Létrehozva: 2022.12.12.

Ukrán kormányfő: Az orosz rakétatámadások megrongálták az ország összes hő- és vízerőművét

Az orosz erők masszív rakétatámadásai következtében megrongálódott Ukrajna összes hő- és vízerőműve — írta Denisz Smihal ukrán miniszterelnök vasárnap a Facebookon.

„Jelentős áramhiány keletkezett Ukrajna energiarendszerében. Az ország ellen végrehajtott nyolc orosz rakétatámadási hullám után az összes hő- és vízerőmű megsérült, a nagyfeszültségű hálózati létesítmények 40 százaléka rongálódott meg különböző mértékben. Mindannyiunknak a tudatában kell lennünk, hogy ezt a telet jelentős villamosenergia-fogyasztási korlátozásokkal fogjuk átvészelni” – hangsúlyozta a kormányfő.

Közölte egyúttal azt is, hogy a múlt héten száz millió hrivnyát, azaz mintegy 1,08 milliárd forintot különített el a kormány a Poltava megyei Kremencsuk város hőellátó rendszerének helyreállítására. További 50 millió hrivnyát — 543 millió forintot — pedig az északkeleti Szumi megyének adtak a lerombolt infrastruktúra rendbehozatalára. Hozzátette, hogy a kormány összességében már több mint 5 milliárd hrivnyát, azaz 54 milliárd forintot utalt ki a régióknak helyreállításra.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolt még arról is, hogy az Ukrenerho áramszolgáltató társaság több mint 400 millió eurót kap a hálózati infrastruktúra helyreállításához szükséges létfontosságú berendezések beszerzésére. A forrásbevonás annak köszönhetően vált lehetővé, hogy a kormány 300 millió eurós EBRD-hitelre állami garanciát vállalt, amelyet a holland kormánytól kapott támogatás egészít ki — írta a vállalat vasárnapi sajtóközleményében.

Ukrajnában az áramszünetek miatt Volodimir Zelenszkij államfő összefogásra szólította fel az embereket, és elmondta, hogy a közeljövőben nincs esély arra, hogy teljes mértékben helyre tudják állítani az energia-hálózatot. Közben a dél-ukrajnai Odesszában is másfél millió ember maradt áram nélkül, itt a teljes helyreállítás 2-3 hónapig is eltarthat. A fővárosban pedig 9,5 órán keresztül vannak áram-kikapcsolások.

„Ezért is nyilatkozta azt Vitalij Klicsko, Kijev főpolgármestere, hogy bizony az egyik forgatókönyv valóban az apokalipszis lehet. Ha újabb rakétacsapások lesznek, akkor nem lesz se áram, se víz, se pedig fűtés, és az sincs kizárva, hogy ez tavaszig így lesz, ha – ismétlem magam – még egyszer rakétacsapások lesznek. Tehát mindenkit arra kért, hogy készítsenek be vizet, tartós élelmiszert, és mindenki csomagolja össze az iratait, papírjait, hogyha indulni kell, akkor ne kelljen sokat várakozni” – számolt be a legfrissebb ukrajnai helyzetről K. Debreceni Mihály a közmédia kárpátaljai tudósítója.

Az orosz megszállás alatt lévő Krím félszigeten működő ATES ukrán „partizánmozgalom” jelentkezett vasárnap egy orosz katonai bázis felgyújtójaként.

„Lángol az Oroszországi Föderáció mozgósított hadseregének bázisa az ukrán Krím félszigeten, Ragyanszke településen. Sokáig dolgoztunk ezen a terven. Továbbra is belülről pusztítjuk az orosz hadsereget” — írta a mozgalom a Telegramon. Hozzátették, hogy a tűznek áldozatai is vannak, és megígérték, hogy később közzéteszik a névsorukat.

Az orosz és az ukrán híradások szombaton beszámoltak a tűzről, amely a Ragyanszke faluban lévő orosz laktanyában tört ki. A Krimszkij oroszpárti csatorna a krími „kormánytól” származó értesülésekre hivatkozva azt jelentette, hogy ketten meghaltak a tűzben, és kétszáz orosz katonát ki kellett onnan költöztetni. A csatorna közlése szerint a tűz oka gondatlanság volt. Az Ukrajna-párti Krimszkij viter hírmegosztó csatorna azt írta, hogy mozgósított oroszok voltak a laktanyában. A krími vezetés hivatalosan nem számolt be a tűzesetről.

Jaroszlav Janusevics, a Krímmel szomszédos dél-ukrajnai Herszon megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy az orosz erők vasárnapra virradóan tüzet nyitottak egy létfontosságú energetikai létesítményre a régióban. Az ágyúzás következtében a közelebbről meg nem nevezett objektum három szolgálati autója megsemmisült, a hangár és öt berendezés megrongálódott. A tűz 30 négyzetméterre terjedt ki.

Ivan Fedorov, a Zaporizzsja megyei, orosz megszállás alatt álló Melitopol város polgármestere arról tájékoztatott, hogy kigyulladt egy templom, amelyet az oroszok néhány hónapja elfoglaltak és összejövetelekre alakítottak ki. Az Ukrajinszka Pravda hírportál hozzátette: a várost megszálló oroszok ezzel szemben azt állítják, hogy egy üdülőközpontban keletkezett tűz.

Az Odessza megye energiaellátásáért felelős vállalat közölte, hogy sokkal több időbe, akár két-három hónapba is beletelik a régió energialétesítményeinek helyreállítása a mostani orosz támadás után. A DTEK közölte, hogy Odessza és szinte a teljes régió áramszolgáltatás nélkül maradt. Szerhij Bratcsuk, Odessza megye kormányzója később pontosított. Kifejtette, hogy szó sincs két-három hónapig tartó áramhiányról, hanem ennyi időre van szükség az erőművek teljes helyreállításához. „A nagyfeszültségű hálózatok és a kapcsolódó műszaki berendezések teljes helyreállításáról beszélünk. Az Odessza megyei kormányzói hivatal és az energetikai mérnökök azon vannak, hogy minden helyi lakos otthonában a következő napokban ismét legyen áramszolgáltatás” – írta a kormányzó a Telegramon.

Az ukrán vezérkar vasárnap arról számolt be, hogy az orosz hadseregnek az Ukrajnában elszenvedett embervesztesége mostanra meghaladta a 94 ezret.

London nem írja elő, hogy Ukrajna milyen feltételekkel köthet békét Oroszországgal, de fontos elkerülni még a látszatát is annak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök győztesen kerülhet ki az Ukrajna ellen indított háborúból — mondta a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában James Cleverly brit külügyminiszter.

Arra a kérdésre, hogy Ukrajna elfogadhat-e tűzszünetet, vagy akár deklarálhatja-e a konfliktus végét az orosz hadsereg teljes kivonulása nélkül, Cleverly kijelentette: bármilyen szoros is a barátság London és Kijev között, nem lenne helyénvaló, ha Nagy-Britannia vagy bármely más ország „elkezdené diktálni” Ukrajnának egy békemegállapodás feltételeit.

„Az ő országuk ellen indult invázió, az ő fiaikat és lányaikat gyilkolják, és az ő civil infrastruktúrájukat rombolják”, ezért olyan békét kell kötni, amely az ukránoknak megfelelő — fogalmazott a brit külügyminiszter.

Hozzátette ugyanakkor: azt az üzenetet mindenképpen el kell juttatni az egész világnak, hogy az agresszió nem kifizetődő, senkinek nem származhat előnye abból, ha brutálisan bánik a szomszédos országgal.

James Cleverly szerint az ukránok nem kizárólag saját hazájukat védik, hanem az olyan fontos alapelvek érvényesülését is, mint az ENSZ alapokmánya, vagy a nemzetközi emberiességi törvények.

„Elvként tűztem ki magam számára, hogy az ukránoknak még közvetve sem szabad előírni (a rendezés) feltételeit, de egyértelmű annak fontossága, hogy Putyin jól láthatóan sikertelen legyen” az Ukrajna elleni háborúban — mondta a brit külügyminiszter a vasárnapi BBC-műsorban.

Arra a kérdésre, hogy Putyint felelősségre kell-e vonni a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) háborús bűnök vádjával, James Cleverly csak annyit mondott, hogy „abszolút érvényesülnie kell” az elszámoltathatóság elvének. Ez lehet a büntetőbíróság feladata, de lehetnek egyéb módjai is az elszámoltatásnak — tette hozzá.

Elmondta: amikor Kijevben járt, civilszervezetek arról számoltak be neki, hogy „a nemi erőszak és a szexuális erőszakcselekmények egyéb formái tudatosan választott fegyverekké váltak a csatatereken”.

Cleverly szerint nagyon hiteles beszámolók vannak arról is, hogy gyerekeket kényszerrel telepítenek át Ukrajnából Oroszországba „örökbefogadás” címszóval.

Arra a kérdésre, hogy a NATO konfliktusba keveredhet-e Oroszországgal, a brit külügyminiszter leszögezte: a NATO védelmi célú szövetség, soha nem fenyegette és most sem fenyegeti Oroszországot, így „nem a létéből fakadó szükségszerűség”, hogy háborúba sodródjon, és a szövetség mindent elkövet annak érdekében, hogy ez ne is történjen meg.

A Nyugat figyelmen kívül hagyta Moszkva vádját azzal kapcsolatban, hogy Kijev nem tartotta be az ukrajnai rendezés alapjának tekintett minszki megállapodásokat, ez volt a „különleges hadművelet” kiváltó oka — jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a Moszkva. Kreml. Putyin című vasárnapi magazinműsorban a Rosszija 1 tévécsatornán.

„Idővel ez (a minszki megállapodások Ukrajna általi be nem tartása) nyilvánvalóvá vált, és Putyin elnök, illetve részünkről mások is folyamatosan beszéltek erről. Ezt azonban a tárgyalások többi résztvevője figyelmen kívül hagyta. Mindezek vezettek a különleges hadművelethez” — mondta Peszkov.

 

A szóvivő arra reagált, hogy Angela Merkel volt német kancellár a héten a Die Zeit hetilapnak nyilatkozva elismerte: az ukrajnai rendezés alapjának tekintett megegyezéscsomag kísérlet volt arra, hogy esélyt adjanak Kijevnek a megerősödésre.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve azt mondta: a Harkiv megyei Kupjanszk környékén orosz tüzérségi csapások következtében mintegy harminc ukrán katona esett el, valamint egy páncélozott személyszállító jármű, három tüzérségi löveg és hat jármű vált üzemképtelenné. A tábornok szerint az orosz erők Liman felé folytatták offenzívájukat, és az ukrán ellentámadások visszaverése közben mintegy 65 katonát, egy páncélozott harcjárművet és két kisteherautót semmisítettek meg, Donyeck környékén pedig mintegy negyven katonát, két páncélozott harcjárművet és három kisteherautót. A donyecki régió déli részén az ukrán erők vesztesége mintegy negyven katona, egy gyalogsági harcjármű, két páncélozott harcjármű és két kisteherautó volt.

Az orosz harcászati gépek, valamint a rakéta- és tüzérségi erők 86 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 177 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, megsemmisítve egyebek között az ukrán 101. területvédelmi dandár és a 95. ejtőernyős rohamdandár egy-egy tüzérségi ütegét, egy szakasz Grad sorozatvetőt kezelő szakaszt és egy Buk-M1-es légvédelmi rakétaindítót. Az orosz légvédelem az elmúlt nap folyamán lelőtt öt HIMARS- és két Uragan-rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 341 repülőgépet, 181 helikoptert, 2647 drónt, 393 légvédelmi rakétarendszert, 7057 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 926 sorozatvetőt, 3676 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7547 különleges katonai gépjárművet veszítettek. Ezeket az adatokat más forrás nem erősítette meg.

Az Oroszország által elcsatolt területek több településéről jelentettek ukrán nehéztüzérségi támadást a helyi hatóságok. Donyeckben két nő a belövések következtében megsebesült.

 

Az ukrán-magyar határszakaszon vasárnap 4670-en léptek be Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4003-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 230 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Vonattal 21 ember, köztük 12 gyermek érkezett vasárnap Budapestre az ukrajnai háború elől.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen, de besüt a nap a barlangstrand mennyezetén - képek

origo.hu

Borzalmas képeken a háború pusztításai - itt vannak a legújabb fotók

borsonline.hu

A műsor után elengedte, most mégis rátalált a szerelem a Házasság első látásra szereplőjére?

hirtv.hu

Jogsértést követtek el Magyar Péterék

metropol.hu

Most aztán foghatja a fejét Marco Rossi: Ádám Martinról van szó

hirtv.hu

Anyukájuk kezét fogva sétált ki vasárnap a pályára a Fradi–Debrecen meccs főszereplői + képek

origo.hu

Szívszorító posztban üzent Vajna Tímea

mindmegette.hu

Ne a boltban vedd meg: ezeken a helyeken magad szedheted az epret!

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.bama.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Ukrajna korszerű légelhárító rendszereket kap

POLITIK

Semjén Zsolt. Nem adunk ki menekülteket Ukrajnának

POLITIK

Magyar Péter támogatója lett az egyik hírhedt Soros-szervezet

POLITIK

Megérkezett Európába a kínai elnök