Létrehozva: 2022.11.14.

Az illegális migránsok nem jogosultak luxushotelekre

Mondta a brit miniszter.

Robert Jenrick szerint a jövőben naivitás helyett a józan észnek kell társulnia az emberi tisztességgel a brit bevándorláspolitikában, ennek megfelelően az ország nagylelkűségével visszaélő illegális migránsokat a jelenlegi gyakorlattal szemben nem luxusszállodákban, hanem egyszerű, funkcionális helyiségekben kellene elhelyezni. A brit kormány eltökélt szándéka, hogy a bevándorlási szabályok szigorításával az Egyesült Királyságot az illegális migránsok számára lényegesen kevésbé vonzó célponttá tegye – írja a The Epoch Times hírlap.

Robert Jenrick brit bevándorlásügyi miniszter szerint az Egyesült Királyságnak az illegális migránsokat egyszerű, funkcionális helyiségekben kellene elhelyeznie, nem pedig drága luxusszállodákban, hogy visszatartsa őket a menedékjog vásárlásától – írja a The Epoch Times.

A lap felidézi Jenricknek a konzervatív The Sunday Telegraphban megjelent írását, amely szerint az Egyesült Királyságnak „kötelessége menedéket nyújtani a háború és üldöztetés elől menekülők közül néhánynak”, de az ország nagylelkűségével visszaélnek az illegális migránsok, akik „a kis hajókon átkelve kihagyják a sorban állást”.

Jenrick szerint a rekordszámú illegális bevándorló számára krónikusan kevés az elfogadható szállás, ami arra kényszeríti a kormányt, hogy drága és a menekültellátásra gyakran alkalmatlan hotelekben kínáljon fel szálláshelyet a bevándorlóknak, elfogadhatatlan költségekkel terhelve ezzel az adófizetőket.

„Az emberi tisztességgel a józan észnek kell társulnia: az illegális migránsok nem jogosultak luxushotelekre”

– hangsúlyozta a miniszter.

A miniszter szerint a gazdasági migránsok „menedékvásárlást” folytatnak Európában, és az Egyesült Királyság az elsődleges célpontjuk. Hangsúlyozta: „a «Hotel Britanniát» fel kell számolni, és egyszerű, funkcionális szállásokkal kell helyettesíteni, amelyek már nem jelentenek vonzóerőt a migránsok számára.”

Mint mondta, a kormány eltökélt szándéka, hogy a feketegazdaság visszaszorításával, a bevándorlási szabályok szigorításával és a biztonsági szolgálatokkal szoros együttműködésben az Egyesült Királyságot az illegális bevándorlás számára lényegesen kevésbé vonzó célponttá tegye.

A miniszter kijelentette, hogy a jövőben az Egyesült Királyság hozzáállását a naivitásmentes könyörületesség fogja meghatározni ebben a kérdésben, a kormány pedig azon lesz, hogy a vonatkozó brit törvényeket ne használják ki a jogszerűtlen kérelmezők.

A The Epoch Times emlékeztet: a november 13-án közzétett kormányzati adatok szerint

az idén eddig több mint negyvenezer illegális bevándorló jutott át a La Manche csatornán az Egyesült Királyságba, ami újabb mérföldkőnek számít.

A brit védelmi minisztérium közlése szerint november 12-én mintegy 972 embert fedeztek fel 22 hajóban, így az idei előzetes összlétszám 40 885-re emelkedett.

Mint írják, augusztus 22-én rekordszámú, 1295 illegális bevándorló kelt át a La Manche csatornán, ami a legmagasabb szám egyetlen napra vonatkozóan a jelenlegi nyilvántartási rendszer 2018-as bevezetése óta. A belügyminisztérium adatai szerint az illegális határátlépések száma az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt: 2021-ben 28 526 embert észleltek, míg 2020-ban 8466-ot, 2019-ben 1843-at, 2018-ban pedig 299-et.

A lap felidézi továbbá, hogy áprilisban az akkori belügyminiszter, Priti Patel olyan megállapodást írt alá Ruandával, amelynek értelmében a csatornán átkelő illegális bevándorlókat visszaküldik az afrikai országba. A megállapodás célja az volt, hogy elrettentse a tengeri úton érkezőket. Ennek jogszerűségét bírósági úton vitatták, a miniszterek és a kampányolók a legfelsőbb bíróság bíráinak döntésére várnak az ügyben. Az aláírás óta 35 617 ember érkezett hajóval a brit szigetekre.

Zavargás miatt rohamrendőröknek kellett kivonulni a londoni Heathrow reptér közelében található Harmondsworth migránsközpontba, ahol szombatra virradóra mintegy száz bevándorló vonult ki az udvarra botokkal és késekkel felfegyverkezve – írta meg a Daily Mail.

A feszültséget a portál tudósítása szerint az okozta, hogy a táborban áramkimaradás volt, és a vízszolgáltatással is gondok akadtak. A problémát szombat délelőttre sem sikerült megoldani, a központ szóvivője azonban hangsúlyozta, dolgoznak a helyzet megoldásán.

A zavargásban körülbelül száz bevándorló vett részt, ők a szobáikat elhagyva a központ udvarára vonultak botokkal és késekkel felfegyverkezve. A hatóságok közlése alapján az incidens nyomán személyi sérülés nem történt.

Az incidens miatt nagy erőkkel vonult ki a rendőrség, felfegyverzett rohamrendőrök mellett tűzoltók is érkeztek a helyszínre, a rendet azóta sikerült helyreállítani.

Molotov-koktélokat dobott egy menekültközpontra egy férfi Doverben, majd magával is végzett. Az Egyesült Királyságban egyre többen vélik úgy, hogy a kormány nem tudja megfékezni az országba irányuló illegális migránsáradatot. Doverben sokan egyenesen úgy vélik, hogy a város élhetetlenné vált a sok illegális bevándorló miatt – hangzott el az M1 Híradójában.

A tűzoltóknak gyorsan sikerült eloltaniuk a tüzet a doveri bevándorlási központban, miután egy férfi több Molotov-koktélt dobott az épületre. Az elkövető gépkocsival érkezett a helyszínre, majd miután az épületre hajította a házilag készült gyújtóeszközöket, egy közeli benzinkútra hajtott, ahol öngyilkosságot követett el. Később kiderült, hogy az autójában is volt robbanószerkezet.

A doveri menekültügyi központban ketten megsérültek, és azt a mintegy 700 migránst, aki az épületben volt, biztonságos helyre szállították.

A doveri bevándorlási központot a térségben jól ismerik. Ez az a hely, ahová azok az illegális bevándorlók érkeznek, akik Franciaországból indulnak el csónakon a La Manche-csatornán keresztül az Egyesült Királyságba.

A helyiek szerint elviselhetetlen az a migránstömeg, amely a városba érkezik. Nemrég az keltett riadalmat, hogy egy illegális bevándorló betört egy helyi nő házába.

Dover konzervatív parlamenti képviselője azt mondta, a városban tarthatatlanná vált a helyzet.

„Elengedhetetlen, hogy a kormány úrrá legyen a helyzeten és azonnal életbe lépjenek a Franciaországgal kötött egyezmények, azaz a migránsokkal teli hajók ne hagyhassák el a francia partokat” – mondta a doveri képviselő.

Eközben egyre több bírálat éri a londoni kormányt, hogy nem megfelelően kezeli a migránskérdést. Sokan vélik, úgy túl megengedő és befogadó a kormány, olyannyira hogy

nincs is megfelelő nyilvántartás az országba érkezőkről. Így azt sem lehet tudni, ki az, aki veszélyeztetett, és ki az, aki veszélyt jelenthet. A szigetországba tavaly több mint 28 ezer illegális bevándorló érkezett, idén ez a szám már meghaladta a 33 ezret.

A brit kormány az emberi jogi szervezeteknek a bírálata ellenére Ruandába tervezi elszállítani azokat, akik törvénytelenül jutottak be az országba. Az afrikai országgal kötött megállapodást az Európai Bizottság is bírálta.

Ennek ellenére nemrég egy uniós tagállam, Dánia kormánya is bejelentette, hogy követi London példáját és kérelmük elbírálásáig a jövőben ideiglenesen Ruandába szállíthatnák az országba érkező migránsokat.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter szerint a „briteknek változtatniuk kell” annak érdekében, hogy a hazájuk ne bírjon migrációs vonzerővel.

A tárcavezető ezt azt követően mondta, hogy megállapodást írt alá hétfőn Párizsban brit kollégájával a La Manche-csatornán át Nagy-Britanniába áramló, jórészt embercsempészek szervezte illegális migráció megállítását célzó együttműködés kibővítésére.

A briteknek változtatniuk kell, hogy hazájuk ne bírjon többet vonzerővel. Módosítani kell először is a munkaerőpiaci szabályozásukon, mivel Nagy-Britanniában a hivatalos papírokkal nem rendelkezők is vállalhatnak munkát” – mondta Gérald Darmanin a La Voix du Nord című regionális lapnak adott interjújában.

A briteknek normális viszonyra van szükségük az Európai Unióval, olyan szerződésre, amelyet Boris Johnson (korábbi miniszterelnök) nem hozott tető alá a külföldiek beutazásának szabályozására” – tette hozzá a francia belügyminiszter, azt szorgalmazva, hogy London határozza meg „a bevándorlás legális útjait”.

„Ennek hiánya a feketemunkát és az illegális bevándorlók csónakos átkelését” erősíti Franciaország északi partjaitól az angol partokhoz – hangsúlyozta Darmanin.

A hétfőn aláírt megállapodást illetően a belügyminiszter elmondta:

meg kell erősíteni az együttműködést a belgákkal és a hollandokkal is az embercsempészek szervezte illegális migráció megállítására.

Ennek érdekében „a következő hetekben csúcstalálkozót szervezünk európai partnereinkkel és a britekkel” – jelentette be Gérald Darmanin.

A hétfőn aláírt egyezmény alapján London tízmillió euróval 72,2 millió euróra növeli a Nagy-Britanniával szemközt fekvő francia partszakaszok ellenőrzéséhez nyújtott hozzájárulását a 2022-2023-as pénzügyi évben.

A brit finanszírozás elősegíti a francia partokon járőröző határvédelmi egységek létszámának 40 százalékos növelését és fejlett technológiájú eszközök – köztük drónok, járőrhelikopterek, térfigyelő kamerák – alkalmazását.

Jelentősen bővíti együttműködését a brit és a francia kormány a La Manche-csatornán át Nagy-Britanniába áramló, jórészt embercsempészek szervezte illegális migráció megállítására.

A megállapodást Suella Braverman brit és Gérald Darmanin francia belügyminiszter írta alá hétfőn Párizsban.

A brit belügyminisztérium tájékoztatása szerint az egyezmény alapján London tízmillió euróval 72,2 millió euróra növeli a Nagy-Britanniával szemközt fekvő francia partszakaszok ellenőrzéséhez nyújtott hozzájárulását a 2022-2023-as pénzügyi évben.

A brit finanszírozás elősegíti a francia partokon járőröző határvédelmi egységek létszámának 40 százalékos növelését és fejlett technológiájú eszközök – köztük drónok, járőrhelikopterek, térfigyelő kamerák – alkalmazását.

Az egyezményről Londonban és Párizsban kiadott közös közlemény hangsúlyozza, hogy a brit és a francia hatóságok tavaly több mint 23 ezer, az idén eddig több mint 30 ezer csónakokkal megkísérelt illegális átkelést akadályoztak meg a La Manche-csatornán, emellett felszámoltak 55 szervezett bűnözői hálózatot és ötszáznál több embert vettek őrizetbe.

A brit belügyminisztérium hétfői tájékoztatása szerint a brit és a francia bíróságokon 2020 óta 140 elmarasztaló ítélet született az embercsempészethez köthető bűncselekmények ügyében, és az elítéltekre együttesen 400 évnyi szabadságvesztést róttak ki.

A közös közleményben olvasható, hogy Nagy-Britannia és Franciaország külön munkacsoportot hoz létre a Nyugat-Európába és Nagy-Britanniába irányuló illegális migrációból hasznot húzó, növekvő számú albániai bűnözői csoportok elleni fellépésre.

A kommüniké hangsúlyozza ugyanakkor, hogy még mindig növekszik a La Manche-csatornán csónakokkal megkísérelt átkelések száma, és ezért még tovább kell erősíteni a brit-francia együttműködést.

A brit védelmi minisztérium hétvégi adatai szerint meghaladta a 40 ezret azoknak a száma, akik az év eleje óta illegálisan átkeltek Nagy-Britanniába az európai kontinensről.

A tárca összesítése alapján egy nap alatt, szombaton 22 csónakon 972-en értek partot Anglia déli és keleti térségeiben. Ez azt jelenti, hogy 2022 eleje óta eddig 40 885-en kíséreltek bejutni Nagy-Britanniába a La Manche-csatornán keresztül.

Tavaly egész évben nem érte el a 30 ezret a csónakokon átkelők száma.

A londoni védelmi minisztérium adatai szerint az idei napi rekordot augusztus 22-én jegyezte fel a brit határőrség: aznap 27 csónakkal 1295-en érkeztek a kontinensről a brit partokhoz.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezért osztogatja el a vagyonát az egykori Nagy Ő, Jákob Zoltán

origo.hu

Drámai fordulat: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

mindmegette.hu

Utálja a magyar konyha egyik kedvenc fűszerét Gwyneth Paltrow

hirtv.hu

Menczer Tamás: Ilyet csak egy tróger csinál + videó

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

hirtv.hu

Megfenyegették a HírTV stábját Monfalconéban + videó

origo.hu

Idegesen reagált az új szerelméről szóló pletykákra T. Danny

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

ripost.hu

Döbbenet: Netes koldusnak állt az RTL Klub sztárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Újabb orosz támadások Ukrajnában

POLITIK

Be akarják tiltani a dohányzást a britek

POLITIK

Meloni Tunéziában küzd az illegális migráció ellen

POLITIK

Brüsszelben félnek a nemzetállamoktól