Létrehozva: 2022.12.23.

Vizsgálati fogságban karácsonyozik az Európai Parlament volt szocialista alelnöke

Egy bőröndnyi pénz lett a veszte.

Letartóztatásban tölti a karácsonyt Eva Kaili, a brüsszeli korrupciós botrány kulcsfigurája. A belga hatóságok ugyanis közölték, hogy az egykori szocialista EP-alelnök előzetes letartóztatását egy hónappal meghosszabbították. Közben a brüsszeli sajtó újabb, a botrányba belekeveredő szereplő nevét közölte. Az illető nem más, mint a szocialista frakció egyik tanácsadója. A Politico című lap azt írja, hogy a lavinaként növekvő botrány legmélyén az európai baloldal áll.

Eva Kaili letartóztatásban tölti a karácsonyt a belga hatóságok sajtóközleménye szerint – számolt be az M1 Híradó című műsora. A brüsszeli hatóságok közleménye a Politico ban jelent meg. Mint kiderült,

 

a volt szocialista alelnök letartóztatását csütörtökön egy újabb hónappal hosszabbították meg, miután a belga bíróság meghallgatta Eva Kailit. Bár a Politico információi szerint a görög politikus ismét ártatlannak vallotta magát, a brüsszeli székhelyű hatóság elutasította, hogy a vizsgálat lezárultáig nyomkövetővel hazaengedjék.

A Híradó emlékeztetett, Eva Kaili két hete van vizsgálati fogságban, mert a gyanú szerint egy másik korábbi európai parlamenti képviselővel, valamint egy parlamenti asszisztenssel és egy NGO vezetőjével együtt pénzt és értékes ajándékokat fogadott el Katartól, cserébe pedig az öböl-menti államnak kedvező döntésekért lobbizott az Európai Parlamentben. A belga rendőrség eddigi közlése alapján több mint 1,5 millió eurót (kb. 600 millió forint) foglaltak le a házkutatások során, a korrupt politikusok és tanácsadók névsora pedig nem ér véget az előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottaknál.

A Politico pénteken újabb nevet közölt. A lap belső forrásokra hivatkozva azt írta: csütörtökön a szocialista frakció egy másik tanácsadóját, Eldar Mamedovot is felfüggesztették, mert a képviselőcsoporton belüli vizsgálat során kiderült, hogy tudott a korrupciós ügyeletekről.

A lett tanácsadó több mint egy évtizede segítette az Európai Parlament külügyi bizottsgának szocialista politikusait kifejezetten a közel-keleti ügyekre szakosodva, de Mamedov profilja péntekre a szocialista frakció hivatalos weboldaláról is eltűnt.

Eldar Mamedov korábban maga is nyilvánosan hangot adott Katar-párti véleményének. Számos véleménycikkben bírálta például a Katar riválisának tekintett Szaúd-Arábiát. Az egyik ilyenben a korrupciós botrányban érintett két belga szocialista képviselő, Maria Arena és Marc Tarabella mellett állt ki, mert szerinte a politikusok jogosan követelték, hogy az EU bojkottálja a G20-as vezetők 2020-as szaúd-arábiai találkozóját. A brüsszeli korrupciós botrányban mostanra legalább hatvan uniós politikus, tanácsadó és diplomata érintettsége merült fel.

A Politico megjegyzi: a lavinaként növekvő botrány legmélyén az európai baloldal áll.

– A botrány kiszivárgása mögött belső brüsszeli harc állhat – erről a Századvég politikai elemzések központjának igazgatója beszélt a Kossuth Rádióban. Kisszely Zoltán szerint az Európai Bizottság és az Európai parlament folyamatos versenyben van azért: melyik intézménynek legyen nagyobb a befolyása.

Mint az elemző rámutatott, az Európai Parlament sakkban tartotta az Európai Bizottságot, bizalmatlansági indítvánnyal fenyegették Ursula von der Leyent, aki meg a Pfizer vakcinabeszerzési botrányban került erős korrupciógyanú alá.

A bizottság elnöke ugyanis sms-ben egyeztetett a Pfizer cégvezetőjével a vakcinabeszerzésről, és indokolatlanul nagy mennyiséget rendelt az amerikai gyártótól.

Kiszelly szerint az Európai Parlament jócskán túlterjeszkedett a hatalmán és ez a korrupciós botrány, amit „véletlenül” a belga rendőrség most leplezett le – most az Európai Parlamentnek csökkentette azt a képességét, hogy nyomás alá helyezze az Európai Bizottságot.

Orbán Viktor miniszterelnök a brüsszeli korrupciós botrányra úgy reagált a szerdai kormányinfón:

a mocsarasodás ellen egyetlen orvosság van, a mocsarat le kell csapolni.

