Létrehozva: 2022.11.11.

Ma utalják a bankszámlákra az emelt nyugdíjat és a nyugdíjprémiumot

Egy átlagnyugdíjasnak 103 ezer forintot.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek kiemelte, hogy egy átlagnyugdíja novemberben mintegy 103 ezer forinttal kap többet az előző hónaphoz képest.

Több mint egymillió embernek utalták át ma a bankszámlákra a visszamenőleg megemelt nyugdíjakat és a nyugdíjprémiumot. A kormány szerint egy átlagnyugdíjas novemberben mintegy 103 ezer forinttal kap többet, mint az előző hónapban. Akiknek nincs bankszámlájuk, azokhoz a szokott napon viszi a postás az ellátásokat. Tállai András államtitkár elmondta: idén ez már a harmadik alkalom, hogy a szankciós infláció miatt korrigálni kell a nyugdíjakat – hangzott el az M1 Híradó műsorában.

Az infláció növekedése miatt ebben az évben a novemberi már a harmadik nyugdíjemelés volt az érintetteknek. Januárban 5, júliusban 3,9 és most 4,5 százalékkal emelkedtek a juttatások.

A szakértő szerint ez azt jelenti, hogy az érintettek több pénzt kaptak-kapnak, mint amennyit az eddigi adatok alapján az éves infláció indokolna.

„A nyugdíjak 14 százalékkal növekedtek. Ez idő alatt, januártól októberig az átlagos infláció a statisztikai hivatal szerint 13 százalék volt. Tehát, mostanáig a nyugdíjasok nagyobb emelést kaptak, mint amennyit a szabályok szerint adni kellett volna nekik. Ha ehhez hozzászámoljuk azt is, hogy a tizenharmadik havi nyugdíjat is kaptak év elején, bár ez nem inflációkorrekciós pénz, akkor ezzel az összeggel együtt a többletnyugdíj már megközelíti, vagy akár meg is haladhatja azt az értéket, ami a jelenlegi éves infláció” – mondta Tóth Levente, a Bank360 vezető elemzője.

Ami most októberben kicsivel több volt, mint 21 százalék. Vagyis, az idősebb korosztály a kormány jóvoltából idén annyi pénzt kapott, ami egy több mint 20 százalékos inflációt is kompenzál.

Ha megnézzük a számokat, akkor, aki öregségi átlagnyugdíjat kap – ami a múlt hónapban 172 940 forint volt –, annak több mint 180 ezer forintra emelkedik a havi juttatása, a 4,5 százalékos emeléssel. Ehhez jön még a januárig visszamenőleg járó emelés, ami csaknem 86 ezer forint, és a tízezer forintos nyugdíjprémium is. Így az átlagnyugdíjban részesülőnek több mint 276 ezer forintot utal át az államkincstár, illetve kézbesít a postás.

A Pénzügyminisztérium államtitkára közleményében hangsúlyozta, hogy

a juttatások nemcsak a nyugdíjasoknak, hanem a nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek is járnak, azaz pluszpénzt kapnak például a rokkantsági és rehabilitációs ellátásban, a baleseti járadékban részesülők is, hozzávetőleg két és fél millió ember.

Tállai András úgy fogalmazott, hogy bár nehéz időket élünk, mégis, sőt, annál inkább fontos számunkra az idősek védelme.

A nyugdíjak összege a mostani emeléssel 2010 óta nagyjából 70 százalékkal nőtt, vásárlóereje pedig mintegy 20 százalékkal erősödött. Emellett a kormány visszaadta a nyugdíjasoknak a baloldal által annak idején elvett tizenharmadik havi nyugdíjat is, emellett jövőre is lesz nyugdíjemelés.

Ennek mértékét a Magyar Nemzeti Bank 2023-as inflációs előrejelzése alapján határozza meg a kormány decemberben. Becslések szerint ez több mint 10 százalék lehet.

Az idén már harmadszor módosult a nyugdíjemelés mértéke, egészültek ki a nyugdíjak, de a magyar gazdasági növekedés még ebben a helyzetben is lehetővé teszi a nyugdíjprémium kifizetését. Akiknek nincs bankszámlájuk, azok a postai kézbesítési naptár szerint kapják kézhez ezeket az ellátásokat.

Tállai András hangsúlyozta, a juttatások nem csak a nyugdíjasoknak (öregségi, özvegyi nyugdíjasok, árvaellátásban részesülők), hanem a nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek is járnak, azaz plusz pénzt kapnak például a rokkantsági és rehabilitációs ellátásban, a baleseti járadékban részesülők is.

"Bár nehéz időket élünk, - hiszen a szomszédunkban kirobbant háború és a szankciós infláció Magyarország esetében sajnos éppúgy keresztülhúzta az eredeti számításokat, mint Európa bármely országában - mégis, sőt, annál inkább fontos számunkra az idősek védelme" - fogalmazott Tállai András.

Hozzátette, a háború és a brüsszeli szankciók miatt sajnos egész Európában erősen emelkedik az infláció. A kormány a nyugdíjak vásárlóértének megőrzése érdekében e magas, szankciós infláció közepette is vállalja az inflációkövető nyugdíjemelést. Idén már ez a harmadik alkalom, hogy a szankciós infláció miatt korrigálni kell a nyugdíjakat.

Emlékeztetett arra, hogy a nyugdíjasok megbecsülését a kormány kezdetektől fogva kiemelt célként kezelte, és már hivatalba lépését követően garantálta, hogy megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét.

Az elmúlt évtized következetes gazdaságpolitikájának köszönhetően a magyar gazdaság teljesítménye is lehetővé tette, hogy ne csak megőrizzék, hanem növeljék is a nyugdíjak reálértékét. A nyugdíjak összege így 2010 óta mintegy 70 százalékkal nőtt, vásárlóerejük pedig mintegy 20 százalékkal erősödött - fogalmazott Tállai András.
Mint mondta, a kormány visszaadta a nyugdíjasoknak a baloldal által annak idején elvett 13. havi nyugdíjat is. Pedig a baloldal kiszámíthatóságot és nyugdíjemelést ígért az időseknek. Ehhez képest nem tett semmit a magasabb infláció idején. A kormányzásuk alatt többször is előfordult, hogy jelentősen csökkent az átlagnyugdíj értéke. Sőt, 2006 és 2010 között mintegy négy százalékkal esett vissza a nyugdíjak reálértéke.

Az államtitkár kifejtette: a baloldal az elmúlt években nem szavazott meg egyetlen nyugdíjasokat segítő intézkedést sem. Sőt, el akarja törölni a rezsicsökkentést, miközben teljes erővel támogatja az energiaár-robbanást okozó brüsszeli szankciókat. A magyar nyugdíjasok rezsije most átlagosan havi 181 ezer forinttal lenne magasabb, ha a baloldal kormányozna.

A nemzeti kormányra azonban a nyugdíjasok még a brüsszeli szankciók okozta válságban is számíthatnak. A költségvetés ugyanis a szankciós válság ellenére is biztosítja a nyugdíjak emeléséhez, a nyugdíjprémium és a 13. havi nyugdíj kifizetéséhez szükséges forrásokat - hangsúlyozta Tállai András.

Felidézte: a kormány még előző hónapban bejelentette, hogy novemberben érkezik az emelt nyugdíj és a nyugdíjprémium, az emelés mértéke 4,5 százalék, amely a január-október hónapokra visszamenőleg is jár, illetve a februárban kifizetett 13. havi nyugdíjat is ezzel a mértékkel kell korrigálni. Ezzel idén már harmadszorra nőnek a nyugdíjak, mindösszesen 14 százalékkal, nyugdíjprémiumot pedig 2017 óta már ötödszörre kaphatnak a nyugdíjasok. A nyugdíjszerű ellátások összege, amelyeknek az értékmegőrzését a nyugdíjakkal azonos módon kell biztosítani, szintén 14 százalékkal emelkedik idén, ezzel a mértékkel kell korrigálni a 13. havi ellátást is. Novemberben pedig - a nyugdíjprémium számításához hasonló módon meghatározott - egyszeri juttatást kapnak a nyugdíjszerű ellátásban részesülők.

Az államtitkár kiemelte: januárban is újabb nyugdíjemelés várható, ennek mértékéről decemberben dönt a kormány, és a 13. havi nyugdíjra is számíthatnak majd ismét az idősek.

Tállai András hozzátette: a nyugdíjemelés mellett a szankciós áremelkedéstől a nyugdíjasokat több más intézkedés is védi, hiszen a kormány befagyasztotta több élelmiszer árát, és rezsicsökkentett áron adja az áramot és a gázt. Emellett számukra is rendkívül fontos segítséget jelenthet a tavaly november óta érvényben lévő benzinárstop. A többgenerációs házban élők nagyobb mennyiségű földgázt kaphatnak rezsicsökkentett áron. A nagyszülők gyermekgondozási díjra is jogosultak, ha részt vesznek az unokájuk nevelésében, amíg a szülők dolgoznak.

A kormány idén összesen 14 százalékkal növelte a nyugdíjakat, és a jövő év elején további emelés jön – jelentette be Varga Mihály az Idősek Tanácsa ülésén, ahol Csák János, a kultúráért és innovációért felelős miniszter az idősek méltó életének biztosítását és az irántuk érzett tisztelet erősítését hangsúlyozta.

Csák János kiemelte, az Orbán-kormány az idősügyet is családi ügynek tekinti, és a sikeres családpolitika mellett gondoskodik az idősek méltó életének biztosításáról is.

A kormány intézkedései nemcsak egy-egy szűk életkorra koncentrálnak, hanem nemzedékeken átívelő módon gondoskodnak a társadalom újratermeléséről, a hagyományok és a kultúra továbbadásáról - mondta a miniszter.

Hozzátette, fontos kérdés, hogy az időskor megélése, az egészségben töltött évek meghosszabbítása, az idősek bekapcsolása az életbe milyen társadalmi és politikai intézkedéseket kíván.

Ugyanis, ha egy társ nem bánik jól az idősekkel, az üzenet a következő generáció számára, hogy „majd te is így jársz” - fogalmazott Csák János.

A miniszter megígérte, kormány továbbra is mindent megtesz azért, hogy az időskor mind társadalmi, mind családi környezetben tartalmasan megélt időszak lehessen.

Varga Mihály pénzügyminiszter kiemelte: bár háborús válság és szankciós infláció vesz minket körül, és a világgazdasági kilátások is kedvezőtlenek, a kormányra számíthatnak a nyugdíjasok, továbbra is megvédik a nyugdíjak vásárlóértékét.

A nyugdíjasok megbecsülését a kormány kezdetektől fogva kiemelt célként kezelte, és garantálta, hogy megőrzi a nyugdíjak értékét – hangsúlyozta Varga Mihály.

Mint mondta: az elmúlt évtized következetes gazdaságpolitikájának köszönhetően a magyar gazdaság teljesítménye lehetővé tette, hogy ne csak megőrizzük, hanem növeljük is a nyugdíjak vásárlóértékét. A nyugdíjak összege 2010 óta közel 70 százalékkal nőtt, vásárlóerejük mintegy 20 százalékkal erősödött – emlékeztetett a tárcavezető kiemelve, hogy a gazdaság tavalyi rekordnövekedésével idén a 13. havi nyugdíj tervezettnél gyorsabb visszaépítésére is lehetőség nyílt.

Varga Mihály felhívta figyelmet: a háborús válság és a brüsszeli szankciós politika szankciós inflációt eredményezett, ezért a kormány az idei évben több alkalommal kiegészítő nyugdíjemelést hajtott végre.

