Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2022.11.02.
Módosítva: 2022.11.02.

Fokozatosan nő Marine Le Pen népszerűsége

Ha ma tartanák a választásokat Franciaországban...

Ha most tartanák Franciaországban a köztársaságielnök-választás első fordulóját, Emmanuel Macron helyett Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés frakcióvezetője, korábbi elnöke nyerné meg a voksolás első fordulóját, derült ki a francia lap, a Journal du Dimanche és az Ifop közvélemény-kutató intézet friss felméréséből. Az Ifopnak arra a kérdésére, hogy „Ha jövő vasárnap tartanák a francia elnökválasztás első fordulóját, legnagyobb valószínűséggel ön mely jelöltre adná le a szavazatát?”

a válaszadók 30 százaléka válaszolt úgy, hogy Marine Le Pennek szavazna bizalmat, aki az idei elnökválasztás április 10-én megtartott első fordulóján 23,5 százalékot kapott. Ez Le Pen népszerűségének 6,5 százalékpontos növekedését jelzi.

Ugyanakkor a jelenlegi köztársasági elnök, Emmanuel Macron a szavazatok 29 százalékát megszerezve csak másodikként futna be, 1,2 százalékpontos növekedést regisztrálva az áprilisban megszerzett és az első helyet biztosító 27,8 százalékos szavazati arányhoz képest.

Bár az Ifop felmérése szerint a második fordulóból továbbra is Emmanuel Macron kerülne ki győztesként, most már csak a szavazatok 53 százalékát tudhatná magáénak a tavaszi második fordulóban megszerzett 58,5 százalék helyett. Eközben Le Pen már a voksok 47 százalékát szerezné meg a második fordulóban a tavasszal regisztrált 41,5 százalék helyett.

A felmérés eredményeiről szintén beszámoló Europe 1 rádióadó megjegyzi, hogy

Macron egyértelműen csökkenő politikai támogatottsága különösen annak fényében lehet érdekes most, hogy a francia miniszterelnök, Élisabeth Borne szombaton jelentette be, hogy nem zárja ki a francia parlament feloszlatásának a lehetőségét sem, mivel a parlamenti abszolút többség hiányában a kormány törvényalkotó képessége meggyengült.

Macron pártja a júniusi parlamenti választásokon vesztette el abszolút többségét, és azóta kisebbségben kormányoz. Az elmúlt két hétben a francia kormány háromszor alkalmazta az alkotmány 49.3-as cikkelyét, és így a jövő évi költségvetést, valamint a társadalombiztosítás finanszírozását – utóbbit két részletben – parlamenti szavazás nélkül fogadta el.

Mindhárom eljárás után a baloldali összefogás, az Új Ökológiai és Szociális Népszövetség (Nupes) képviselői és a Nemzeti Tömörülés (RN) is bizalmatlansági indítványokat nyújtottak be a kormány ellen, a Nupes kezdeményezését az RN pedig voksokkal is támogatta. Ha a bizalmatlansági indítványokat a nemzetgyűlés ellenzéki képviselői megfelelő létszámban megszavazták volna, az a kormány bukását idézte volna elő. Élisabeth Borne a Nupes és az RN összefogását a francia kormány megbuktatására sokkolónak nevezte a portugál országos napilapnak, a Publicónak adott szombati interjúban, és bejelentette, hogy nem zárja ki a francia parlament feloszlatásának a lehetőségét sem.

Egyre kevesebb francia tartja veszélyesnek a demokráciára a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülést, de csak harmaduk hisz a párt kormányzóképességében, s egynegyedük gondolja úgy, hogy a pártelnök jó köztársasági elnök lenne - derül ki egy hétfőn közzétett felmérésből, amelyet a Le Monde című liberális napilap és a FranceInfo közszolgálati hírrádió ismertetett.

Ezerfős felmérés alapján jöttek ki az eredmények

A Kantar Public közvélemény-kutató intézet által árpilis 29. és május 4. között 1015 választásra jogosult állampolgár megkérdezésével készült felmérés szerint a franciák 42 százaléka úgy gondolja, hogy a Nemzeti Tömörülés nem jelent veszélyt a demokráciára.

Ez egypontos javulást jelent tavalyhoz, és hatpontosat az előző, 2017-es elnökválasztáshoz képest.

Ugyanakkor a választók 49 százaléka még mindig veszélyt lát a radikális jobboldali pártban.    

A Nemzeti Tömörülés által hirdetett eszmékkel a franciák 29 százaléka ért egyet, ami három pontos javulást jelent egy év alatt, ugyanakkor elmaradt a 2014-nem mért 34 százalékos támogatottságtól, és összességében 1984 óta változatlan mértékű. A megkérdezettek egyértelmű többsége, 62 százaléka, még mindig nem ért egyet a Nemzeti Tömörülés által képviselt értékekkel, de ez öt százalékkal kisebb elutasítottságot jelent, mint tavaly.    

A franciák többsége (55 százaléka) úgy látja, hogy a Nemzeti Tömörülés képes megszerezni a hatalmat.

Ez az arány nem változott jelentős mértékben az elmúlt évben, miközben az azt megelőző években vált a választók személyben kormányzóképes erővé a Marine Le Pen vezette párt (2019-ben 7, míg 2020-ban 9 százalékkal nőtt az arányuk).    

Ugyanakkor a megkérdezetteknek csak 33 százaléka gondolja azt, hogy a Nemzeti Tömörülés képes lenne részt venni egy kormányban. Az arány három százalékot javult tavaly óta. A megkérdezettek többsége (56 százaléka) úgy véli, hogy „a Nemzeti Tömörülés csak egy olyan párt, amely az ellenszavazatokat fogja össze”.   

Marine Le Pen még messze áll korábbi rekordnépszerűségétől

Marine Le Penről, a párt vezetőjéről és elnökjelöltjéről a franciák 53 százaléka gondolja azt, hogy képes döntéseket hozni, de csak 24 százalékuk szerint lenne jó köztársasági elnök, és 37 százalékuk szeretné, hogy ő legyen a párt elnökjelöltje a jövő évi elnökválasztáson.    

A pártelnökről a megkérdezettek 37 százaléka gondolja, hogy a saját táborán kívül is meg tud szólítani választókat,

42 százalékuk szerint „érti a franciák mindennapi problémáit”.

Ez utóbbi tábor három százalékkal nőtt egy év alatt.    

„A Nemzeti Tömörülés lassan lábadozik a 2017-es választási vereség után, és kezdi visszahódítani a közvéleményt a párt által hirdetett eszmék és az elnökük megítélésében, de csak lassú ütemben. Ma már kevésbé tűnik veszélyesnek a demokráciára, és egyértelműen része a politikai színtérnek, mindazonáltal Marine Le Pennek még sokat kell tennie a megítélése javításáért, és azért, hogy visszaszerezze a legutóbbi elnökválasztás előtti rekordméretű támogatottságát" - írta kommentárjában a Le Monde.

A francia kormány új intézkedéseket kíván bevezetni az egyre növekvő inflációval szemben. Élisabeth Borne miniszterelnök jelezte: bonyolult a gazdasági és a nemzetközi kontextus, az infláció az egész országot érinti, a helyzetet pedig tovább tetézi az ukrajnai háború. Kétségessé vált, hogy az országban lesz-e elegendő gáz és áram a téli időszakban – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Franciaországban elszabadult az infláció, ezért a kormány kénytelen válaszlépéseket tenni a lakosság vásárlóerejének javítására. Élisabeth Borne miniszterelnök új törvényjavaslatokat és intézkedéseket ígért az infláció megfékezésére. Elmondása alapján a kormány hamarosan előterjeszti azt a hatvan pontból álló intézkedéscsomagot, amely négy fő téma – az ökológiai átmenet, a teljes foglalkoztatás, a szuverenitás és az esélyegyenlőség – köré csoportosul. Kiemelte, hogy sem az államadósságot, sem az adót nem kívánják emelni, ugyanakkor nem zárt ki egy esetleges gázhiányt, melyre szerinte valós esély van.

A kormányfő által említett intézkedések szeptemberben veszik kezdetüket. Első lépésként a munkanélküliségi biztosítással, a megújuló energiaforrások fejlesztésével és a belügyminisztérium államháztartási tervével kíván foglalkozni a francia kormány, derül ki a Le Parisien nevű lap cikkéből.

A kormány 18 centről harmincra emeli a literenkénti üzemanyag-kedvezményt, amely októberig lesz érvényben, azt követően az év végéig literenként tíz eurócent lesz az árengedmény.

Szintén megemelik az alkalmazottaknak adható étkezési utalványok értékének felső határát. A France Info úgy tudja, hogy 19-ről 25 euróra nő az utalványok értékbe, ebben az összegben vásárolhatnak a munkavállalók élelmiszert vagy költhetnek az éttermekben; a megemelt összeg a jövő év végéig lesz érvényben. A szeptemberi iskolakezdést pedig támogatással és rendkívüli iskolakezdési pótlékkal igyekszik megkönnyíteni a családoknak a francia kormány.

A fent említett intézkedéseken kívül továbbra is érvényben van az energiaárak maximalizálása, amiről már korábban úgy nyilatkozott a miniszterelnök és a pénzügyminiszter is, hogy nem tartható fent a végtelenségig.

Bruno Le Maire gazdasági miniszter ugyanakkor a Les Échos nevű gazdasági lapnak adott interjújában azt mondta, hogy az ársapka nélkül az energiaárak a duplájára fognak emelkedni 2023-ban, ami háztartásonként havonta átlagosan 120 eurós többletkiadást jelent. A kormány által meghatározott négyszázalékos tarifaemelkedés az év végéig marad érvényben, 2023-ban pedig fokozatos emelésre kell majd számítani. A kormány célja ugyanis az energiaárak robbaná­sszerű emelkedésének elkerülése, mindazonáltal a lakosságnak fel kell készülnie arra, hogy jövőre többet kell fizetni a gázért és a villanyért.

Az egyik legnépszerűbb jobboldali politikus, Marine Le Pen is reagált a kormány által bejelentett intézkedésekre, levélben arra kérte a miniszterelnököt, hívjon össze rendkívüli parlamenti ülést annak érdekében, hogy a képviselők megvitathassák a bevezetni kívánt intézkedéseket, és szavazhassanak róluk. Az ellenzéki politikus a Twitteren közzétett levelében kiemeli, hogy a jelenlegi súlyos válság okai az Európai Bizottság által meghozott abszurd döntések, amelyeken semmit nem javított a francia kormány által folytatott energiapolitika.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlaiékat is megzavarhatja az Eb-n a skót sztár lélegzetelállítóan szép kedvese - galéria

origo.hu

Next Top Model Hungary: eljött a meztelen fotózás ideje

life.hu

Victoria Beckham ilyen valójában: kitálaltak a zárt ajtók mögötti viselkedéséről

vg.hu

Ebben még Ausztriát is megelőztük – megnéztük az autót, amelyből csak két darab van Magyarországon

ripost.hu

Ez kínos, valami nagyon nem stimmel Berki Mazsi szerelmes fotóján

vg.hu

Eladóvá vált az Andy Vajna által bérelt villa: 2,7 milliárd forintot kér érte a tulajdonos

origo.hu

Egy szál kombinéban fogdossa magát Fésűs Nelly lánya

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

Gyurcsány testőre vigyáz Karácsonyra is

POLITIK

Magyar Péter összeállt azzal, aki nárcisztikus idiótának tartja

POLITIK

Tüntetés Franciaországban, migránskéselés áldozata lett egy 15 éves fiú

POLITIK

Az oroszok új rakétája 18 ezer kilométerre elér