A miniszterelnök kiemelte, hogy az Európai Parlament álszent karaktere rombolja a közösség erejét. A kormányfő hangsúlyozta: „amennyiben erősebb ellenőrzés alá akarjuk venni az EP-t, akkor jobb lenne, ha oda a nemzeti parlamentekből választott képviselők érkeznének”.

Nemzetbiztonsági kockázatokat is felvet a brüsszeli korrupciós botrány – erről beszélt az M1-en a polgári hírszerzés korábbi műveleti igazgatója. Földi László szerint az érintett EP-képviselők az első vesztegetési pénzek elfogadása után zsarolhatóvá váltak, így nem csak az unió belső intézményei, hanem a tagállamok szempontjából is érzékeny információkat is kiadhattak. Orbán Viktor miniszterelnök szerdán úgy reagált: a nemzeti parlamentekben erőteljesebb ellenőrzési rendszerek működnek, ezért jobb lenne, ha az európai parlamentbe is a nemzeti parlamentekből választott képviselők érkeznének.

Elképesztő ingatlanvagyona van a vesztegetési pénzek elfogadásával vádolt volt EP-alelnöknek. A brüsszeli korrupciós botrány kapcsán erről ír a V4 hírügynökség. A portál szerint Eva Kaili tisztázatlan eredetű luxusingatlanokat is birtokol Görögországban, amelyeket papíron irreálisan alacsony áron szerzett meg. Görög hírportálok szerint saját, Athénhoz közeli 169 négyzetméteres lakását például 260 ezer euróért, vagyis nagyjából százmillió forintért vásárolta. Holott a lakás piaci értéke háromszor ennyi.

 

A V4 hírügynökség szerint a lakás két emeletet foglal el egy luxusépületben, Eva Kaili az egyik emeletet csak irodaként használta. A brüsszeli korrupciós botrány főszereplője emellett három másik ingatlant is megvásárolt, sőt a portál szerint a képviselő édesanyja is luxusingatlanok között válogatott.

A belga rendõrség által 2022. december 14-én közreadott kép a hatóságok által lefoglalt közel 1,5 millió euro készpénzrõl. A pénzt a brüsszeli régióban házkutatások során foglalták le az EP szocialista alelnökét érintõ korrupciós ügyben. Eva Kaili szocialista európai parlamenti képviselõt, az EP alelnökét december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy Katarral kapcsolatos korrupció vádjával indított vizsgálati nyomozás részeként, azóta fogságban van. MTI/AP/Belga rendõrség

Eva Kailit, valamint három társát december 9-én tartóztatták le a belga hatóságok egy korrupció vádjával indított nyomozás részeként. Az európai parlament azóta a tisztégtől felmentett alelnökét hónapok óta figyelték, mert azt gyanították, kenőpénzt fogad el Katartól, cserébe azért, hogy az öböl-menti állam számára kedvező gazdasági és politikai döntéseket vigyen át az Európai Parlamenten. A belga rendőrség közlése szerint közel 1,5 millió eurót foglaltak le a házkutatások során. A hírek szerint a brüsszeli korrupcióban legalább hatvan uniós politikus lehet érintett, többségük szocialista vagy néppárti.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

Eva Kaili részleges beismerő vallomást tett – legalább hatvan uniós politikus lehet érintett a brüsszeli korrupciós botrányban

A brüsszeli Politico arról írt, hogy egy politikai nagyágyúkat is a soraiban tudó NGO állhat a korrupciós botrány középpontjában.

A brüsszeli korrupciós botrány kiszivárgása mögött a Katarral szembeni gazdasági érdekeket képviselő Egyesült Államok és Szaúd-Arábia, de a vakcinabeszerzések kapcsán szintén korrpuciós gyanúba keveredett Európai Bizottság is ott lehet – erről Földi László beszélt az M1-en. A polgári hírszerzés korábbi műveleti igazgatója szerint az ügy azért is különösen veszélyes, mert az érintett politikusok a pénzek elfogadása után zsarolhatóvá váltak, ami a tagállamok szempontjából is nemzetbiztonsági kockázatokat vet fel.

„Azon kell elgondolkodni, hogy ha nem lehet egy alapvető reformot elérni – ez a 2024-es parlamenti választáson kiderül, hogy mennyire lehet és mennyire nem. Szerintem nagyon nem, de amennyiben nem lehet, akkor el kell gondolkodni a működés ilyen formában való fenntartásán” – fogalmazott.

Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányinfón úgy reagált: az Európai Parlament álszent karaktere rombolja a közösség erejét. A kormányfő hangsúlyozta: amennyiben erősebb ellenőrzés alá akarjuk venni az EP-t, akkor jobb lenne, ha oda a nemzeti parlamentekből választott képviselők érkeznének.

Közben a brüsszeli Politico arról írt, hogy az Európai Bizottság is belső vizsgálatot indított az uniós biztosok körében, mert az ügyben Dimitrisz Avramopulosz, korábbi migrációért felelős uniós biztos érintettsége is felmerült. Az egykori tisztségviselő ugyanis hivatalának lejárta óta annak az NGO-nak a tiszteletbeli testületi tagja, amelyet a botrány egyik gyanúsítottja, Pier Antonio Panzeri, ex-szocialista képviselő hozott létre egyfajta lobbiszervezetként. Dimitrisz Avramopulosz azt is elismerte, hogy mintegy 60 ezer eurót fogadott el a civil szervezettől.

Egy politikai nagyágyúkat is a soraiban tudó NGO állhat a néhány napja kirobbant brüsszeli korrupciós botrány középpontjában a Politico szerint. A lap úgy tudja, már többen is őrizetben vannak azok közül, akik a szervezethez köthetők. Így például egyik parlamenti alkalmazottjuk, Francesco Giorgi, aki a főgyanúsított, Eva Kaili volt EP-alelnök élettársa. Elemzők szerint a másokat korrupcióval vádoló Európai Parlament minden hitelességét elvesztette.

A brüsszeli korrupciós botrány azután robbant ki, hogy Eva Kaili, görög szocialista politikusnál, és más, hozzá közel álló személyeknél, házkutatások sorozatát tartották, amelyek keretében összesen több mint másfél millió eurót, azaz 600 millió forintnyi készpénzt foglaltak le a rendőrök.

 

Eva Kailit hónapok óta figyelték a hatóságok, mert azt gyanították, kenőpénzt fogad el Katartól, cserébe azért, hogy az öböl-menti állam számára kedvező gazdasági és politikai döntéseket vigyen át az Európai Parlamenten. Azóta az is kiderült, hogy Marokkó is érintett lehet az ügyben, de az sincs kizárva, hogy újabb arab országok neve is felmerül majd.

A hírek szerint a brüsszeli korrupcióban legalább hatvan uniós politikust lehet érintett, többségük szocialista vagy néppárti.

A letartóztatottak között van például Pier Antonio Panzeri, korábbi szocialista európai parlamenti képviselőt is. A Politico című hírportál cikke szerint lényegében ő és civil szervezete áll a korrupciós botrány középpontjában.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

Katargate: Marokkónak szivárogtatott a szocialista EP-politikus

A „Katargate”-ről a nyugati sajtóban inkább csak fel-felbukkanó cikkek részben Katar tiltakozását, részben Marokkót, mint az ügy másik kulcsszereplőjét emelgetik.

A brüsszeli lap cikkét szemlézte a Magyar Nemzet is, amely szerint Panzeri azután alapította civil szervezetnek álcázott lobbiügynökségét, hogy 2019-ben elveszítette Európai Parlamenti tagságát.

Ezután jött létre a Fight Impunity, vagyis a „Harcolj a büntetlenség ellen!” nevű NGO.

Ehhez a szervezethez köthető személyek közül már sokakat vizsgálati fogságba is helyeztek, például egyik parlamenti alkalmazottjukat, Francesco Giorgit, aki a főgyanúsított, Eva Kaili barátja és aki – a hírek szerint – nemrég beismerő vallomást is tett.

A Politico cikkéből az is kiderült, hogy a Fight Impunity – a törvényi kötelezettség ellenére – nem regisztráltatta magát az EP-nél mint lobbiszervezet, ennek ellenére olyan befolyásos támogatói voltak, mint Federica Mogherini, az unió korábbi kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Bernard Cazeneuve volt francia miniszterelnök, valamint Dimitrisz Avramopulosz volt migrációs biztos is.

A botránnyal kapcsolatban Kovács Attila az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási igazgatója a Kossuth Rádióban közölte, érdekes belegondolni, hogy a mostani vesztegetési botrány főgyanúsítottja, Eva Kaili rendre megszavazta Magyarország elítélését az EP-ben.

„Ez az európai baloldal nagy korrupciós botránya. Ez szemmel látható. Szocialista képviselők érintettek az eddigi hírek szerint”

– tette hozzá Kovács Attila.

A Nézőpont Intézet európai uniós kutatási igazgatója szerint minden európai polgárnak érdeke, hogy a belga hatóságok felgöngyölítsék az ügyet, és megnyugtató válaszokat adjanak a polgároknak.

Szikra Attila, az Alapjogokért Központ elemzője szerint a kirobbant korrupciós ügy miatt hiteltelenné válhat az Európai Parlament, közölte:

„lenullázta az EP hitelességét a korrupciós ügyekben ez a történet”.

A „Katargate”-ről a nyugati sajtóban inkább csak fel-felbukkanó cikkek részben Katar tiltakozását, részben Marokkót, mint az ügy másik kulcsszereplőjét emelgetik. Felvetődik az EP egyik olasz, szocialista politikusának felelőssége is. Az Európai Parlament eddigi legsúlyosabb korrupciós botránya tovább mélyítheti a kontinens energiaellátási nehézségeit.  

Az Európai Parlament (EP) Katar elleni intézkedései, amelyek megtilthatják katari állampolgároknak, hogy az uniós parlament területére és annak intézményeibe beléphessenek katari állampolgárok, felingerelte az Öböl-menti államot.

Ezek a lépések

„negatív hatással” lesznek a gázban gazdag emírséggel való kapcsolatokra és a globális energiaellátásra

idézte a Le Figaro Doha vasárnap megfogalmazott figyelmeztetését.

A lap emlékeztet: alapjaiban rendítette meg az intézményt, hogy Brüsszelben vizsgálat indult a botrány kirobbanásáig a szocialista politikusként ismert Eva Kaili, görög európai parlamenti képviselő ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy Katar fizetett neki, hogy az EP-ben védje a most lezárult világbajnokságnak otthont adó ország érdekeit.

Katar: újabb frontot nyit Európa?

Csütörtökön Strasbourgban az EP-képviselők szinte egyhangúlag megszavazták azt a szöveget, amelyben „a katari érdekképviseletek megbízólevelének felfüggesztését” szorgalmazzák a vizsgálat idejére. Az erre vonatkozó döntés az Európai Parlament elnökén, Roberta Metsolán múlik.

„Az a döntés, hogy ilyen diszkriminatív korlátozást vetnek ki Katarra, korlátozva a párbeszédet és az együttműködést a bírósági eljárás befejezése előtt, negatív hatással lesz a regionális és globális biztonsági együttműködésre, valamint a globális energiahiányról és biztonságról folyó tárgyalásokra” – idézi a francia konzervatív lap egy katari diplomata vasárnapi nyilatkozatát.

Katar az Egyesült Államokkal és Ausztráliával együtt a világ egyik vezető cseppfolyósított földgáz (LNG) termelője.

Oroszország ukrajnai inváziója óta az orosz gáz alternatíváját kereső európai országok egyre inkább „udvarolnak neki.”

Bár a botrányt a vezető nyugati lapok meglepő hallgatásukkal – az ügy súlyához képest elenyésző a korrupciós botrányról szóló cikkek száma, a vezető, többnyire balliberális médiatermékek most a puszta tények közlésére szűkítik a történtek ismertetését – továbbra is fel-felbukkan az újabb hírek között Marokkó, mint az ügy másik kulcsszereplője is.

Az észak-afrikai állammal kapcsolatban felmerül, hogy egy olasz EP-politikus, a szintén szocialista Antonia Panzeri neve is. Panzeri, aki jelenleg a Katargate miatt letartóztatottak között ül, bizalmas adatokat szivárogtatott ki Marokkónak.

Panzeri többek között a Nyugat-Szahara stratégiai kérdésével kapcsolatban tájékoztatta Rabatot. A Polisario Front által ellenőrzött, vitatott terület igen értékes a marokkói kormány számára,

az itt található foszfátok miatt.

Rabat nem volt hálátlan a szocialista politikus bizalmas közléseiért: mint arról topworld.com is beszámol, Panzeri „ajándékokat” kapott Marokkótól. Ezeket a „kis figyelmességeket” Marokkó lengyelországi nagykövete, Abderrahim Atmoun juttatta el az Európai Parlament szocialista politikusának – számolnak be olasz sajtóforrások.

 

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

vg.hu

Új üzemanyagárak: megtörte a kereskedőket a kormány fenyegetése – szerdától sokkal olcsóbb adják a dízelt

metropol.hu

Örömhírrel jelentkezett a Fradi-edző Sztankovics fia

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

mindmegette.hu

Galajfű, a pajzsmirigy doktora: ezért érdemes a teáját fogyasztani

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Háborús pszichózis: Óriási fegyverkezésbe kezdenek a britek

POLITIK

Már fél millió ukrán katona esett el a háborúban

POLITIK

Katonákat küldhet Ukrajnába az Egyesült Államok

POLITIK

Reális az atomháború veszélye