Létrehozva: 2022.12.12.

Lelepleződött az európai és a magyar baloldal intézményesített politikai gyakorlata

Vizsgálati fogságba helyezték Belgiumban az Európai Parlament szocialista alelnökét, a görög Eva Kailit és három társát. Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője szerint mára egyértelművé vált, hogy a korrupció és az idegen befolyásnak való engedelmeskedés az az európai és a magyar baloldal intézményesített politikai gyakorlata. Az ügy pikantériája, hogy a korrupció miatt őrizetbe vett baloldali alelnök egyébként megszavazta a Magyarországot korrupció miatt elítélő EP-jelentést.

A belga ügyészség pénteken közölte, hogy a hatóságok több hónapja gyanúsítanak egy öbölmenti államot az Európai Parlament gazdasági és politikai döntéseinek befolyásolásával. Az ügyészség szerint a vesztegetők jelentős pénzösszegekkel és értékes ajándékokkal próbálták lefizetni az uniós parlament több magas rangú tagját. A rendőrség az e heti razzia során mintegy 600 ezer eurónyi készpénzt, valamint mobiltelefonokat és számítógépeket foglalt le.

Eva Kaili EP-alelnök mellett őrizetbe vették élettársát, az olasz Francesco Giorgit. Giorgi egy belga szocialista EP-képviselő, Marie Arena asszisztenseként dolgozik, továbbá a Fight Impunity (Küzdelem a büntetlenség ellen) nevű, brüsszeli székhelyű civilszervezet alapítója, amely a súlyos emberi jogi jogsértések büntetlensége elleni küzdelmet támogatja.

A Fight Impunity brüsszeli irodáját péntek reggel átkutatták a hatóságok. A szervezet elnökét, Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselőt, valamint feleségét és lányát is letartóztatták még aznap olaszországi otthonukban. A gyanú szerint Panzeri „Marokkó és Katar érdekében politikailag befolyásolta az Európai Parlamentet”, feleségét és lányát pedig bűnszervezetben való részvétellel és pénzmosással gyanúsítják.

Az ügyben érintett egy belga szocialista EP képviselő is, Marc Tarabella, akinek az otthonában szombat este házkutatást tartottak a hatóságok. A L’Echo című belga napilap értesülése szerint a rendőrség egy több százezer eurót tartalmazó bőröndöt talált Eva Kaili apjánál.

A vizsgálati fogság mellett az Európai Parlament elnöke azonnali hatállyal felfüggesztette Eva Kaili alelnöki hatáskörét.

Példátlan botránynak, az Európai Unió történetének legsúlyosabb korrupciós ügyének nevezte a szocialista alelnök esetét Deutsch Tamás. A Fidesz EP-képviselője a Kossuth Rádióban hangsúlyozta:

„mára egyértelművé vált, hogy a korrupció és az idegen befolyásnak való engedelmeskedés az az európai és a magyar baloldal intézményesített politikai gyakorlata, amivel a saját bűnös gyakorlatukkal a politikai ellenfelüket vádolják meg hamis módon”.

Deutsch Tamás hozzátette: a magyar baloldal pártjai 3 milliárd forintnyi dollárért adták el a politikai álláspontjaikat, amit a választási kampány során titokban Amerikából kaptak.

A botrány kapcsán Deutsch Tamás kifejtette:

Idegen szereplők, EU-n kívüli szereplők a maguk érdekeinek a képviselete érdekében megvásárolják baloldali politikai szereplők véleményét, álláspontját hihetetlenül nagy összegekért, tehát

azt tudom mondani, hogy kísérteties a magyarországi guruló dollárok ügye, ennek az egybeesése ezzel a mostani, az EU történetében is példátlan korrupciós ügynek a történéseivel kísértetiesen egybeesik”.

 

 Eva Kaili megszavazta a Magyarországot korrupció miatt elítélő EP-jelentést

Az Európai Parlament korrupció miatt őrizetbe vett baloldali alelnöke, Eva Kaili Gyurcsányné kérésére megszavazta a Magyarországot korrupció miatt elítélő EP-jelentést november 24-én – hívta fel a figyelmet Menczer Tamás a Facebook-oldalán.

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára hozzátette:

Gyurcsányné és Eva Kaili harcostársak. Azért harcolnak, aki megfizeti őket.

Belgiumban vizsgálati fogságba helyezték Eva Kaili görög szocialista európai parlamenti képviselőt és további három gyanúsítottat, akiket a minap vettek őrizetbe a hatóságok egy Katarral kapcsolatos korrupciós ügyben folytatott nyomozás során — közölték vasárnap belga ügyészségi források.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke úgy döntött, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti Eva Kaili alelnöki hatáskörét. Tisztségéből való végleges eltávolításáról az uniós törvényhozó testület a jövő heti plenáris ülésen fog szavazni.

Az ügyészség pénteken közölte, hogy a hatóságok több hónapja gyanúsítanak egy öbölmenti államot az Európai Parlament gazdasági és politikai döntéseinek befolyásolásával. Az ügyészség szerint a vesztegetők jelentős pénzösszegekkel és értékes ajándékokkal próbálták lefizetni az uniós parlament több magas rangú tagját. A rendőrség az e heti razzia során mintegy 600 ezer eurónyi készpénzt, valamint mobiltelefonokat és számítógépeket foglalt le.

Eva Kaili EP-alelnök mellett őrizetbe vették élettársát, az olasz Francesco Giorgit. Giorgi egy belga szocialista EP-képviselő, Marie Arena asszisztenseként dolgozik, továbbá a Fight Impunity (Küzdelem a büntetlenség ellen) nevű, brüsszeli székhelyű civilszervezet alapítója, amely a súlyos emberi jogi jogsértések büntetlensége elleni küzdelmet támogatja.

A Fight Impunity brüsszeli irodáját péntek reggel átkutatták a hatóságok. A szervezet elnökét, Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselőt, valamint feleségét és lányát is letartóztatták pénteken olaszországi otthonukban. A gyanú szerint Panzeri „Marokkó és Katar érdekében politikailag befolyásolta az Európai Parlamentet”, feleségét és lányát pedig bűnszervezetben való részvétellel és pénzmosással gyanúsítják.

Az ügyben érintett egy belga szocialista EP képviselő is, Marc Tarabella, akinek az otthonában szombat este házkutatást tartottak a hatóságok.

Az L’Echo című belga napilap értesülése szerint a rendőrség egy több százezer eurót tartalmazó bőröndöt talált Eva Kaili apjánál.

Úgy gondolom, hogy továbbra is küzdenünk kell egy olyan Európa létrehozásáért, amely a polgárok és az Unió közjója érdekében áll” – mindezt néhány napja mondta Eva Kaili, az Európai Parlament pénteken letartóztatott szocialista alelnöke.

Az elhangzott mondatok különösen annak fényében érdekesek, hogy Eva Kailit egy korrupció és pénzmosás elleni, nagyszabású nyomozás részeként vették őrizetbe Belgiumban. A balliberális görög politikusnőt és még négy társát egy 16 helyszínen tartott razzia során tartoztatták le.

A belga ügyészségre hivatkozva a Mandiner azt írja: a nyomozók már hónapok óta gyanítják, hogy egy „Öböl-menti állam befolyásolja az Európai Parlament gazdasági és politikai döntéseit” – különösen az intézmény vezetőit célozva, jelentős mennyiségű pénzzel és értékes ajándékokkal. A mostani razzia során a rendőrség mintegy 600 ezer euró készpénzt foglalt le, valamint mobiltelefonokat és számítógépeket.

Ez a bizonyos Öböl-menti ország pedig nem más, mint az épp futball világbajnokságot rendező Katar – legalábbis erről ír a német Die Welt.

A német lap úgy fogalmaz: A 44 éves baloldali politikus nyolc éve EP-képviselő. Az őrizetbe vétele azért is nagyon súlyos, mert Kailinak mentelmi joga van, őrizetbe pedig csak akkor lehet venni, ha tetten érik.

A görög szocialista politikus letartóztatása akkor kap igazán különös fénytörést, amikor egy novemberben 21-ei EP felszólalását meghallgatjuk. Ekkor Eva Kaili a munkavállalói jogok élharcosának nevezte Katart. Ez azért is különös, hiszen hónapok óta erősen támadják az országot, amiért ott állítólag több ezer vendégmunkás halhatott meg a vébéhez kapcsolódó építkezésen.

Meg vagyunk döbbenve” – így fogalmazott közleményükben az európai szocialisták EP képviselőcsoportja. Ebben kifejtik: a vizsgálatokra reagálva azonnali hatállyal felfüggeszti Eva Kaili európai parlamenti képviselő tagságát az S&D képviselőcsoportban.

Az Európai Unió vezetésével szemben nem most fogalmazódnak meg először komoly korrupciós vádak.

Néhány hónapja derült ki, hogy Ursula von der Leyen sms-ben kötött meg több milliárd euró értékű szerződéseket, többek között a koronavírus-elleni vakcinákat szállító amerikai Pfizer céggel. De arról is cikkezett még októberben az Origo, hogy az Európai Bizottság elnök asszonya saját fiának kedvezve köthetett igencsak furcsa tanácsadói szerződéseket.

De szintén az európai baloldalhoz köthető a német kancellár, Olaf Scholz adócsalási botránya is. Az ügy lényege, hogy még hamburgi polgármesterként Scholz egy helyi banknak kedvezve engedhetett el 47 millió euró befizetését.

Dagad a Pfizer-botrány is: a cég vezérigazgatója megtagadta a tanúvallomást

A Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla ismét elutasította a tanúvallomást az Európai Parlament Covid–19-cel foglalkozó különbizottsága előtt – írja a Politico című brüszeli lap online verziója. Az ügyben kiemelten érintett , az Európai Bizottság elnöke is, aki szabálytalanul, SMS-ekben egyeztetett a Bourlával az EU-s oltóanyag-vásárlásról, nagyjából 35 milliárd euró értékben.

 

Bourla korábban visszalépett egy októberi, a bizottság előtti meghallgatástól, amelyen várhatóan kemény kérdésekkel kellett volna szembesülnie arról, hogy miként jöttek létre a titkos vakcinaalkuk – közli a brüsszeli lap.

Az EU vakcinabeszerzési stratégiájáról szóló könyvvizsgálói jelentés

új kérdéseket vetett fel a gyógyszercég vezérigazgatója és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közötti kapcsolattartás ügyében.

Október 14-én az Európai Ügyészség megerősítette, hogy folyamatban van az EU Covid elleni vakcinavásárlásokkal kapcsolatos vizsgálata, de egyelőre nem pontosította, hogy kik ellen folyik a vizsgálat, és hogy mely uniós vakcinaszerződéseket vizsgálják.

„Bizottságunk úgy érezte, hogy … vannak fontos kérdések, amelyek a vezérigazgató felelősségi körébe tartoznak, és amelyek megválaszolására csak ő jogosult, de megválaszolatlanok maradtak” – mondta Kathleen Van Brempt európai parlamenti képviselő, a Covid–19-cel foglalkozó különbizottság elnöke. Hozzátette: mélységesen sajnálja, hogy

Bourla nem volt hajlandó megvitatni ezt az ügyet az Európai Parlament képviselőivel.

Mint arról a hirado.hu beszámolt: Ursula von der Leyen 2020 decemberében jelentette be, hogy jóváhagyták a Pfizer oltóanyagának használatát az unióban. Ez volt az első koronavírus elleni vakcina, amely engedélyt kapott az Európai Bizottságtól. Így az első 300 millió adaggal napokon belül elkezdődtek az oltások a tagállamokban.

Elszállt az SMS, repült 35 milliárd euró

Néhány hónappal később újabb, összesen 1,8 milliárd vakcina beszerzéséről egyezett meg az Európai Bizottság az amerikai Pfizer–BioNTechkel. Időközben azonban

felmerült a gyanú, hogy a megállapodás nem volt szabályszerű.

Ursula von der Leyen szabálytalanul, SMS-ekben egyeztetett a Pfizer vezérigazgatójával az EU-s oltóanyag-vásárlásról, nagyjából 35 milliárd euró értékben. Hogy pontosan mi volt az SMS-ekben, azóta sem derült ki, ugyanis az üzeneteknek nyoma veszett.

A sajtóinformációk szerint  komoly büntetésre számíthat Ursula von der Leyen.

Brüsszeli források szerint további vizsgálatok is várhatók a vakcinabeszerzés ügyében.

Fogy a levegő az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen körül – erről írt az Origo. Az Európai Parlament koronavírussal foglalkozó különbizottsága ugyanis ma ülésezett Brüsszelben a botrányos uniós vakcinabeszerzés miatt. A vádak szerint Ursula von der Leyen többször egyeztetett telefonon a Pfizer vezérigazgatójával a 35 milliárd eurós beszerzésről. Az továbbra is rejtély, hogy mi állt az SMS-ekben, az üzeneteknek ugyanis nyoma veszett.

Az ügyről a Pfizer-cégvezető sem volt hajlandó beszélni az uniós testület előtt, ugyanis el sem ment a meghallgatásra.

Ursula von der Leyen 2020 decemberében jelentette be, hogy jóváhagyták a Pfizer oltóanyagának használatát az Unióban. Ez volt az első koronavírus elleni vakcina, amely engedélyt kapott az Európai Bizottságtól. Így az első 300 millió adaggal napokon belül elkezdődtek az oltások a tagállamokban.

Néhány hónappal később újabb, összesen 1,8 milliárd vakcina beszerzéséről egyezett meg az Európai Bizottság az amerikai Pfizer–BioNTechkel. Időközben azonban felmerült a gyanú, hogy a megállapodás nem volt szabályszerű.

Tavaly áprilisban a The New York Times számolt be arról, hogy

a 35 milliárd eurós beszerzésről Ursula von der Leyen egészen egyszerűen SMS-ben egyezett meg a Pfizer vezérigazgatójával, Albert Bourlával. Hogy pontosan mi volt az SMS-ekben, azóta sem derült ki, az üzeneteknek ugyanis nyoma veszett.

Hatalmas botrány kerekedett, több európai parlamenti képviselő lemondásra szólította fel Ursula von der Leyent. Stasys Jakeliunas litván EP-képviselő például azt kifogásolta, hogy Ursula von der Leyen férje, Heiko von der Leyen az egyik amerikai gyógyszerészeti cég orvosigazgatója. Ezért szerinte összeférhetetlen, hogy a vakcinabeszerzésől az Európai Bizottság (EB) elnöke egyszemélyben tárgyaljon.

A homályos vakcinabeszerzés ügyében több eljárás is indult. A Pfizerrel kötött szerződés előkészítéséről azonban az EB semmilyen háttérdokumentumot nem tudott felmutatni. Ezért az Európai Számvevőszék is szerette volna megismerni az Ursula von der Leyen és a Pfizer-vezér közötti üzenetváltás tartalmát, az Európai Bizottság illetékesei azonban megtagadták ezt a kérést, mondván, hogy ezek nem tartoznak a szakpolitikával kapcsolatos dokumentumok megőrzésére vonatkozó uniós jogszabály hatálya alá.

A szöveges üzenetek keresése nem vezetett eredményre. Ezt a Magyarországot sorozatosan támadó és egy korábbi korrupciós botrányban is érintett Vera Jourová erősítette meg az EU átláthatósági biztosaként az uniós ombudsmannak írt levelében – számolt be erről az Origo, a Ripost cikke alapján. A portál Kathleen Van Brempt belga EP-képviselő nyilatkozatából is idéz, aki a Politicónak az mondta,

az átláthatóság hiánya tovább erősíti azt a véleményt, hogy az EU multinacionális cégek zsebében van.

A szocialista EP- képviselő az elnöke a parlament Covid-19-cel foglalkozó különbizottságának is, amely hétfőn ült össze Brüsszelben a vakcinabeszerzési botrány miatt. A meghallgatáson a Pfizer vezérigazgatója tisztázhatta volna, hogy milyen körülmények között kötötték meg az 1,8 milliárd vakcina beszerzéséről szóló szerződést az Európai Unióval, ő azonban nem volt hajlandó részt venni az ülésen. Albert Bourla ugyanis előre jelezte: a vállalat nemzetközi piacokért felelős elnökét küldi el maga helyett.

Sajtóinformációk szerint büntetésre számíthat Ursula von der Leyen. De további vizsgálatok is várhatók a vakcinabeszerzés miatt.

Nem ez volt az első alkalom, hogy a bizottság elnöke bajba került az időközben eltűnt szöveges üzenetei miatt. Ursula von der Leyen, Angela Merkel minisztereként is SMS-ben kötött tanácsadói szerződéseket. Ráadásul egy olyan hadiipari céggel, amelynél az Európai Bizottság elnökének egyik fia is jól fizető állást kapott.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

origo.hu

Fegyverekkel árasztja el Amerika Ukrajnát - küszöbön a világháború

metropol.hu

Dárdai Pál nem maradhat! Szalai Ádám korábbi edzőjével tárgyal a Hertha

magyarnemzet.hu

Nagyon csúnya titok derült ki az Orbán-gyűlölő Lilu múltjából

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

vg.hu

Itt a korainál is koraibb cseresznye, valamin azonban hanyatt esnek a vásárlók

origo.hu

Kórházba került Zámbó Krisztián

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert