Létrehozva: 2022.12.19.
Módosítva: 2022.12.19.

Egymást érik a korrupciós ügyek Brüsszelben

A brüsszeli bürokraták előszeretettel oktatnak ki mindenkit, ha korrupcióról van szó, csak arról feledkeznek meg, hogy nem egy politikusról derült ki, gyanús üzletei voltak.

Kétes ügyekbe bonyolódott többek között a hazánkat rendszeresen bíráló Guy Verhofstadt, Elmar Brok korábbi néppárti képviselő, illetve maga az Európai Bizottság vezetője, Ursula von der Leyen is. A Magyar Hírlap összeállítása. Eva Kaili nem teremtett precedenst azzal, hogy korrupciós botrányba keveredett. A brüsszeli bürokraták előszeretettel oktatnak ki mindenkit, ha korrupcióról van szó, csak arról feledkeznek meg, hogy nem egy politikusról derült ki, gyanús üzletei voltak. 

Az Európai Bizottság elnöke azzal bukott le, hogy gyanús körülmények között állapodott meg a Pfizer vezérigazgatójával a koronavírus elleni vakcinák uniós beszerzéséről is. A vezetők ugyanis sms-ben egyeztettek a szerződés részleteiről. Az, hogy pontosan miről tárgyaltak, úgy tűnik, örökre rejtély marad.

Az Európai Bizottság elnöke szívesen egyezteti egy szerződés részleteit SMS-ben.

Az Európai Bizottság elnöke szívesen egyezteti egy szerződés részleteit sms-ben

Fotó: Politico

A szöveges üzenetek ugyanis nyomtalanul eltűntek. Az Európai Bizottság nem találta meg azokat az sms-ket, amiket a vezetők egymással váltottak. Von der Leyen Brüsszel nevében 31 milliárd dollár értékben rendelt be mRNS típusú vakcinákat az európai adófizetők pénzéből – az európaiak megkérdezése nélkül.

A Politico cikke szerint az is további kérdéseket vet fel, hogy az Európai Bizottság elnökének a férje egy olyan amerikai cég orvos-igazgatója, amely szoros kapcsolatban áll a Pfizer/BioNTech vállalatokkal. Heiko Von der Leyen egyébként egy hónappal azután kapta meg a kinevezést, miután felesége megkötötte a kétes vakcinabeszerzési szerződéseket. Ráadásul az amerikai cég bevételei azt követően kezdtek el látványosan megugrani, hogy Heiko lett az orvos-igazgató. Az Orgenesis nevű vállalat egyébként több uniós forrást is kapott már.

Az Európai Bizottság elnökének férje lett a Pfizerrel szoros kapcsolatban álló Orgenesis nevű cég orvosigazgatója.

Az Európai Bizottság elnökének férje lett a Pfizerrel szoros kapcsolatban álló Orgenesis nevű cég orvos-igazgatója

Fotó: Twitter.com

Szintén véletlen egybeesés, hogy tavaly november 29-én az Orgenesis és Theracell Advanced Biotechnology S.A. közös vállalatként 32 millió eurós támogatást zsebelt be a görög kormánytól. A „segélyt” nemzetstratégiai érdekként tüntették fel. Idén májusban pedig egy másik Orgenesis-konzorcium részesült 4 millió eurós támogatásban, az Európai Innovációs Tanács egyik programjának köszönhetően.

Nem csak az Európai Bizottság vezetőjéről és férjéről derültek ki kétes ügyletek.

Verhofstadt kitenni Magyarországot az Unióból.

Verhofstadt eurómilliókért lobbizott gyanús cégeknek

Fotó: Sky News

A Magyarország kritizálásból sportot űző Guy Verhofstadt otthonát nagyrészt a belga adófizetők pénzéből újították fel. A Renew Europe európai parlamenti frakció képviselője Gent belvárosában egy 17. században épült, luxusvillában éli mindennapjait. A belga Le Soir számolt be arról, hogy a liberális politikus az épület restauráláshoz több mint 300 ezer eurónyi támogatást kapott a flamand kormánytól, Kelet-Flandria tartománytól és Gent városától. Miután sokan felháborodtak a hír hallatán, a genti városi tanács azzal védekezett, hogy az adományt a műemléknek számító villára adták, nem pedig a tulajdonosának.

A magyargyűlölő Verhofstadt nevéhez azonban több gyanús ügy is kötődik. A korábbi belga kormányfő évekig ült jó pénzért egy adóelkerülő cég igazgatóságában, és kiváló kapcsolatot ápol oligarchákkal. Nem mellesleg az egyik legfőbb bizalmasa és legjobb tanítványa a hazánkat szívesen kritizáló Soros Györgynek.

Soros szövetségesei gyakran keverednek gyanúba

Soros szövetségesei gyakran keverednek gyanúba

Fotó: AFP/BELGA/Benoit Doppagne

A szintén Soros György egyik legmegbízhatóbb szövetségesének számító Elmar Brok a saját választóitól csalt ki pénzt. A korábbi néppárti EP-képviselő az őt meglátogató német állampolgárokat verte át. A képviselőknek ugyanis lehetőségük van arra, hogy bemutassák az Európai Parlament épületét a választópolgároknak. Brok élt is ezzel a lehetőséggel, és számos csoportot is fogadott. A látogatás költségeit az Európai Parlament állta, Brok ennek ellenére pénzt kért érte. A német politikus két év alatt 18 ezer eurót zsebelt be így.

Elmar Brok 2 év alatt 18 ezer eurót csalt ki a német választóktól.

Elmar Brok 2 év alatt 18 ezer eurót csalt ki a német választóktól

Fotó: Spiegel

A brüsszeli elit talán ezért sem ütközött meg annyira, amikor kiderült az EP alelnökének a korrupciós botránya.

Szakértők szerint Brüsszel Janus-arcú. Kritizálja és megdorgálja azokat a tagállamokat, amelyekről úgy gondolja, hogy nem a brüsszeli játékszabályok alapján játszanak. Amikor viszont Brüsszelben üti fel a fejét a valós korrupció gyanúja, akkor azt csendben eltussolják.

Kiderül, hogy Eva Kaili ügyét, hogyan kezeli majd a brüsszeli bürokrácia. Egyre többen követelik ugyanis, hogy vizsgálják ki és büntessék meg a törvényekre fittyet hányó politikusokat.

Eva Kaili szocialista alelnök megbízatását még kedden szüntette meg az Európai Parlament. Neve már akkor bejárta az európai sajtót, hiszen kiderült a képviselő körül hatalmas korrupciós botrány kezd kialakulni, amelyről szinte óráról- órára jelentek meg újabb részletek.

 

Eva Kailit a múlt pénteken tartóztatták le a belga hatóságok. Hónapok óta figyelték, mert azt gyanították, kenőpénzt fogad el Katartól, cserébe azért, hogy az öböl-menti állam számára kedvező gazdasági és politikai döntéseket vigyen át az Európai Parlamenten.

 

Sajtóhírek szerint azóta az is kiderült, hogy a brüsszeli korrupciós botrány legalább hatvan uniós politikust érint, többségük szocialista vagy néppárti. A rendőrök már több, mint 20 házkutatást tartottak, főként Belgiumban. Eközben jelentős pénzösszegeket és egyéb ajándékokat foglaltak le. Eva Kaili apja a rajtaütés során éppen egy bankjegyekkel teli bőrönddel próbált elmenekülni.

A napokban arra is fény derült, hogy nemcsak Katar, hanem Marokkó is érintett a korrupciós ügyben. Ráadásul nincs kizárva az sem, hogy újabb arab országok neve is felmerül majd.

Egyre több a lebukás is

Letartóztatták már Pier Antonio Panzeri korábbi szocialista európai parlamenti képviselőt, Francesco Giorgit, Eva Kaili élettársát és a baloldalhoz kapcsolódó Nemzetközi Szakszervezeti Konföderáció főtitkárát, valamint a No Peace Without Justice civilszervezet igazgatóját is. Ellenük is pénzmosás, korrupció és bűnözői csoportban való részvétel miatt folyik vizsgálat.

Közben a főügyész az Európai Parlament egy másik képviselőjének, a szintén görög Maria Szpiraki mentelmi jogának a felfüggesztését is kérte. Eva Kaili-t december 22-én állítják bíróság elé.

Könnyen meglehet, hogy még csak a jéghegy csúcsát ismerjük

Egy soha nem látott mértékű korrupciós botrány bontakozik ki”  – erről beszélt a Nézőpont Intézet vezetője a brüsszeli korrupció kapcsán a Kossuth Rádióban. Mráz Ágoston Sámuel emlékeztetett: az Európai Unió legitimitását kérdőjelezi meg az ügy, hiszen kiderült, az Európai Parlamentben folyó vitákat valójában senki sem figyeli.

Hozzátette: a helyzet abszurditását jól mutatja, hogy a korrupciós hálózat vezetője, az Európai Parlament eddigi alelnöke eközben megszavazta, hogy Magyarországon nincs demokrácia.

„Senki nem vette ezt eddig észre, hogy az Európai Parlament elnöke, több beszédet tartott a plénumán az Európai Parlamentnek, amiben elég abszurd kijelentéseket tett, és a mindenki által ismert tényekkel szemben azt állította, hogy Katarban minden rendben volna. Tehát az Európai Parlamentben folyó vitákat valójában senki nem regisztrálta, ami mutatja, hogy ez az intézmény a nevével ellentétben nem parlamentként működik. Ha a magyar országgyűlésben elhangzott volna egy ilyen mondat az észrevettük volna. Az Európai Parlamentet valójában senki nem figyeli” – mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója.

„A brüsszeli korrupciós ügy a demokráciánk legnagyobb megcsúfolása” – erről pedig már a Fidesz kommunikációs igazgatója beszélt.

Nem volt az európai baloldalnak problémája a jogállamisággal, amikor Gyurcsány Ferenc idején szemeket lövettek ki, de akkor, amikor nemzeti kormánya lett Magyarországnak, akkor rögtön probléma lett a jogállamisággal. Azok beszéltek eddig, oktatgattak, leckéztettek bennünket jogállamiságról meg korrupcióról, akik most az évtized legnagyobb Európai Uniós korrupciós botrányába keveredtek bele” – mondta Hollik Isvtán, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Hollik István hozzátette: az évtized legnagyobb korrupciós botránya is jól mutatja, hogy az Európai Unió rosszul működik.  A migrációs válság, a koronavírus járvány, és az elhibázott brüsszeli szankciók is rávilágítottak arra, hogy az EU nem képes meghatározni, mi az európai érdek, így nem is tud eszerint cselekedni.


Nem telik el nap újabb fejlemények nélkül a most már önálló nevet kapott európai parlamenti korrupciós történetben. A Katargate-nek nevezett megvesztegetési ügyben pénteken az Új Demokrácia nevű görög konzervatív kormánypárt függesztett fel egy csalással gyanúsított EP-képviselőt, Maria Szpiraki-t.

 

Egy hete, a botrány kirobbanásakor tartóztatták le a belga hatóságok Eva Kailit, az Európai Parlament egyik szocialista alelnökét, miután otthonában értékes ajándékokat és egy készpénzzel teli táskát találtak. Hónapok óta figyelték, mert azt gyanították, kenőpénzt fogad el Katartól, hogy cserébe kedvező gazdasági és politikai döntéseket próbáljon áterőszakolni az Európai Parlamenten az ország érdekében. Eddig csaknem 600 millió forintnyi kenőpénzről beszélnek a hatóságok.

Az egyre sokasodó gyanúsítások közepette az Európai Parlament legnagyobb frakciója eddig próbált elhatárolódni a korrupció-gyanús képviselőktől, mondván az a szocialisták belügye. Manfred Weber, a Néppárt frakcióvezetője most szintén magyarázkodhat, hiszen a most meggyanúsított Maria Szpiraki az Európai Néppárt frakciójának tagja volt.

És az ügyben nincs megállás. Az Origó cikkében úgy fogalmazott: sajtóhírek szerint legalább hatvan uniós politikus lehet érintett az ügyben. Az elmúlt napokban több uniós politikus is arra utalt, hogy lesznek további gyanúsítások is.

„Az ügy nagyon komoly, megingathatja a demokráciába és a parlamentarizmusba vetett bizalmat”

– mondta Olaf Scholz német kancellár a brüsszeli eu-csúcs után.

A Magyarország ellen folyamatosan támadásokat intéző Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi, vagyis a LIBE bizottság elnöke pedig szakértők szerint egyenesen válságkommunikációs üzemmódba kapcsolt.

Mindannyian megdöbbentünk – ezt mondta a korrupciós botránnyal kapcsolatban az M1-nek adott interjújában Juan Fernando López Aguilar. A spanyol szocialista képviselő szerint az ügy csak az érintettekre tartozik.

Ez egy nagyon behatárolható korrupciós ügy, de csak azokat érinti, akik felelősek. Nincs hatással a képviselőcsoportra és egyáltalán nincs hatással az Európai Parlamentre – mondta a spanyol szocialista képviselő.

A brüsszeli korrupciós botrány tükrében furcsa az Európai Uniótól azt hallani, hogy Magyarországon nagyobb a korrupció, mint az uniós átlag – erről Bíró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke beszélt az ATV-ben. A hazai korrupciós ügyeket feltárni hivatott hatóság hozzátette:

„Nagyon nehéz ma azt bizonyítani, hogy a korrupció Magyarországon ennyi, és akkor itt van egy szám. Vagy Csehországban ennyi, vagy Romániában ennyi. Ma azt látjuk egyébként akár a külföldi tőke beáramlásnál, akár bármilyen piaci szereplő létezésénél, hogy Magyarországnak nincsen egy nagyobb kockázati besorolása egyébként, mint a környező országoknak”

– mondta Bíró Ferenc.

A miniszterelnök a brüsszeli EU-csúcsról bejelentkezve egy internetes videóban beszélt az uniós korrupciós ügyről. Azt mondta: a korrupciós botrány megrengette az európai intézményeket, folyamatosak a házkutatások és mindenki azt találgatja, hogy melyik brüsszeli politikusok lehet még érintett.

„Meghallgattuk az Európai Parlament elnökét, fölszólítottuk, kezdeményeztük, hogy a brüsszeli korrupciós botrány mély és átfogó kivizsgálása történjen meg. Ideje, hogy lecsapoljuk a mocsarat itt, Brüsszelben”

– mondta Orbán Viktor.

Uniós ügyeket figyelemmel kísérő elemzők arról beszélnek: képmutató, ahogy az elmúlt években az Európai Parlament Magyarországon kérte számon a korrupció elleni küzdelmet, most pedig története legnagyobb megvesztegetési botrányával kénytelen szembenézni.


 

 

 

origo.hu

Újabb megdöbbentő részletek derültek ki a verőcei halálos hajóbalesetről - videó

ripost.hu

Aurelio szerelmes: ez a gyönyörű nő rabolta el a szívét - Fotó

borsonline.hu

Úszik a boldogságban Tápai Szabina, itt az első fotó a nagy bejelentésről

vg.hu

Hanyagolják a munkát a németek, mert a kormány nem díjazza a serénységet

ripost.hu

Katalin hercegné végre személyesen adott hírt magáról

vg.hu

Tankokkal zúzták szét az ukrán védelmet Avgyijivkánál

ripost.hu

Rettentően nehéz IQ-teszt, ami a személyiségedre is magyarázatot ad

ripost.hu

"Jobban illik hozzád" - hoppá, kit ölelget Tóth Gabi?

ripost.hu

Az UFO-vadász állítja, hogy aggasztóbb dolgot talált, mint az idegenek

ripost.hu

Itt a vége? Még a képeket is törölte Sebestyén Balázs felesége

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

Oroszország még évekig folytatni tudja a háborút: Ukrajna képes erre?

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Az iráni elnök halála újabb háborús veszélyt jelent

POLITIK

A Jobbik teljes erővel beállt Magyar Péter mögé

POLITIK

Így kötődnek Magyar Péter szervezeti a Soros-hálózathoz

POLITIK

Magyar Péter és jelöltjei egyértelműen háborúpártiak