Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2022.11.14.
Módosítva: 2022.11.14.

Megszólalt az EU a műtrágyák elérhetősége és megfizethetősége ügyében

Az Európai Bizottság foglalkozik a kérdéssel.

Az Európai Bizottság foglalkozik a műtrágyák elérhetőségével és megfizethetőségével az EU-ban és világszerte – legalábbis erre utal a testület erről kiadott nyilatkozata. A Nitrogénművek Zrt. üdvözli a Bizottság műtrágya specifikus közleményét, ami sürgős és célzott cselekvést szorgalmaz, de ennél többre van szükség – hangsúlyozta Bige Zoltán, a magyar műtrágyagyártógyártó cég stratégiai igazgatója. Véleményét a Magyar Hírlap szemlézte.

Oroszország inváziója Ukrajnában tovább rontotta a műtrágyapiac amúgy is kihívásokkal teli helyzetét, a Covid–19 világjárvány nyomán. A nitrogénműtrágyák előállítása a földgáztól függ. A gázár tetőzése a műtrágyák 149 százalékos áremelkedését eredményezte 2022 szeptemberében az előző évhez képest. Ennek eredményeként a gazdálkodók késleltették és csökkentették e termékek vásárlását. Ez a következő évi betakarítás alacsonyabb terméshozamához, végső soron a jelenleginél is magasabb élelmiszerárakhoz vezethet, ami pusztító hatással lehet az élelmezésbiztonságra, különösen a világ sérülékeny régióiban, amelyek nagymértékben függenek az ilyen termékek behozatalától, és ahol már amúgy is magas az élelmiszer-ellátás biztonsága. A magas és instabil műtrágyaárak kihívást jelentenek az uniós gazdálkodók számára. A műtrágyaköltségek az inputköltségek átlagosan 6 százalékát, a szántóföldi növénytermesztőknél pedig akár 12 százalékát is kiteszik. Az EU gazdaságtól asztalig stratégiájának célja, hogy 2030-ra 50 százalékkal csökkentse a tápanyagveszteséget a talaj termékenységének megőrzése mellett. Amellett, hogy egyértelmű gazdasági és környezeti előnyökhöz vezet, az EU-ban elért hatékonyság csökkenti a feszültségeket a globális piacon is.

Útmutatások széles skálája

Fentiek nyomán talán nem meglepő, hogy a műtrágyák jelentős szerepet játszanak az élelmezésbiztonságban. Előállításuk és költségük viszont kétségtelenül nagymértékben a földgáztól függ. Az ukrajnai orosz inváziót követően ugyanakkor globális ásványi műtrágya- és energiaválság nehezedik a globális élelmezésbiztonságra és az élelmiszerárakra. Ezzel összefüggésben az Európai Bizottság közleményt nyújtott be a műtrágyák elérhetőségének és megfizethetőségének biztosításáról. Ez az iromány fellépések és útmutatások széles skáláját mutatja be, hogyan lehet megbirkózni azokkal a kihívásokkal, amelyekkel az uniós mezőgazdasági termelők és ipar, valamint a fejlődő országok jelenleg szembesülnek. A 2022 márciusában elfogadott, az élelmezésbiztonság megőrzéséről szóló közleménnyel, a Farmtól asztalig stratégiával és a REPowerEU-val összhangban élelmezési rendszereink általános rugalmasságának és fenntarthatóságának közép- és hosszú távú megerősítésének szükségességével is foglalkoznak a dokumentumban.

Európai Bizottság

Az Európai Bizottság épülete Brüsszelben

Fotó: AFP

A Bizottság intézkedéseket sorol fel a fenntartható uniós műtrágyatermelés fenntartására és a függőségek csökkentésére.  Felvázol több bevált gyakorlatot és olyan jövőbeli utat, amelyek segítségével a gazdálkodók optimalizálhatják műtrágyafelhasználásukat és csökkenthetik függőségüket a hozam biztosítása mellett. Mivel azonban a műtrágyagyártás kritikus ágazat, a tagállamok nemzeti vészhelyzeti terveikben elsőbbséget élvezhetnek a műtrágyagyártók földgázhoz való folyamatos és zavartalan hozzáférésében a gázadagolás esetén, összhangban a Bizottság „Takarékoskodjunk a gázzal a biztonságos télért” közleményével.

Célzott pénzügyi támogatás

A Bizottság célzott pénzügyi támogatásról is értekezik. Az állami támogatások ideiglenes válságkezelési keretrendszere ugyanis lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy speciális támogatást nyújtsanak a mezőgazdasági termelőknek és a műtrágyatermelőknek. Az olyan intézkedésekből származó pénzeszközök, mint az egyes villamosenergia-termelők piaci bevételeinek felső határa és a szolidaritási hozzájárulás, a vonatkozó feltételek mellett nemzeti támogatási rendszerek céljaira is felhasználhatók. Ezenkívül a Bizottság a tagállamokkal együtt megvizsgálja a 2023-as pénzügyi évre vonatkozó, 450 millió euró értékű mezőgazdasági tartalék felhasználásának célszerűségét a magas ráfordítási költségekkel érintett mezőgazdasági termelők számára.

