Létrehozva: 2022.11.16.
Módosítva: 2022.11.16.

Honvédelmi miniszter: a kormány nyugalomra int, a kőolajellátás biztosított

Nyugalomra intett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.

A kormány nevében nyugalomra intett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a lengyelországi rakétabecsapódással és a Barátság kőolajvezeték leállásával kapcsolatban kedden este az M1-nek adott interjújában, hangsúlyozva, hogy Magyarország kőolajellátása biztosított.

A miniszter elmondta: a Védelmi Tanács ülésén két fontos témáról beszéltek, a Barátság kőolajvezeték működését érintő találatról és a lengyelországi rakétabecsapódásról.

A kőolajvezetékkel kapcsolatban hangsúlyozta: egy ilyen helyzetben minden információt óvatosan kell kezelni. „Nagyon nagy nyugalomra intjük önmagunkat is, hogy ilyenkor ennek az értékeléséből messzemenő következtetéseket ne vonjunk le” – fogalmazott, hozzátéve, úgy tudják, hogy nem a kőolajvezetéket magát, hanem az azt ellátó transzformátor-állomást érte találat.

Jelezte: kőolaj egyelőre a vezetékből nem jön, de a Mol vezetői arról tájékoztatták a kormányt, hogy az ország kőolajellátása ennek ellenére zavartalan, és hosszabb távon is így lesz.

A lengyelországi rakétatámadásról szólva a védelmi miniszter azt mondta: itt még több bizonytalanság van, egyelőre nem tudják pontosan, hogy mi történt. „Várjuk a lengyel kollégáinknak a visszajelzését és a tájékoztatását, hogy ők mit tudnak” – tette hozzá.

Közölte: beszélt a NATO-főtitkárral, illetve több ország védelmi miniszterével. Hangsúlyozta: a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján mindenki nyugalomra inti az országait, meg kell várni, hogy a lengyelek milyen információval állnak elő. A kormány figyelemmel kíséri az eseményeket, a Magyar Honvédség, mint mindig, most is készen áll Magyarország védelmére – mondta.

Hozzátette: egyelőre semmilyen különös lépést nem kell tennünk azon túl, hogy folyamatosan kapcsolatban vagyunk nemzetközi és katonai szinten is a teljes európai és NATO-rendszerrel. Jelezte: azonnal képesek vagyunk reagálni, hogyha bármi történik, de egyelőre figyelünk és várjuk az eseményeket.

Két ember meghalt Lengyelországban, amikor az ukrán határhoz közeli Przewodów városban rakéta csapódott egy gabonaszárítóba – közölte honlapján a Radio Zet. 

Mint írták, a Lublintól délkeletre, az ukrán határtól néhány kilométerre fekvő településre két tévesen célzott rakéta csapódott be.

A rendőrség és a katonaság a helyszínen van – tájékoztatott a lengyel rádió a honlapján és a Twitteren.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök rendkívüli ülésre máris összehívta a nemzetvédelmi bizottságot. A rendőrség és a katonaság jelenleg is a helyszínen van. Meg nem erősített hírek szerint két eltévedt rakéta okozta a pusztítást.

Az első megállapítások szerint a Lengyelországba csapódott rakétát az ukrán erők lőtték ki egy érkező orosz rakétára – közölték az amerikai tisztviselők.

A három tisztviselő az Associated Press-nek elmondta, hogy az ukránok egy, az elektronikus infrastruktúrájuk ellen irányuló orosz rakéta ellen próbáltak védekezni – írja a The Guardian.

Joe Biden amerikai elnök korábban elmondta, hogy a Lengyelország határain belül csapódott rakétát valószínűtlen, hogy Oroszországból lőtték volna ki.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a G20-csúcstalálkozón elmondta, hogy hisz az oroszok állításának, amely szerint nincs közük a Lengyelországban becsapódott rakétához. Hozzátette, valószínűleg technikai meghibásodásról lehet szó – írja a The Guardian.

Úgy fogalmazott: „Találkoztam Olaf Scholz német kancellárral. Az általános benyomás az, hogy ez a rakéta nem orosz gyártmány és ez a nyilatkozat megnyitja az utat bizonyos tények előtt, így nem szabad ragaszkodnunk ahhoz, hogy ezt a rakétát Oroszországból indították”.

Hozzátette: „A béke csak párbeszéddel teremthető meg, és mi ezt szeretnénk megteremteni”.

„Speciális kapcsolat fűz minket Lengyelországhoz, a lengyelekhez. Ez nem egyszerűen stratégiai partnerség vagy barátság, hanem testvériség. Ezért is figyeljük nagy-nagy aggodalommal tegnap óta a lengyelországi történéseket” – írta közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

António Guterres ENSZ-főtitkárt mély aggodalommal töltik el a lengyelországi rakétabecsapódásról szóló beszámolók, és reméli, hogy alapos vizsgálatot folytatnak le az ügyben – hangsúlyozta kedden közleményben a világszervezet helyettes szóvivője, Farhan Haq.

Hozzátette: a főtitkár szerint kulcsfontosságú, hogy elkerüljék az ukrajnai háború keltette feszültség további éleződését.

A lengyel külügyminisztérium előzőleg azt közölte, hogy az ukrán határhoz közeli Przewodówban orosz gyártmányú rakéta csapódott be, két lengyel halálát okozva.

Joe Biden amerikai elnök mindazonáltal szerdán Indonéziában úgy fogalmazott, nem valószínű, hogy a rakétát Oroszországból indították el. Hozzátette, hogy egyértelműen csak úgy tud állást foglalni a kérdésben, ha a vizsgálatok befejeződnek.

Biden kezdeményezésére a G20 csoport csúcstalálkozóján részt vevő állam- és kormányfők közül az európaiak, valamint a japán és a kanadai miniszterelnök külön egyeztetést folytatott a témáról. Ezt követően közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben jelezték, hogy minden támogatást megadnak a lengyel hatóságoknak a vizsgálathoz, és szoros kapcsolatban maradnak annak érdekében, hogy megvitassák a következő lépéseket.

Egyúttal elítélték az orosz haderő keddi barbár rakétatámadásait ukrán városok és civil infrastrukturális célpontok ellen, és ismét teljes támogatásukról biztosították az ukrán népet az orosz agresszióval szemben.

Kisida Fumio japán miniszterelnök a megbeszélés után úgy nyilatkozott, hogy országa kész kiterjeszteni együttműködését a NATO-val és a legfejlettebb iparú országokat tömörítő G7 csoporton belüli szövetségeseivel, mert nagyon aggasztónak tartja a legújabb háborús fejlemények hatását a teljes nemzetközi biztonságra.

A lengyelországi incidens nem más, mint kísérlet arra, hogy közvetlen katonai összeütközést provokáljanak ki Oroszország és a NATO között – közölte szerdán Dmitrij Poljanszkij, Oroszország állandó ENSZ-képviselőjének első helyettese.

“Egy arra irányuló próbálkozással van dolgunk, hogy közvetlen katonai összeütközést provokáljanak ki a NATO és Oroszország között annak minden következményével”

– írta az orosz diplomata Telegram-csatornáján. Az ukrán-lengyel határtól 6 kilométerre fekvő kelet-lengyelországi Przewodówban kedd délután robbanás történt, melynek következtében két lengyel állampolgár életét vesztette.

Az eddig elérhető információk alapján összegyűjtötte a legfontosabb fejleményeket a Barátság-kőolajvezeték egyik transzformátor-állomást ért támadásról a Századvég Konjunktúrakutató klíma- és energiapolitikai üzletágvezetője.

Mi történt?

 

  • A tegnap esti bombázás során, a belorusz-ukrán határon rakétatalálat ért egy transzformátor-állomást, ami a Barátság-kőolajvezeték egyik szivattyúállomásának működtetéséhez szolgáltat áramot.
  • Az áramellátási problémák miatt a vezetéken történő kőolaj-szállítások ideiglenesen leálltak.
  • Magyarország szempontjából rossz hír, hogy a vezetékszakasz felel a régió (hazánkon kívül Szlovákia és Csehország) olajellátásának jelentős részéért.
  • A jó hír, hogy nem maga a vezeték sérült. Bár a kár mértéke még nem ismert, a transzformátor-állomás könnyebben és gyorsabban javítható, mintha a vezetéket érte volna találat.

Okoz-e az eset akut üzemanyag-ellátási zavarokat Magyarországon?

  • Nem. A rendelkezésre álló stratégiai és MOL készletek több hónapig képesek fedezni a hazai igényeket.
  • Az elérhető információk alapján, valamennyi érintett fél azon dolgozik, hogy a problémát mielőbb meg lehessen oldani és a szállításokat újra lehessen indítani.

 

Hogyan lehetne helyettesíteni a vezetéket, ha a hiba mégis hosszabb távon fennállna?

  • A Horvátországból érkező Adria-kőolajvezetékkel, aminek kapacitása azonban elmarad a Barátság-kőolajvezetékétől, így a régió kevesebb olajhoz juthatna.
  • További kihívást jelentene a finomítók zavartalan működtetéséhez szükséges, megfelelő összetételű nyersolaj beszerzése.

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

metropol.hu

Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

vg.hu

Hivatalos: új gyárat épít a Rheinmetall német hadiipari óriás Magyarországon – már le is teszik az alapkövet

metropol.hu

„Mikes Anna csak egy van” – durván beszóltak Tóth Gabinak

mandiner.hu

Beindult a mémgyár: mutatjuk a legfelkapottabb Magyar Péterről szóló mémeket

astronet.hu

Nagy tavaszi szerelmi horoszkóp 2024.: nem fogunk unatkozni a következő időszakban…

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről

POLITIK

Már több mint 380 ezren látták a Varga Judit-interjút