Létrehozva: 2022.11.18.

A hazai fogvatartottak több mint 13 százaléka embercsempész

Már több mint 2500 embercsempészt tartanak fogva a hazai börtönökben, számuk folyamatosan emelkedik és meghaladja a fogvatartotti összlétszám 13 százalékát – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szerdán.

Közleményükben azt írták: idén 1653-mal emelkedett az embercsempészettel összefüggő bűncselekmények elkövetőinek létszáma a börtönökben. Az embercsempészet miatt őrzött személyek csaknem 90 százaléka külföldi; 73 ország állampolgárai.

Fogva tartásuk – elsősorban a nyelvi nehézségek és a követett vallási előírásaikból adódó étkezési igények miatt – jelentős pluszfeladatokat és számottevő többletköltséget jelent a büntetés-végrehajtási szervezet számára – írták.

Évek óta nem látott migrációs nyomás nehezedik Magyarország déli határára, derül ki a rendőrség legfrissebb adataiból. Tavalyhoz képest idén már 130 százalékkal nőtt az illegális határátlépési kísérletek száma, de rekordszinten van az elfogott embercsempészek száma is, mára öt átlagos méretű magyar börtönt töltenek meg. Közben a határ menti szerb településeken egyre több migráns torlódik fel – számolt be az M1 Híradója.

Az utóbbi időben megint tömegesen érkeznek az illegális bevándorlók a magyar határhoz közeli Zombor városába. Napközben kisebb-nagyobb csoportokba verődve sétálnak a településen. Kivétel nélkül mind Nyugat-Európába tartanak.

Én Németországba megyek. Ott sok pénzt fogok keresni, és küldök majd belőle a családomnak” – mondta egy szír migráns.

Egy marokkói férfi pedig arról beszélt az M1 stábjának, hogy mi alapján választanak úti célt. „Mi, marokkóiak nem megyünk Németországba. Ott nem fogadnak be minket. Ott maradhatunk egy darabig, de aztán tovább kell mennünk. Ez nekünk nem jó. Németországban a szíriaiak, palesztinok, irakiak kapnak menedéket. Azok, akik háborús térségből származnak. Nálunk viszont nincs háború, ezért mi továbbmegyünk Olaszországba vagy Spanyolországba”– mondta egy férfi.

Illegális bevándorlók a szerb-magyar határhoz közeli Zombor városában, 2022. novemberében (forrás: MTVA/M1 Híradó)

A helyiek azt mondják, tarthatatlan a helyzet.

A kertvárosi részeken korábban sokszor még éjszakára sem zárták be az ajtót, ma pedig már a gyerekeket sem merik kiengedni egyedül.

Megállás nélkül érkeznek ide a migránsok. Nagy csoportokban jönnek, hatalmas hátizsákokkal. Úgy tűnik, ennek már nem lesz vége” – panaszkodott egy zombori lakos.

Horgoson is pattanásig feszült a helyzet a migránsok miatt. A településen csütörtökön lakossági fórumot tartottak, ahol a helyiek arról számoltak be, hogy félnek, és nem érzik magukat biztonságban az illegális bevándorlók miatt.

„Éjszaka az utcákon kiabálnak, rohangálnak, veszekszenek, szemetelnek. Abszolút nincsenek tekintettel az itt élő emberekre és semmi kultúrájuk. Borzasztóan zavaró, hogy nem tudnak viselkedni. Ők jöttek ide, nekik kell a mi törvényeinket betartani. Tessék, viselkedjenek!”

– mondta a Horgos lakossági fórumán egy helyi nő.

Mára csak Horgoson és környékén több ezer migráns torlódott fel, pedig év elején még egész Szerbia területén voltak ennyien. Ezzel együtt évek óta nem tapasztalt nyomás alatt van Magyarország déli határa is.

Tavalyhoz képest idén már majdnem 130 százalékkal több migráns próbált átjutni rajta. Ez derül ki a rendőrség legfrissebb adataiból. 2020-ban 33 786 esetben kellett intézkedniük a hatóságoknak, amikor illegálisan próbáltak Magyarországra jutni. 2021-ben már több mint 107 ezer, idén november 15-ig pedig 246 097 esetben kellett intézkedniük az egyenruhásoknak.

De rekordot döntött az embercsempészek száma is. November közepéig már több mint 50 százalékkal többet fogtak el a hatóságok, mint tavaly. Míg 2020-ban 368-at, tavaly már több mint ezret, idén pedig november közepéig minden korábbinál többet, 1708 embercsempészt fogtak el.

Már öt átlag os méretű magyar börtönt töltenek meg az embercsempészek – írja közleményében a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP).

Eszerint már több mint 2500 ilyen bűnözőt tartanak fogva a hazai börtönökben, számuk pedig folyamatosan emelkedik. A fogvatartottak összlétszámának már 13 százalékát teszik ki az embercsempészek. 90 százalékuk külföldi, csaknem 73 országból.

Elrendelte a rendőrökre lövöldöző embercsempészek letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság – tudatta a Fővárosi Törvényszék közleményben az MTI-vel pénteken.

A megalapozott gyanú szerint a 6 külföldi állampolgárságú gyanúsított anyagi ellenszolgáltatásért segítséget nyújtott 21, Magyarországon érvényes tartózkodási engedéllyel nem rendelkező szír állampolgárnak ahhoz, hogy az államhatárt jogellenesen átlépjék.

 

Hétfőn reggel a gyanúsítottak közül ketten az illegális határátlépőket egy kisbuszban az M5 autópálya bevezető szakaszán Csehország felé szállították. Az intézkedő rendőrök felszólítására nem álltak meg, gáz-riasztó fegyverrel több lövést is leadtak a rendőrök felé. A másik négy gyanúsított a hierarchikusan szervezett, konspiratívan működő embercsempész-csoport tagja. Ők biztosították az illegális határátlépők szállításához a gépjárművet, amelyben a gáz-riasztó fegyver is volt.

A gyanúsítottak cselekménye bizonyítottsága esetén alkalmas vagyoni haszonszerzés érdekében, államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva, felfegyverkezve, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés megállapítására.

Az ügyészség szökés, elrejtőzés és bizonyítás megnehezítésének veszélye miatt indítványozta a gyanúsítottak letartóztatását.

A gyanúsítottak külföldi állampolgárok, magyarországi kötődéssel, bejelentett lakóhellyel nem rendelkeznek. A terhükre rótt bűncselekményt szervezetten, több országon keresztül valósították meg. Magyarországra a bűncselekmény elkövetése céljából érkeztek. Mindezekre, illetve a kiszabható büntetés mértékére figyelemmel okkal kell tartani attól, hogy szabadlábon hagyásuk esetén jelenlétük az eljárásban nem biztosítható.

A gyanúsítottak közül ketten a hatósági intézkedéssel szembeszegültek, az őket üldöző rendőrök elől elmenekültek, velük szemben aktív ellenállást tanúsítottak: többször hirtelen a rendőrautó irányába rántották a kormányt, az autóra üvegeket dobáltak, a rendőrautó és a rendőrök felé több lövést adtak le gáz-riasztó fegyverből. Mindezek alapján kettejük esetében megállapítható, hogy szökést kíséreltek meg és szándékosan ki akarták vonni magukat az eljárás hatálya alól.

Az egyik gyanúsított saját bűnösségére is kiterjedő beismerő vallomást tett, ezért esetében nem, a másik öt társánál azonban megalapozottan feltehető, hogy kényszerintézkedés hiányában a büntetőeljárásban részt vevő, vagy más személyek befolyásolásával, illetve bizonyítékok megsemmisítésével, elrejtésével a bizonyítást megnehezítenék. Enyhébb kényszerintézkedés alkalmazásának sem objektív, sem szubjektív feltételei nem állnak fenn, ezért a bíróság szerint a kényszerintézkedés célja csak letartóztatással érhető el.

Mindezek alapján a Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra elrendelte a hat külföldi állampolgárságú gyanúsított letartóztatását.

Letartóztatták azt a moldovai embercsempészt, aki a rendőrök elől menekülve hétfőn autójával farakásnak csapódott, és 14 illegális bevándorló utasa közül többen súlyosan, életveszélyesen megsérültek – közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség csütörtökön.

Azt írták: a nyomozás adatai szerint a moldovai férfi november 14-én este a szerb-magyar határ közelében vette fel lengyel rendszámú autójába a magukat szír állampolgárnak valló határsértőket. Az osztrák határhoz tartva útközben, a Bács-Kiskun megyei Zsana külterületén a járőrök ellenőrizni akarták a járművet, a férfi azonban nem állt meg, hanem nagy sebességgel továbbhajtott. Menekülés közben egy kanyarban lesodródott az útpadkára, majd egy farakásnak ütközött. A jármű csomagtartójában és utasterében szállított migránsok közül ketten életveszélyesen, hatan súlyosan, míg további hatan könnyebben megsérültek.

A Kecskeméti Járási Ügyészség tömegszerencsétlenséggel járó közúti baleset gondatlan okozása és embercsempészés miatt indítványozta a járművet vezető férfi letartóztatását, mivel a helyszínről megszökött, nincs legális jövedelme, és a terhére rótt bűncselekmények súlyossága miatt fennáll nála a szökés, elrejtőzés veszélye. Az elkövetés szervezett jellegéből adódóan pedig tartani lehet attól is, hogy veszélyeztetné a bizonyítás eredményességét. Egyetértve az ügyészi indítvánnyal a nyomozási bíró csütörtökön elrendelte a súlyosan megsérült moldovai férfi letartóztatását.ovéniában az év első tíz hónapjában 21 467 határsértőt tartóztattak fel a hatóságok, 160 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában, és nőtt a nemzetközi védelemért folyamodók száma is – közölte pénteken a belügyminisztérium.

A legtöbb migráns Afganisztánból indult útnak.

 

A rendőrség közleménye szerint a legnagyobb nyomás továbbra is a délnyugat-szlovéniai, koperi rendőrkapitányság hatáskörébe tartozó területre nehezedik, de jelentős migrációs nyomást regisztráltak a horvát határhoz közeli részeken is.

Hozzátették: a nemzetközi védelem iránti kérelmek száma is jóval magasabb volt az idén, mint tavaly. 21 452-en folyamodtak menekültstátusért, ötször annyian, mint tavaly ugyanezen időszakban. Az illegális bevándorlók többsége még a menekültügyi eljárás vége előtt elhagyja az országot.

Október végéig 2193 embert toloncoltak vissza a szlovén rendőrök más országokba, a legtöbbet Horvátországba, szám szerint 2046-ot.

A migránsok főként Szerbián és Montenegrón keresztül érkeznek Boszniába, onnan Horvátországba, majd Szlovéniába folytatják útjukat, ahonnan Nyugat-Európába szeretnének eljutni.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Amerikai hírszerzők szerint Ukrajna összeomlásával lesz vége a háborúnak

origo.hu

Egyre többen halnak meg szex közben, és már kezdik sejteni, miért

borsonline.hu

"Ez elfogadhatatlan" – balhé a TV2 stúdiójában, majdnem hazaküldték a műsor sztárját

hirtv.hu

A Fidesz-KDNP rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte a XVIII. kerületben a Koppenhága-ügy miatt

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

hirtv.hu

Román katonák lepték el Nagyváradot

origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 13 tepsis recepttel segítjük az ötletelést szombat-vasárnapra

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Háborús pszichózis: Óriási fegyverkezésbe kezdenek a britek

POLITIK

Már fél millió ukrán katona esett el a háborúban

POLITIK

Katonákat küldhet Ukrajnába az Egyesült Államok

POLITIK

Reális az atomháború veszélye