Létrehozva: 2022.12.23.

Eltiltaná Trumpot az elnöki hivataltól a képviselőház vizsgálóbizottsága

Még mindig próbálkoznak a bukott demokraták.

A demokrata többségű bizottság hétfőn bűnvádi eljárást javasolt Donald Trump ellen.

Eltiltaná Donald Trump volt államfőt az elnöki hivataltól az amerikai képviselőház bizottsága, amely a washingtoni Capitolium elleni 2021. január 6-ai támadás körülményeit vizsgálta. A testület csütörtök éjszaka hozta nyilvánosságra másfél éves munkájáról szóló teljes jelentését.

A bizottság célja az volt, hogy megállapítsa az események idején még hivatalban lévő elnök szerepét a történtekben. A több mint 800 oldalas dokumentum a volt elnök központi szerepét hangsúlyozza a január 6-ai zavargásokban, amelynek során tüntetők törtek be a törvényhozás épületébe.

„A január 6-ai események egyike sem történt volna meg nélküle” - fogalmaz a jelentés.

A demokrata többségű bizottság hétfőn bűnvádi eljárást javasolt Donald Trump ellen az igazságügyi minisztérium számára. A javaslat kormányellenes szervezkedéssel, lázadás szításával, segítésével, támogatásával és felbujtással, valamint azzal vádolja a politikust, hogy akadályozta a kongresszus hivatali működését.

A vizsgálóbizottság javaslata nem kötelező érvényű, arról, hogy indul-e bűntetőeljárás, valószínűleg Merrick Garland igazságügyi miniszter dönt.

A testület tagjai eljárást kezdeményeztek több republikánus képviselő ellen az alsóház etikai bizottságánál hétfőn, mert nem tettek eleget a vizsgálóbizottság idézésének. Az érintett képviselők között van Kevin McCarthy, a képviselőházi republikánusok vezetője, a házelnöki poszt várományosa és Jim Jordan, akit a republikánusok a törvényhozás felügyeleti bizottságának elnökévé jelölnek januárban, amikor átveszik a többséget a képviselőházban.

Jim Jordan hétfőn szóvivője útján reagált, aki azt nyilatkozta, hogy a bizottság pártalapon, politikai színjátékot rendezett, tudatosan meghamisítva bizonyítékokat, és az Egyesült Államok Képviselőházának történetében első alkalommal megakadályozta, hogy egy vizsgálóbizottság munkájába a kisebbségben lévő párt képviselői is bekapcsolódjanak.

A vizsgálóbizottság az elmúlt 18 hónapban tíz köznyilvános meghallgatást tartott, ezer embert kérdezett ki és egymillió oldalnyi dokumentumot dogozott fel. Hét demokrata és két republikánus tagból állt, utóbbiak Donald Trump párton belüli ellenfelei, Liz Cheney és Adam Kinzinger voltak.

Az amerikai választók többsége se Donald Trump, se Joe Biden újbóli indulását nem támogatja a következő, 2024-es elnökválasztáson – derül ki a FoxNews és a CNN hírtelevízióknak a héten megjelent közvélemény-kutatásából.

A CNN hírtelevízió által megrendelt felmérésben a megkérdezett republikánus érzelmű választók 62 százaléka mondta azt, hogy azt szeretnék, ha pártjuk Donald Trump előző elnök helyett valaki mást indítana, míg a demokrata szavazók 59 százaléka nyilatkozott úgy, hogy Joe Biden hivatalban lévő elnök helyett mást szeretne látni az elnökjelölti pozícióban. A felmérésből ugyanakkor az is kiderül, hogy ha a republikánus és demokrata előválasztásokon mégis ez a két politikus szerezné meg a jelöltséget, akkor pártjuk választóinak túlnyomó többsége rájuk voksolna a 2024 novemberi elnökválasztáson. A CNN felmérése szerint azok a regisztrált republikánusok, valamint republikánus érzelmű szavazók, akik nem látnák szívesen Donald Trumpot jelöltjükként, legtöbben Ron DeSantis floridai kormányzót jelölték meg favoritként.

A Fox News, szintén héten megjelent közvélemény-kutatása hasonló trendeket mutat. A felmérés szerint az összes amerikai 64 százaléka nem szeretné, ha Joe Biden elindulna az újraválasztásért, és 33 százalékuknak nincs ellenére. Donald Trump esetében azt találták, hogy az összes választó 58 százaléka nem látná szívesen elnökjelöltként, míg 39 százalék örülne ennek. Donald Trump november közepén hivatalosan is bejelentette, hogy elindul a republikánus elnökjelölti versenyben. Az indulás bejelentését a republikánus szavazók mintegy kétharmada örömmel fogadta – derül ki szintén a közvéleménykutatásból, ugyanakkor a párthoz nem tartozók 66 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nem örül Donald Trump indulási szándékának.

Joe Biden és Donald Trump népszerűsége nagyjából ugyanúgy alakul: míg Joe Bidenről az amerikaiak 43 százaléka van jó véleménnyel, addig Donald Trump esetében ez 42 százalék, közben Joe Biden elutasítottsága 56, Donald Trumpé 57 százalék. A FoxNews és a CNN felmérése egyaránt december 9–11 között készült, az amerikai lakosság összetételét leképező, reprezentatív mintán.

Ron DeSantist, a floridai kormányzót tartják a legalkalmasabb republikánus jelöltnek a konzervatív szavazók. Az USA Today és a Suffolki Egyetem felmérése szerint a választók körében a „trumpizmus” egyre népszerűbb, de a volt elnöknél kevésbé harsány politikusra bíznák a párt és az ország vezetését.

A republikánusok (GOP) és az el nem kötelezett konzervatív választók egyre inkább „trumpizmust akarnak Trump nélkül” – így összegezte a USA Today megbízásából készült felmérés eredményét David Paleologos, a Suffolki Egyetem Politikai Kutatóközpontjának igazgatója. A portál beszámolója szerint a volt elnök politikájának kétharmados támogatottsága van jelenleg, ugyanakkor a személyes elutasítottsága is hasonló. Az amerikai jobboldal favoritja nyilvánvalóan a floridai kormányzó, Ron DeSantis, akinek a népszerűsége 23 százalékponttal, 56–33-ra múlja felül Donald Trumpét.

Trump népszerűségvesztésének oka az elemzők szerint a Capitolium „ostromának” és a félidős választásoknak tudható be. Mint ismert, az idei, kongresszusi választásokon elmaradt az előzetesen várt, földcsuszamlásszerű republikánus győzelem. A szenátusban maradt a demokrata többség és az alsóházat is csak kis különbséggel sikerült elhódítaniuk a konzervatívoknak. A felelősség a felmérések alapján megoszlik: a választók többsége a GOP mérsékelt politikájával éppúgy elégedetlen, mint Trump botrányaival. Ezt mutatja az is, hogy több markánsan jobboldali republikánus jelölt nyerni tudott, illetve javított korábbi eredményein, ugyanakkor azokban a körzetekben, amelyekben a volt elnök közvetlenül is részt vett a kampányban – mint például Georgiában –, a demokrata jelölt lett a befutó. 

A USA Today és a Suffolki Egyetem felméréséből egyébként az is kiderült, hogy Biden népszerűsége magasabb Donald Trumpénál, ugyanakkor 47–43 arányban elmarad DeSantisétól. A republikánus és konzervatív beállítottságú szavazók kétharmada, 65 százaléka szeretné, ha a floridai kormányzó 2024-ben indulna az elnökválasztáson, ennek ellenére David Paleologos szerint egyáltalán nem biztos, hogy ő lesz az előválasztás nyertese. Abban az esetben ugyanis, ha a GOP jobbszárnyából más nevek is felbukkannak az indulók között, s ezzel megosztják a tábort, Donald Trump egy erős kampánnyal az élre törhet.

Donald Trump az általa létrehozott közösségi oldalon, a Truth Social úgy fogalmazott: a demokraták mindent, akár törvénytelen eszközöket is bevetnek azért, hogy megvédjék az inkompetens elnököt és kábítószerfüggő fiát. Hozzátette: a félidős választásokat is elcsalták, az ország pedig egy hatalmas bukás felé tart.

A korábbi elnök azonban legújabb üzenetét nem tette közzé Twitteren. Vasárnap pedig visszaállították felhasználói fiókját, amit még 2021 januárjában függesztettek fel. A platform új tulajdonosa, Elon Musk szavazáson kérte ki a felhasználók véleményét, hogy újra aktiválják-e Trump fiókját. Több mint 15 millióan voksoltak és csaknem 52 százalékuk döntött Trump visszatérése mellett.

Amikor kitiltották a közösségi platformról, közel 89 millió követője volt.

Trump üdvözölte a szavazás végeredményét, de egyúttal azt is bejelentette, hogy nem kíván visszatérni a Twitterre. Inkább arra buzdította a szimpatizánsait, hogy az általa létrehozott közösségi oldalt, a Truth Socialt használják.

A Newsmax cikke szerint azonban a 2024-es választások előtt az amerikai üzletember meggondolhatja magát. Korábban előszeretettel használta a Twittert. Politikai bejelentéseket tett közzé, riválisait bírálta, és kommunikált a támogatóival. Felmérések alapján a Twittert naponta átlagosan 237 millióan használják, ezért ha Trump minél több embert akar elérni a 2024-es amerikai elnökválasztást megelőző kampányban, akkor rá fog kényszerülni arra, hogy használja újraélesztett Twitter-fiókját.

Soros György jó barátja, a liberális Guy Verhofstadt kiakadt, amiért Musk visszaengedte Trumpot a közösségi felületre. A hazánkat előszeretettel bíráló EP-képviselő szerint nevetséges és felelőtlen döntés volt az Egyesült Államok 45. elnökének visszaállítani a fiókját. Verhofstadt a Twitter elnökét is kritizálta. Mint fogalmazott: „a Twitter vezetőjének a hazugságok és a gyűlölet ellen kellene fellépnie, nem mutatványokkal hajszolni a feltűnést (és diktátorok jóváhagyását)”.

Verhofstadt is kiborult Trump visszatérése miatt.

Verhofstadt is kiborult Trump visszatérése miatt.

Fotó: Twitter.com

A demokraták is felháborodtak Musk döntésén. Többek között azt üzenték neki, hogy gyűlölik, valamint, hogy ezzel a lépésével megbuktatja és veszélybe sodorja a demokráciát az Egyesült Államokban.

Több liberális szakértő azzal vádolta meg, hogy elcsalták a szavazást Trump fiókjának visszaállításáról.

Az egyik jogvédő szervezet elnöke felszólította a hirdetőket, hogy szakítsák meg az üzleti kapcsolataikat a Twitterrel.

A Missouri Egyetem professzora a New York Timesnak azt nyilatkozta, hogy hat éven át tanulmányozta Trump Twitter-tevékenységét, és most fel kell készülni a legrosszabbra. Rendkívül aggasztónak nevezte Musk döntését.

Kara Swisher újságíró még tovább ment, és párhuzamot vont a hétvégi coloradói LMBTQ szórakozóhelynél történt lövöldözés és Trump fiókjának visszaállítása között.

Összefüggés lehet a lövöldözés és Trump visszatérése között.

Összefüggés lehet a lövöldözés és Trump visszatérése között.

Fotó: Twitter.com

A Fox News cikke szerint nem véletlen, hogy a balliberális oldal kiborult azon, hogy Trump ismét használhatja a Twitter-fiókját. A demokraták attól rettegnek, hogy a korábbi elnök üzenetei még több választópolgárhoz jutnak majd el, és így tovább növeli támogatóinak táborát.

Joe Biden jelenlegi elnök népszerűsége az elmúlt időszakban drasztikusan visszaesett. Trump jó eséllyel pályázik az elnöki székre 2024-ben.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő, milyen egyszerűen ellophatják adatainkat a nyaralás alatt

origo.hu

Tört-zúzott a magából teljesen kifordult Britney Spears

magyarnemzet.hu

„Menjetek ti Ukrajnába, és szolgáljatok ti!” – káosz az ukrán konzulátuson

ripost.hu

Íme egy fontos szabály, ami rengeteg nyugdíjast érint

vg.hu

Bizarr tanácsot adott a Lidl a magyar vásárlóinak: az extra szűz olívaolaj helyett főzzenek sertészsírral

origo.hu

Meghan Markle súlyos dolgot tett III. Károly királlyal

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába

POLITIK

Erdogan bírálta az amerikai egyetemi tüntetőkkel történteket

POLITIK

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Ezért erősítjük a honvédséget

POLITIK

CPAC- Hungary: Létrejött a nemzeti erők nemzetközi összefogása