Létrehozva: 2022.12.29.
Módosítva: 2022.12.29.

Tizenegy autóval ütközött az embercsempész, mielőtt lekapcsolták

Egyre durvább a játszma.

Újra embercsempészt üldöztek a rendőrök a fővárosban. Egy lengyel kisteherautót akartak ellenőrizni a rendőrök még Biatorbágynál, ám a jármű nem állt meg és Budapest irányába hajtott. A grúz sofőr útközben 11 autóval ütközött, köztük egy rendőrautóval is, két egyenruhás megsérült. A hajsza végül az első kerületben ért véget, az embercsempész menekülni próbált, de hamar elfogták a rendőrök. A kisteherautó rakterében 35-en utaztak, szír és marokkói állampolgárok – számolt be róla az M1 Híradója.

Felvétel készült arról, ahogy kedden késő este egy fehér furgont üldöznek a rendőrök. A lengyel rendszámú furgont még az M1-es autópályán akarták ellenőrizni. A jármű – mint később kiderült grúz állampolgárságú – sofőrje azonban nem állt meg, helyette a főváros irányába indult el.

A sofőr menekülés közben több autónak is nekihajtott. Budaörsön három, Budapesten, a Budakeszi úton, az Attila úton és a Szilágyi Erzsébet fasoron további hét autónak ütközött. Sőt az egyik rendőrautónak is nekihajtott, abban két egyenruhás sérült meg.

„A követés Budapesten, az Attila úton ért véget, amikor az embercsempész szándékosan belehajtott az egyik rendőrautóba, majd onnan gyalog menekült tovább, kollégáim a helyszín közelében elfogták, előállították és gyanúsítottként hallgatták ki”

– mondta Csécsi Soma, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A kisteherautó rakteréből 35 illegális migráns került elő, akik szír és marokkói állampolgároknak vallották magukat.

November közepén csak a szerencsén múlott, hogy nem történt tragédia, amikor a rendőrökre célzott, és rájuk is lőtt egy embercsempész az M5-ös autópályán. A furgont egy iraki férfi vezette, aki – a keddi esethez hasonlóan – nem állt meg a rendőrök jelzésére.

Az embercsempészek menekülés közben többször is a rendőrökre lőttek. Végül a Terrorelhárítási Központ emberei fogták el őket.

Rekordot döntött idén az elfogott embercsempészek száma.

November közepéig már több mint 50 százalékkal többet fogtak el a hatóságok az előző évhez képest. Míg 2020-ban 368-at, tavaly már több mint ezret kapcsoltak le. Idén pedig november közepéig minden korábbinál többet, 1708 embercsempészt fogtak el a rendőrök.

Már öt átlagos magyar börtönt töltenek meg az embercsempészek. Ezt írja közleményében a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. Eszerint már több mint 2500 ilyen bűnözőt tartanak fogva a hazai börtönökben, számuk pedig folyamatosan emelkedik. A fogvatartottak összlétszámának már 13 százalékát teszik ki az embercsempészek. 90 százalékuk külföldi, csaknem 73 országból.

Egyre több bevándorló torlódik Szerbia déli részén. Presevónál ezernél is többen várakoznak arra, hogy továbbinduljanak a magyar határ felé, de a rendőrség folyamatosan feltartóztatja őket. A helyiek aggódnak: attól tartanak, hasonló helyzet alakulhat ki, mint a szerb–magyar határ mentén, ahol többször lövöldözés tört ki a bevándorlók között – számolt be róla az M1 Híradója.

Mindennapos látvány Presevóban az, hogy migránsok imádkoznak a befogadóközpont udvarán. Egyre többen várakoznak, hogy tovább mehessenek Szerbia északi részére. Napközben nagy csoportokban közlekednek a város utcáin. Folyamatosan telefonálnak, intézkednek, keresik a továbbjutási lehetőségeket.

„Belgrádba akarok menni, de a rendőrség nem engedi. Nem tudom, miért nem mehetünk el innen, de akkor is elmegyünk. A rendőrség és a biztonsági emberek is gondot jelentenek. Megpróbáltam vonatjegyet venni, de a biztonságiak nem engedték. A taxisok nagyon sok pénzt kérnek az útért, de nekem nincs pénzem” – panaszkodott egy afgán férfi.

A migránsok minden lehetséges módon folytatni akarják útjukat Európa felé. Panaszkodnak, hogy lépten-nyomon akadályba ütköznek.

„Elmentünk a buszállomásra, de a sofőr nem adott nekünk jegyet. Nem tudom miért jelent ez gondot. Belgrádba akarok menni, onnan pedig Horgosra” – mondta egy másik migráns.

Egy illegális bevándorló az M1 stábjának arról beszélt, hogy korábban már járt a magyar–szerb határ közelében, de nem jutott át a határkerítésen.

„Kétszer is elfogott a rendőrség Szabadkánál. Ott lövöldözések is voltak, a maffia tagjai nagy problémákat okoztak. Én nem akartam senkinek gondot okozni, csak át akartam menni Magyarországra. Innen Presevóról most nem enged minket tovább a rendőrség. Ez nagy gond, mert a pénzünk is elfogyott, de mi nem adjuk fel” – panaszkodott.

A több mint ezer egyedülálló férfi teljesen az uralma alá vette a környéket. A helyiek nem örülnek a tarthatatlan állapotnak és féltik a gyerekeiket.

„Őszintén szólva katasztrofális itt a helyzet. A gyerekek nem mehetnek ki egyedül az utcára, muszáj vezetnünk őket mindenhová. Féltjük a gyerekeinket, attól tartunk, hogy megtámadják őket” – mondta el az M1 stábjának egy helyi lakos.

A város vezetősége próbál mindent megtenni azért, hogy megőrizze a nyugalmat, és fenntartsa a rendet a településen.

„Megijedtek itt az emberek a Szabadkán történtek miatt, féltek, nehogy ugyanaz itt is megtörténjen. Azt gondolom, hogy sikerül felügyelnünk a helyzetet. A rendőrség rendszeresen ellenőrzi és felügyeli a rendet. Gyakrabban kell takarítási akciókat szerveznünk, de ebben az önkormányzat és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is segítségünkre van. Fontos a jó szervezettség, mert anélkül nem tudnánk rendet tartani. Nem könnyű, de mindent megteszünk a rend érdekében” – mondta a helyi közösség elnöke.

Presevó területén több mint ezer migráns várakozik arra, hogy folytathassa útját Európa felé. Számuk pedig napról napra növekszik.

Ezernél is több migráns torlódott fel a szerb–észak-macedón határ közelében. A fokozott rendőri intézkedések miatt ugyanis egyre nehezebben tudnak átjutni az országon. Közben egyre nő a feszültség közöttük. Egy marokkói migráns az M1 stábjának arról beszélt: már az afgán maffia is megjelent közöttük.

A szerbiai Presevóban található befogadóközpont környékén az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt a migránsok száma. Ezzel együtt pedig a feszültség is nőtt közöttük. Mostanra nemcsak a rendőrökkel, hanem egymással is egyre többször kerülnek összetűzésbe – számolt be az M1 Híradója kedden.

Sok problémánk van itt az emberekkel. Én a jobb élet reményében keltem útra. Magyarország felé megyek, onnan akarok eljutni Franciaországba. Nagyon nehéz az út, most már a szerb rendőrség sem engedi, hogy folytassuk az utat” – mondta egy marokkói migráns.

Ám ez eltörpül egy másik, sokkal nagyobb probléma mellett.

Egy marokkói migráns arcát maszkkal eltakarva arról nyilatkozott az M1 stábjának, hogy mára az afgán maffia is beférkőzött köreikbe.

Igen, nagyon sok a probléma. Nagyon sok szíriai van itt, de marokkóiak és pakisztániak is vannak. A migránsok meglopják egymást, sok a tolvaj az erdőben is. Az afgán maffia is jelen van közöttünk, ami szintén tovább nehezíti a dolgunkat” – mondta.

A presevói befogadóközpontban jelenleg is több mint ezer migráns tartózkodik. Itt a szerb–észak-macedón határnál több okból is átalakulni látszik a migrációs helyzetkép. Ennek következménye, hogy a magyar–szerb–osztrák migrációs csúcstalálkozón az országok vezetői sürgették, hogy az európai unió védvonalát tolják délebbre.

De Szerbiában nem csak itt súlyos a helyzet. A befogadóközpontokban az illegális bevándorlók száma mára a négyezerhez közelít. Ennél azonban jóval többen is tartózkodhatnak az országban. Mind arra várnak, hogy az Európai Unió területére szökhessenek. Tervüket pedig mielőbb meg akarják valósítani. Ezért ahol csak tudnak próbálkoznak. A magyar határ közelében is folyamatos a jelenlétük. Az elmúlt 24 órában közel félezren próbáltak meg illegálisan átszökni Magyarország, azaz az Európai Unió határán.

Több mint négyszáz illegális migránst állítottak meg a hatóságok. Összesen 259 határsértőt tartóztattak fel, és 156 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

A rendőrség 2022. december 26-án a 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 259 határsértőt tartóztatott fel, és 156 főt megakadályozott a hazánk területére történő illegális belépésben – olvasható a police.hu oldalon.

Bács-Kiskun megyében a rendőrök öt esetben összesen 37 határsértőt tartóztattak fel Kiskunfélegyháza, Szeremle, Kunbaja és Kiskunmajsa közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 10 esetben összesen 214 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Röszke és Szatymaz közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron megyében a járőrök egy esetben 6, Komárom-Esztergom megyében egy esetben 2 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, indiai, marokkói, szír, török, illetve ismeretlen állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

Az elmúlt 24 órában Bács-Kiskun megyében öt, Csongrád-Csanád megyében tíz esetben a rendőrök összesen 156 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 4 embert, közokirat-hamisítás miatt 1 embert fogtak el a hatóságok.

A kormánynak 2022-ben is Magyarország biztonsága volt az első, a háború ügyében a békét szorgalmazzuk, a migráció ügyében pedig Európa védelmét – jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfői videonyilatkozatában.

Rétvári Bence a kormány közösségi médiafelületére feltöltött videóban arról beszélt: 2015 óta szinte teljes mértékben magyar forrásból biztosítják Európa déli határszakaszának védelmét, és a nyomás a déli határszakaszon évről évre nő.

Míg két évvel ezelőtt 46 ezren akartak átjönni a határon, tavaly 122 ezren, az idén pedig több mint 260 ezer illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg a magyar rendőrök, katonák és határvadászok

– ismertette.

Rétvári Bence hangsúlyozta: Brüsszel politikája nem változott. Továbbra is folyamatosan jönnek az újabb és újabb javaslatok, amelyek a migrációt ösztönöznék – tette hozzá.

A kormánynak azonban Magyarország védelme fontos, hiszen látni, hogy egyre agresszívabbak az embercsempészek

– emelte ki. Hozzátette: sokszor felfegyverkezve, fegyverekkel, szúró-vágó eszközökkel ostromolják a magyar déli határt, amelyet hősiesen és higgadtan védenek a magyar rendőrök és a magyar határvadászok.

Az államtitkár rámutatott: az illegális migráció egyik legnagyobb haszonélvezői az embercsempészek. Ma már minden kilencedik rab a magyar börtönökben embercsempész, és jól látni, hogy ezek a bűnszervezetek milyen óriási hasznot húznak az illegális migrációból – jelezte.

Közölte:

a kormány a szankciós válság idején is minden forrást biztosít Magyarország déli határának védelmére és az ország biztonságának megvédésére.

Minden nap küzdeni fogunk Magyarország biztonságáért, mert számunkra Magyarország biztonsága a legfontosabb” – fogalmazott az államtitkár.

Azonnali segítségnyújtást szorgalmaz, és tiltja a migránsok áthelyezését az egyik civilhajóról a másikra a római belügyi tárca új szabályzata, melyet Matteo Piantedosi belügyminiszter a szerda esti kormányülésen mutat be.

Az év utolsó kormányülésen elfogadták a migrációra, valamint a nem kormányzati szervezetek (NGO) földközi-tengeri tevékenységére vonatkozó intézkedéscsomagot. A törvényrendelet az olasz közlönyben való megjelenésével lép hatályba a következő napokban. A jogszabályok részleteit majd a parlament dolgozza ki.

Az intézkedéscsomag tartalmát Luca Ciriani, a parlamenttel való kapcsolatokért felelős miniszter jelezte előre a RAI1 köztelevíziónak nyilatkozva.

Elmondta, hogy az illegális bevándorlás feltartóztatását célzó rendelet mindenekelőtt a migránsokat szállító nem kormányzati szervezetek (NGO) hajóinak tevékenységét kívánja szabályozni „korlátozásokkal és szankciókkal”.

Olaszország nem lehet az egyedüli célállomása az Észak-Afrikából induló migrációnak. Az NGO-k nem tevékenykedhetnek szabályok nélkül (..) a belügyminiszter világos szabályokat akar lefektetni, melyek megsértése esetén szankciók lépnek életbe. Úgy gondolom, egy komoly országnak ezt kell tennie” – mondta Luca Ciriani.

Matteo Piantedosi korábban jelezte, hogy még az év vége előtt új magatartási kódexet akar bevezetni a Földközi-tengeren aktív civilhajók számára.

A jelenlegi gyakorlat szerint a Líbia és Olaszország közötti tengeren tucatnyi, kettő kivételével külföldi NGO által fenntartott hajó tartózkodik, melyek a fedélzetre emelt embereket majdnem kizárólag a dél-olaszországi partokra szállítják.

A belügyminisztérium tervezete szerint az olasz kikötőkben csak azok a hajók köthetnek ki, melyek az első csoport fedélzetre vétele után azonnal biztonságos kikötő megjelölését kérik az olasz hatóságoktól, és el is indulnak a megjelölt helyszínre.

A rendelkezés elfogadhatatlannak tartja, hogy a mentést hirdető civilhajók napokig várakozzanak annak érdekében, hogy minél több embert össze tudjanak gyűjteni. Az olasz hatóságok számára kizáró tényezőnek számít az is, ha a csoportokat az egyik civilhajóról a másikra helyezik át. Mindez ugyanis nem mentési műveletre, hanem szervezett migrációra utal a belügyminisztérium olvasata szerint.

Az új biztonsági intézkedések között szerepel az előírásokat megsértő hajók lefoglalása és megbírságolása akár ötven ezer euróig terjedő összeggel.

Róma azt is akarja, hogy a külföldi felségjelzésű hajókon kezdődjék meg a nemzetközi menedékkérelmet igénylők azonosítása az esetleges áthelyezések felgyorsítása érdekében. Matteo Piantedosi soha nem titkolta nézetét, miszerint a civilhajókkal érkezőket a hajót működtető szervezet országának kell befogadni.

Csütörtök reggel várják Ravenna kikötőjébe az Ocean Viking nevű hajó érkezését 113 emberrel a fedélzetén. Az SOS Mediterranee francia szervezet hajója 2015 óta szállítja az embereket az olasz partokra: idén novemberben történt meg először, hogy a hajó a franciaországi Toulon kikötőjébe ment, majd újabb mentőútra indult, és most ismét Olaszországba tért vissza.

A belügyi tárca adatai szerint az év eleje óta szerda estig több mint 102 ezren érkeztek az olasz partokra. Tavaly ugyanekkor a számuk 66 ezer felett volt.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Így próbálták a kommunisták tönkre tenni a magyar történelmi filmeket

origo.hu

Ez az európai ország is háborúra készül

metropol.hu

Őrjöngenek a magyarok; kiderült, ki lehet Szoboszlai új edzője

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

origo.hu

Hatalmasat hazudott Magyar Péter - lebukott

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Reális az atomháború veszélye

POLITIK

Korrupcióval gyanúsítanak egy ukrán minisztert

POLITIK

Vesztegetés: Megkezdődött a nyomozás a hídpénz-botrányban

POLITIK

Az oroszok két újabb települést foglaltak el