Létrehozva: 2022.11.07.
Módosítva: 2022.11.07.

Koronatanút hallgatnak ki Czeglédy Csaba perében

Kedden folytatódik a per.

Szerző Ripost

E hét keddjén folytatódik a költségvetési és gazdasági csalással vádolt DK-s politikus, Czeglédy Csaba büntetőpere a Kecskeméti Törvényszéken. Gyurcsány Ferenc és pártja ügyvédjének egykori bizalmasát hallgatják meg tanúként, aki a vádirat szerint szintén tagja volt a bűnszervezetnek. 

E hét keddjén és szerdáján a büntetőügy hetedrendű vádlottját hallgatja ki tanúként a Kecskeméti Törvényszék bírája Czeglédy Csaba és húsz társa büntetőperében a hatmilliárd forintot meghaladó költségvetési csalás kapcsán. A DK és a Gyurcsány család ügyvédje, Czeglédy Csaba a vádirat szerint bűnszervezet vezetőjeként különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó bűncselekményt követett el. Bűnsegédként szintén bíróság elé állított társa, a sümegi illetőségű férfi még 2019-ben egyezséget kötött az ügyészséggel, a bűncselekmények elkövetését beismerte, s úgy tudjuk, a büntetését már ki is töltötte. A bűnszervezet működtetésében huszonegy személy vett részt, nyolc iskolaszövetkezet, két korlátolt felelősségű társaság és egy részvénytársaság, az állami költségvetésnek 2011–17 között 6 milliárd 215 millió 705 ezer forint vagyoni hátrányt okozva. Ennek folyományaként a most idézett férfinak tanúként így már az igazmondás törvényi kötelme mellett kell számot adnia a történtekről. 

Emlékeztetőül: a Csongrád Megyei Főügyészség 2019. februárjában emelt vádat az ügyben. A vádirat lényege szerint a diákmunkaerő közvetítésével foglalkozó, szombathelyi székhelyű Human Operator Zrt. igazgatósági elnöke, Czeglédy olyan bűnszervezetet hozott létre, amelynek célja a társaság adófizetési kötelezettségének csökkentése, illetve a munkabért terhelő adó és járulék megfizetése alóli mentesülés volt. A bűnszervezet működése során a 2011. és 2017. év közötti időszakban Czeglédy és társai olyan számlázási láncolatot alakítottak ki, amelynek alsó szintjén iskolaszövetkezetek, középső szintjén csupán átszámlázást végző gazdasági társaságok, felső szintjén pedig a zártkörű részvénytársaság, a Human Operator állt. Lényegében mindent az anyacég végzett formálisan saját leányvállalatai közbeiktatásával, illetve a „teljesítési segédnek” nevezett iskolaszövetkezetekkel, amelyek irányítói a vádirat szerint csupán strómanok voltak. 

A koronatanúként most bíróság elé álló férfi az egyik leányvállalat, a Pannon Humán Szerviz 2009 Kft. tulajdonosa volt. Ez volt az a leányvállalat, amely az adórevizori vizsgálat szerint mintegy két és fél milliárd forintot készpénzben fizetett ki, részben azért, mert a fiktíven működő iskolaszövetkezetek igazgatósági, illetve felügyelőbizottsági tagjai zsebbe kapták havi járandóságukat annak fejében, hogy a nevüket adták a csaláshoz, pecsétjeiket, aláírásbélyegzőiket pedig – a vádirat szerint – átadták Czeglédy embereinek. Formálisan ez a leányvállalat, illetve később a Pannon Humán Koordinátor Szolgáltató Kft. állt közvetlen kapcsolatban a diákszövetkezetekkel. A Pannon Humán Szerviz 2009 Kft. 2016. november 16-án megszűnt – ekkor számlája már adóhatósági zár alatt volt –, jogutódja Pozsonyban a Pannon Human Servis-SK s.r.o. lett, amely részben szintén a tanúhoz volt köthető. Idehaza pedig, mint szűz cég a Pannon Human Koordinátor Kft. vette át a „helyét” a vádirat állítása szerint a számlázási láncban. 

Megjegyezzük, hogy Gyurcsány Ferenc Altus Portfolió Kft.-je Czeglédy „bajba jutott” cégének mintegy 280 millió forint „baráti” kölcsönt nyújtott, amelyből mintegy 57 millió forint éppen a Pannon Humán Szerviz 2009 Kft.-nél landolt. Egy későbbi 35 millió forintos kölcsön pedig egy harmadik, mellényzsebből előbukkanó leányvállalatnál kötött ki, amely akkortájt még nem keltette fel az adóhatóság érdeklődését, viszont a pénzhez így még a bírósági végrehajtó sem juthatott hozzá. (Ez már az az ügy, amelynél Czeglédy Csabát gazdasági csalással vádolja az ügyészség.) Holott Dobrev Klára vezérigazgató asszony, jelenlegi árnyékminiszterelnök nem ezzel a harmadik céggel, hanem Czeglédy anyacégével, a Human Operator Zrt.-vel kötött kölcsönszerződést. Ezek az ügyletek egyébként nem részei a vádiratnak, bár Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő feljelentése alapján – mint arról korábban írtunk – a BRFK-n nyomozás folyik jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával.

A büntetőeljárást eredetileg a Szegedi Törvényszék kezdte meg, és hét vádlott esetében – akik egyezséget kötöttek a vádhatósággal – már jogerős ítélet is született, a vádlottakat másféltől három és fél évig terjedő börtönbüntetésre ítélték. Ezt követően a Szegedi Törvényszék büntetőbírái elfogultságot jelentettek be, így az eljárás Kecskeméten folytatódott, ahol lényegében befejeződött a bizonyítási eljárás első szakasza, a vádlottak kihallgatása, az említett két, ja­nuárban ismételten megjelenő vádlott kivételével. Egyikük, a másodrendű vádlott a Human Operator Zrt. könyvelési részlegének a vezetője, míg a másik az Idehaza Iskolaszövetkezet elnöke volt.

„Azt sem tudtam, hogy mit takar az engedményezés. Utólag belátom, hogy nekem sem kellett volna mindent ráhagyni a Human Operator Zrt. vezetőire, akik visszaéltek a bizalmammal, a munkámmal, a nevemmel, díszletként használt engem Czeglédy Csaba és Tánczos Andrea” – ismertette a bíró a kilencedrendű vádlottnak a nyomozás során tett vallomását. Mindezt az iskolaszövetkezeti elnök nem a költségvetési, hanem a DK ügyvédjének gazdasági csalás vádjában folytatott ügyében mondta.

Mint ismert, Gyurcsány ügyvédjét és húsz társát hatmilliárd forintot meghaladó költségvetési csalás vádjával állították bíróság elé. Czeglédy a Human Operator Zrt. igazgatósági elnökeként egy olyan bűnszervezetet épített fel, amelynek csúcsán a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó, főként diákmunkaerő foglalkoztatására szakosodott munkaközvetítő cég állt, középső szintjén a Human Operator leányvállalatai, a számlázási lánc harmadik szintjén pedig fiktíven működő diákszövetkezetek álltak.

A kilencedrendű vádlott, M. Zoltán a középső szinten témavezető volt a munkaközvetítő cégnél, az alsó szinten pedig az Idehaza Iskolaszövetkezet és egy felnőtteket foglalkoztató szociális szövetkezet elnöke is volt, ám a szövetkezet igazgatóságának és felügyelőbizottságának tagjait nem ismerte. Czeglédyék ezeket a személyeket, akik a nevüket adták a látszatszövetkezetekhez, zsebből fizették, és ugyancsak kapott pénzt zsebből M. Zoltán, aki fellázadt e helyzet ellen, és akkor a hivatalos fizetését a zrt.-nél a duplájára emelték.

M. Zoltán egyike volt azoknak a vádlottaknak, akik korábban beismerték a bűncselekmény elkövetését, a vádhatósággal vádalkut, jogi nevén egyezséget kötöttek. Eszerint M. Zoltánnal például három év három hónap börtönbüntetésben egyezett ki az ügyészség, ám a vádlott visszavonta vallomásának azt a részét, amelyben saját bűnösségét is elismerte, egyúttal megerősítette, hogy a bűnszervezet teljes körű irányítója Czeglédy Csaba és a harmadrendű vádlott, T. Andrea volt.

 


 

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír Oroszországból, ez mindent meg fog változtatni

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

Házasság első látásra Petra: “Mentálisan megviselt az egész, gyomorideggel mentem a válásra”

magyarnemzet.hu

Jürgen Klopp és Mohamed Szalah összeveszett, az edző rossz hírt közölt

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 28.: a Halak szerelmes, a Mérleg jókedvű

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába