Létrehozva: 2022.12.05.

Karácsony embere és az Átlátszó tulajdonosa is felbukkan a guruló dollárok környékén

Tovább gyűrűzik a baloldal dollárbotránya.

Karácsony embere és az Átlátszó tulajdonosa is felbukkan a guruló dollárok környékén.

 Tovább gyűrűzik a baloldal dollárbotránya – derül ki a Tűzfalcsoport összeállításából.

Nem ismeretlen Sepsi Tibor neve azok számára, akik figyelemmel kísérték az elmúlt években a külföldről finanszírozott „civilek” magyarországi mozgását. Az érintett az Átlátszó.hu oknyomozó portál jogásza és újságírója, továbbá a kiadó Átlátszó.hu Közhasznú Nonprofit Kft. résztulajdonosa is.

A portál hazai partnereinek listáján olyan, az amerikai pénzember által támogatott szereplők jelennek meg, mint a már említett TASZ és Magyar Helsinki Bizottság, valamint a Transparency International Magyarország.

Ebből kifolyólag nem meglepő, hogy az Átlátszó csak a 2021-es évben több mint 17 millió forint támogatást tudott felhasználni a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok jóvoltából.

Sepsi korábban az ugyancsak Átlátszó-közeli Gáli Csabával, valamint a Bajnai Gordon és Karácsony Gergely bizalmasának számító, a Városháza-botrány kapcsán is megismert Tordai Csabával közösen egy új alkotmánytervezetet készített elő, amely többek között korlátozná a köztársasági elnök jogköreit és liberalizálná a büntető igazságszolgáltatást.

Sepsi emellett szakértőként jelent meg abban a Tordai Csaba vezetésével működő Tiszta Választásokért Alapítványban, amely a Bajnai Gordon által meghirdetett 20K – Húszezer ember az ország tízezer pontján egy teljes napon át nevű baloldali aktivistatoborzó kezdeményezés oldalának üzemeltetéséért felelt, és amely szervezetet az ellenzéki pártok pártalapítványai is támogattak.

A Tiszta Választásokért Alapítványban megtaláljuk Tordai és Sepsi mellett Mécs Imrét, az SZDSZ-es Mécs Imre fiát, aki korábban a Momentum Egyesület elnökségi tagjaként került reflektorfénybe. Tag még Gönczi Gergely, a Nemzeti Választási Bizottság momentumos delegáltja, megbízott tagja is.

A 20K22 projekt alapvetően saját leírása szerint a legkülönfélébb iparágakban dolgozó tapasztalt magyar szakemberekből áll. „Közel százfős csapatunk egy éve foglalkozik e kezdeményezéssel, ma már a Tiszta Választásokért Alapítvány (TVA) önkénteseiként.” A TVA pedig azzal büszkélkedik, hogy „pártok alapítványaitól és magánemberektől érkező támogatásokból működik, de a pártok és az adományozók nem szólhatnak bele abba, amit csinálunk”.

A projekt neve felbukkan ugyanakkor egy másik helyen, az Egységbenmagyarországért.hu oldalon is, mint az oldal készítője. A portál jelenleg nem elérhető, de az archív mentések alapján (72 alkalommal módosult három hónap alatt!) kiderül, hogy felmerült a 20k22 szerepe az összellenzéki adománygyűjtés során is. Ebbe a folyamatba ugyanakkor több külföldi szervezet is bekapcsolódott.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, érdekes helyre kerülnek azoknak az adatai, akik kitöltik a Márki-Zay Péter és mozgalma által meghirdetett úgynevezett „civil nemzeti konzultációt”. A Mindenki Magyarországa Mozgalom és a „civil nemzeti konzultáció” adatkezelői között felbukkan egy visszatérő cégnév, a washingtoni Action Network.

Érdekes egybeesés, hogy az említett felületen a guruló dollárok kapcsán elhíresült Action for Democracy is rendelkezik fiókkal, ráadásul számos programot jegyez ebben a körben. Ilyen a már nem elérhető Szevasz, tavasz! fesztivál, amelynek keretében április 3-án hét európai nagyvárosban szerveztek koncerteket. Az utóbbi szervezési felületen a Magyartavasz.hu oldalon név és e-mail-cím mellett a tartózkodási helyre is rákérdeznek a szervezők. A portált egyébként az Action for Democracy jegyzi.

Szintén archív forrásból ismerhetjük meg a Támogatás.egységbenmagyarországért.hu oldal tartalmát, amely egyébént a The Action Network felületén is felbukkant.

Korányi Dávid vetette fel, hogy tudna pénzt hozni Amerikából – erről beszélt egy internetes podcastban Márki-Zay Péter. A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje azt is bevallotta az interjúban, hogy a pénz jelentős részét a DatAdat-nak adták, azért, hogy azok erősítsék a baloldal internetes kampányát. A dollárbaloldal botránya kapcsán az elemzők kiemelik, hogy a balliberális pártok „mindig így működtek”, mindig üzleteltek, cserébe pedig adtak vagy ígértek valamit – számolt be róla az M1 Híradója.

Az Action for Democracy vezetője jelezte, hogy tud pénzt hozni Amerikából, ők pedig ezt a felajánlást elfogadták – erről beszélt Márki-Zay Péter az Átlátszó podcastműsorában. A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje bevallotta: pontosan nem tudja, honnan és kiktől szerezte a támogatást Korányi Dávid Amerikában.

Korányi Dávid – aki a pénzek gyűjtését szervezte és irányította – közösségi oldalán még október közepén is azt írta, hogy a diaszpórában élő magyaroktól kapták a támogatást, amit a Mindenki Magyarországa Mozgalom számlájára utaltak.

A megafonos Rákay Philip azonban egy videóban leleplezte, hogy

a mintegy 3 milliárdnyi összeg nem mikroadományokból, hanem összesen tizenegy adományozótól érkezett.

Az adománygyűjtő felületükön bekapcsolva hagyták az adományszámlálót. Na, nézzük csak, hányan adtak? Tizenegyen! Nem tízezrek, hanem összesen tizenegy. Ennyi adomány érkezett. Tizenegy” – mondta.

A lebukás után a New Yorkban élő Korányi Dávid csütörtökön újabb magyarázattal állt elő. Beismerte, hogy voltak olyan intézményi és egyéni adományozók, akik magasabb összeggel járultak hozzá az Action for Democracy tevékenységéhez. Szó szerint azt írta: „Soha nem állítottuk, hogy csak mikrotámogatásokból jött össze a költségvetésünk…”

Márki-Zay Péter beismerte az amerikai beavatkozást a választásokba – erről írt az amerikai Népszava. A baloldali lap kemény szavakkal bírálta a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltjét.

Arról is írnak, hogy ha az amerikai pénzből nem került semmi a pártok kasszájába, és a pártok nem is tudták, hogy Márki-Zay mit ügyeskedik az amerikai alapítvánnyal, akkor a bűncselekmények sorozatát Márki-Zay Péter követte el egyedül, mert a mozgalma párttevékenységet folytatott, egy külföldi alapítvány pénzével bekapcsolódott a választási kampányba.

 

Dollármilliókért cserébe a háborús szankciók támogatását kérhették a baloldaltól

– erről már az Alapjogokért Központ elemzője beszélt. Pindroch Tamás azt mondta: a baloldal mindig így működött, évtizedek óta külföldi érdekeket szolgál. Az elemző emlékeztetett rá, hogy az MSZP-SZDSZ kormány is kiárusította és eladósította Magyarországot.

„A baloldalon ez már szokás, hogy nem a magyar érdekeket tartják szem előtt, hanem különböző ideológiai érdekeket. Láttuk a  rendszerváltás előtt is és után is, emlékezzünk arra, hogy az MSZP-SZDSZ kormányok idején, mekkora volt Magyarországon a privatizáció mértéke, szinte mindent eladtak, minden állami cégből való részesedést, tehát nekik nem számított, csak az, hogy a külföldi befektetők jól járjanak” – mondta Pindroch Tamás az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

Az amerikai kampányfinanszírozás kapcsán az elemzők kiemelik, hogy a balliberális pártok „mindig így működtek”, a 90-es években például eladták a közműveket, aztán felvették az IMF-hitelt és eladósították az országot.

Elemzők szerint a balliberálisok mindig üzletelnek valakivel, cserébe pedig adnak vagy ígérnek valamit.

Továbbra is tagadják a baloldali pártok – köztük a Jobbik parlamenti képviselője is –, hogy tudtak volna az Amerikából érkező kampánypénzekről. Sas Zoltán, aki egyben a nemzetbiztonsági bizottság elnöke is, az M1 stúdiójában ugyanakkor beismerte: az úgynevezett guruló dollárok nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek Magyarország szuverenitására nézve. A balliberális politikus megnevezte, kit tart a beavatkozási kísérlet hazai felelősének.

Az első részjelentésben voltak valóban olyan adatok, amelyek ugye külföldi szolgálati jelenlétre utalhatnak. Ez azért kérdéses és azért lehet problémás, mert ugye ha egy magyarországi politikai szereplő – jelen esetben ugye a hódmezővásárhelyi polgármesterről beszélünk –, egy külföldi szervezettel, adott esetben egy államnak a titkosszolgálatával együttműködik, az önmagában nem jelenthet mást, mint nemzetbiztonsági kockázatot” – fogalmazott.

Márki-Zay Péter ernyőszervezete, a Mindenki Magyarországa Mozgalom a kampányidőszak alatt az Egyesült Államokban februárban alapított Action for Democracy nevű NGO-tól 1,8 milliárd forintnyi dollárt kapott, amit itthon – megfogalmazása szerint –, kultúra váltásra fordítottak. A nemzetbiztonsági bizottság titkosszolgálati jelentések alapján azonban nyilvánosságra hozta,

hogy az Amerikában élő Korányi Dávid szervezete legalább három milliárd forintot utalt magyar számlákra.

A megafonos Rákay Philip vasárnapi videóösszeállításában azt is leleplezte, hogy az összeg nem mikro adományokból, hanem összesen 11 adományozótól érkezett. „Az adománygyűjtő felületükön bekapcsolva hagyták az adományszámlálót. Na, nézzük csak, hányan adtak? Tizenegyen! Nem tízezrek, hanem összesen tizenegy. Ennyi adomány érkezett. Tizenegy” – hangzott el a videóban.

Erről a tevékenységről természetesen tudtam, tudok” – fogalmazott Karácsony Gergely, aki – hosszú tagadás után – beismerte a guruló dollárok tényét. A főpolgármester – akinek ernyőszervezete, a 99 Mozgalom szintén gyanúba keveredett a tiltott támogatások miatt – a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén közölte: tudott az Action for Democracy tevékenységéről. Sőt, miközben Márki-Zay Péter többször is azt hangoztatta, hogy nem politikai célokra jött a pénz,

Karácsony a Mediaworksnek már úgy fogalmazott: a támogatást lényegében az ellenzék kapta.

Hát nézze, hogy ha az ellenzék közé sorolunk civil szervezeteket, akkor az ellenzéknek, igen” – mondta. Gyurcsány Ferenc közben így fogalmazott: „nem tudom, hogy érkezett-e, azt meg végképp nem, hogy kampányra.

A baloldal kommunikációs zavarodottságára utal, hogy miközben vezetőjük, Gyurcsány Ferenc is következetesen tagadta a külföldi támogatás tényét, az MSZP-s Horváth Csaba is már arról beszélt: szerinte a hárommilliárd forintnyi külföldi pénz nem volt érezhető.

…nem tudom, hogy ebbe beleérthető-e az állam által biztosított kampánytámogatás…
– Nem.
– Ha nem érthető bele, akkor nyilván nekem is vannak kérdéseim, de szeretném egyben látni a képet…”

A dollárbaloldal a modern magyar történelem legnagyobb választási botrányába keveredett. Az Origo a guruló dollárokkal kapcsolatban megjegyzi: sokáig kérdéses volt, hogy mit vártak cserébe az amerikaiak a magyar baloldaltól a több mint hárommilliárd forintért. Mostanra viszont egyértelmű, hogy

a megállapodás egyik feltétele az volt, hogy minden oroszellenes szankciót megszavaznak majd, még akkor is, ha ezzel nehéz helyzetbe sodorják Magyarországot.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így lett Magyar Péterből udvari bolond

origo.hu

Brüsszel bejelentette: készüljünk a háborúra!

borsonline.hu

Gyászol a magyar TV2: súlyos halálhír rendítette meg ma a sztárokat

life.hu

Láthatatlan trükkök: így tudják elviselni a sztárok az extra magas sarkú cipőket

magyarnemzet.hu

Tragédia: váratlanul elhunyt párját gyászolja a klasszis teniszező

origo.hu

Imádja a luxust és dicsekszik pénzével a Magyar Péter mögött álló vállalkozó - videó

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Jó hír a nyugdíjasoknak: újabb kedvezmény érkezik

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

magyarnemzet.hu

Ma lenne nyolcvanéves minden idők egyik legnépszerűbb magyar énekese

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Hány évet kaphat, mivel vádolhatják meg Osváth Zsoltot?

POLITIK

Gyermekpornográfia: Osváth Zsolt megint próbálja elkenni az ügyet

POLITIK

Újabb izraeli hadművelet indulhat Gázában

POLITIK

Donald Trump végre békét teremthet

POLITIK

A nyugat-európai gazdák úgy látják, elveszítették a csatát

POLITIK

Brüsszel egy feladatnak tekinti a migrációt