Létrehozva: 2022.11.18.
Módosítva: 2022.11.18.

Orbán Viktor: A szankciók a háború felé lökik Európát, de mi békét akarunk!

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában adott interjút.

 

A tűzszünet és a béketárgyalás a legfontosabb

Orbán Viktor kormányfő a beszélgetés elején közölte, ha háború van a szomszédban, akkor nem érezhetjük magunkat biztonságban. "Nemcsak a fizikai, hanem a gazdasági biztonságunk is veszélyben van" - tette hozzá. Ha Európa úgy tekint erre a háborúra, hogy ez az ő háborúja, akkor még nagyobb lesz a veszély. A lengyel-ukrán határ hosszú, míg a magyar-ukrán határ rövid, és Kárpátalján nem volt komoly katonai csapás. A tűzszünet és a béketárgyalás a legfontosabb. 

 

Lépésről lépésre csúszunk bele a háborúba

Orbán Viktor szerint nincs jele annak, hogy érdemi orosz-amerikai tárgyalások lennének. A kormányfő szerint a szankciós politika egy lépés a háború felé. Ugyan egy gazdasági természetű dologról van szó, de ez egyben állásfoglalás - tette hozzá. Óvatosan kezdte februárban a háborús viszonyulást, de egyre több olyan intézkedést hoztak, ami közelebb vitt a háborúhoz - mondta a kormányfő. Folyamatosan erősödtek a szankciós lépések, sőt ma már lassan nekünk kell finanszírozni Ukrajna működését. Lépésről lépésre csúszunk bele a háborúba - mondta Orbán. Mi békét akarunk, de rajtunk kívül senki nem követi a mi álláspontunkat.  

 

Ezért fontos a nemzeti konzultáció

A szankciókkal gazdaságilag tönkre tesszük magunkat, most már szankciós felár, és szankciós infláció van - mondta a kormányfő. Ha valami nem sikerült, akkor az ember vagy újragondolja az egészet, vagy éppen másként emlékszünk - tette hozzá. De ez a politikában nagyon veszélyes. A kilencedik szankciós csomagról azt mondta a kormányfő, hogy mindig kivételekért küzdöttünk. Nem jó európai politika a szankciós politika, éppen ezért a magyar érdekeknek megfelelő mentességért kűdünk. Ezt a politikát folytatni kell, és ezért fontos a nemzeti konzultáció - mondta a kormányfő.    

 

Nem tudunk érintetlen sziget lenni

Nagy csaták árán el fogom érni, hogy a számunkra létfontosságú kérdésben, az atomenergia területén mentességet kapjunk, ha lesz ilyen szankciós csomag - mondta a kormányfő. Szólt arról is, hogy árstopokkal csökkenteni lehet a szankciós hatásokat.A szankció hatása miatt fizetünk szankciós felárat, nem tudunk érintetlen sziget lenni az EU-ban.  

Van egy 11 pontos akcióterve a kormánynak, aminek egy része volt a tojás és burgonya árstop. Nyolc termékre vonatkozik jelenleg az árstop. A védekező intézkedések közé tartozik a rezsicsökkentés fenntartása az átlagfogyasztásig, ez 180 ezer forintot jelent családonként - tette hozzá.  

 

Cselekedni kell

Mi nem kibekkelni akarjuk a bajt, és ezért cselekedni kell - mondta a kormányfő. Három nagy válságot kezeltünk (Gyurcsány kormány utáni krízis, migrációs válság, Covid-válság), és ezek során mindig cselekedtem, és most ugyanígy védekezünk az infláció ellen - tette hozzá. 

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában nyiltakozott

 

Nem szabad a legfontosabb nemzetstratégiai célokat feladni

Orbán Viktor szerint a cél az, hogy a gazdaság növekedés helyett csökkenésbe váltson. Mi szeretnénk kimaradni ebből az általános európai tendenciából, és hogy jövőre se legyen recesszió. 

A kormányfő elmondta, hogy nem szabad a legfontosabb nemzetstratégiai célokat feladni. 

 

Ezért változik a kormányszerkezet

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az egész kormányzás a tapasztalatokból levont dolgok értékeléséből áll. A választás után, amikor a kormány megalakult, akkor nem voltak még szankciók, de azóta megérkeztek a szankciók, és emiatt a magas energiaárak hosszabb ideig velünk lesznek, és ehhez a kormány szerkezetének is alkalmazkodnia kell. 

A kormányfő szerint éppen ezért kényszerültek arra, hogy önálló energiaügyi minisztérium legyen. Szükséges a hadiipar fejlesztése, és ezért Palkovics László a hadiipar élére áll. 

 

Ha a Déli Áramlat működik tavasszal, akkor fel tudjuk tölteni a tározóinkat

Orbán Viktor szólt arról is, hogy az idei tél megoldottnak tekinthető, mert van elegendő energiaforrás ahhoz, hogy több mint fél éven keresztül működjön az ország. Tavasszal újra kell tölteni a tartalékokat a következő télre. Akik lemondtak az orosz gázról, azoknak máshonnan kell pótolniuk a forrásokat - tette hozzá. Ha a Déli áramlat működik tavasszal, akkor fel tudjuk tölteni a tározóinkat - mondta a kormányfő. Mindezek mellett megfizethető árú energiaforrás kell, és ezért növelni kell az itthon előállított energia mennyiségét. 

 

Ez átverése a magyar polgároknak

A baloldali pártok finanszírozásáról azt mondta a kormányfő, tanulmányozzák az esetet. Meg kell hallgatnia a titkosszolgálatok vezetőinek a véleményét. "Jó okunk van arra, hogy megdöbbenjünk, de a helyzet egyszerű. A magyarországi választást megelőző időszakban a magyarok bizalmát kérő pártok egy részét külföldről fizették. Dollármilliókról van szó. Mit ígértek cserébe?" - tette fel a kérdést a kormányfő. "Ha adnak pénzt, akkor kérnek cserébe valamit, ingyen senki nem ad pénzt" - tette hozzá. "Az biztos, hogy ellentétes Magyarország nemzeti érdekeivel, hogy külföldről beavatkozzanak a választásokba. Ez átverése a magyar polgároknak" - mondta a kormányfő. 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlai kezdett, de a Liverpool nem tudott csodát tenni az Európa-ligában

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

borsonline.hu

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

vg.hu

Oroszország építi a szankcióbiztos kereskedelmi útvonalakat

ripost.hu

Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

magyarnemzet.hu

Gyűlöletcunami és lincshangulat Magyar Péter vidékjárásán + videó 

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

mindmegette.hu

Olcsó, használt műszaki cikket keresel? A Media Markt polcain is találsz majd ilyet

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Még az idén növekedési pályára áll a magyar gazdaság

POLITIK

Mit lehet teljesíteni az ukránoknak tett ígéretekből?

POLITIK

Hídpénzbotrány: lassan kirajzolódik a pénz útja

POLITIK

Az ukrán elnök nem érti, hogy miért szeretik jobban Izraelt