi ágyúkat, és a német hadiipar legkorszerűbb termékével, a Bundeswehrnél még be sem vezetett IRIS-T föld-levegő rakétarendszerrel is segíti a védekezést az orosz támadás ellen.

A segítség összehangolásának folyamatában a következő nagyobb szabású esemény január 20-án lehet, amikor miniszteri szintű tanácskozást tart az Ukrajna önvédelmét szolgáló nemzetközi kapcsolattartó csoport (Ukraine Defense Contact Group) a németországi Ramsteinnél működő amerikai légitámaszponton.

Valerij Geraszimov vezérkari főnököt nevezte ki az Ukrajnában harcoló orosz egyesített haderőcsoport parancsnokává szerdán Szergej Sojgu védelmi miniszter.

A moszkvai katonai tárca közleménye szerint Geraszimov helyettese Szergej Szurovikin, a légierő parancsnoka – az ukrajnai „különleges hadművelet” eddigi irányítója –, valamint Oleg Szaljukov, a szárazföldi erők parancsnoka és Alekszej Kim, a vezérkari főnök helyettese lett.

Gerasimov

Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök

Fotó: Sputnik/AFP/Sergey Fadeichev

A hivatalos indoklás szerint a „különleges hadművelet” parancsnoki szintjének emelése az elvégzendő feladatok körének bővülésével függ össze.

Ezenkívül szorosabb együttműködést kell létrehozni a haderőnemek között, valamint javítani kell a támogatás minden típusának minőségét és a haderőcsoportok irányításának hatékonyságát is.

Oroszország tavaly február 24-én indított háborút Ukrajna ellen. Szurovikin személyében Sojgu októberben nevezett ki egyszemélyi parancsnokot az orosz harcoló alakulatok élére.

Bővülni fog 2023-ban az orosz hadsereg modern csapásmérő képességeinek arzenálja, felszerelése a legmagasabb szívonalú lesz, a csapatok irányítási rendszerét pedig mesterséges intelligencia-technológiák alkalmazásával fejlesztik – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a tárca keddi vezetői tanácskozásán.

 „Javítanunk kell az irányítás és kommunikáció rendszerén. Ennek érdekében aktívan fogjuk alkalmazni a mesterséges intelligencia-technológiákat” – hangoztatta Sojgu a telekonferencián.

Elmondta, hogy a védelmi minisztérium idén a légi- és űrerők - egyebek között a vadászgépek, bombázók és drónok – harci képességeinek javítását, valamint a nukleáris triád fejlesztését is tervezi.

„A legelső terveink között szerepel a modern csapásmérő képességek arzenáljának bővítése. Ugyanilyen fontos feladat a személyi állomány felszerelésének és taktikai apparátusának mielőbbi korszerűsítése a legmagasabb szintre. Mindennek, amire egy katonának szüksége van, modernnek, kényelmesnek és megbízhatónak kell lennie” – mondta.

Szergej Sojgu a katonai sorozóirodák munkájának, valamint a polgári és területvédelem rendszerének digitalizálását is beharangozta.

„Folyamatosan elemeznünk és rendszereznünk kell csapataink ukrajnai és szíriai akcióinak tapasztalatait, és fel kell használnunk azokat a személyzeti képzési programok és a katonai felszerelésekkel kapcsolatos tervek kidolgozásához. A csapataink által szerzett tapasztalatoknak kell képezniük  a harci kiképzés feljavításának alapját” – mondta a miniszter.

A védelmi tárcára hivatkozó keddi orosz sajtójelentések szerint Alekszandr Lapin vezérezredes veszi át az orosz szárazföldi erők vezérkarának irányítását.

Az 58 éves, Szíriában harci tapasztalatokat szerzett Lapin 2017-től a központi orosz katonai körzet, majd a háború kezdetétől október végéig az ukrajnai „különleges hadműveletben” részt vevő orosz egységek központi hadarejének parancsnoka volt. A Lisicsanszkért folytatott harcokért július 4-én megkapta az Oroszország Hőse címet, ám Ramzan Kadirov októberben élesen bírálta a tábornokot, őt hibáztatva az akkori orosz harctéri kudarcokért.

Átvették az ellenőrzést a donyecki régióban található Szoledar város egész területe felett a Wagner orosz zsoldoscsoport egységei, a központban még harcok folynak – közölte Jevgenyij Prigozsin, a csoport alapítója szerdára virradóra cégének, a Konkordnak a VKontaktye közösségi médiaszolgáltatónál vezetett oldalán.

Zelenszkij cáfolta, hogy az orosz katonák már bent lennének Szoledarban

 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök cáfolta szerdán azt az orosz állítást, amely szerint az orosz katonák már benyomultak volna a Donyeck megyei Szoledar városába.

Erről az államfő esti videoüzenetében beszélt. Szavai szerint a „terrorista állam”, Oroszország és „propagandistái” azt a látszatot igyekeznek kelteni, mintha Szoledar egy része már az ellenőrzésük alatt lenne. Ezt szerinte Moszkva azért teszi, hogy Oroszország lakosai támogassák a mozgósítást és reményt adjon azoknak, akik az agresszió mellett állnak. Leszögezte, hogy a harcok folytatódnak, az ukrán erők tartják magukat Donyeck irányában.

„A Wagner katonai magánvállalat egységei átvették az ellenőrzést Szoledar teljes területe felett. A város központjában katlan alakult ki, amelyben utcai harcok folynak” – hangzott a közlemény.

Prigozsin az ukrán foglyok számáról szerdára ígért bejelentést. Leszögezte, hogy a Wagner harcosain kívül más egység nem vett részt Szoledar ostromában.

A RIA Novosztyi hírügynökség képeket közölt annak alátámasztására, hogy a Wagner fegyveresei elfoglalták a város sóbányáit. Az egyik felvételen maga Prigozsin is látható.

Korábban, kedd éjjel Gyenisz Pusilin, az Ukrajnától elcsatolt Donyecki Népköztársaság megbízott vezetője a Pervij Kanal orosz állami tévécsatornán azt mondta, hogy az orosz erők ellenőrzésük alá vonták Szoledar központját. Hozzátette, hogy az ukrán erők súlyos veszteségeket szenvednek a városért folytatott harcban, de továbbra is ellenállnak.

Az orosz hatóságok hétfőn tettek bejelentést a Szoledar melletti Bahmutszke község „felszabadításáról”. Szoledar stratégiai fontosságú Kijev számára, a város az Artemivszk (Bakhmut) – Sziverszk védelmi vonal középpontjában áll.

Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője szerdán a Telegram-csatornáján közölte, hogy az ukrajnai „különleges hadműveletben” eddig 21 ezer csecsen harcos vett részt, akik közül jelenleg több mint 9 ezer található a harci érintkezés vonalánál. Kadirov szerint az észak-kaukázusi köztársaság „jelentősen hozzájárul Oroszország győzelméhez a NATO- és a banderista agresszorok felett”.

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy az orosz agresszió csak akkor „apad le, ha az orosz ambícióknak nem lesz más alternatívája, mint a veszteség”.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve kijelentette, hogy Szoledart légideszant alakulatok vették blokád alá északról és délről, a légierő a városban lévő ukrán erődítményeket bombázza, a központban pedig rohamosztagok harcolnak.

Prigozsin és a Wagner tagjai a szoledari sóbányában

Prigozsin és a Wagner tagjai a szoledari sóbányában

Fotó: Telegram/Prigozsin Sajtószolgálata

Kijev: Folytatódnak a harcok Szoledar ellenőrzéséért

Az orosz erők a Donyeck megyei Bahmut irányában megpróbálják átvenni az ellenőrzést az ukrán hadsereg utánpótlási útvonalain és elfoglalni Szoledar városát, a harcok folytatódnak - írta szerda esti helyzetjelentésében az ukrán vezérkar.

"Az ellenség fő erőfeszítései Donyeck megye teljes elfoglalására tett kísérletekre összpontosulnak, támadó hadműveleteket hajtanak végre Bahmut irányában. Az orosz erők igyekeznek átvenni az ellenőrzést Szoledar városa és egységeink utánpótlási útvonalai felett, súlyos veszteségeket szenvednek, a harcok folytatódnak" - áll a jelentésben.

Az ukrán vezérkar ehhez még hozzátette, hogy az orosz csapatok sikertelen támadóműveleteket hajtanak végre a Donyeck megyei Avgyijivka irányában. A Harkiv megyei Kupjanszk és a Mikolajiv megyei Novopavliszke térségében az orosz hadsereg igyekszik javítani taktikai pozícióin, a donyecki régióban lévő Limannál, valamint Zaporizzjánál és Herszonnál pedig védekezik.

A jelentés szerint a nap folyamán az orosz erők két rakéta- és 22 légicsapást indítottak, továbbá 18 támadást hajtottak végre rakéta-sorozatvetőkkel. Ukrajna-szerte továbbra is fennáll a kritikus infrastruktúra elleni légi- és rakétacsapások veszélye - fűzte hozzá a vezérkar.

Az ukrán légierő szerdán 13 csapást mért az orosz hadi gócpontok ellen, és három támadást ellenséges légvédelmi rakétarendszerek állásaira. Lelőttek egy orosz Ka-52-es helikoptert és két felderítő drónt. Az ukrán rakéta- és tüzérségi egységek egy ellenséges parancsnoki állásra, négy élőerő- és haditechnikai koncentrációs területre, valamint három lőszerraktárra mértek csapást - írta jelentésében a vezérkar.

A következő hónapok nagyon fontosak lesznek az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban, mindkét fél döntő csatára készül – jelentette ki Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi tanács (RNBO) titkára egy csütörtöki tévéműsorban.

A következő két-három hónap nagyon fontos és szinte döntő lesz ebben az ütközetben, amelyre mi, és ellenségünk, az agresszor is készülünk” – fogalmazott a tisztségviselő. Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint ezt Danyilov azzal összefüggésben mondta, hogy Szergej Szurovikint az orosz légierő atyjának nevezett Valerij Geraszimov váltotta az ukrajnai orosz erők parancsnoki posztján.

Olekszij Hromov dandártábornok, az ukrán hadsereg műveleti főigazgatóságának helyettes főnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján Geraszimov kinevezése kapcsán úgy vélekedett, hogy a megszálló csapatok vezetésében a gyakori személycserék az orosz csapatok irányításának problémáit jelzik.

Azt figyelhetjük meg, hogy a megszálló ország fegyveres erőinek vezetésében rendszeresen történnek személyi változások. Ha minden rendben lenne, akkor nem lennének ilyen gyakoriságú személycserék. A közelmúltban bekövetkezett személyi változások azt jelzik, hogy soraikban össze kell vonni a csapatok irányítását. Nem minden sikerül úgy, ahogy ők szeretnék” – fejtette ki véleményét Hromov.

A katonai vezető elmondta: az ukrán fegyveres erők vezérkara arra számít, hogy a közeljövőben az orosz csapatok igyekeznek elfoglalni a donyecki régió teljes területét, majd ezt követően a zaporizzsjai régióban folytatják az előrenyomulást.

Szavai szerint a vezérkar azt is előrevetíti, hogy az orosz erők változatlanul indítanak rakéta- és légicsapásokat Ukrajna-szerte a létfontosságú infrastrukturális létesítmények ellen. Hozzátette, hogy Ukrajna elfoglalására vonatkozó tervei megvalósítása érdekében Oroszország nagyszabású intézkedéseket jelentett be a fegyveres erők megreformálására, egyebek mellett a teljes létszám 1,5 millióra való növelését és legalább 20 új hadosztály felállítását.

A vezérkar úgy véli, hogy az Oroszországi Föderáció legutóbbi lépései a Kreml azon szándékáról tanúskodnak, hogy hosszú távú konfrontációra és nagyszabású harci cselekményekre készül. Az ellenség fő célja hazánk teljes területének elfoglalása és Ukrajna államiságának megsemmisítése” – foglalta össze a dandártábornok.

Hromov szerint helytelen latolgatni, hogy a donyecki régióban lévő Szoledar városának – amelyért véres csaták zajlanak – hány százalékát ellenőrzik jelenleg az ukrán, és hány százalékát az orosz erők. „Szoledarral kapcsolatban: heves csaták dúlnak, kissé helytelen százalékosan megbecsülni, hogy a város mekkora részét ellenőrizzük mi, és mekkorát igyekszik ellenőrizni az ellenség. Folynak a harcok, amelyek hevesek. Egyelőre ennyi” – fogalmazott a katonai vezető.

Az ukrán különleges erők parancsnoksága csütörtökön közölte, hogy a Szoledarért vívott harcokban több mint száz orosz katona halt meg, az ukrán erők tüzérséget és Tocska-U taktikai rakétarendszert alkalmaztak a támadó orosz csapatok ellen.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elszabadult makákók miatt új rendőri egységet hoztak létre Thaiföldön

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Csoda szép virágok nyílnak a Bükkben

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat