Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2022.12.05.

Tovább gyűrűzik az uniós vakcinabeszerzési botrány Brüsszelben

Fogy a levegő Ursula von der Leyen körül.

A Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla ismét elutasította a tanúvallomást az Európai Parlament Covid–19-cel foglalkozó különbizottsága előtt – írja a Politico című brüszeli lap online verziója. Az ügyben kiemelten érintett , az Európai Bizottság elnöke is, aki szabálytalanul, SMS-ekben egyeztetett a Bourlával az EU-s oltóanyag-vásárlásról, nagyjából 35 milliárd euró értékben.

Bourla korábban visszalépett egy októberi, a bizottság előtti meghallgatástól, amelyen várhatóan kemény kérdésekkel kellett volna szembesülnie arról, hogy miként jöttek létre a titkos vakcinaalkuk – közli a brüsszeli lap.

Az EU vakcinabeszerzési stratégiájáról szóló könyvvizsgálói jelentés

új kérdéseket vetett fel a gyógyszercég vezérigazgatója és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közötti kapcsolattartás ügyében.

Október 14-én az Európai Ügyészség megerősítette, hogy folyamatban van az EU Covid elleni vakcinavásárlásokkal kapcsolatos vizsgálata, de egyelőre nem pontosította, hogy kik ellen folyik a vizsgálat, és hogy mely uniós vakcinaszerződéseket vizsgálják.

„Bizottságunk úgy érezte, hogy … vannak fontos kérdések, amelyek a vezérigazgató felelősségi körébe tartoznak, és amelyek megválaszolására csak ő jogosult, de megválaszolatlanok maradtak” – mondta Kathleen Van Brempt európai parlamenti képviselő, a Covid–19-cel foglalkozó különbizottság elnöke. Hozzátette: mélységesen sajnálja, hogy

Bourla nem volt hajlandó megvitatni ezt az ügyet az Európai Parlament képviselőivel.

Mint arról a hirado.hu beszámolt: Ursula von der Leyen 2020 decemberében jelentette be, hogy jóváhagyták a Pfizer oltóanyagának használatát az unióban. Ez volt az első koronavírus elleni vakcina, amely engedélyt kapott az Európai Bizottságtól. Így az első 300 millió adaggal napokon belül elkezdődtek az oltások a tagállamokban.

Elszállt az SMS, repült 35 milliárd euró

Néhány hónappal később újabb, összesen 1,8 milliárd vakcina beszerzéséről egyezett meg az Európai Bizottság az amerikai Pfizer–BioNTechkel. Időközben azonban

felmerült a gyanú, hogy a megállapodás nem volt szabályszerű.

Ursula von der Leyen szabálytalanul, SMS-ekben egyeztetett a Pfizer vezérigazgatójával az EU-s oltóanyag-vásárlásról, nagyjából 35 milliárd euró értékben. Hogy pontosan mi volt az SMS-ekben, azóta sem derült ki, ugyanis az üzeneteknek nyoma veszett.

Mint azt a hirado.hu korábban jelezte: sajtóinformációk szerint büntetésre számíthat Ursula von der Leyen.

Brüsszeli források szerint további vizsgálatok is várhatók a vakcinabeszerzés ügyében.

Az Európai Bizottság által aláírt legtöbb Covid–19 elleni vakcina vásárlásáról szóló szerződésből hiányoztak a rendelkezések az ellátási zavarok kezelésére, és a beszerzési folyamatokat jobban is ellenőrizhették volna – állapította meg az Európai Számvevőszék szeptember 12-én közzétett új jelentésében – írja cikkében az Euractiv.com.

Az Európai Bizottság 2021 novemberében 71 milliárd euró értékű szerződéseken keresztül 4,6 milliárd adag Covid–19 elleni vakcinát kötött le a tagállamok nevében. A szerződések főként elővásárlási megállapodások voltak, amelyekben a bizottság megosztotta az oltóanyag fejlesztésének kockázatát az oltóanyaggyártókkal, és az uniós költségvetésből származó előzetes kifizetésekkel támogatta a nagyüzemi termelési kapacitás előkészítését.

Bár a beszerzési folyamat számos mérőszám alapján sikeres volt – 2021 végére az EU felnőtt lakosságának 80 százaléka teljes mértékben be volt oltva, mintegy 952 millió adag oltóanyag leszállításával –,

a számvevőszék ellenőrei úgy találták, hogy még mindig vannak tanulságok, amelyeket le kell vonni a beszerzési folyamatból.

„A bizottság hídként működött a vállalatok és a tagállamok között a szerződések végrehajtása során, de amikor az EU 2021 első felében súlyos ellátási hiánnyal szembesült, világossá vált, hogy a legtöbb szerződés nem tartalmazott konkrét rendelkezéseket az ellátási zavarok kezelésére” – mondta Joëlle Elvinger, a jelentésért felelős számvevőszéki tag egy hétfőn tartott sajtótájékoztatón.

A bizottság 2021 februárjában munkacsoportot hozott létre a vakcinagyártás és az ellátási láncok támogatására.

„Bár ez segített megoldani az elakadásokat, de nem világos, hogy milyen hatással volt a vakcinagyártás növelésére” – mondta Elvinger.

A vizsgálatot végzők azt is megállapították, hogy a bizottság csak a legtöbb szerződés aláírása után elemezte teljeskörűen a gyártási és ellátási lánc kihívásait.

Továbbá megállapították, hogy a beszerzési célok jobban biztosítottak voltak az oltóanyaggyártókkal kötött későbbi szerződésekben.

„A 2021-ben aláírt szerződések erősebb rendelkezéseket tartalmaznak olyan kulcsfontosságú kérdésekre vonatkozóan, mint a szállítási ütemterv és a gyártás helye, mint azok, amelyeket 2020-ban írtak alá” – mondta Elvinger.

A jelentés azt is kiemeli, hogy a beszerzés később kezdődött, mint az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban.

„A bizottság még nem vizsgálta meg és nem végezte el a közbeszerzési eljárás teljesítményértékelését, hogy levonja a tanulságokat a jövőbeli fejlesztésekhez; és jelenleg nem tervezi, hogy  szimulációk segítségével tesztelje a pandémiás közbeszerzési rendszerét” – emelte ki Elvinger. Hozzátette, hogy „az EU külső könyvvizsgálójaként célunk, hogy feltárjuk a vakfoltokat, és javításokat javasoljunk az általunk ellenőrzött területeken”.

Az ellenőrök által megfogalmazott ajánlások egyike a pandémiás közbeszerzési irányelvek kidolgozása.

Ezeknek az irányelveknek támogatniuk kell a költségvetési rendeletben szereplő válságkezelési javaslat végrehajtását, valamint közegészségügyi vészhelyzet esetén az orvosi ellenintézkedések uniós szintű keretéről szóló tanácsi rendeletjavaslatot.

Egy másik ajánlást is tettek a bizottság felé, hogy vizsgálja meg az EU az orvosi ellenintézkedések megközelítését.

„A bizottságnak különösen el kellene végeznie az EU beszerzési megközelítésének kockázatértékelését, és tesztelnie kellene az aktualizált világjárványügyi beszerzési stratégia minden részét, hogy azonosítsa az esetleges gyenge pontokat és területeket” – foglalta össze Elvinger.

Fogy a levegő az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen körül – erről írt az Origo. Az Európai Parlament koronavírussal foglalkozó különbizottsága ugyanis ma ülésezett Brüsszelben a botrányos uniós vakcinabeszerzés miatt. A vádak szerint Ursula von der Leyen többször egyeztetett telefonon a Pfizer vezérigazgatójával a 35 milliárd eurós beszerzésről. Az továbbra is rejtély, hogy mi állt az SMS-ekben, az üzeneteknek ugyanis nyoma veszett.

Az ügyről a Pfizer-cégvezető sem volt hajlandó beszélni az uniós testület előtt, ugyanis el sem ment a meghallgatásra.

Ursula von der Leyen 2020 decemberében jelentette be, hogy jóváhagyták a Pfizer oltóanyagának használatát az Unióban. Ez volt az első koronavírus elleni vakcina, amely engedélyt kapott az Európai Bizottságtól. Így az első 300 millió adaggal napokon belül elkezdődtek az oltások a tagállamokban.

Néhány hónappal később újabb, összesen 1,8 milliárd vakcina beszerzéséről egyezett meg az Európai Bizottság az amerikai Pfizer–BioNTechkel. Időközben azonban felmerült a gyanú, hogy a megállapodás nem volt szabályszerű.

Tavaly áprilisban a The New York Times számolt be arról, hogy

a 35 milliárd eurós beszerzésről Ursula von der Leyen egészen egyszerűen SMS-ben egyezett meg a Pfizer vezérigazgatójával, Albert Bourlával. Hogy pontosan mi volt az SMS-ekben, azóta sem derült ki, az üzeneteknek ugyanis nyoma veszett.

Hatalmas botrány kerekedett, több európai parlamenti képviselő lemondásra szólította fel Ursula von der Leyent. Stasys Jakeliunas litván EP-képviselő például azt kifogásolta, hogy Ursula von der Leyen férje, Heiko von der Leyen az egyik amerikai gyógyszerészeti cég orvosigazgatója. Ezért szerinte összeférhetetlen, hogy a vakcinabeszerzésől az Európai Bizottság (EB) elnöke egyszemélyben tárgyaljon.

A homályos vakcinabeszerzés ügyében több eljárás is indult. A Pfizerrel kötött szerződés előkészítéséről azonban az EB semmilyen háttérdokumentumot nem tudott felmutatni. Ezért az Európai Számvevőszék is szerette volna megismerni az Ursula von der Leyen és a Pfizer-vezér közötti üzenetváltás tartalmát, az Európai Bizottság illetékesei azonban megtagadták ezt a kérést, mondván, hogy ezek nem tartoznak a szakpolitikával kapcsolatos dokumentumok megőrzésére vonatkozó uniós jogszabály hatálya alá.

A szöveges üzenetek keresése nem vezetett eredményre. Ezt a Magyarországot sorozatosan támadó és egy korábbi korrupciós botrányban is érintett Vera Jourová erősítette meg az EU átláthatósági biztosaként az uniós ombudsmannak írt levelében – számolt be erről az Origo, a Ripost cikke alapján. A portál Kathleen Van Brempt belga EP-képviselő nyilatkozatából is idéz, aki a Politicónak az mondta,

az átláthatóság hiánya tovább erősíti azt a véleményt, hogy az EU multinacionális cégek zsebében van.

A szocialista EP- képviselő az elnöke a parlament Covid-19-cel foglalkozó különbizottságának is, amely hétfőn ült össze Brüsszelben a vakcinabeszerzési botrány miatt. A meghallgatáson a Pfizer vezérigazgatója tisztázhatta volna, hogy milyen körülmények között kötötték meg az 1,8 milliárd vakcina beszerzéséről szóló szerződést az Európai Unióval, ő azonban nem volt hajlandó részt venni az ülésen. Albert Bourla ugyanis előre jelezte: a vállalat nemzetközi piacokért felelős elnökét küldi el maga helyett.

Sajtóinformációk szerint büntetésre számíthat Ursula von der Leyen. De további vizsgálatok is várhatók a vakcinabeszerzés miatt.

Nem ez volt az első alkalom, hogy a bizottság elnöke bajba került az időközben eltűnt szöveges üzenetei miatt. Ursula von der Leyen, Angela Merkel minisztereként is SMS-ben kötött tanácsadói szerződéseket. Ráadásul egy olyan hadiipari céggel, amelynél az Európai Bizottság elnökének egyik fia is jól fizető állást kapott.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ördög Nóra és Nánási Pál bejelentette: vége

origo.hu

Bezárta a lakásba Varga Juditot a tomboló Magyar Péter

borsonline.hu

"Bebizonyítottad, hogy nulla vagy, mint pasi" – brutális alázást kapott a TV2 sztárja

hirtv.hu

Szabó Bálint kísérte az ATV-be Magyar Pétert

ripost.hu

Váratlan fordulat: fontos elhatározásra jutott Katalin hercegné

origo.hu

Leleplező vallomások: Zelenszkij teljesen megőrült, kirobbanthatja a III. világháborút

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Csillogtak a szemek: talpig feketében, nem akárhol jelent meg Benedek Tibor özvegye, Epres Panni

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

magyarnemzet.hu

Ha a második világháborúban megőrizzük a szuverenitásunkat, kevesebbet szenvedett volna hazánk

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Hány évet kaphat, mivel vádolhatják meg Osváth Zsoltot?

POLITIK

Gyermekpornográfia: Osváth Zsolt megint próbálja elkenni az ügyet

POLITIK

A nyugat-európai gazdák úgy látják, elveszítették a csatát

POLITIK

Brüsszel egy feladatnak tekinti a migrációt

POLITIK

Magyarország továbbra sem vesz részt az ukrajnai fegyverszállításban

POLITIK

A NATO bevetése Ukrajnában súlyos következményekkel járhat