Létrehozva: 2023.01.13.

„A bizottság döntése korlátozza a tudományos élet szabadságát”

Navracsics Tibor levele.

Levélben fordult Johannes Hahn és Mariya Gabriel uniós biztosokhoz a területfejlesztési miniszter az Erasmus-ügy miatt. Navracsics Tibor szerint az egész európai közösségnek kárt okoznak, ha kizárják Magyarországot az Erasmus+ és a Horizont Európa programokból.

A bizottság lépései sértik az Alapjogi charta 13. cikkét azzal, hogy programokat, kutatásokat és képzéseket lehetetlenítenek el, illetve intézményeket és tudományos munkatársakat érintenek hátrányosan. A bizottság döntése évtizedes nemzetközi szakmai együttműkdödéseket rombol le, és korlátozza a tudományos élet szabadságát 

– olvasható abban a levélben, amelyet Navracsics Tibor küldött Johannes Hahn és Mariya Gabriel uniós biztosoknak a mai napon. A lapunk birtokába került dokumentumban az uniós források felhasználásáért is felelős tárca nélküli miniszter azt írta: „Az Erasmus+ és a Horizont Európa programok nagyban járulnak hozzá a részt vevő hallgatók, oktatók és kutatók európai identitástudatának megerősödéséhez és személyes európai integrációjukhoz.”

Ennek ellehetetlenítése nemcsak a programból kimaradó magyar embereknek, hanem az egész európai közösségnek okoz visszafordíthatatlan károkat – tette hozzá a miniszter. 

Navracsics Tibor megjegyezte: őszinte megdöbbenéssel tapasztalta, hogy az uniós programokban közreműködő magyarországi szervekhez méltánytalan és megalapozatlan tartalmú levelek érkeztek.

A miniszter szerint a programokból való kizárásról döntő iroda a tanácsi határozatot annak szövegén túlmutatóan értelmezi. Navracsics nézőpontja szerint a végrehajtási határozat nem tiltja a pályázást a két fent említett programba.

„A hallgatói és oktatói sérelmek megelőzéséért tisztelettel kérem, hogy sürgősen tisztázzuk a félreértéseket annak érdekében, hogy a jövőben ne születhessenek az európai uniós intézmények részéről megalapozatlan és jogsértő döntések, valamint a már elfogadott és hatályba lépett intézkedéseket késedelem nélkül módosítsák” – kérte a biztosoktól a miniszter. 

Navracsics Tibor felsorolta azokat az eredményeket is, melyek a modellváltás sikereit igazolják. Mint írta, a nemzetközi hivatkozások száma a modellváltó intézmények esetén 18 százalékkal növekedett 2020-hoz viszonyítva. A felsőoktatásba 2020 óta egyre több diák nyer felvételt, holott az érettségizők száma állandó. A külföldi hallgatók létszáma 2013-hoz képest 65 százalékkal emelkedett, negyvenezer fővel nőtt a számuk, a felsőoktatás magyar állami támogatása pedig 2022-ben és 2023-ban is a 2020. évi működés duplájára emelkedett. 

Ezeket a tényeket egyébként a tegnapi Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is ismertette. Orbán Viktor miniszterelnök a ma reggeli rádióinterjújában azt mondta az ügyről: 

Magyarországnak nemzeti érdeke, hogy okos diákjai legyenek, nem fogunk lemondani erről a lehetőségről, a kormány kifizeti az ösztöndíjakat a magyar költségvetés terhére, hogyha nem sikerül rendezni a nézeteltérést. 

A kormányfő szerint felmerül a kérdés, hogy miféle emberek a brüsszeli döntéshozók, hiszen micsoda dolog, hogy valaki bosszút áll a másik ember gyerekén, a magyar fiatalokon amiatt, mert a kormány és a bizottság között viták vannak.

– Az áll az ügy mögött, hogy Nyugat-Európában kormányváltást akartak, úgy gondolják, a migránsokat is be kell engedni, mi azonban védekezünk ez ellen, hiába akarnak beszorítani minket – fejtette ki. Hozzátette: – Van egy elgondolásuk arról, hogyan kell nevelni a gyerekeket, és azt gondolják, hogy a civil társadalmi mozgalmaknak szerepet kell játszania a gyermekek nevelésében.

– Minden konfliktus, ami fennáll, ebben az összefüggésben értelmezendő – jelentette ki Orbán Viktor.

Ha nem vezetnek eredményre az Erasmus-ösztöndíjjal kapcsolatos tárgyalások az Európai Unióval, akkor a kormány kifizeti az ösztöndíjak költségét - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Gulyás Gergely elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek nevezte azt, ami ebben az ügyben történik, megjegyezve, hosszan lehetne sorolni azokat a nyugat-európai egyetemeket, ahol aktív politikusok ülnek a kuratóriumokban, a fenntartó testületekben.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: A kormány idei első, szerdai ülésén az aktuális ügyeket tekintette át, többek között az Erasmus kapcsán. A kormány álláspontja szerinte elfogadhatatlan és tűrhetetlen, amit az Európai Bizottság Magyarországgal művel, főleg annak fényében, hogy a Brüsszellel történt megállapodás során a szükséges összeférhetetlenségi szabályokat meghozták, sőt, a magyar kormány szigorúbb szabályozásra is hajlandó lett volna.

A mostani Erasmus ösztöndíjakat a kormány kifizeti, tehát az idei évre a kormány biztosítja a forrásokat, amennyiben a jövő évi Erasmus-programmal kapcsolatban problémák lesznek, akkor a kormány annak összegét megelőlegezi. Ha az ügynek addigra nem lenne megoldása, amit a kormány nehezen elképzelhetőnek tart, akkor Magyarország az Európai Unió Bíróságán fog pert indítani.

Gulyás Gergely: Erasmus-ügyben végső esetben az uniós bírósághoz fordul majd a kormány - a képre kattintva galéria nyílik!

FOTÓ: CSUDAI SÁNDOR - ORIGO

A miniszter rámutatott: A nemzetközi adatbázisok szerint a modellváltó egyetemek egy év alatt összesítve 18 százalékkal növekedett a tudományos közlemények száma, a teljes publikációs teljesítmény 13,6 százalékkal, a nemzetközi adatbázisokban indexált közlemények száma pedig 16,7 százalékkal nőtt.

Tavaly az érettségiző magyar diákok száma nem nőtt 2020-hoz képest, ennek ellenére 2021-ben 9, 2022-ben további 7,5 százalékkal nőtt a felsőoktatásba felvett hallgatók száma. A tudományos teljesítmény láthatóan nőtt és a jelentkezési arány is növekedett.

A külföldi hallgatók létszáma 2013-hoz képest 65 százalékkal emelkedett, körülbelül 40 ezer külföldi hallgató tanul ma Magyarországon, és a járvány óta is növekedett a jelentkezések száma, többségében a modellváltó intézményekbe.

A felsőoktatási intézmények finanszírozása 2023-ra a 2020-as évhez képest duplájára emelkedett.A Magyarországgal szembeni vádak alaptalanok, a tanszabadság nem sérült és minden szabályt a bizottsággal egyeztetve fogadtunk el. A kormány reméli, hogy az ügyet gyorsan és békésen rendezni tudják, ellenkező esetben bíróságra viszi az ügyet.

Már a látszatra sem ad a soha nem látott korrupciós botrányba keveredő brüsszeli bürokratikus vezetés, amikor teljesen mondvacsinált okok miatt  fel akarják függeszteni az alapítványi tulajdonban lévő egyetemek esetében az Erasmus-programot. Az újabb támadás mögött az áll, hogy Brüsszel továbbra sem akar egyetlen eurót sem fizetni Magyarországnak, a magyarok pénzét Ukrajnának akarják adni. Ezért hibába teljesít minden pontot a megállapodásokból Magyarország, újabb és újabb kamu feltételeket találnak ki. 

Hankó Balázs, felsőoktatásért felelős államtitkár pedig arról beszélt, hogy a jelenleg futó és 2023-ban az egyetemek által pályáztatott felsőoktatási hallgatói, oktatói csereprogramokat nem érinti az Európai Bizottság tavaly év végi döntése, vagyis az Erasmus+ programok idén is megvalósulhatnak. A kormány a márciusi határidőig folyamatosan egyeztet a felsőoktatást érintő források további zavartalan biztosításáról – hangsúlyozta.

 Mindent jogszabályt megsértett Brüsszel

Az újabb brüsszeli támadással kapcsolatban Fricz Tamás azt mondta, hogy azért is felháborító ez a döntés, mert az oktatás és kultúra és annak intézményi megszervezése tagállami hatáskör. Az Alapjogokért Központ elemzője szerint ez a döntés szembemegy az alapszerződésekkel, ráadásulaz éj leple alatt született. 

Fricz szerint 22 ezer fiatalt érintett ez a döntés. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy az alapítványi koratóriumoka az uniónak semmilyen beleszólási joga nincs. 

 

Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője szerint a bizottság kifogása a Különvélemény című filmet idézi, amikor már a gondolkodást is büntetik. A szakember arra is emlékeztetett, hogy vajon, hogyan reagálna az Európai Bizottság arra, ha a kormány egyetlen forintot sem biztosítana az ELTE jogi karának, mivel még mindig ott taníthat Fleck Zoltán, aki gyakorlatilag nyílt lázadásra biztatott. Maffiamódszernek nevezte Ifj. Lomnici Zoltán a bizottság eljárását, és feltette azt a kérdést, hogy vajon, ha baloldali politikusok ülnének az érintett kuratóriumokban, akkor is felfüggesztenék az Erasmus-programot?  

 

Korrupciógyanús ügyek von der Leyen körül is

A bizottság mostani döntése abból a szempontból is nevetséges, hogy máig nem tisztázta a bizottság elnöke a koronavírus-elleni vakcinák beszerzésének a körülményeit. Ursula von der Leyen még 2021 márciusában folytatott előzetes tárgyalásokat a Pfizer főnökével, Albert Bourlával. Kiderült az is, hogy gyakran SMS-ben folytattak megbeszéléseket a vakcinabeszerzésekről. Ezek az SMS-ek viszont rejtélyes módon "eltűntek" az Európai Bizottság elnökének telefonjából - legalábbis nem hajlandó kiadni őket.

Von der Leyen telefonos egyeztetéseit követően a Bizottság meg is állapodott a BioNTech/Pfizer által gyártott koronavírus elleni vakcina 1,8 milliárd adagjának szállításáról.AZ EB ELNÖKE TEHÁT EGY 35 MILLIÁRD EURÓS ÜGYLETET KÖTÖTT MEG ÚGY, HOGY ERRŐL A KÖZVÉLEMÉNY GYAKORLATILAG SEMMIT SEM TUD, AZ EGYEZTETÉSEK PEDIG TELEFONON KÜLDÖTT ÜZENETEKBEN, VAGY ÉPPEN NÉGYSZEMKÖZT TÖRTÉNTEK.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke továbbra sem adott magyarázatot a körülötte kirobbant korrupciógyanús ügyekre

FORRÁS: MTI/EPA/REUTERS POOL/FRANCOIS LENOIR

További aggályokat jelent az is, hogy Ursula von der Leyen férje, Heiko von der Leyen 2020 decembere óta a sejt- és génterápiákra szakosodott Orgenesis amerikai biofarmakon cég orvosi igazgatója, amely szoros kapcsolatban áll a Pfizer/Biontech vállalatokkal, többek között együtt végzik a hírvivő RNS-en alapuló genetikai terápiák fejlesztését.

Az is gyanús, hogy az Orgenesis nevű vállalat bevételei akkor kezdtek el megugrani, amikor Heiko von der Leyen 2020 decemberben váratlanul orvos-igazgató lett. Ezt követően nem csak a megrendelések száma kezdett növekedni, hanem bőséges érkeztek uniós, illetve uniós tagállami források.

A FENTEBB BEMUTATOTT BRÜSSZELI KORRUPCIÓGYANÚS MACHINÁCIÓK IS AZT MUTATJÁK, HOGY EGYSZERŰBB EGY MAGYARORSZÁGOT TÁMADÓ LÉPÉSSEL ELTERELNI A FIGYELMET, MINT VALÓS MAGYARÁZATOT ADNI A GYANÚS BRÜSSZELI ÜGYLETEKRE AZ ÉRINTETTEK RÉSZÉRŐL.

 


 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

life.hu

Anyatulajdonságok, amelyek minden munkáltatónak csak hasznára válhatnak

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

vg.hu

Megvan, mit kell venni, ha valaki értékálló autót akar

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

travelo.hu

Ezek Magyarország legszebb, mesebeli főúri kastélyai

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél