Létrehozva: 2022.11.18.
Módosítva: 2022.11.18.

Svéd ügyészség: Egyértelműen szabotázs történt az Északi-Áramlat gázvezetékkel

Beigazolódott, hogy szabotázs történt az Északi Áramlat-1 és -2 gázvezetékeknél szeptember végén, miután robbanóanyag nyomára bukkantak a rongálás helyszínén - közölte a svéd ügyészség pénteken.

A Balti-tengerben lefektetett Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 gázvezetéken szeptember végén történtek robbanások, Svédország és Dánia kizárólagos gazdasági övezetében.  Az első csővezetékpár mindkét szálán és a másodiknak az egyikén észleltek sérüléseket. Már akkor felmerült a gyanú, hogy szabotázs történt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az „angolszászokat”, elsősorban Londont a hibáztatta a történtek miatt, míg nyugati országok Oroszország felelősségét firtatták.

Az orosz hírszerző szolgálatok olyan információkat kaptak, amelyek arra utalnak, hogy brit haditengerészeti tanácsadók részesei voltak az Északi Áramlat elleni robbantásoknak – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője még november elején.

Peszkov szerint gondosan kell elemezni az orosz szakszolgálatok értesüléseit a brit részességről. Mint mondta, „az ilyen akciókat nem szabad egyszerűen annyiban hagyni”.

„Arra számítunk, hogy az európai fővárosok megengedhetetlen hallgatása ellenére ez az elemzés mégiscsak elkészül. (...) Természetesen el fogunk gondolkodni a további lépéseken”– nyilatkozott a szóvivő.

Ugyanakkor kitérően válaszolt az újságírók azon kérdésére, hogy Moszkva kész-e az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordulni ebben az ügyben. Annyit mondott, „az adatokat rendszerezni kell”, és hogy az orosz fél meg fogja tenni, amit ebben a helyzetben tenni kell.

A Kreml állításaira Rishi Sunak új brit miniszterelnök szóvivője útján reagált. Mint mondta, Moszkva állítása, amely szerint Nagy-Britanniát is felelősség terheli az Északi Áramlat gázvezetékeken keletkezett károkért, egy próbálkozás arra, hogy elterelje a figyelmet az ukrajnai helyzetről.

A Balti-tengerben lefektetett Északi Áramlat 1 és Északi Áramlat 2 gázvezetékeken szeptember végén történtek robbanások, Svédország és Dánia kizárólagos gazdasági övezetében. Az első csővezetékpár mindkét szálán és a másodiknak az egyikén sérüléseket észleltek. Vlagyimir Putyin orosz elnök az angolszászokat hibáztatta a történtek miatt.

Az orosz védelmi minisztérium először október 29-én vádolta azzal Londont, hogy részese volt a csővezetékek megrongálásának. A tárca szerint a brit haditengerészet szakemberei részt vettek a szeptember 26-án a Balti-tengeren elkövetett terrortámadás megtervezésében, biztosításában és végrehajtásában, amelynek célja az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 vezeték megrongálása volt. A brit védelmi minisztérium tagadta, hogy köze lett volna a támadáshoz.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő

Fotó: Russian Foreign Press Service

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő kedden Telegram-bejegyzésben sürgetett választ Londontól azokra az online médiajelentésekre, amelyek szerint Liz Truss volt brit miniszterelnök „It's done” (Elvégeztetett) szövegű üzenetet küldött Antony Blinken amerikai külügyminiszternek a gázvezetékek felrobbantása után.

Putyin elnök a hétfő éjjel Szocsiban megtartott sajtótájékoztatón közölte, hogy a Gazprom orosz gázipari vállalatnak – több mint egy hónappal a történtek után – engedélyezték a robbantások helyszínének megvizsgálását, és a csővezetékekben keletkezett károk felmérését.

Putyin elnök szerint a helyszíni szemle egyértelműen azt bizonyította, hogy terrorcselekmény történt.

Az orosz államfő Alekszej Miller Gazprom-elnök hétfő reggeli beszámolójára hivatkozva azt mondta, a helyszínen két, 3–5 méter mély krátert találtak. A robbanás kiszakított egy 40 méter hosszú csőszakaszt az Északi Áramlat 1-ből, a csövek pedig 259 méterre kerültek egymástól. A kiszakadt csőszakasz egy része 90 fokban meghajlott és 40 métert sodródott az Északi Áramlat 2 irányába, amelyet a robbanás repeszei és a csőmaradványok megrongáltak.

Ezután bekérették Deborah Bronnert moszkvai brit nagykövetet  az orosz külügyminisztériumba a Szevasztopoli-öbölben a hétvégén végrehajtott dróntámadás ügyében.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán azt ígérte, hogy Moszkva bizonyítékokat tartalmazó információkat mutat be a misszióvezetőnek Nagy-Britannia részvételéről az orosz Fekete-tengeri Flotta szevasztopoli támaszpontja elleni támadásban és az Északi Áramlat gázvezeték elleni szabotázsakcióban. A szóvivő szerint az alapvető bizonyítékokat a közvélemény is megismerheti majd.

A nagykövet több mint fél órát töltött a külügyminisztériumban, majd távozóban nem kívánt válaszolni az őt az épület előtt váró mintegy húszfős újságírócsoport kérdéseire. Az RT orosz állami médiaszolgáltató helyszíni beszámolója szerint a bejáratnál egy diákcsoport azt skandálta, hogy Nagy-Britannia terrorista ország.

Az orosz külügyminisztérium délután kiadott közleménye szerint a tárca határozottan tiltakozott a nagykövetnél amiatt, hogy brit katonai szakemberek részt vesznek az ukrán különleges műveleti erők egyebek között tengeri szabotázsakciókra való kiképzésében, valamint felszerelésében.

Moszkva szerint az ilyen konfrontatív brit fellépés a helyzet eszkalációjával fenyeget, valamint kiszámíthatatlan és veszélyes következményekkel járhat.

A tárca az „ellenséges provokációkat” elfogadhatatlannak nyilvánította, és azonnali befejezésüket követelte. Álláspontja szerint ha az „agresszív cselekmények”, amelyek a közvetlen konfliktusba sodródás kockázatával járnak, folytatódnak, a káros következményekért és a két ország közötti növekvő feszültségért a felelősség egyértelműen a brit felet fogja terhelni majd.

A külügyi közlemény az orosz kifogásokat részletezve rámutatott, hogy London és Kijev között 2020-ban megállapodás született az ukrán haditengerészet búvárai számára indított brit képzési program bővítéséről, amelynek végrehajtását annak az évnek a végén meg is kezdték a Fekete-tengeren.

A dokumentum szerint a fekete- és az azovi-tengeri bevetésre a búvár diverzánsokat az ukrán fegyveres erők Anytin Holovatij atamánról elnevezett déli különleges műveleti központjában képezik ki (A3199 katonai egység, korábban 73. Haditengerészeti Különleges Műveleti Központ) a Mikolajiv megyei Ocsakivban, a mélytengeri robbantási ismereteket pedig Odesszában oktatják nekik, a különleges műveleti búváriskolában, amely a 198. haditengerészeti kiképzőközpont része, és a mikolajivi A3163-as katonai egységhez tartozik.

Az orosz tájékoztatás értelmében a Fekete-tengeren, Odessza, Mikolajiv és Ocsakiv közelében az ukrán haditengerészet alegységei brit szakemberek közreműködésével merüléseket hajtottak végre, egyebek között gyakorolva az objektumrobbantást is.

Idén augusztus-szeptemberben mintegy 15 brit katonai kiképző a Dnyeper-torkolatban lévő Pervomajszkij szigeten, Ocsakivtól három kilométerre délre hajók elleni támadásra tervezett, víz alatti drónok kezelésére oktatott ukrán katonákat.

Ugyanebben az időszakban az Ukrajnának szánt aknaszedő hajók legénysége is brit kiképzést kapott, és az orosz fél tudomása szerint a brit légierő repülő drónokat adott át az ukrán hadseregnek.

Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt az sms-t, amelyben Liz Truss brit miniszterelnök egy perccel a gázvezetékek felrobbantása után azonnal jelentést tesz Antony Blinken amerikai külügyminiszternek arról, hogy elvégeztetett” – jelentette ki Nyikolaj Patrusev, a biztonsági tanács titkára a FÁK-beli kollégáival a Moszkvában, csütörtökön folytatott megbeszélésén.

Patrusev azt hangoztatta, hogy a csővezetékek elleni támadás fő haszonélvezője az Egyesült Államok volt, az orosz védelmi minisztérium szerint pedig a brit haditengerészet is részt vett ennek tervezésében és a végrehajtásában.

Azt, hogy Truss egy perccel az Északi Áramlat felrobbanása után sms-t küldött Blinkenek azzal a szöveggel, hogy „It’s done” (Elvégeztetett), a Kim Dotcom néven ismertté vált informatikai vállalkozó és hacker állította a Twitteren. Dotcom szerint az oroszok így tudták meg, hogy Nagy-Britannia felrobbantotta a csővezetékeket. A történetnek a sajtó egy része által felkapott verziója szerint az üzenetet Truss nem arról a telefonról küldte, amelyet sajtóértesülések szerint hackerek törtek fel.

Kim Dotcom (Kim Schmitz) német-finn vállalkozó, a Megaupload és a Mega fájlcserélő szolgáltatás alapítója jelenleg Új-Zélandon él. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) zsarolással, pénzmosással és csalással vádolja. Az Egyesült Államok kezdeményezte Új-Zélandnál a kiadatását, amit Dotcom a bíróságon támadott meg.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Világháborús üzenetet küldött Amerika

origo.hu

Háborús hangulat van Brüsszelben

metropol.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett az utasokkal teli 4-6-os villamos, nagy a baj

magyarnemzet.hu

Gyűlöletcunami és lincshangulat Magyar Péter vidékjárásán + videó 

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

magyarnemzet.hu

Levillogta a rendőrt az éjszaka közepén az érdi édesapa és nagyon jó oka volt rá

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

ripost.hu

„A színfalak mögött” - Ágyban heverészve kapták le Palvin Barbit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Az oltásellenesség mindannyiunk biztonságát veszélyezteti

POLITIK

Az európaiak elégedetlenek Brüsszellel és békét akarnak

POLITIK

Zelenszkij beismerte, Amerika nélkül nincs esélyük

POLITIK

Még az idén növekedési pályára áll a magyar gazdaság