Létrehozva: 2022.11.17.

Joe Biden elismerte a demokraták képviselőházi vereségét

Történelmi fordulat.

Joe Biden amerikai elnök nyilatkozatban gratulált szerdán a republikánusoknak a képviselőházi többség megnyeréséhez, amivel elismerte a demokraták vereségét a múlt heti félidős kongresszusi választáson, és egyben készségét fejezte ki az együttműködésre.

A Fehér Ház szerda esti közleményében az elnök azt írta, hogy a múlt heti választások megmutatták az amerikai demokrácia erejét és ellenállóképességét.

A republikánusok képviselőházi vezetőjéhez, Kevin McCarthyhoz azzal a kijelentéssel fordult, hogy "készen áll az alsóházi republikánusokkal a közös munkára, hogy az amerikai családok számára eredményeket hozzanak".

A választók világosan beszéltek arról, hogy költségeik csökkentését, választási szabadságuk megvédését és a demokrácia megőrzését várják - írta Joe Biden, hozzátéve, hogy mindenkivel együttműködik - legyen az republikánus vagy demokrata -, aki szintén hajlandó vele együttműködni ezen célok elérésének érdekében.

Az amerikai félidős választásokat egyfajta közvélemény-kutatásnak tartják, amelynek során az amerikaiak kifejezhetik a véleményüket a regnáló elnökről, kormányáról és tevékenységéről. A mostani választások eredményeiből az látszik, hogy az Egyesült Államok választói nem elégedettek Bidennel, a republikánusokat sokkal többen támogatták. Míg 2020-ban az elnökválasztáson Biden 7 millióval több szavazatot kapott, mint Trump, addig most, a félidős választásokon a demokrata jelöltek – az eddigi eredmények alapján – majdnem 5 millió szavazattal kevesebbet kaptak, mint a republikánusok.

Az elmúlt két évben Joe Biden demokrata amerikai elnök támogatottsága folyamatosan csökkent a felmérések szerint, míg a 2020-as elvesztett választás után Donald Trump és a republikánusok is erősödni tudtak.

A múlt heti félidős választásokkor készített felmérést a CBS News, amely során

A MEGKÉRDEZETTEK 66 SZÁZALÉKA AZT VÁLASZOLTA, HOGY NEM SZERETNÉ, HA JOE BIDEN 2024-BEN ÚJRA ELINDULNA AZ ELNÖKVÁLASZTÁSON.

Ha csak a demokraták válaszait vizsgáljuk, az ő köreikben sem sokkal népszerűbb az elnök, tízből csak négy demokrata szeretné, ha Biden 2024-ben megint indulna az elnökválasztáson, derült ki egy másik felmérésből.

A többség nem szeretné, ha Joe Biden újra elindulna az elnökválasztásonFORRÁS: GETTY IMAGES/2022 GETTY IMAGES/ALEX WONG

Eszerint Biden megítélése is sokat változott a hivatala alatt: 43 százalék látja őt egy alapvetően pozitív szereplőnek, míg 50 százalék nem, emellett 51 százalék nem helyesli az elnök politikáját.

 

EZZEL SZEMBEN A REPUBLIKÁNUSOK TÖBBSÉGE ÖRÜLNE, HA DONALD TRUMP ÚJRA INDULNA AZ ELNÖKVÁLASZTÁSON.

Trump helyi idő szerint kedd este Floridában bejelentette, hogy 2024-ben újra indul az Egyesült Államok elnöki tisztségéért. Azt mondta, ez a kampány nem róla szól, hanem az amerikai emberekkel közösen zajlik majd, és azokkal a kérdésekkel foglalkozik, amelyek az embereket érintik.

18Donald Trump volt amerikai elnök és felesége, Melania Trump volt First Lady a november 15-i floridai eseményen, ahol Trump bejelentette, hogy újra indul az elnöki tisztségért 2024-ben 

FORRÁS: GETTY IMAGES VIA AFP/2022 GETTY IMAGES/JOE RAEDLE

Biden támogatottságának zuhanása a két évvel ezelőtti elnökválasztás és a mostani félidős választások eredményein is látszik.

MÍG 2020-BAN AZ ELNÖKVÁLASZTÁSON BIDEN 7 MILLIÓVAL TÖBB SZAVAZATOT KAPOTT, MINT TRUMP, ADDIG MOST, A FÉLIDŐS VÁLASZTÁSOKON A DEMOKRATA JELÖLTEK – AZ EDDIGI EREDMÉNYEK ALAPJÁN – MAJDNEM 5 MILLIÓ SZAVAZATTAL KEVESEBBET KAPTAK, MINT A REPUBLIKÁNUSOK.

Vagyis a szenátusi, képviselőházi és kormányzóválasztásokon ennyivel többen voksoltak a republikánus jelöltekre, akik nagyrészt Trump támogatását is élvezték.

A félidős választások eredményeiből az is látszik, hogy magát a Demokrata Pártot többen támogatják, mint az elnököt, azaz még saját pártjának szavazói körében sem kap támogatást Biden. Ez, és a tény, hogy az elnök néhány hét múlva betölti a 80. életévét, arra enged következtetni, hogy akadhat belső kihívója a következő választásokat megelőző előválasztáson, erről Szikra Levente, az Alapjogokért Központ elemzője beszélt korábban az Origónak.

Ugyan a szavazatszámlálás a demokratáknak kedvező levélszavazatok elképesztően hanyag szabályozása miatt még mindig tart, keddre eldőlt, hogy a republikánusok győzelmet arattak a félidős választásokon, visszaszerezték az irányítást az amerikai politikai rendszerben kulcsfontosságú képviselőházban. Miután a költségvetési kérdésekről itt döntenek, ezzel Joe Biden a következő két évre tehetetlenné vált. A jelenlegi állás szerint a kongresszus alsóházában a képviselőházban megszerezte a többséget a jobboldal,

A KORMÁNYZÓVÁLASZTÁSOK SORÁN ÁLLAMI SZINTEN ELÉRT SIKEREIK - TOVÁBBRA IS TÖBB KORMÁNYZÓJUK LESZ, MINT A DEMOKRATÁKNAK - PEDIG MEGALAPOZHATNAK EGY SIKERES ELNÖKVÁLASZTÁSI KAMPÁNYT 2024-BEN.

Szikra Levente, az Alapjogokért Központ elemzője értékelte az Origónak az amerikai félidős választás eddig ismert eredményeit.

A félidős választás eredménye hogyan befolyásolhatja a háborút annak tükrében, hogy a leendő új házelnök, McCarthy nem támogatja az Ukrajnának juttatott anyagi támogatásokat?

A háborúra közvetlen hatása nem lesz, hiszen az ehhez való amerikai hozzáállás külpolitikai kérdés, amely elsősorban az elnök hatáskörébe tartozik. Joe Biden mozgástere ennek ellenére szűkülhet ebben az ügyben is, hiszen a képviselőháznak döntő befolyása van az ország költségvetésére, pénzügyeire. Ebből következően

AZ ÚJ ÖSSZETÉTELŰ ALSÓHÁZ BÁRMIKOR HOZHAT OLYAN DÖNTÉST, AMELY CSÖKKENTI A HÁBORÚ KAPCSÁN ELKÖLTÖTT AMERIKAI PÉNZÖSSZEGEKET.

Fontos persze megjegyezni, hogy biztosra már csak azért sem mehetünk, mert a frakciófegyelem a nálunk megszokotthoz képest gyenge az Egyesült Államokban, így a házelnök álláspontja nem feltétlenül a teljes többség álláspontja, bár tény, hogy jelentős támogatottsága van a republikánusok körében McCarthy véleményének.

Egy biztos: Biden januártól már nem dönthet kénye-kedve szerint ebben az ügyben sem, mindenképp konzultálnia kell majd a jobboldallal.

Mi várható az amerikai-magyar kapcsolatokban?

Itt ismét arra utalnék elsőként, hogy a külpolitika az elnök hatásköre. Ebből adódóan a magyar-amerikai kapcsolatokra inkább a 2024-ben esedékes elnökválasztásnak lesz jelentős hatása. Ettől függetlenül az sem mellékes, hogy a most többséget szerzett republikánusok jóval barátságosabb és megértőbb módon viszonyulnak hazánkhoz és a magyar kormány politikájához is. A családok védelme, a bevándorlás elutasítása és a keresztény kultúra tisztelete mind olyan témák, amely kapcsán a magyar és az amerikai jobboldal között érték- és véleményazonosság áll fenn. Ezzel összefüggésben azt emelném még ki, hogy a képviselőház pénzügyi hatásköreiből adódóan lehetősége lesz csökkenteni az olyan külföldön elköltendő, ideológiai alapú programokra szolgáló forrásokat is, mint például az ún. független sajtó támogatására vonatkozó pályázatok támogatása.Egy szavazó 2022. november 8-án leadja szavazatát az amerikai félidős választásokon a Colorado állambeli Fruita városában, a Dinosaur Journey MúzeumbanFORRÁS: AFP/JASON CONNOLLY

Azt már biztosan kijelenthetjük, hogy a képviselőházban republikánus többség alakul majd ki, ami ugyanakkor kisebb arányú lesz, mint amiben előzetesen reménykedni lehetett. A szenátus még nem dőlt el, bármelyik párt megszerezheti a többséget, ugyanakkor a mostani állás szerint a demokraták vannak enyhe előnyben ebből a szempontból. A nyilatkozatom idején három állam eredménye bizonytalan még: Arizona, Georgia és Nevada. Előbbi államban a demokraták vezetnek, utóbbiban a republikánusok, Georgia pedig eredménytelen, minden valószínűség szerint második fordulóra lesz majd szükség. Ami biztos: amelyik párt e háromból legalább kettőt meg tud nyerni, azé lesz a szenátusi többség.

Az amerikai jobboldal győzelme a képviselőházban, segítheti, hogy meginduljanak az amerikai-orosz béketárgyalások?

A REPUBLIKÁNUSOK MIND A BEL-, MIND A KÜLPOLITIKAI KÉRDÉSBEN FOKOZHATJÁK MAJD A BIDEN ELNÖKRE GYAKOROLT NYOMÁST.

Ebben az értelemben nem kizárható, hogy felhívják majd az elnök figyelmét a tárgyalások fontosságára, ugyanakkor ez a kérdés elsősorban Joe Biden és kormánya döntésén fog múlni, emiatt én óvatos lennék az optimizmussal.

A CBS News arról kérdezte a választókat, hogy támogatják-e Joe Biden 2024-es indulását az elnöki székért. A válaszadók kétharmada nemmel válaszolt a kérdésre. Mit üzen ez?

Biden elnök népszerűsége alacsony. Látható a félidős választás eredményéből is, hogy magát a Demokrata Pártot többen támogatják, mint az elnököt, azaz még saját pártjának szavazói körében sem örvend egyértelmű támogatásnak Biden. Ez, és a tény, hogy az elnök néhány hét múlva betölti a 80. életévét, arra engednek következtetni, hogy akadhat belső kihívója a következő választásokat megelőző előválasztáson. Persze ezt most még nem tudjuk megmondani. Annyit lehet biztosan állítani, hogy

A DEMOKRATÁK BELSŐ MEGOSZTOTTSÁGA JELENTŐS, ÉS BÁR HAGYOMÁNY SZERINT A HIVATALBAN LÉVŐ ÉS ÚJRAINDULÓ ELNÖK ELLEN NEM SZOKÁS ELINDULNI AZ ELŐVÁLASZTÁSON, FENNÁLL AZ ESÉLYE, HOGY MOST EZ MÁSKÉNT LESZ.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy az aggodalom Szilágyi Áron drámai sérülése miatt

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

mandiner.hu

Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

ripost.hu

Ennek az öt csillagjegynek hatalmas mázlija lesz húsvétkor

vg.hu

Nehéz éjszakájuk volt az ukránoknak - erőműveket támadtak az oroszok

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

astronet.hu

Nagy tavaszi szerelmi horoszkóp 2024.: nem fogunk unatkozni a következő időszakban…

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

ripost.hu

Baleset érte az Ázsia Expressz stábját a Fülöp-szigeteken

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat