Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2022.12.05.

Elon Musk nem hagyja magát

„Teljesen hamis” – ezzel a két szóval „fegyverezte le” Elon Musk, a Twitter tulajdonosa a liberális The New York Timest és laptársait, miután azzal vádolták, hogy sokat romlott a politikai korrektség a platformon.

Szerző ripost

Nem kezdődhet új hét a Twitter-vezér Elon Musk ellen indított újabb médiacsata nélkül. Legújabb Musk-ellenes cikkében a The New York Times azzal vádolja a milliárdost, hogy drasztikusan emelkedett a platformon a gyűlöletbeszéd, miután Musk megvásárolta azt. Az online gyűlöletbeszéd és kirekesztés ellen küzdő szervezetek a Twitter tulajdonosváltását követő két hét gyűlöletkeltő bejegyzéseit számolták meg, azonban Musk a közösségi platform belső szűrőprogramjának eredményeire hivatkozva cáfolta a vádakat írja a hirado.hu.

„Teljesen hamis” – ezzel a két szóval „fegyverezte le” Elon Musk, a Twitter tulajdonosa a liberális The New York Timest és laptársait, miután azzal vádolták, hogy sokat romlott a politikai korrektség a platformon Musk tulajdonossá válása óta – számolt be a The Epoch Times amerikai portál. Mint írták, megnőtt a fekete amerikaiak, a homoszexuálisok és más kisebbségi csoportok elleni kirekesztő beszéd gyakorisága a Twitteren. A The New York Times által közölt adatsorok azt mutatják, hogy „a fekete amerikaiakkal szembeni szidalmak napi 1282-ről 3,87-szeresére nőttek. A meleg férfiak és a zsidók elleni posztok száma pedig 2506-ról 3964-re emelkedett, ami 61 százalékos növekedést jelent két héttel az után, hogy Musk megvásárolta a Twittert”.

A liberálisok állítását azonban maga Elon Musk is látta, aki csupán két szóval reagált: „teljesen hamis”. A két oldal álláspontjának támogatottságáról sokat elárul, hogy amíg a The New York posztját 44 ezren kedvelték, addig Musk válaszára 346 ezer lájk és 21 ezer megosztás érkezett.

Imran Ahmed, a Digitális Gyűlölet Elleni Központ vezérigazgatója szerint azonban Musk mindenféle rasszista, nőgyűlölő és homofób előtt megnyitotta a Twittert. Ahmed szerint ők csupán ennek megfelelően reagáltak. A portál szerint az Iszlám Állam terrorszervezettel összeköthető fiókok is újra megjelentek a Twitteren, valamint a QAnon amerikai szélsőjobboldali szervezet is jelen van.

Ugyanakkor a baloldali liberális véleményekkel szemben foglalt állást a Manhattan Institute kritikus fajelméleti tanok irányát vezető Christofer Rufo, aki úgy fogalmazott: ez a jelentés hulladék. Rufo szerint ugyanis a Twitter-élmény ugyanaz, mint korábban volt.

Egyetlen különbség, hogy néhány provokatív fiókot is visszaállítottak. Mint mondta: „a baloldali újságírók hamis narratívát alkotnak, hogy igazolják a további cenzúrát. Ez azonban átlátszó és szánalmas.”

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

A liberális Vox társalapítója szerint az FTX-vezér pénze nélkül még mindig Donald Trump lenne az Egyesült Államok elnöke

Többek között a The News York Times volt rovatvezetőjének hírportálját is támogatta.

Musk sem támogatja a gyűlöletbeszédet

A cikk felidézte, hogy Musk már többször megerősítette, hogy az általa elképzelt szólásszabadság nem azt jelenti, hogy bárki számára ingyenes gyűlöletbeszéd-platformot hoz létre. Musk hangsúlyozta, hogy a gyűlöletbeszéd nem tolerálható. Ugyanakkor feloldotta több olyan konzervatív közszereplő korábban letiltott Twitter-fiókját, mint például Donald Trum korábbi amerikai elnök, a Project Veritas oknyomozó portál vagy éppen a Babylon Bee szatírikus blogoldal.

„A szólásszabadság alatt egyszerűen azt értem, ami megfelel a törvénynek. Ellenzem a cenzúrát, amely messze túlmutat a törvényeken. Ha az emberek kevesebb szólásszabadságot akarnak, akkor fel fogják kérni a kormányt, hogy fogadjon el erre vonatkozó törvényeket. Ezért a törvényen túllépés ellentétes a nép akaratával”

– mondta Musk az év elején.

A lap felidézte Musk december 2-i tweetjét is, amelyben azt írta: „A gyűlöletbeszéd száma továbbra is csökken, annak ellenére, hogy jelentősen nőtt a felhasználók száma! A @TwitterSafety hetente teszi közzé az adatokat. A szólásszabadság nem jelenti a hozzáférés szabadságát. A negativitásnak kevesebbet kell elérnie, mint a pozitivitásnak. Naponta körülbelül 500 millió tweet érkezik, és több milliárd megjelenítés érkezik, tehát a gyűlöletbeszéd kevesebb mint 0,1 százaléka a Twitteren látottaknak!”

Az Európai Unió és a hirdetők is fenyegetőztek

A lap felidézte, hogy az Európai Unió egyik magas rangú tisztviselője múlt héten figyelmeztette Muskot, hogy blokkolhatják a Twitter elérését Európában, ha az nem felel meg a digitális előírásoknak.

„Még mindig hatalmas munka áll előttünk, mivel a Twitternek átlátható felhasználói irányelveket kell bevezetnie, jelentősen meg kell erősítenie a tartalom moderálását, meg kell védenie a szólásszabadságot, határozottan meg kell küzdenie a dezinformációkkal, és korlátoznia kell a célzott hirdetéseket”

– mondta Musknak Thierry Breton uniós biztos.

Az Epoch Times arra is emlékeztetett, hogy a Twittert érő médiaháború óta számos hirdető visszavonta a hirdetéseit a felületről.

A The Washington Post jelentése szerint a nagy márkák, mint például a Jeep, a Mars cukorka, a gabonaféléket gyártó Kellogg, a gyógyszeripari óriás Merck és a Verizon felfüggesztették a reklámozást. Más márkák, köztük a United Airlines, a Carlsberg, a Mondelez és a General Motors szintén leállították a hirdetések megjelenítését a Twitteren.

A Twitter gyűlöletkeltő magatartással kapcsolatos politikája kimondja:

„Tilos más emberek elleni erőszakot népszerűsíteni, közvetlenül támadni vagy fenyegetni faji, etnikai, nemzeti származás, kaszt, szexuális irányultság, nem, nemi identitás, vallási hovatartozás, életkor, fogyatékosság vagy súlyos betegség alapján. Nem engedélyezzük azokat a fiókokat sem, amelyek elsődleges célja mások kárára uszítás e kategóriák alapján.”

Musk felfedte a Twitter korábbi cenzúrázási mechanizmusát

A korábban liberális körökben ünnepelt sztárként kezelt Elon Musk azóta vált közellenséggé, amióta bejelentette, hogy megvásárolja a Twittert. Az amerikai politikai hírterjesztés online platformjaként is emlegetett felület megvásárlásával a nagyvállalkozó nyíltan kommunikált célja a szólásszabadság helyreállítása volt. Musk és az amerikai konzervatív körök is rendszeresen vádolták politikai indíttatású cenzúrával a platformot, melynek megvásárlása után az új tulajdonos számos letiltott profilt újra elérhetővé tett.

Ezenfelül a nagyvállalkozó azzal sem lett népszerűbb a liberális körökben, hogy számos összefonódást leleplezett a platform korábbi tulajdonosi köre és az amerikai Demokrata Párt között. Legutóbb szombaton, Twitter-akták címen hozott nyilvánosságra az amerikai kormánypártok számára kínos információkat. A Twitter-vezetés között zajlott levelezésből kiderült, hogy a 2020-as amerikai elnökválasztás előtt kiszivárgott, az akkor megválasztott Joe Biden fiát érintő korrupciós ügyben a Twitter vezetése szándékosan nyomta el az ügyről szóló híreket.

A Hunter Biden ügyéről szóló bejegyzéseket a Twitter tartalomközlési szabályainak megsértésére hivatkozva távolították el, valamint Twitter-fiókokat függesztett fel. Ahogy a Twitter-aktátkból kiderült, a platform vezetése mind a Demokrata Párttól, mind a Republikánus Párttól kapott támogatásokat, és ily módon mindkét pártnakráhatása volt a platformon megjelenő tartalmakra. Azonban a vállalat vezetősége túlnyomórészt a liberálisok felé húzott, így szándékosan nekik kedveztek.

A cenzúra „hiánya” miatt feszülhetett egymásnak Elon Musk és az Apple techóriás. Ugyanis az Apple kitiltással fenyegette meg a Twittert az applikációkat kínáló áruházából (App Store) azután, hogy a Twitter lazított az eddig alkalmazott szabályain, nagyobb teret engedve az eddig korlátozott véleménynyilvánításnak. Musk szerint az okostelefonokat gyártó világvállalat már a hirdetéseit is leállította a közösségi oldalon, anélkül, hogy az Apple indokolta volna a döntést.

 

Az Apple többnyire már nem hirdet a Twitteren. Utálják a szólásszabadságot Amerikában?” – fogalmazott hétfőn közzétett bejegyzésében a Twitter vezérigazgatója, Elon Musk.

Elon Musk 2022 tavaszán jelentette be, hogy megvásárolná a Twitter vállalat részvényeinek többségét, továbbá a szólásszabadság főterévé tenné a platformot. Az üzletember ezt követően október végén át is vette a felület irányítását, és számos radikális változást eszközölt, többek között feloldotta Donald Trump korábbi amerikai elnök letiltott fiókját és „amnesztiát” hirdetett az oldal korábban felfüggesztett felhasználóira vonatkozóan.

Elon Musk a platform átvétele óta számos bírálatot kapott. Többek között Guy Verhofstadt liberális európai parlamenti képviselője is szorgalmazta Musk „felelősségre vonását” egy EP-ben megtartott meghallgatás keretein belül, mondván, hogy az európai értékeknek a Twitterre is vonatkozniuk kell.

A techmilliárdos közösségi oldalán a napokban számos bejegyzést is közzétett, melyekben azt ígérte,

a szólásszabadság elnyomásáról szóló Twitter-aktákat fog hamarosan közzétenni, ugyanis a nyilvánosság megérdemli, hogy megtudja, mi történt valójában.

Az Apple nyomást gyakorol a Twitterre?

A Reuters hírügynökség kiemelte, Musk szerint az okostelefonokat gyártó világvállalat nyomást gyakorol a platformjára, melynek oka, hogy az üzletember korábban jelezte, a moderálások következtében letiltott fiókokat vissza fogja állítani.

A milliárdos hétfőn közzétett bejegyzésben arról számolt be, hogy

az Apple azzal fenyegetőzött, hogy visszatartja a Twittert az applikációkat kínáló áruházából (App Store), azonban ennek okát nem árulta el.

Az Apple által meg nem erősített akció azonban nem lenne szokatlan, hiszen az Apple rendszeresen érvényesítette akaratát, amelyek olyan konzervatív irányultságú alkalmazások az App Store-ból történő eltávolításához vezettek, mint például a Gab, vagy a Parlor  – mutatott rá a hírügynökség.

A Pathmatics reklámméréssel foglalkozó cég szerint

az Apple jelentősen csökkentette heti hirdetéseit a Twitteren, mióta Musk vette át közösségi médiaplatform vezetését.

A techmilliárdos közbelépése óta egyre több cég állította le vagy szünetelteti hirdetéseit a közösségi platformon. A Twitter bevételeinek mintegy 90 százalékát a reklámeladások teszi ki – hangsúlyozta a Reuters.

Musk mindemellett a hónap elején azt mondta, a Twitter felületén hatalmas bevételcsökkenést tapasztaltak, továbbá az aktivista csoportokat okolta a hirdetők nyomás alá helyezéséért.

 

Szerző ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ördög Nóra és Nánási Pál bejelentette: vége

origo.hu

Brüsszel bejelentette: készüljünk a háborúra!

vg.hu

Valami eltörött: a magyarországi Spar kivonulásáról beszélt az osztrák anyacég vezérigazgatója – „Harcolunk”

life.hu

Ki az a Rose Hanbury, akinek állítólag viszonya van Vilmos herceggel?

vg.hu

Elszabadult a pokol a német iskolákban

origo.hu

Imádja a luxust és dicsekszik pénzével a Magyar Péter mögött álló vállalkozó - videó

lakaskultura.hu

Örökké divatos tapéta: mi a különbség és melyiket fajtát válaszd?

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Itt a bizonyíték: a földönkívüliek már itt vannak

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

ripost.hu

Csillogtak a szemek: talpig feketében, nem akárhol jelent meg Benedek Tibor özvegye, Epres Panni

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Hány évet kaphat, mivel vádolhatják meg Osváth Zsoltot?

POLITIK

Gyermekpornográfia: Osváth Zsolt megint próbálja elkenni az ügyet

POLITIK

Újabb izraeli hadművelet indulhat Gázában

POLITIK

Donald Trump végre békét teremthet

POLITIK

A nyugat-európai gazdák úgy látják, elveszítették a csatát

POLITIK

Brüsszel egy feladatnak tekinti a migrációt