Létrehozva: 2022.12.01.
Módosítva: 2022.12.01.

Guruló dollárok: Karácsony Gergely elismerte, hogy tudott a pénzről

Elismerte Karácsony Gergely, hogy tudott az amerikai pénzeket a baloldalnak juttató Action for Democracy tevékenyéségéről. Az NGO vezetője az a Korányi Dávid, aki egyben a főpolgármester tanácsadója is volt az elmúlt időszakban.

A MSZP-s Horváth Csaba pedig azt mondta: neki is lennének kérdései a hárommilliárd forintnyi külföldi támogatásról. Az Origo közben arról írt, hogy a baloldal a guruló dollárokért cserébe megígérte a szankciók megszavazását és a drágább nyugati olaj vásárlását – hangzott el az M1 Híradóban szerda este.

A baloldal külföldi támogatásának részletei a múlt heti titkosszolgálati jelentésből derültek ki. Vagyis, hogy Márki-Zay Péterék a Korányi Dávid által vezetett Aciton for Democracy-n keresztül csaknem hárommilliárd forintnyi támogatást kaptak Amerikából.

A megafonos Rákay Philip vasárnapi videóösszeállításában azt is leleplezte, hogy az összeg nem mikroadományokból, hanem összesen 11 adományozótól érkezett.

„Így hazudott össze-vissza Márki-Zay Péter az Amerikából kapott milliárdokról” – írta szerdán az Origo, felidézve, hogy míg a hódmezővásárhelyi polgármester kezdetben azt mondta: a támogatást ingyen kapták, a minap beismerte, hogy tettek vállalásokat. Ahogy az Origo fogalmaz: a külföldi támogatásért cserébe több kisebb ígéret mellett megígérték, hogy a szankciókat meg fogják szavazni és drágább, nyugati olajat fognak vásárolni.

A baloldali pártvezetők a  kezdetektől fogva vagy tagadták, hogy tudtak volna a támogatásról vagy hárították az újságírók erre vonatkozó kérdéseit. Egyedül az LMP-s Ungár Péter fogalmazott úgy, hogy dermesztő a külföldi pénz és az is aggasztó, hogy a hatalmas összegből semmi sem látszott a kampányban.

„Ez a pénz ebbe a kampányba nem látom, hogy tudott hasznosulni. Tehát itt valakik ezt a pénzt elvitték szerintem” – mondta az LMP társelnöke.

A fővárosi közgyűlés szerdai ülése előtt az M1 kérdésére az MSZP-s Horváth Csaba is arról beszélt: szerinte a hárommilliárd forintnyi külföldi pénz nem volt érezhető.

Közben az ülésteremben a Fidelitas tagjai egy „Hány millió dolláros bébi?” feliratos molinót emeltek a magasba és több zsáknyi játékdollárral demonstrálták, hogy szerintük Karácsony Gergely-nek tudnia kellett arról, hogy városdiplomáciai tanácsadója, Korányi Dávid pénzt gyűjt a baloldalnak.

A Fidelitas tagjai egy „Hány millió dolláros bébi?” feliratos molinót emeltek a magasba a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2022. november 30-án, felhívva a baloldal „guruló dollárok” néven elhíresült botrányára (fotó: MTI/Soós Lajos)

Wintermantel Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője arra szólította fel a főpolgármestert, hogy tisztázza az ügy részleteit.

Karácsony Gergely az ülésteremben elismerte, hogy tudott, az Action for Democracy tevékenyéségéről. Sőt: miközben Márki-Zay Péter többször hangoztatta, hogy nem politikai célokra jött a pénz, a főpolgármester a Mediaworksnek már úgy fogalmazott: a támogatást lényegében az ellenzék kapta.

„Hát nézze, hogy ha az ellenzék közé sorolunk civil szervezeteket, akkor az ellenzéknek, igen” – mondta a főpolgármester.

Az ügyben a rendőrség pénzmosás és sikkasztás gyanúja miatt nyomoz, de már az Állami Számvevőszék is vizsgálja a Márki-Zay Péter mozgalmának nyújtott amerikai támogatást.

Az összes pénz bement egy nagy zsákba – fogalmazott májusban Márki-Zay az Egyesült Államokból a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) számlájára érkező milliárdos nagyságrendű támogatás sorsát illetően. Aztán a tiltott kampányfinanszírozás beismerésétől novemberre eljutott a totális önellentmondásig, amikor is már azt állította: a pártok képviselői ott voltak a kampányközpontban, „minden egyes nap vigyáztak arra, és őrizték azt, hogy hozzájuk semmilyen támogatás az MMM-től ne juthasson”.

Kezdetben még egyetlen közös zsákot emlegetett Márki-Zay Péter, ahonnan minden felmerülő költséget kifizettek, később árnyaltabbá vált a kép, a végén pedig már azt fejtegette, hogy az MMM számlájáról nem kerülhetett pénz a baloldali pártokhoz – idézi fel az Origo.hu. A lap összegyűjtötte a volt kormányfőjelölt a témában tett ellentmondó nyilatkozatait.

Emlékeztettek rá: augusztusban Máki-Zay a Magyar Hang Gulyáságyú című podcastjában vagy elszólta magát, vagy tudatosan tett említést arról, hogy a baloldalhoz Amerikából hatalmas összegek áramlottak a választási kampány idején, és még azt követően is.

„Még június közepén is érkezett több száz millió forintos támogatás az Egyesült Államokból. Ennek a segítségével tudtuk kifizetni a kampány utolsó számláit” – mondta a baloldal volt kormányfőjelöltje. Ekkor említést tett arról is, hogy a támogatások több donortól érkeztek az Action for Democracy nevű szervezeten keresztül. Mint tudjuk, a szervezet vezetője Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök egykori, Karácsony Gergely főpolgármester jelenlegi tanácsadója, Korányi Dávid.

A nyilatkozat után Márki-Zay Pétert rendszeresen faggatták a tengerentúlról érkező dollárokról, hiszen a hatályos jogszabályok szerint a politikai pártok nem fogadhatnak el külföldi pénzeket.

A Mediaworks felhívta a figyelmet arra az interjúra, amelyet a politikus még májusban adott nekik. Ebben Márki-Zay az Action for Democracy és az amerikai támogatás említése nélkül a kampánypénzek felhasználásáról beszélt. A következőket mondta: „volt egy központi pénzügyi csapat, az összes pénz bement egy nagy zsákba, egy számlára, és abból mentek a kifizetések. Hogy most melyik, fillérre pontosan, (…) azt lehetetlen megmondani. Azt lehet megmondani, hogy azt a hárommilliárdot mire használtuk fel, vagy az abból ránk jutó nem tudom egymilliárdos részt. Azokat a számlákat kutatásra, újságszerkesztésre, újságnyomtatásra, kézbesítésre és a többi használtuk fel.”

Arra a kérdésre, hogy volt-e a hat baloldali pártnak közös számlája, és emellett létezett-e az MMM számlája, Márki-Zay így válaszolt: „nem. Volt egy MMM-es számla, ami a központi kampánynak a működtetését szolgálta, természetesen ebből voltak jelöltek, akiket támogattunk, voltak kiadványok, amiket támogattunk, gépjárművek, bömbis autók úgymond, tehát ezek a…, vagy robocallhívások, IVR-kampányok, és a többi”.

Tehát szó sem volt a Mindenki Magyarországa Mozgalom kampányának és a választási kampánynak a gondos szétválasztásáról, pénzügyi elszigeteléséről. „Egy zsák volt” – ez maga a tiltott kampányfinanszírozás.

Azonban Márki-Zay szeptemberben már merőben másként emlékezett vissza az eseményekre. „Senki ne gondolja azt, hogy mi pártokat finanszíroztunk, pártként viselkedtünk és a párfinanszírozás szabályai vonatkoztak volna ránk. Nem” – jelentette ki. Majd azt fejtegette: „amit mi folytattunk, többek között az Action for Democracy támogatásával, az pedig egy, a magyar kultúra megváltoztatásáért folyó kampány. Amiben az euroatlanti elkötelezettségünk is ott van, és amibe belefért a migránsszámláló is természetesen, meg belefért a háborúellenes plakátjaink is, hiszen ezek mind a magyar kultúra megváltoztatására vonatkoztak. Részben érintették azt a népszavazást, amelynek szintén ebben az időszakban volt a kampányidőszaka.”

Arra a nagyon fontos kérdésre, miszerint a külföldről érkező pénzekből fizettek-e a DatAdatnak, a válasza egyértelmű volt: „Egészen biztos vagyok benne”.

Ez azért lényeges, mert a Bajnai Gordon volt kormányfő és a Ficsor Ádám egykori titokminiszter érdekeltségébe tartozó cégcsoport bonyolította az egész baloldal kampányát. Vagyis, ha ment pénz a DatAdathoz, az bizonyosan a baloldali pártok kampányát szolgálta. Márpedig ment, hiszen a parlament nemzetbiztonsági bizottsága nemrég nyilvánosságra hozta azt a beszámolót, amely tartalmazta azt is, hogy az MMM az 1,85 milliárd forintból 1,4 milliárdot utalt tovább Bajnaiéknak.

Márki-Zay Péter november 22-i sajtótájékoztatóján pedig már az is kiderült, hogy a külföldi támogatásokért cserébe egyebek mellett megígérték, hogy kormányra kerülve csatlakoztatják hazánkat az Európai Ügyészséghez és kiutasítják az „orosz kémbankot”. Vagyis a külföldről érkező milliárdoknak meg lett volna az áruk.

Ekkor a volt miniszterelnök-jelölt már azt állította, akkurátusan ellenőrizték minden fillér kifizetését. „Kínosan vigyáztunk arra, hogy minden egyes törvényi előírást betartsunk. Erre megjegyzem, a pártok is vigyáztak. Ha pártfinanszírozás történt volna, akkor annak büntetése a pártokat terhelte volna és nem az MMM-et. Éppen ezért a pártok képviselői ott voltak a Hold utcában, a kampányközpontban. Minden egyes nap vigyáztak arra, és őrizték azt, hogy hozzájuk semmilyen támogatás az MMM-től ne juthasson” – fejtegette Márki-Zay.

Beszélt arról is, hogy „az Action for Democracy minden egyes támogatójától a magyar útlevelének a számát kérte el, és ellenőrizte, tehát csak magyar állampolgároknak a pénze került az MMM-hez”. Csakhogy azóta kiderült, hogy az Action for Democracy kampány idején működtetett honlapja nem is tartalmazott útlevélszám-rubrikát, vagyis nem igaz, hogy csak magyarok tehettek felajánlásokat.

Amint arról beszámoltunk, a történtek miatt az Állami Számvevőszék is vizsgálódik, és közzé tette azokat az űrlapokat, amelyekre a baloldali választási összefogás hat pártjának és Márki-Zay Péternek válaszolnia kell a kampányfinanszírozással kapcsolatban. A válaszokból kirajzolódhat a guruló dollárok útja, továbbá fény derülhet a DatAdattal való együttműködés részleteire is.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Pétert próbálta mosdatni a Soros-közeli portál, de nagyot hibáztak

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

magyarnemzet.hu

Olyan fejlesztés történik Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, amire nagyon régen vártak

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

hirtv.hu

Embert gázolt a metró Budapesten

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

ripost.hu

Akik nem ismernek félelmet: ez a 3 csillagjegy a legbátrabb mind közül

ripost.hu

Erre vártak a magyar autósok: Jelentős árcsökkenés jön a benzinkutakon, ekkor érdemes tankolni

ripost.hu

„Életem legjobb formájában voltam” – Ez jelezte, hogy rákos lett a fitt édesanya

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett

POLITIK

A NATO döntő szerepre készül Ukrajnában

POLITIK

Ez a magyar CPAC igazi célja