A nyugdíjak 2022. januárjában 5 százalékkal növekedtek, az infláció mértéke azonban a vártnál kedvezőtlenebbül alakult, ezért a kormány 2022. júliusában további 3,9 százalékkal emelte a nyugdíjakat. Mivel a várható éves infláció 14 százalék körül alakul, novemberben újabb, 4,5 százalékos nyugdíjemelést hajt végre a kabinet.

Varga Mihály arra is rámutatott, hogy nyugdíjprémiumot eddig csak a polgári kormány fizetett, 2017. óta már négy alkalommal. Az idén a háború ellenére is várhatóan 4 százalék körül alakul a magyar gazdaság növekedése, ezért ebben az évben is jár a nyugdíjprémium – tájékoztatott a miniszter.

Nem tudnak számolni?

Varga Mihály pénzügyminiszter közösségi oldalán megosztott bejegyzésében hívta fel Gulyás Erika újságíró figyelmét számítási pontatlanságaira a nyugdíjemelés kapcsán, ami nem egyedi eset, hiszen a Népszava másik újságírója Bolgár György is hasonló hibát vétett nemrég, ő azonban elismerte tévedését.

„Miután néhány nappal ezelőtt Bolgár György hibás számításával kérte számon a nyugdíjemelés mértékét, a baloldali lap mai számában Gulyás Erika kifogásolta, hogy „senki sem tanította meg számolni a pénzügyminisztert”. Szerintük nem 14 százalékkal, hanem 13,4 százalékkal emelkednek a nyugdíjak” – írta bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.

A pénzügyminiszter Gulyás Erika figyelmébe ajánlotta egyúttal korábbi válaszát Bolgár Györgynek. „A nyugdíjak és a nyugdíjakkal azonos módon emelendő ellátások 2022 januárjában öt százalékkal emelkedtek. Ezt követően a kormány júliusban – januártól visszamenőleg – további 3,9 százalékos mértékű soron kívüli kiegészítő nyugdíjemelést hajtott végre. Az infláció emelkedésére tekintettel novemberben további 4,5 százalékos kiegészítő emelésre kerül sor, amelyet szintén januárra visszamenőlegesen kapnak meg az érintettek” – írta pénzügyminiszter.

A tárcavezető egyúttal kiemelte: „A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerint a tárgyév január 1-je előtti időponttól megállapított társadalombiztosítási nyugellátást a megállapítás naptári évét követően minden év január hónapjában az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni.”

„Ezt az emelést kell kiegészíteni novemberben, ha azt a fogyasztói árak növekedése indokolja. A januárban emelt összegre járt a júliusi, és arra jár a novemberi újabb nyugdíjemelés, így a tavaly december havi nyugdíjösszeghez képest 14 százalékos mértékű emelés valósul meg” – foglalta össze Varga Mihály.

Bejegyzése végén a pénzügyminiszter a pontos számítás menetét is megosztotta az újságírókkal. „Az évközi emeléseket minden esetben januártól, visszamenőleg kell végrehajtani. Az azonos évben végrehajtott emelések mértéke tehát nem összeadandó, ahogy ezt Bolgár György és Gulyás Erika tette (5, 3,9 és 4,5%), hanem azokat össze kell szorozni: 1,05x1,039x1,045=1,14. Az emelt összegre kell tehát rátenni a következő, évközi emelést.”

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

mandiner.hu

„Kedvelem játékosként de...” – a Fradi edzője elmondta a véleményét ifjabb Lisztes Krisztiánról

metropol.hu

Házasság első látásra: Bogi felfedte az igazságot

magyarnemzet.hu

Liverpool: váratlan reggeli bejelentés, Szoboszlai fotója is a hírben + videó

origo.hu

Temetőben ünnepeltek volna Polgár Árpádék, de kidobták őket

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

metropol.hu

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

"Droidok" – Kiakadt a megcsalással vádolt énekesnő, Marics Peti tagad

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak