Létrehozva: 2022.12.20.

A legtöbb EU-tagállamban csökkent a földgázfogyasztás

Az Eurostat legfrissebb felmérése.

Az Európai Unió legtöbb tagállamában csökkent a földgázfogyasztás augusztus és november között, átlagosan 20,1 százalékkal a 2017 és 2021 közötti azonos hónapok átlagos gázfogyasztásához képest – tájékoztatott az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.

Az uniós hivatal közlése szerint a gázfogyasztás csökkenése a gázfelhasználás iránti kereslet visszaszorítását célzó uniós intézkedéseknek köszönhető. Az uniós intézkedések célja, hogy az EU függetlenedjen az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól. A REPowerEU nevű terv részét képező intézkedés a gázfogyasztás 15 százalékos csökkentését tűzte ki a 2022 augusztusa és 2023 márciusa közötti időszakra az előző öt egymást követő év azonos időszakának átlagához képest – emlékeztettek.

Az Eurostat jelentése szerint az idén augusztus és november között 18 uniós tagállam, köztük Magyarország gázfogyasztása csökkent a 15 százalékos célérték alá. Három tagországban volt 40 százalék feletti a csökkenés. Litvániában 41,6 százalékkal, Lettországban 43,2 százalékkal, Finnországban 52,7 százalékkal esett vissza a gázfogyasztás.

Az unióban hat tagállam, Szlovénia, Olaszország, Portugália, Csehország, Spanyolország, Írország csökkentette ugyan földgázfogyasztását, de még nem érte el a 15 százalékos célt. Két országban, Máltán (7,1 százalék) és Szlovákiában (2,6 százalék) ugyanakkor nőtt a földgázfelhasználás a vizsgált időszakban.

Közölték azt is, hogy a január és november közötti havi adatokat tekintve a gázfogyasztás folyamatosan elmaradt a 2017-2021-es évek azonos hónapjainak átlagától. A fogyasztás augusztusban volt a legalacsonyabb, 708 petajoule (PJ) a 2017-2021-es 823 PJ átlaghoz képest – tették hozzá.

Németországban a hideg időjárás miatt gyorsan ürültek a gáztározók, a gázmennyiség egy nyolcada elfogyott. A hálózati ügynökség felszólította a lakosságot, hogy takarékoskodjon. A szakemberek arra figyelmeztetnek hogy jövőre tovább drágul az energia, a gáz például legalább a kétszeresére. Közben Frankfurtban szórólapokon tájékoztatják a lakosságot, hogy miként készüljenek fel egy nagyobb áramkimaradásra

Itt Németországban a gazdasági minisztérium honlapján is folyamatosan fogalmaznak meg spórolási tippeket. Például arra kérik az embereket, hogy a fűtőtesteket, a gázkonvektorokat ne rakják körbe bútorokkal, ne lógjon rájuk a függöny, ezzel ugyanis 12 százalékkal csökkenthető az energia felhasználása, és érdemes légteleníteni is a fűtőberendezéseket, ezzel éves szinten a felhasznált energia 1,5 százalékát lehet megtakarítani” – mondta Noll Katalin, az M1 berlini tudósítója.

Ausztriában az energiaválság ellenére – két év szünet után – megrendezik a Szilveszteri Ösvény elnevezésű újév-köszöntő fesztivált Bécs belvárosában, ám a központi tűzijáték elmarad. A fesztivál, ahol gasztronómiai élmények mellett színpadi zene is várja a látogatókat, a vendéglátóipar számára is segítséget jelenthet az energiaválságban – számoltak be róla az M1 Híradóban.

Franciaországban pánikot okozott a betegek körében, hogy a legnagyobb áramelosztó cég vezetője azt mondta: az előre tervezett áramszünetek esetén nem tudnak kivételt tenni a lélegeztetőkészüléket használó betegekkel. A kormány igyekszik megnyugtatni az embereket, és próbál úrrá lenni az energiaválságon

A franciák attól tartanak, hogy sötétben, fűtés, telefon és internet nélkül kell tölteniük a karácsonyt vagy az új év első heteit – legalábbis azokat az órákat, amikor a hálózat áramellátása leáll.

Néhány nappal ezelőtt ismét üzembe helyeztek egy kelet-franciaországi szénerőművet. A francia kormány még szeptemberben adta ki azt a rendeletet, amelyben az energiaellátási kihívásokra hivatkozva az ország utolsó két szénerőművének újraindításáról döntött. Az erőművet üzemeltető vállalat szerint középtávon – még ha környezetszennyező is – szükség van a szénerőműre.

 

„Mindeközben a kormány egy segélycsomagon dolgozik, ebből 50 millió eurót különítenek el úgynevezett lakhatási védőháló kialakítására, azaz ebből próbálják azt szorgalmazni, hogy akik nem tudják a közüzemi számláikat fizetni – és egyre többen vannak –, azokat télen ne lakoltathassák ki. Tehát a moratórium télre vonatkozik, hogy tavasztól mi lesz a helyzet, egyelőre erre nincsen terv” – mondta el az M1 helyi tudósítója, Köves Andrea.

Az eddiginél is nagyobb mértékben kell csökkenteni a földgázfogyasztást Németországban. Eddig 13 százalékos lakossági gáz-megtakarítás mértek, de a német hálózati felügyelet szerint ez nem elég, az ellátásbiztonság fenntartásához 20 százalék kellene. Közben Németországban egyre többen fűtenek fával vagy brikettel.

Németországban egyre többen választanak a gáz helyett valamilyen alternatív fűtési módszert, ugyanis a gáz ára az egekbe szökött.

„Régebben olajjal és földgázzal fűtöttünk, de amióta szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben, nagyon felmentek az árak. Emiatt ismét szén és fa használatára kényszerültünk. Jelenleg a gáz körülbelül tizenhatszor drágább, mint a fa” – nyilatkozta az M1 Híradónak egy német farmtulajdonos.

Egy kandalló- és kályhagyártással foglalkozó cég vezetője azt mondja: extrém mértékben megnőtt a fa- és széntüzelésű fűtési megoldások iránti lakossági kereslet. „Vállalkozásunk idén rendkívül népszerűvé vált, mert mindenki kandallóval akar meleget teremteni a lakásában” – fogalmaz.

A német közüzemi hálózati felügyelet szerint azonban az eddiginél is nagyobb mértékben kell csökkenteni a földgázfogyasztást.

Klaus Müller, a felügyelet vezetője a Der Tagesspiegel című német lapnak adott interjúban azt mondta: jelenleg éves összehasonlításban mindössze 13 százalékos a lakossági gázmegtakarítás az előző négy év átlagához képest. Kiemelte, hogy

az ellátásbiztonság fenntartásához 20 százalékkal kell visszafogni a földgázfogyasztást.

Németországot azért fenyegeti földgázhiány, mert az eddigi legnagyobb szállító, Oroszország az Ukrajna ellen indított háborújának februári kezdete óta fokozatosan visszafogta, majd leállította németországi szállításait.

Az ukrajnai háború előtt Németország a földgázfelhasználásának bő 50 százalékát fedezte orosz importból.

Az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő Északi Áramlat 1 vezeték augusztus végi leállításával azonban teljesen megszűnt a behozatal, így 2022 szeptembere volt az első olyan hónap az oroszországi import kezdete, 1972 óta, amikor közvetlenül Oroszországból nem érkezett Németországba földgáz.

Nemcsak a háztartások, hanem Európa-szerte a települések is nehéz helyzetbe kerültek az orosz-ukrán konfliktus és a szankciók következtében egekbe szökő energiaárak miatt. Európában több városban is spórolnak a karácsonyi világításon. Az egyik olasz település polgármestere úgy döntött: díszkivilágítás helyett inkább a rászoruló családoknak segítenek kifizetni a rezsiszámlát.

Az elmúlt két év a koronavírus-járvány miatt megviselte az olasz embereket és az olasz gazdaságot egyaránt.

Sokan arra számítottak, hogy 2022 sok szempontból az újrakezdés éve lesz, azonban az orosz-ukrán háború és a szankciók miatt kialakult súlyos energiaválság beárnyékolja az idei karácsonyt is.

A villanyszámlák emelkedése miatt sok család és cégtulajdonos került nehéz helyzetbe. Egyes polgármesterek – köztük a dél-olaszországi Pomigliano d’Arco vezetője is – úgy döntöttek, hogy a spórolás miatt lemondanak az utcai dekorációról és a világításról.

Az első dolog, amitől megijedtem, hogy az önkormányzat villanyszámlája hatszorosára nőtt. Ez az oka annak, hogy nem tettem olyan javaslatokat, amelyek a városnak kiadást jelentenének” – mondta Gianluca Del Mastro, a település polgármestere.

Hozzátette, összesen körülbelül 120 ezer euróval segítették a bajba került embereket, átlagosan egy család 300-400 eurót kapott.

Az elszabadult áramárak miatt takarékoskodnak a díszkivilágítással Berlinben is. A német főváros leghíresebb bevásárlóutcáján idén csaknem 600 fát díszítettek fel energiatakarékos fényfűzérekkel.

LED-izzókra váltottunk, ennek köszönhetően jelentősen csökkent az energiafelhasználásunk. További 30 százalékot spórolunk azzal, hogy éjfél helyett már este 10-kor lekapcsoljuk az égőket” – magyarázta Klaus-Jürgen Meier, a díszkivilágítást finanszírozó kereskedelmi szövetség vezetője.

A berlini városvezetés ugyanis úgy döntött, idén nem költ a sugárút fényeire.

Sőt, szeptemberben úgy rendelkeztek, hogy a berlini nevezetességek és középületek világítását is kapcsolják le minden este 10 órakor, hogy csökkentsék a város energiafelhasználását.

A londoni Oxford Street felett idén is menetrend szerint, még november második szombatján gyulladtak fel először az ünnepi fények, a karácsonyi vásárlási szezon első napján. A bevásárlóutca kivilágításához 300 ezer LED-izzót kötöttek össze.

„Örülünk, hogy újra világítanak az Oxford Street mágikus fényei. Ám most először, az energiatakarékosság jegyében nem lesz egész napos a bevásárlóutca díszkivilágítása. Délután három órakor felkapcsoljuk, 11-kor pedig lekapcsoljuk a lámpákat” – mondta Dee Corsi, a díszítésért felelős cég vezetője, hozzátéve, hogy ezzel a megoldással az energiafelhasználásukat a tavalyi kétharmadára csökkentik.

 

 

 

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egyre kevesebben emlékeznek gyerekkorunk kedvencére, pedig imádtuk - fotó

origo.hu

Fegyverekkel árasztja el Amerika Ukrajnát - küszöbön a világháború

borsonline.hu

Sokkolta a rajongókat: felnőtt tartalmak gyártásába kezdett a Szomszédok sztárja

hirtv.hu

Ilaria Salis újabb nyílt levelet írt magyarországi börtönéből

metropol.hu

Megrendülten jelentették be a hírt, elhunyt a kiváló magyar sportoló

vg.hu

Waberer's: kiderült, ki áll a milliárdos nagybevásárlás mögött

origo.hu

Kórházba került Zámbó Krisztián

travelo.hu

Bajbajutott apró rókát mentettek a Balatonnál, mutatjuk, ti hogyan segíthettek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert