Létrehozva: 2022.12.09.

Feszültséget szült az EU-ban, hogy megvétózták Románia és Bulgária schengeni csatlakozását

Diplomáciai feszültséget szült a schengeni övezet bővítése. Az Európai Unió bel- és igazságügyi tanácsa csütörtökön döntött a kérdésben: Ausztria és Hollandia viszont megvétózta Románia és Bulgária csatlakozását.

A román kormány hazarendelte bécsi nagykövetét, ami a kétoldalú kapcsolatok romlását hozza, és a bolgár belügyiniszter is értetlenül állt a döntés előtt. Magyarország mindkét ország csatlakozását támogatta, gazdasági és biztonsági szempontból is fontos a bővítés.

Hosszú sorokban várakoznak az autósok a román–magyar határon, Nagylaknál. A határrendészek szerint nem ritka, hogy több kilométeres sorok alakulnak ki. A kamionsofőrök gyakran akár négy órát is várnak arra, hogy be tudjanak lépni Magyarországra. „Tudja, sokkal jobb lenne, ha belépnénk a schengeni övezetbe. Reménykedünk” – mondta egy román kamionsofőr.

Ez azonban egyelőre nem fog megtörténni, ugyanis csütörtökön az Európai Unió bel- és igazságügyi tanácsának ülésén Ausztria megvétózta Románia schengeni csatlakozási kérelmét.

Az osztrák belügyminiszter szerint egy nem működő rendszert helytelen lenne bővíteni, ezt mutatják a migrációs adatok is.

Ebben az évben több mint százezren lépték át illegálisan Ausztria határait. Ebből mintegy hetvenötezer nincs regisztrálva. Ez arra utal, hogy a rendszer jelenleg nem működik” – fogalmazott Gerhard Karner osztrák tárcavezető. Romániában komoly felháborodást okozott a döntés. A miniszterelnök mélységes csalódottságának adott hangot amiatt, hogy Ausztria elutasította schengeni csatlakozásukat.

A külügyminisztériumon keresztül bécsi nagykövetünket is visszahívtuk, így a diplomáciai kapcsolatunk szintje az ügyvivői szintre süllyed. Azonban a jövőben is mindent megteszünk a schengeni övezethez való csatlakozás érdekében, ez egy konszenzusos politikai döntés Romániában” – szögezte le Nicolaie Ciuca román miniszterelnök.

Nem Románia volt az egyetlen, amely csalódott a csütörtöki ülés után. Ugyanis Ausztria Hollandiával karöltve megvétózta Bulgária csatlakozását is. A bolgár belügyminiszter értetlenül állt a döntés előtt, szerinte országa jól teljesített.

A bizottság következtetései, a jelentések és a cseh elnökség által bemutatott vélemények mind azt mutatták, hogy Bulgária és Románia teljesíti a schengeni csatlakozásunkhoz szükséges összes technikai követelményt. Politikai döntés volt. Huszonöten fenntartások nélkül támogattak minket, mindössze két ország döntött másként” – hangsúlyozta Ivan Demerdzsiev.

Megszűnik azonban január elsejétől az ellenőrzés Magyarország és Horvátország 344 kilométer hosszú határszakaszán.

Horvátország ugyanis zöld utat kapott a schengeni csatlakozáshoz. A Belügyminisztérium államtitkára csütörtökön Brüsszelben azt mondta: Horvátország csatlakozásával élénkebbé válhat a két ország közötti gazdasági kapcsolat. Rétvári Bence kiemelte: Magyarország mindvégig támogatta Románia és Bulgária csaltlakozását is.

„Mi azt szeretnénk, hogyha ezek az országok minél hamarabb csatlakozhatnának a schengeni övezethez. Ez egyrészről a határok átjárhatóságát is segíti, másrészről erről a határszakaszról az unió külső határszakaszára lehet átcsoportosítani a határvédelmi erőket, tehát megerősíteni a külső határok védelmét, ami a migrációt is jobban vissza tudja tartani” – fejtette ki az államtitkár.

Rétvári Bence hozzátette: Románia csatlakozása nemzetpolitikai szempontból is fontos lenne, hiszen a magyar–román határ két oldalán élő magyarok számára könnyebbé válna az átjárás.

Románia és Bulgária megérdemelte volna a csatlakozást a schengeni övezethez, hiszen keményen védik határaikat és sokat tettek az illegális migráció megfékezése érdekében — írta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken a közösségi oldalán.

Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésében felidézte, hogy csütörtökön szavaztak az EU-tagállamok Brüsszelben Horvátország, Románia és Bulgária csatlakozásáról a schengeni övezethez. Horvátország felvételt nyert, de Románia és Bulgária nem csatlakozhat, holott mindketten megérdemelték volna.

 

Akkor mégis miért nem csatlakozhattak? Nos, azért, mert egy-egy tagállam — Ausztria illetve Hollandia — megvétózta a csatlakozásukat. Mindenki más támogatta. S hol vannak ilyenkor a hivatásos károgók, az EU egységéért aggódók, az egyhangú döntéshozatalt eltörölni akaró EP-képviselők, hol vannak a liberális mainstream jajveszékelő újságírói, hol vannak a brüsszeli bürokraták, a liberális kormányok miniszterei?” — tette fel a kérdést a tárcavezető.

 

Úgy folytatta, hogy azt kérte, hasonlítsák össze ezt a mostani csendet azzal a „hangzavarral”, ami minden egyes magyar nemzeti álláspontot kísér a brüsszeli vitákban.

A liberális mainstream ismét leleplezte mérhetetlen képmutatását: ha egy közép-európai ország vétózik, az a világvége, az európai egység szétverése, ha pedig a nyugat-európaiak vétóznak, akkor az rendben van” — értékelte a történteket Szijjártó Péter.

Románia hazarendelte pénteken bécsi nagykövetét, válaszképpen arra, hogy Ausztria vétója miatt az Európai Unió bel- és igazságügyi tanácsa csütörtökön elutasította Románia csatlakozását a határellenőrzés nélküli schengeni térséghez.

A bukaresti külügyminisztérium közleménye szerint a diplomáciai szokásjog szerint a döntés azt jelzi, hogy a román fél mélységesen elítéli Ausztria magatartását, és a diplomáciai kapcsolatok szintjét csökkenteni akarja.

 

 

Románia bécsi nagykövetségét – Emil Hurezeanu nagykövet hazahívását követően – ideiglenes ügyvivő fogja vezetni.

Bogdan Aurescu román külügyminiszter utasítására csütörtök este Ausztria romániai nagykövetét is bekérették a bukaresti külügyminisztériumba, ahol tudomására hozták hogy Ausztria indokolatlan és barátságtalan lépése óhatatlanul visszaveti a kétoldalú kapcsolatokat.

Bukarest szerint igazságtalan, teljességgel megalapozatlan és ilyenként elfogadhatatlan érv volt az osztrák fél részéről Romániát tenni felelőssé az illegális migráció növekedéséért. A Frontex adataiból is világosan kitűnik, hogy Románia nem része a nyugat-balkáni migrációs útvonalnak, határaira nem nehezedik migrációs nyomás, a román hatóságok tevékenyen részt vesznek a jelenség megfékezésében, és az európai partnerek elismerését is kivívták azzal, ahogyan az ukrajnai menekülthullámmal járó problémákat kezelték – érvelt a bukaresti külügyminisztérium.

A kommüniké hozzáteszi: Ausztria november 18-án közölt, Románia schengeni tagságát elutasító álláspontja már csak azért is meglepte Bukarestet, mert november 16-án a Salzburgi Fórum bukaresti értekezletén részt vevő belügyminiszterek – beleértve az osztrák belügyminisztert – közös nyilatkozatban fejezték ki támogatásukat Románia, Bulgária és Horvátország csatlakozását illetően.

Az EU bel- és igazságügyi tanácsa csütörtökön elutasította Románia és Bulgária schengeni csatlakozását, miután Ausztria és Hollandia vétózott. Utóbbi tagállam csak Bulgária csatlakozását ellenezte, de a két országról csomagban döntöttek. A tanács ugyanakkor megszavazta Horvátország felvételét a belső határellenőrzések nélküli térségbe.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

ripost.hu

Miért lépünk félre? Kiderült az igazság, nem a rossz kapcsolat a felelős érte

hirtv.hu

A Fidesz-KDNP rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte a XVIII. kerületben a Koppenhága-ügy miatt

origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Rémisztő, mit talált a térképet böngészve: videón a felfedezés

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Karácsony elismerte, hogy sok kérdésben kamuzott

POLITIK

Ma tartja utolsó beszédét Brüsszelben Ursula von der Leyen

POLITIK

Az egri polgármester DJ Dominique megöléséről beszélt

POLITIK

Háborús pszichózis: Óriási fegyverkezésbe kezdenek a britek