A Bizottság javítja a piaci átláthatóságot is azzal, hogy 2023-ban a műtrágyák piaci megfigyelőközpontját indítja el a termelésre, felhasználásra, árakra és kereskedelemre vonatkozó adatok megosztása céljából. A Bizottság továbbá együttműködik a tagállamokkal annak biztosítása érdekében, hogy a gazdálkodók széles körben elfogadják az olyan releváns beavatkozásokat, mint a tápanyag-gazdálkodási tervek, a talaj egészségének javítása, a precíziós gazdálkodás, az ökológiai gazdálkodás, a hüvelyesek használata a vetésforgóban. A Bizottság arra is felkéri a tagállamokat, hogy KAP-stratégiai terveik jövőbeli felülvizsgálata során vizsgálják meg az ilyen beavatkozások további priorizálását és ambícióik növelését.

Szarvasmarha trágya a határban

Szarvasmarha trágya a határban

Fotó: Jófogás

Több szerves műtrágyát is szeretne a Bizottság. Az ásványi műtrágyák lehetőség szerinti helyettesítése szerves trágyákkal ugyanis csökkenti az EU gázfüggőségét, valamint az ágazat szénlábnyomát. A műtrágyatermékekről szóló rendelet már jobb hozzáférést biztosít a piacon a hasznosított hulladékból készült műtrágyákhoz, valamint a földgáz zöld és körkörös alternatíváihoz. A Horizon Europe 180 millió eurót fektetett be a tápanyag-költségvetés optimalizálására, az alternatív trágyázószerekre és a tápanyag-gazdálkodás természetalapú megoldásaira irányuló projektekbe is. A Bizottság 2023-ban egy integrált tápanyag-gazdálkodási cselekvési tervet is elfogad a tápanyagok hatékonyabb felhasználásának előmozdítása érdekében, figyelembe véve a tagállamok kiindulópontjait és a nulla szennyezésről szóló cselekvési tervet. A Bizottság arra ösztönzi még a tagállamokat, hogy támogassák a megújuló hidrogén- és biometán-befektetéseket az ammóniatermelés céljából. Alternatív műtrágya-beszállítókhoz is fordult a Bizottság, annak érdekében, hogy kompenzálja a Fehéroroszországból és Oroszországból származó korábbi szállításokat. A Bizottság 2022 júliusában a nitrogénműtrágyák előállításához használt ammóniára és karbamidra vonatkozó kereskedelmi vámok felfüggesztését is javasolta.

A kiszolgáltatott országok támogatása

A gazdálkodók világszerte, és különösen a sebezhető országokban élők élesen érzik a szűkös műtrágyapiac hatását. Az Európai Bizottság nemzetközi téren folytatja a globális élelmezésbiztonság javítására irányuló erőfeszítéseit, intézkedik a kiszolgáltatott országok támogatására és a globális élelmezésbiztonság javítására. Ennek érdekében a Bizottság folytatja a tagállamokkal és az európai pénzügyi intézményekkel való együttműködést, a Team Europe megközelítésben a globális élelmezésbiztonsági problémákra adott európai csapat négy ágához (szolidaritás, termelés, kereskedelem és multilateralizmus) való hozzájárulás érdekében. Együttműködik továbbá kiválasztott EU-partnerországokkal, többek között a Global Fertilizers Challenge révén, hogy csökkentsék az importált ásványi műtrágyáktól való függőségüket és fogyasztásukat a tápanyag-gazdálkodás javítása, a műtrágya-hatékonyság növelése és az alternatív mezőgazdasági gyakorlatok javítása terén, különös tekintettel a mezőgazdasági termelőknek nyújtott tanácsadási szolgáltatásokra.

Földműves Afrikában

Földműves Afrikában

Fotó: FAO

A Bizottság célja a műtrágyák globális piacának átláthatóságának javítása a műtrágyákkal kapcsolatos vonatkozó nemzetközi kezdeményezésekhez, különösen a G20-ak agrárpiaci információs rendszeréhez (AMIS) való hozzájárulás révén. A fizetésimérleg-szükségletek kielégítésére nyújtott támogatás fokozása, többek között az IMF szegénységcsökkentési és növekedési trösztjén keresztül, valamint a nemzetközi pénzügyi intézményekkel való együttműködés megerősítése a Global Gateway keretében az innovatív és fenntartható befektetések fejlesztése érdekében. Megbeszélések kezdeményezése az átláthatóság javításáról, beleértve a WTO-ban a műtrágya-kereskedelemre vonatkozó exportkorlátozások elkerülését, a legutóbbi miniszteri konferencián elfogadott, az élelmiszer-ellátás bizonytalanságáról szóló nyilatkozatban vállalt kötelezettségek teljesítése céljából. A tagállamokkal folytatott együttműködés folytatása annak biztosítása érdekében, hogy az agrár-élelmiszeripari termékek, köztük a műtrágyák globális kereskedelme zavartalanul történhessen. Az EU humanitárius élelmiszersegélyének további erősítését is zászlajára tűzte a Bizottság, ez az összeg 2022-ben már meghaladja a 900 millió eurót. Azaz körülbelül 55 százalékkal több a tavalyinál, és csaknem 80 százalékkal több, mint 2020-ban.

A műtrágyagyártáshoz biztosítani kell az alapanyagot

A Nitrogénművek Zrt. üdvözli az Európai Bizottság által bemutatott műtrágya specifikus közleményt, ami sürgős és célzott cselekvést szorgalmaz, de ennél többre van szükség. A Bizottság kommunikációja rámutat arra, hogy célzott és azonnali cselekvésre van szükség az európai műtrágyaipar és mezőgazdasági termelők jelenlegi működési feltételeinek javítása érdekében. Ha az európai ipar és globális élelmezésbiztonság hosszú távú jövőjéről van szó, akkor ennél átfogóbb stratégiára van szükség. Erősebb utalás kell arra, hogy egy esetleges földgázpiaci korlátozás esetén a műtrágyagyártáshoz biztosítani kell az alapanyagot - hangsúlyozta Bige Zoltán, a Nitrogénművek Zrt. stratégiai igazgatója.

A Nitrogénművek Zrt. gyára Pétfürdőn

A Nitrogénművek Zrt. gyára Pétfürdőn

Fotó: Nitrogénművek

Kifejtette: az EU-tagállamoknak prioritásként kell kezelniük a műtrágyagyártók földgázhoz való folyamatos és zavartalan hozzáférését. Ez kulcsfontosságú a műtrágyagyártás folyamatos működéséhez és az élelmiszer előállításhoz. Mint fogalmazott, sajnálják azt is, hogy a Bizottság nem vette fontolóra az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerébe való átmeneti válságbeavatkozások lehetőségét, amelyek könnyen végrehajthatók és csökkenthetik a létesítmények újraindításának és gyártásának költségeit. További aggodalomra ad okot az intézkedések központi irányításának hiánya, ezzel Európán belül tovább növelve az egyenlőtlen piaci feltételeket – mondta Bige Zoltán.

A stratégiai igazgató ugyanakkor hozzátette: üdvözlik az európai nitrogénműtrágya-ipar karbonsemleges ammóniára való átállásának tervezett támogatását, valamint a Bizottság azon szándékát, hogy felgyorsítsa a karbonsemleges műtrágyák versenyképességét elősegítő intézkedéseket. Ez elengedhetetlen a nagyüzemi termelés gazdasági életképességének eléréséhez és az ágazat szén-dioxid-mentesítésének felgyorsításához. Támogatják továbbá a Bizottság felhívását a tápanyag-felhasználás további optimalizálásának előtérbe helyezésével az új Közös Agrárpolitikában (KAP). Felhívta a figyelmet arra, hogy iparáguk évek óta dolgozik új termékek, tudományos és digitális megoldások fejlesztésén és felhasználásán, amelyek segítik az európai gazdálkodókat a hatékonyság növelésében.

A Bizottság jelenlegi közleményét most megfelelő stratégiának kell követnie annak érdekében, hogy Európa továbbra is a világ műtrágya iparának az élén maradhasson hatékonyság és környezetvédelmi szempontból is. A távlati célok mellett szem előtt kell tartani az iparág gazdaságos működésének jelenlegi fenntartását és a meglévő infrastruktúrában rejlő azonnali lehetőségek támogatását is, ami biztosíthatja a fokozatos átállást. Ellenkező esetben Európa azt kockáztatja, hogy a gáztól való függését az importált műtrágyáktól való új függőséggel váltja fel, ami akadályozná az EU és a globális környezetvédelmi célok elérését is – hangsúlyozta Bige Zoltán.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, hová költözött a kispesti baloldali pénzszivattyú - videó

origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

borsonline.hu

"Úgyis megcsaltál, amikor akartál" – durva beszélgetés zajlott le Megyeri Csilla és párja közt

magyarnemzet.hu

Klopp egy játékost emleget, ő lehetett volna a siker kulcsa?

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

vg.hu

Órákon belül feleződik a bitcoin: mutatjuk, ki lesz a történelmi esemény legnagyobb nyertese

origo.hu

Brutális bírságot kapott az RTL Klub

travelo.hu

Visszanyerte szabadságát a meglőtt gólya

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

POLITIK

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra