Létrehozva: 2022.11.14.

Kína elnöke: Az emberiség példátlan kihívásokkal néz szembe

A világ válaszúthoz érkezett.

Az indonéziai Bali szigetén tartansó keddi G20 csúcstalálkozó előtt folytatott kétoldalú tárgyalásokat az Egyesült Államok és Kína. Találkozásukkor mindkét vezető az őszinte párbeszéd fontosságára, az együttműködés szükségességére hívta fel a figyelmet.

Hszi Csin-ping kínai és Joe Biden amerikai elnök a mai napon találkozott egymással a G20 országcsoport keddi csúcsát megelőzően Bali szigetén. A két vezető találkozásakor Biden elmondta, hogy a két országnak túl kell lépnie a nézeteltérésein, és reményét fejezte ki, hogy „nyílt és őszinte” párbeszédre lesz lehetőségük.

„A két nemzet vezetőjeként véleményem szerint közös felelősségünk, hogy megmutassuk, Kína és az Egyesült Államok képes kezelni a nézeteltéréseinket, megakadályozni, hogy a versengés bármiféle konfliktussá váljon, és meghatározni a közös munka módjait a kölcsönös együttműködésünket igénylő, sürgős globális kérdésekben”

– fogalmazott Biden. Az amerikai elnök megjegyezte továbbá, hogy a világ azt várja az Egyesült Államoktól és Kínától, hogy kulcsszerepet játsszon a globális problémák megoldásában, az éghajlatváltozástól kezdve az élelmezésbiztonsági kérdésekig.

Válaszul Hszi közölte Bidennel, hogy kész őszinte tárgyalásokat folytatni a kétoldalú stratégiai kérdésekről, és megvitatni a regionális és globális helyzetet.

„A mai találkozónkon kész vagyok arra, hogy őszinte és részletes eszmecserét folytassunk Önnel a Kína és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok szempontjából stratégiai fontosságú, valamint a regionális és globális kérdésekről”

– mondta a kínai elnök. Megjegyezte továbbá, hogy minden országgal együtt kell működni a világbéke és stabilitás reményének megvalósítása érdekében.

„Az emberiség példátlan kihívásokkal néz szembe, a világ válaszúthoz érkezett; és hogy merre tovább, az olyan kérdés, amelyen nemcsak mi, hanem minden ország gondolkodik. A világ elvárja Kínától és az Egyesült Államoktól, hogy megfelelően kezeljék kapcsolatukat”

– fogalmazott Hszi.

Elemzők szerint Biden és Hszi találkozója különösen fontos, hiszen a világ két vezető hatalmának kapcsolata rég nem látott mélyponton van. A megbeszélésen minden bizonnyal szó lesz Tajvan helyzetéről, az orosz-ukrán háborúról, az észak-koreai fegyver kísérletekről, valamint a kétoldalú gazdasági kapcsolatokról is.

Az elnöki hivatal összefoglalója szerint a két vezető számos témakört érintően és nyíltan tárgyalt. Biden világossá tette Hszinek, hogy az Egyesült Államok folytatja a kíméletlen versenyt a Kínai Népköztársasággal, amibe beleértendők az egyesült államokbeli befektetések és az erőforrásnövelés, összehangolva mindezt Washington szövetségeseivel és partnereivel.

Hangsúlyozta, hogy ennek a versenynek nem szabad konfliktust okoznia a két ország között, és hogy ezt a versenyt felelősségteljesen kell folytatniuk, nyitva tartva a kommunikáció csatornáit.

Mindketten rámutattak, hogy ennek érdekében bizonyos „alapelvek” kidolgozására van szükség.

A Fehér Ház közleménye szerint Biden tiltakozott amiatt, hogy „Kína egyre erőszakosabb” Tajvannal szemben, ami szerinte aláássa a békét és stabilitást a Tajvani-szorosban és a tágabb térségben is. Az amerikai elnök ugyanakkor részletesen kifejtette, hogy az Egyesült Államok „egy Kína” politikájában nincs változás, és határozottan ellenzi, hogy bármely fél egyoldalúan változtasson ezen – olvasható a közleményben.

A Fehér Ház közleménye szerint a két vezető megerősítette egyetértését abban, hogy nukleáris háborúnak soha nem szabad kitörnie, mert annak nem lehet győztese. Az ukrajnai háborúval kapcsolatban elmondták, hogy

ellenzik a nukleáris fegyverekkel való fenyegetést, bevetésüket pedig még inkább.

Az elnök kijelentette: a két országnak együtt kell működnie az olyan nemzetközi problémák megoldásán, mint a klímaváltozás, a globális gazdasági instabilitás, ezen belül az államadósságok nagysága, az egészségügyi- és az élelmiszerbiztonság megingása.

A Fehér Ház közleménye szerint a két államfő megállapodott arról, hogy a tárgyalás folytatásaként Antony Blinken amerikai külügyminiszter ellátogat Kínába, ennek tervezett időpontját viszont nem közölték.

Peking nem hajlandó elítélni Ukrajna Oroszország által történt lerohanását. A két elnök az indonéziai Bali szigetén folytatott háromórás megbeszélést a 20 legfejlettebb ipari ország (G20) csúcstalálkozója előtt. A két államfőnek ez volt az első személyes találkozója, amióta Biden közel két éve hivatalba lépett.

A találkozó után tartott sajtótájékoztatón Joe Biden kijelentette: közölte Hszi Csin-pinggel, hogy az Egyesült Államok erősíteni fogja ázsiai biztonsági pozícióját, ha Peking nem képes megfékezni az észak-koreai fegyverfejlesztési programokat. Kijelentette: ha Peking nem képes megfékezni Észak-Koreát, az Egyesült Államok jobban fogja védelmeznie a térségbeli szövetségeseit.

A Fehér Ház közleménye szerint Joe Biden óva intette Kínát attól, hogy katonai erőt vessen be Tajvan ellen. Biden közölte:

nem lát olyan kísérletet, hogy Kína a közeljövőben le kívánná rohanni Tajvant.

Biden közölte: biztosítani kívánta kínai kollégáját arról, hogy az Egyesült Államok Tajvan-politikája nem változott. A feszültségek enyhítésére kijelentette: „Nem hiszem hogy azonnali kísérlet történne Kína részéről Tajvan lerohanására” – mondta újságíróknak. A találkozó előtt Hszi leszögezte, hogy a két ország közötti kapcsolatok nem érték el a globális várakozásokat.

Tajvan kérdésének megoldása a kínaiakra tartozik, ez Kína belügye” – mondta az állami média szerint Hszi. Hozzátette: „Bárki, aki el akarja szakítani Tajvant Kínától, megsérti a kínai nemzet alapvető érdekeit.

A felek megállapodtak a gyakoribb kommunikációt lehetővé tévő mechanizmus kialakításáról. Megegyeztek abban is, hogy hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter rövidesen Kínába látogat. „Úgy vélem, megértettük egymást” – mondta Biden újságírók előtt. A tárgyalások előtt a két vezető mosolygott és melegen kezet rázott nemzeti színű zászlójuk előtt a Bali szigeti szállodában.

„Nagyszerű, hogy találkoztunk” – jelentette ki Biden Hszinek és átkarolta.

A Fehér Ház szerint a találkozón Biden mindazonáltal számos nehéz kérdést is felvetett, így „a Tajvan elleni kényszerítő és egyre agresszívabb lépéseket, Pekingnek a piacot nem tisztelő gazdasági praktikáit, a Hszicsiang-Ujgur tartományban, Tibetben és Hongkongban tett lépéseit, valamint az emberi jogok helyzetét szélesebb értelemben véve”.

Meglátásom szerint a két nemzet vezetőjeként osztozunk a felelősségben, hogy megmutassuk: Kína és az Egyesült Államok meg tudja oldani a vitás kérdéseit, képes megakadályozni, hogy versengés konfliktusba torkolljon, és megtalálja a módját, hogy közösen munkálkodjon a kölcsönös együttműködést igénylő sürgős globális kérdéseken” – szögezte le Biden újságírók előtt.

Biden és Hszi ötször beszélt telefonon egymással Biden 2021 januári beiktatása óta, és személyesen akkor találkoztak legutóbb, amikor Biden az Obama-kormányzat idején alelnök volt.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen hazugságokat terjesztenek VV Fanniról

origo.hu

Itt van Oroszország döbbenetes válasza az atomfenyegetésre

borsonline.hu

Durva együttállásra figyelmeztet a magyar főboszorkány: "Hatását az egész emberiség érezni fogja"

mandiner.hu

Eddig szidták érte, most fél Európa Magyarország útját választotta

mindmegette.hu

Galajfű, a pajzsmirigy doktora: ezért érdemes a teáját fogyasztani

vg.hu

Drága, nem halad és a környezetvédelmi haszna is megkérdőjelezhető – páros lábbal szálltak bele az e-autózásba

origo.hu

Zelenszkij ezzel a gátlástalan trükkel akarja kirobbantani a harmadik világháborút

mindmegette.hu

Ezek a leghatásosabb természetes szerek a levéltetvek ellen

ripost.hu

A verseny előtt kapott szívrohamot a sikeres sportoló, nem tudták megmenteni

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Magyar Péter titkolni próbálja Bajnaihoz fűződő kapcsolatát

POLITIK

Sulyok Tamás: Magyarország nem adja fel szuverenitását

POLITIK

Elfogadják-e végre a migránstörvényt a brit parlamentben?

POLITIK

Magyar Pétert már körbefonta a dollárbaloldal