Létrehozva: 2022.12.16.

Kreml: Az amerikai Patriot-rakétaszállítás Ukrajnának megjósolhatatlan következményekkel járna

Bármilyen amerikai Patriot-rakétaszállítás Ukrajnának megjósolhatatlan következményekkel járna – írta Oroszország washingtoni nagykövetsége csütörtökön, miután sajtóértesülések jelentek meg arról, hogy véglegesítés előtt áll egy ilyen megállapodás.

Oroszország külképviselete közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a nagy hatótávolságú rakétavédelmi rendszer szállítása a globális biztonságra nézve is veszélyt jelentene. Ha megerősítést nyer a megállapodás, akkor az egy újabb provokatív lépés lesz az amerikai kormányzat részéről – áll a dokumentumban, amely szerint Washington stratégiája nem csak az orosz-amerikai kapcsolatokban okozott óriási károkat, de további kockázatot teremt a globális biztonságot tekintve is.

Patriot rakétarendszerek.

Az orosz nagykövetség közleménye úgy fogalmaz, hogy a folytatódó ukrajnai fegyverszállítások csak megerősítik Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rezsimjét saját büntetlenségének érzetében, és abban, hogy további bűncselekményeket kövessen el civilekkel szemben a kelet-ukrajnai területeken.

Kedden a CNN hírtelevízió internetes oldalán írt arról több kormányzati forrásra hivatkozva, hogy az amerikai kormányzat már véglegesít olyan terveket, miszerint Patriot-típusú légelhárító rakétarendszereket bocsátana Ukrajna rendelkezésére, és azt az elnöki jóváhagyás után néhány napon belül el is kezdenék szállítani Ukrajnának.

A keddi sajtóértesülésre John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának kommunikációs koordinátora szerdán úgy reagált, nem tudja megerősíteni, hogy megállapodás született volna a szállításokról.

A sajtóértesülésre a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov úgy reagált, hogy Oroszország bármilyen, Ukrajnának adott Patriot-rakétát legitim célpontnak tekintene, de ő is hozzátette, hogy a hír egyelőre nem nyert megerősítést.

Ukrajna hónapok óta kér az Egyesült Államoktól nagy hatótávolságú légelhárító rendszert, amely hatékony lehet ballisztikus rakéták semlegesítésében az orosz hadsereg folytatódó kiterjedt rakétatámadásai ellen.

A Patriot amerikai rakétavédelmi rendszerek Ukrajnába szállítása megnöveli annak kockázatát, hogy az amerikai hadsereg közvetlenül belekeveredjen az ukrajnai konfliktusba – jelentette ki Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője csütörtöki moszkvai sajtóértekezletén.

„Sok szakértő, köztük az óceánon túl lévők is, kétségbe vonta egy ilyen lépés észszerűségét, amely a konfliktus eszkalációjához vezet, növeli az amerikai hadsereg közvetlen belekeveredésének kockázatát a háborús cselekményekbe” – mondta Zaharova.

A CNN amerikai hírtelevízió szerdán azt állította, hogy Joe Biden amerikai elnök kormánya a héten bejelentheti: Patriot rakétavédelmi rendszereket kíván Ukrajnába küldeni. A Pentagon közölte, hogy erről egyelőre nincs közölnivalója.

A washingtoni orosz nagykövetség arra figyelmeztetett, hogy

a Patriot rakétavédelmi rendszerek esetleges átadása Ukrajnának provokatív lépés lenne az Egyesült Államok részéről.

Zaharova ismételten kifejezte Moszkva készségét a tárgyalásra az ukrán válság rendezéséről. De, mint mondta, ez csak akkor lehetséges, ha olyan valós javaslatok érkeznek, amelyek figyelembe veszik az új realitásokat és Oroszország jogos érdekeit.

Közölte, hogy Pietro Parolin, a Vatikán államtitkára diplomáciai csatornákon keresztül hivatalos bocsánatkérést juttatott el Moszkvának Ferenc pápának a csecseneknek és a burjátoknak az ukrajnai háborúban tanúsított állítólagos kegyetlenségére tett megjegyzése miatt. A szóvivő szerint ezzel az incidens rendeződött.

„A hibák elismerésének képessége egyre ritkább a mai nemzetközi kommunikációban. Az adott helyzet azt mutatja, hogy a Vatikán párbeszédre való felhívása mögött ott áll a párbeszéd lefolytatásának és a beszélgetőpartnerek meghallgatásának képessége. Ez a megközelítés, azt mondhatom, őszinte tiszteletet vált ki” – mondta az orosz külügyi szóvivő.

Zaharova ezzel szemben „provokatívnak” és „elfogadhatatlannak” nevezte Martin Griffiths ENSZ-főtitkárhelyettes herszoni látogatását, és úgy vélekedett, hogy a világszervezet apparátusát vezető António Guterres főtitkárnak véget kellene vetnie az ilyen akcióinak. Ezt egyebek között azzal indokolta, hogy a régió lakosai népszavazáson döntöttek az Oroszországhoz való csatlakozásról. A referendum eredményét a nemzetközi közösség túlnyomórészt nem tekinti legitimnek.

Kijelentette:

Guterresnek követelnie kellene, hogy munkatársai a provokatív utazások helyett tartsák be az orosz gabona- és műtrágyaexport korlátozásainak feloldására vonatkozó kötelezettségvállalásaikat.

Zaharova nehezményezte egyebek között, hogy szerinte az ENSZ Titkársága és a világszervezet emberi jogi főbiztosának, Volker Türknek a hivatala kerüli az ukrán válsághelyzet pártatlan értékelését, Kijev irányába részrehajló nyilatkozatokat tesz, és a nyugatiak által támogatott narratívát használja.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön pletykának minősítette a Szergej Lavrov külügyminiszter 2023-ban várható esetleges felmentéséről a BRIEF Telegram-csatornán megjelent értesüléseket.

A BRIEF meg nem nevezett forrásra és Lavrovnak a Balin állítólag bekövetkezett – az orosz diplomáciai tárca által cáfolt – rosszullétére hivatkozva Mihail Galuzin november végén kinevezett külügyminiszter-helyettest és Szergej Nariskint, a Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) nevezte meg Lavrov lehetséges utódaként.

Az Egyesült Államok januártól a fegyveres katonai kiképzés mellett többszintű műveleti képzésben is részesíti az ukrán fegyveres erők tagjait – közölte az amerikai védelmi miniszter szóvivője csütörtökön.

Pat Ryder dandártábornok egy sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy a tervek szerint havonta mintegy 500 ukrán katonának nyújtanak oktatást annak érdekében, hogy segítsék az ukrán haderő képességeinek erősítését.

A képzések várhatóan az Egyesült Államok hadseregének németországi létesítményeiben lesznek, azokat az amerikai haderő európai és afrikai parancsnokságának kiképző katonái tartják majd – mondta a tábornok, aki arról is beszámolt, hogy a katonai tanfolyam első része a fegyveres kiképzésre fókuszál, majd műveleti képzésekben is részesülnek a résztvevők; a katonai osztag szintű műveletektől a zászlóalj-műveletekig.

A Pentagon szóvivője arról is tájékoztatást adott, hogy április óta már mintegy 3100 ukrán katona részesült amerikai kiképzésben, amelyek jó része az Egyesült Államok által az ukrán haderő rendelkezésre bocsátott fegyverek kezelésére irányult.

Pat Ryder megjegyezte, hogy miközben érthető módon a figyelem az Ukrajna rendelkezésére bocsátott eszközökön van, a kiképzés is lényeges szerepet játszik abban, hogy Ukrajna rendelkezzen azzal a képzett haderővel, ami hozzájárulhat az ország védelmi képességének javulásához.

A háború februári kezdete óta tíz tábornokot menesztettek az ukrán hadseregből, egy pedig öngyilkos lett – mondta el Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a The Economist című brit gazdasági lapnak adott interjújában, amelyet az Ukajinszka Pravda hírportál szemlézett csütörtökön.

A lapinterjúban a főparancsnok elmondta, hogy értesülései szerint az oroszok mintegy 200 ezer újabb katonát készítenek elő ukrajnai bevetésre, és az orosz hadsereg mintegy 1,2-1,5 millió fős tartalékkal rendelkezik.

Úgy vélekedett, hogy az eddigi orosz mozgósítás „működött”, és a mozgósítottak készek harcolni.

Az Ukrajinszka Pravda megjegyezte, hogy a katonai hírszerzés augusztusban nyilvánosságra hozott értesülései szerint Oroszország mintegy 160 ezer katonát vetett be az Ukrajna elleni háborúban, nem számítva a nemzeti gárdája tagjait.

Zaluzsnij kijelentette: nincs kétsége afelől, hogy az orosz hadsereg újra megkísérel egy offenzívát az ukrán főváros, Kijev ellen. „Már januárban, de nagy valószínűséggel tavasszal az Oroszországi Föderáció nagy offenzívát indíthat a keleti Donbászból, délről vagy akár Fehéroroszországból” – fejtegette.

A főparancsnok ugyanakkor bizakodó a tekintetben, hogy az ukrán erők képesek visszafoglalni azokat a területeket, amelyeket Oroszország február 23. után szállt meg. Ehhez azonban – mint rámutatott – erőforrásokra van szükség.

„Ehhez szükségem van 300 harckocsira, 600-700 gyalogsági harcjárműre, 500 tarackra” – sorolta Zaluzsnij.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a szövetségesek valahogy visszatartják-e Ukrajnát a Krím megtámadásában, a főparancsnok megjegyezte: ahhoz, hogy elérjék a Krím határait, az ukrán fegyveres erőknek le kell küzdeniük a Zaporizzsja megyei Melitopolig tartó 84 kilométeres távolságot.

Hozzátette, hogy ez elég is lesz, hiszen Melitopol felszabadítása révén Ukrajna a Krími Autonóm Köztársaság szárazföldi folyosójának teljes tűzellenőrzését biztosítaná. „Ahhoz azonban, hogy elérjük Melitopolt, Ukrajnának forrásokra van szüksége” – hangsúlyozta Zaluzsnij.


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Pornósnak állt a bombatestű focistanő - képek

origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

borsonline.hu

Most jött: újabb szomorú hírt kapott a királyi család, a hercegnőről van szó

magyarnemzet.hu

Elúszhatott a bajnoki cím, de Klopp már más miatt aggódik

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

hirtv.hu

Benyújtotta lemondását Ukrajna mezőgazdasági minisztere

origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett