Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2022.11.18.

Máris beindulnak a republikánusok, vizsgálatok indulnak az ukránokkal seftelő Biden család ügyében

Az amerikai kongresszus leendő republikánus vezetői vizsgálatot kezdeményeznek az elnök érintettségéről fia külföldi üzleti ügyleteiben. Máris beindulnak.

Az amerikai elnök közvetlen részvételét is vizsgálnák fia tengerentúli üzleti ügyeiben az amerikai képviselőház több bizottságának leendő republikánus elnökei - hangzott el sajtótájékoztatójukon csütörtökön Washingtonban.

James Comer, az alsóház felügyeleti bizottságának következő elnöke és Jim Jordan, a jogalkotási bizottság leendő vezetője azt követően tartott sajtóértekezletet, hogy nyilvánosságra kerültek az elnök fiának, Hunter Bidennek az üzleti tevékenységéről szóló republikánus vizsgálat előzetes megállapításai.

James Comer informátorokra hivatkozva azt mondta, hogy a Biden család gyarapodott, és tagjai milliomossá váltak a családhoz tartozás okán.
A jobboldali politikus arról a feltételezésről is beszélt, miszerint Hunter Biden és Joe Biden részt vett jogellenes nemzetközi ügyletekben. A republikánus vizsgálat szerint bizonyítékot tártak fel az Egyesült Államok kárára bűnszövetkezetben elkövetett csalásra, banki csalásra, a külföldi ügynökök regisztrációjára vonatkozó törvény (FARA) megsértésére, valamint pénzmosásra, adócsalásra és egyéb bűncselekményekre.

Az Egyesült Államok törvényhozásának alsóházában a múlt heti választásokon a republikánusok többséget szereztek, így a képviselőházi bizottságok elnöki pozíciója őket illeti.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei elegendő bizonyítékot gyűjtöttek ahhoz, hogy adózási és egyéb bűncselekmények gyanújával vádat emeljenek Hunter Biden, az amerikai elnök fia ellen – írta korábban a Washington Post.

A lap értesülése szerint a 2018 óta zajló szövetségi vizsgálat alapos bizonyítékot talált arra, hogy a lobbistaként ismert Hunter Bident adócsalás és fegyverbirtokláshoz kapcsolódó hamis nyilatkozat gyanújával vád alá helyezzék.

A vádemelésről a nyomozást felügyelő szövetségi ügyésznek, Davis Weissnek kell döntenie, akit Donald Trump elnöksége idején neveztek ki. Az ügyész szóvivője a Fox News beszámolója szerint nem válaszolt arra a kérdésre, hogy összehívta-e már a vádesküdtszéket, de a csatorna más forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy a döntés küszöbön áll.

Hunter Biden ügyvédje úgy nyilatkozott, hogy ügyfelét nem keresték meg a szövetségi hatóságok. Chris Clark ugyanakkor az NBC News hírcsatornának küldött közleményében azt írta, hogy szövetségi bűncselekmény, ha egy szövetségi ügynök vádesküdtszék által tárgyalt ügyben információt szivárogtat ki, mint ez esetben történt.

A jogi képviselő hozzátette, hogy az igazságügyi minisztériumtól sürgős vizsgálatot és felelősségre vonást várnak el.

A Washington Post cikke szerint a 2018-ban indult FBI-nyomozás eleinte Hunter Biden tengerentúli üzleti és tanácsadói tevékenységének pénzügyi részeire koncentrált, majd a vizsgálat az üzletember adóbevallására és egy lőfegyver megvásárlásához kapcsolódó jogi nyilatkozatra terelődött.

A nyomozás állásáról először a Fox News adott hírt még júliusban, amikor azt közölte, hogy a nyomozás „kritikus szakaszba” jutott.

Erős cikket hozott korábban a Breitbart.  A címe: Mark Zuckerberg: az FBI figyelmeztette a Facebookot a „közelgő orosz propagandára” Hunter Biden elhagyott laptop sztorija előtt.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója és vezérigazgatója szerint az FBI nem sokkal az előtt figyelmeztette a közösségi médiaóriást a „közelgő orosz propagandára”, hogy kirobbant volna a sztori a Joe Biden fia, Hunter által elhagyott laptopról – írta a Breitbart.

A Facebook-vezér a The Joe Rogan Experience című műsorban elmondta: „az FBI lényegében felvette a kapcsolatot néhány emberrel a csapatunkból, és azt mondták: Hé, csak hogy tudjátok, legyetek résen. Volt egy… Úgy tudjuk, hogy volt egy csomó orosz propaganda a 2016-os választáson. Úgy tudjuk, hogy igazából jön valami kiszivárogtatás. Szóval legyetek résen” – állította Joe Rogan műsorában Mark Zuckerberg.

Nem sokkal a FBI-figyelmeztetést követően a New York Post hozta az első cikket Hunter Biden laptopjáról. A hírt a Twitter azonnal letiltotta, a Facebook pedig korlátozta annak megosztását. A tartalom Zuckerberg szerint ennek következtében „jelentősen” kevesebb felhasználó hírfolyamában jelent meg.

„Mi úgy voltunk vele, hogy ha az FBI (amelyet én még mindig legitim intézménynek tekintek ebben az országban) megkeres minket, és azt mondják, hogy résen kell lennünk, akkor én ezt komolyan veszem” – mondta Zuckerberg.

Joe Biden amerikai elnök és fia, Hunter Biden

Joe Biden amerikai elnök és fia, Hunter Biden

Fotó: AFP/Nicholas Kamm

Bár a milliárdos szerint az FBI nem nevezte meg konkrétan a Hunter Biden-sztorit, mint „orosz propagandát”, szerinte az „alapvetően beleillik a képbe”. A Facebook-vezér ráadásul azt is kénytelen volt elismerni, hogy a Twitteren és Facebookon letiltott, álhírnek bélyegzett sztori teljes egészében valós.

„Igen… ez szívás. Szóval… utólag derült ki… mármint a tényellenőrök megvizsgálták… senki nem tudta azt mondani, hogy álhír… Szóval alapvetően volt egy időszak, amikor kevésbé terjedt el [miután a közösségi médiumokban letiltották]” – magyarázta Zuckerberg.

Joe Bidennek és fiának, Hunter Bidennek az évek során számos olyan üzleti partnere volt, aki végül börtönbe került korrupció miatt, ugyanakkor a baloldal sohasem kételkedett a két férfi tisztességében. 

A Breitbart hírügynökség egyik friss cikkében átfogó képet ad a Joe Biden amerikai elnök körüli korrupciós botrányról. Habár a baloldal szereti a korrupciót mint a jobboldalra jellemző dolgot beállítani, Biden elnök rácáfol erre a baloldali toposzra, hiszen az elmúlt kilenc évből sikerült az amerikai hírportálnak összegyűjteni több mint egy tucat olyan esetet, amikor a 73 éves elnök korrupció gyanújába keveredett. 

A Hunter Bidennek, az elnök fiának „pokoli laptopján” található üzenetekből például kiderült, hogy Joe Biden mintegy harminc éven keresztül minden családtagját arra vette rá, hogy különböző módokon „beszolgáltassák” jövedelmük mintegy felét. 

A Biden család – Joe és fia, Hunter – továbbá szívesen üzletelt a kínai CEFC nevű energetikai mamutvállalattal is, amelynek ügyvezetőjét Kínában vesztegetés miatt tartóztatták le. 2018-ban emiatt Joe Biden attól tartott, hogy kompromittáló adatok kerülhettek fiáról a New York Times című laphoz, amely részletesen foglalkozott a CEFC vezetőjének, Ye Jianmingnak az ügyeivel. Hunter Joe Bident az egyik „új üzlettársaként” jellemezte, miután „üzletet kötött a CEFC vezetőjével” – jelentette korábban a Washington Post.

A Breitbart emlékeztet arra is, hogy Bidenék nemcsak egyetlen kínai energetikai óriással álltak kapcsolatban. Joe Biden írt ajánlólevelet egy amerikai főiskolára Hunter kínai üzleti partnere, Jonathan Li egyik gyermekének, akivel Joe Biden Kínában találkozott. Li a BHR vezérigazgatója, ugyanannak a kínai olajérdekeltségekhez kapcsolódó vállalatnak, amelynek a Biden-kormányzat állítólag 950 ezer hordó olajat adott el az amerikai stratégiai kőolajkészletből. Valamint Li volt az az üzletember, akihez a két Biden az „Air Force two” állami repülőgéppel látogatott el Kínába, még 2013-ban. Ez után a látogatás után tíz nappal Kína üzleti engedélyt adott Hunter cégének, és a cég egymilliárd dollár értékű befektetést nyert a New York Post beszámolója szerint. 

Az amerikai elnöki légiflotta második számú gépét ugyanakkor nemcsak keleti, hanem déli „kiruccanásokhoz” is igénybe vették Bidenék. 2016-ban ugyanúgy az Air Force Two fedélzetén érkeztek Mexikóba, ahol Hunter találkozott mexikóvárosi üzlettársaival. 

Hunternek emellett szoros kapcsolatban volt Eric Schwerinnel is – aki vezetője volt a hírhedt Rosemont Seneca Partner befektetési alapnak is — legalábbis erről árulkodik a Fehér Ház látogatói naplója, amely szerint Swcherin 2009 és 2015 között 19 alkalommal találkozott az akkor még alelnök Joe Bidennel. 

2017-ben Tony Bobulinski, Hunter korábbi üzlettársa, kétszer találkozott Joe Bidennel, hogy egy Kínával kötendő üzleti üzletről tárgyaljanak. „Közvetlenül a Biden családdal, köztük Joe Bidennel is tárgyaltam” — jelentette ki Bobulinski. A családdal való találkozás után Bobulinski sokat sejtetően csak annyit mondott, hogy köszöni, hogy Joe Biden rászánta az idejét. 

És persze végül a Biden családot talán a legkínosabban érintő ügyek Ukrajnához kötődnek. Biden egyébként is szeretett találkozni Washingtonban különböző kazah, orosz és ukrán oligarchákkal. 2015-ben, egy nappal azután, hogy Joe Biden találkozott Hunter külföldi üzleti partnereivel a Cafe Milanóban a fent említett országokból az egyikük sokat mondóan e-mailben megköszönte Hunternek a „lehetőséget, hogy találkozhatott az édesapjával”. Egy másik e-mailben pedig a Burisma ukrán energetikai vállalat egyik vezetője, szintén azt írta, „tanácsot kér Huntertől, hogyan használhatja a befolyását” a vállalat érdekében – írta korábban a New York Post című lap. 2014-ben egy fényképen Joe Biden a fiával, Hunterrel és Devon Archerrel, Hunter igazgatótársával, az ukrán Burisma gázipari vállalat igazgatótanácsának tagjával golfozik. Archer jelenleg börtönben ül csalásért.

Milliókat kereshetett a jelenlegi amerikai elnök fia egy román ingatlanmutyin

A Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fiának hírhedt „pokoli” laptopján található adatok szerint többször is találkozott apjával, Joe Biden akkori alelnökkel a Fehér Házban, közvetlenül a román tisztviselőkkel folytatott megbeszéléseket követően, feltehetően egy nagy horderejű üzlet kapcsán, amelyben részt vett Gabriel Popoviciu román ingatlanmogul.

A New York Post szerint Hunter 2015 júliusa és 2016 márciusa között háromszor találkozott Bidennel az ügyben, hogy segítsen Popoviciunak egy 550 hektáros, állami tulajdonban lévő földterület „jelentős árengedménnyel” történő megvásárlásából eredő elítélésével kapcsolatban. 

A lap szerint az alábbi naptári bejegyzések találhatók a laptopon:

2015. július 29.

12 órai hívás Louis Freeh volt FBI-főnökkel, aki Popoviciut képviseli.

Ugyanezen a napon találkozó Joe Bidennel az apja amerikai haditengerészeti megfigyelőközpontjának rezidenciáján.

2015. november 17. Visszatérés a romániai útról

2015. november 19. „Reggeli apával” az amerikai haditengerészeti obszervatóriumban.

2016. március 29.

Találkozó Hans Klemm, az Egyesült Államok romániai nagykövetével Washingtonban.

Találkozó Joe Bidennel az amerikai haditengerészeti obszervatóriumban.

A találkozók ellentmondanak Joe Biden azon kijelentésének, miszerint nem vett részt a Biden család üzleti terveiben. Biden és csapata ugyanis összesen hét alkalommal hárította vagy tagadta, hogy részt vett volna a családi vállalkozásban.

„Soha nem beszéltem a fiammal a tengerentúli üzleti ügyleteiről” – jelentette ki korábban Joe Biden.

A Biden család számos szövetségesét is bevonták az üzletbe, hogy segítsenek Popoviciunak megúszni a börtön, de úgy tűnik, ez sem volt elég, mivel Popoviciut ennek ellenére is elítélték. Popoviciu viszont azóta sem töltötte le a büntetését, ehelyett Angliába menekült, ahonnan a román kormány azóta is sikertelenül próbálja meg elérni kiadatását. 

A Popoviciu megsegítésére bevetett Biden-szövetségesek között van Mark Gitenstein, az Obama-kormány egykori átmeneti tisztviselője és volt romániai nagykövete, Louis J. Freeh volt FBI-igazgató és Eric Schwerin, Hunter Biden befektetési cégének, a Rosemont Seneca Partnersnek – ez az a vállalat, amelyet korábban az állítólagosan Ukrajnában található biolaborokkal is összefüggésbe hoztak – az elnöke. Hunter Biden laptopja szerint Gitenstein és Freeh többször is beszélt Hunter Bidennel annak idején, amikor Hunter Joe Bidennel találkozott a Naval Observatoryban.

„Egy, a megállapodásokat ismerő személy azt mondta a Postnak, hogy az elnök fiának volt egy mellékesen kötött megállapodása közvetlenül Popoviciuval, amely milliókat hozott magának és társainak.”

Nem ez az első eset, hogy Joe Biden alelnökként családi üzleti megbeszéléseket folytatott a Fehér Házban. Joe Biden állítólag 2014. július 25-én 11 és 15 között találkozott a Fehér Házban két kínai energetikai vezetővel, valamint számos más üzletemberrel is kapcsolatban állhatott az akkori alelnök, akinek a fiával folytattak ügyleteket. A laptopon lévő dokumentációból kiderül, hogy Joe Biden kilenc év alatt legalább 19 alkalommal vett részt a családi üzletelésben.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt mondta Jürgen Klopp a Liverpool kudarca után

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

magyarnemzet.hu

Klopp egy játékost emleget, ő lehetett volna a siker kulcsa?

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

mandiner.hu

A spanyolok szerint Magyarország már nem tartozik Európához

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra

POLITIK

A Mészáros-csoport megvásárolta a híres babaáruház-láncot

POLITIK

Honvédelmi miniszter: Nincs NATO a nemzeti haderők nélkül